Foto: Shutterstock

Kazas piena siers latviešu tradicionālajā virtuvē jau sen vairs nav nekāds jaunums. To labi pazīstam un esam tiktāl izkopuši siera gatavošanas prasmi, ka varam lepoties ar Latvijā ražotām kazas siera bumbām, kuras pievienot salātiem, un svaigo kazas sieru, no kura var pat gatavot kūkas. Pavasara vēsmas gaisā ir vēl viens mudinājums ēst veselīgāk, tāpēc kazas siera iekļaušana ēdienkartē būs tieši tas, kas vajadzīgs!

Atšķirībā no govs piena, kazas pienā ir vairāk kalcija, A un D vitamīna, līdz ar to tas ir daudz veselīgāks. Tāpēc arī govs piena siera aizvietošana ar kazas piena sieru organismam un figūrai nāks krietni vien par labu, jo kazas piena produkti organismā pārstrādājas ātrāk.

Kazas sierus iedala negatavinātos un gatavinātos sieros. Negatavinātie jeb svaigie kazas sieri ir mīksti un mazliet atgādina biezpienu – tas ir kazas piena fetas siers, svaigais kazas siers, jau pieminētās kazas siera bumbas jeb sniega bumbas. Negatavinātie kazas sieri būs lieliska piedeva svaigajiem salātiem, piemēram, grieķu, maizītēm un pat karstajām picām.

Gatavinātos kazas sierus iedala divās apakškategorijās – ar baktērijām gatavinātajos sierus un ar pelējumu vai glemi gatavinātos sieros. Tādi ir, piemēram, kazas piena brī sieri, zilie kazas sieri un citi. Pelējuma kazas sieri ir mīksti, bet ar baktērijām gatavinātie ir puscieti vai pat cieti. Tāds ir, piemēram, Carrota šķirnes kazas piena siers.

Kā gatavot kazas piena sierus dažādos ēdienos?


Pirmkārt, izmanto svaigo kazas sieru salātos. Kad pagatavoti lapu salāti ar dārzeņiem vai augļiem (bumbieri garšo pasakaini), aplej tos ar mērci un pārkaisi ar sadrupinātu kazas piena fetas sieru vai svaigajām siera bumbām. Kazas siers piešķirs salātiem mazliet sātīguma.

Nogatavinātos un cietākos kazas piena sierus var grilēt un apcept eļļā, kā arī panēt tempuras mīklā vai rīvmaizē. Karstais siers pēc tam liekams pie salātiem, uz maizītēm vai ēdams kā uzkoda kopā ar krēmīgu mērci.

Bet, ja ir vēlēšanās klasisko siera kūku atsvaidzināt un piešķirt tai citādākas, izteiktākas garšas noti, aizvieto pusi no nepieciešamā krēmsiera ar svaigo kazas piena sieru. Rezultātā kūka būs nedaudz smagāka, bet tikpat garda.

Kādu vīnu dzert pie kazas piena siera ēdieniem? Svaigie kazas piena sieri lieliski saskanēs ar baltvīnu, tāpēc izvēlies Sauvignon Blanc, Chardonnay, Albarino vai Chenin Blanc. Bet, ja baudi nogatavinātu zilo kazas piena sieru, teicama izvēle būs Riesling vīns.

Kārtainās mīklas maizītes ar tomātiem, kazas sieru un baziliku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgas kārtainās mīklas maizītes ar gardu kombināciju – tomātiem, kazas sieru un baziliku. Pasniedz kā uzkodu pie dzērieniem vai piedevu lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Ciabata ar picas virskārtu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam ātri pagatavojamas picas maizītes uzkodām. Uz ciabatas jeb čabatas maizes pusītēm liek tomātu mērci, apkaisa ar kazas sieru un pipariem, un apcep.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu pica ar gaļu, kazas sieru un olīvām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šī noteikti ir viena no interesantākajām picas receptēm, kuru nobaudīt. Tās pamatnē nav ne kripatiņas miltu, jo tā veidota no sasmalcināta ziedkāposta jeb puķkāposta. Pa virsu izkārto visdažādākās sastāvdaļas – liellopa steika šķēlītes, papriku, kazas sieru un zaļās olīvas "nocellara".

Lasīt vairāk

Sarkanbaