Lai gan, ilustrējot rudeni, visbiežāk kā pirmais prātā nāk ķirbis, tomēr īstais rudens karalis ir kāposts, vai ne tā? Pajautā sev, ko ēd biežāk, – lūk, arī atbilde, vai ne tā? Galviņkāposti, virziņkāposti, puķkāposti, Briseles kāposti, keils jau arī ir kāposts! Skābēti vai štovēti, salātos, zupās, biezeņos, tīteņos – gan klasiskos, gan "slinkos". Variāciju ir bezgala daudz, atliek vien ļauties fantāzijai un mēģināt papildināt klasiskās, ierastās garšas ar ko jaunu.

Cepeškrāsnī gatavotas kāpostu šķēles ar riekstiem

Lai nākamajā gadā būtu daudz spēka, Ziemassvētkos jāēd kāposti! Bet, ja apnikuši štovētie, tad var izmēģināt pavāres un uztura speciālistes Jevgēnijas Jansones un "Elvi" ieteiktā recepte – kāpostu "steiki".

Lasīt vairāk

Kādi ir kāpostu tīteņu gatavošanas knifi? Iesaka šefpavārs!

Foto: Shutterstock

Kāpostu tīteņi ir maģiski. Tiem piemīt tāda garša, kuras dēļ cilvēks gatavs tērēt savu laiku, plaucēt kāpostus, dauzīt lapas, klapēt gaļu, vīstīt tos kāpostos un vēl sautēt! Un brīdī, kad katla dibens sāk starp tīteņiem spīdēt, nožēlot, ka vajadzēja taisīt vairāk!

Lasīt vairāk

Kāpostu pīrāgs no sastāvdaļām, kas praktiskajam latvietim vienmēr mājās

Foto: Zane Erasa

Ziema ir kā radīta, lai rosītos virtuvē. Gardā kāpostu pīrāga recepti iesaka Zane Erasa. Viņa saka: "Kamēr nav jāpļauj zāle pagalmā, jālasa āboli utt., veltu laiku gatavošanai – i laiks paiet, i virtuve vienmēr silta. Ledusskapī jau kādu mēnesi mētājās neliela kāpostgalviņa un mēmi lūdzās, lai lieku to lietā. Atcerējos šo recepti un labi, ka atcerējos, jo sanāk ļoti garšīgi un pārējās sastāvdaļas ir mājās vairumam praktisko latviešu, tajā skaitā man."

Lasīt vairāk

Soli pa solim: kimči jeb fermentēti kāposti korejiešu gaumē

Foto: Shutterstock

"Kimči jeb fermentēti kāposti korejiešu gaumē ir pasakaina piedeva jebkuram gaļas ēdienam, šmorim, sautējumam, rīsiem, kartupeļiem vai zupai. Esmu arī sutinājusi kimči ar gaļu un no tiem zupu vārījusi – nu ļoti garšīgi! Parasti nevaru nociesties un jau pāris dienas ieskābētus kāpostus ēdu nost. Kaut sarakstītais teksts ir visai garš, patiesībā kimči ir ļoti vienkārši pagatavojami. Internetā atrodama 1000 un viena kimči recepte, bet šī ir mana versija par tēmu," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Anna Putāne.

Lasīt vairāk

Ķīnas kāposta salāti ar mīdijām

Foto: DELFI

Neierastie jūras mošķi mīdijas - ko ar tiem darīt, kā ēst? Viens no variantiem ir gardie, ātri pagatavojamie mīdiju salāti, kuru sastāvdaļas ir viegli atrodamas ikviena lielveikala plauktā. Nedaudz eksotikas no ierastiem produktiem.

Lasīt vairāk

Jauno kāpostu salāti jeb 'Coleslaw' ar latvisku piesitienu

Foto: DELFI

Jauno kāpostu salāti garšo visiem. Es nezinu nevienu, kam negaršotu. Un īpaši garšo no britiem un amerikāņiem iemācītie "coleslaw" salāti, kuru pamatā ir smalki sagriezti kāposti un rīvēti burkāni. Pavisam nejauši, par kaut ko aizdomājoties, gatavojot salātus, bļodā iebērās arī dilles. Rezultāts bija pārsteidzoši labs, un tagad mājās gatavojam tikai tā – ar latvisku piesitienu!

Lasīt vairāk

Pannā cepti svaigi kāposti ar desu poļu gaumē

Foto: Shutterstock

Vienkārša un ātri pagatavojama maltīte, kad gribas ko gruntīgu – pannā apcepti kāposti ar pusžāvētu desu. Poļu gaumē, jo tieši no šīs netālo kaimiņu virtuves nācis "kiełbasa" jeb žāvētas desas iedvesmotais ēdiens. Tradicionāli poļi kopā ar pusžāvēto desu šādi gatavo arī skābētus vai štovētus kāpostus.

Lasīt vairāk

Īsa pamācība kāpostu skābēšanā

Foto: Shutterstock

Lai ieskābētu kāpostus, nebūt nevajag milzu mucu un kāpostu lauku. Kāpostus var skābēt arī burkās un iztikt ar vienu kāpostgalvu. Milzu toveris vai maza burciņa, ēvele vai rīve, bet kāposti ir jāieskābē!

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar sēnēm

Ar sēnēm pildītie tīteņi ir radošs veids, kā likt lietā kāpostus un iegūt debešķīgu maltīti. Viena no tīteņu priekšrocībām – pagatavo ar rezervi un nākamajās ēdienreizēs vien uzsildi, turklāt ar katru sildīšanu tīteņi kļūs aizvien gardāki. Recepti iesaka "Cook.me" pastāvīgā autore Nīna Koula.

Lasīt vairāk

Skābētu kāpostu piedeva hotdogam

Foto: DELFI

Vairums cilvēku ir pieraduši skābētos kāpostus patērēt svaigus, gatavojot no tiem salātus, vārīt zupas vai sautēt, bet tos ēdienkartē var iekļaut krietni mūsdienīgākā veidā, piemēram, hotdogos.

Lasīt vairāk

'Slinkie', 'superslinkie' un viltotie tīteņi: 7 receptes bez kāpostlapu vīstīšanas

Foto: Shutterstock kolāža

Ja tev traki garšo kāpostu tīteņi, bet laikietilpīgais kāposta vārīšanas un lapu vīstīšanas process attur no tīteņu gatavošanas, tad šī recepšu kolekcija tev būs ļoti pa prātam. "Tasty" krājumos uzgājām septiņas "slinkas" un vēl "slinkākas" receptes ātrām darbdienu maltītēm, lai tu varētu ātri vien mieloties ar savu iecienīto kāpostu, gaļas un rīsu kombināciju. Lai labi garšo!

Lasīt vairāk

Vienkāršie kāpostu un burkānu plācenīši

Pavisam vienkāršu kāpostu un burkānu plācenīšu recepti vakariņām iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

15 kāpostu zupas, kas ar katru dienu garšos arvien labāk

Foto: Shutterstock kolāža

Kāpostu zupas lielākā priekšrocība ir tā, ka ar katru nākamo sildīšanas reizi tā garšo arvien labāk. Protams, to nevajadzētu glabāt ilgāk par nedēļu, bet otrājā un trešajā diena zupiņa būs pašā laikā. Pirmdien izvārot katlu kāpostu zupas, turpmākās pāris dienas varēsi neiespringt par vakariņu gatavošanu. Piekožot klāt siltu kartupeli vai maizes riku, maltīte būs gana sātīga, lai remdētu pat vislielāko izsalkumu.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie kāpostu un burkānu salāti pikantā etiķa marinādē

Foto: Privātais arhīvs

Pārbaudītu recepti īpaši kraukškīgiem un vienkārši pagatavojamiem burkānu un kāpostu salātiņiem pikantā etiķa marinādē iesaka "Tasty" lasītāja Diana Lapinska.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgais pakčojs – kā gatavot Ķīnas kāposta 'radinieku'

Foto: Shutterstock

Pakčojs, pak čoi jeb Āzijas kāposts (pak choi, bak choi) jau sen vairs nav nekāds jaunums, ko sastapt veikalu dārzeņu un salātu plauktos. Šo Āzijas virtuvē plaši izmantoto kāpostu, kas ir radniecīgs mums tik pazīstamajam Ķīnas kāpostam, par saprātīgām naudiņām nu jau var iegādāties daudz kur. Ja vēl ne reizi šis lapu dārzenis nav mēģināts, tad pēdējais laiks to izdarīt!

Lasīt vairāk

Atliks vien ielikt burkā: kā ātri ieskābēt kāpostus

Foto: Shutterstock

Lai mājas apstākļos ieskābētu kraukšķīgos kāpostus, nevajadzēs daudz sastāvdaļu un speciālu rīku. Ja vien ir kāda kāpostgalva, sāls, ķimenes un liela burka, kur tos salikt, lielākā tiesa darba jau paveikta. Turklāt šādi ieskābēt var kādu pēdējo kāpostgalvu, pirms iegrimt dīgstu audzēšanā uz palodzes. Kā tad ieskābēt kāpostus, ko varēsi glabāt ledusskapī pat vairākus mēnešus?

Lasīt vairāk

Klasiskā skābu kāpostu zupa

Foto: Shutterstock

Klasiskā skābu kāpostu zupa - krietnām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu salāti ar karija mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Brīnišķīga alternatīva zaļajiem salātiem. Šos salātus vari pasniegt gan ar gaļu, gan zivi, gan izmantot kā uzkodu starp ēdienreizēm. Salātiem vislabāk izmantot karija pastu, bet, ja tās nav, derēs arī sausā garšviela. Karijs ļoti labi sader ar nopietnajiem sarkanajiem kāpostiem, toties ābols salātiem piešķir tiem nepieciešamo saldskābo noti. Pārbaudi pēc garšas, vai nevēlies pievienot otru ābolu.

Lasīt vairāk

Veģetārais skābētu kāpostu borščs

Foto: Shutterstock

Veģetērais skābētu kāpostu borščs ziemīgām pusdienām.

Lasīt vairāk

Kāpostu sacepums ar tomātiem un siera 'cepuri'

Foto: Shutterstock

Pusdienām vai launagam, ēdienkartes dažādošanai noderēs šī kāpostu sacepuma recepte.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!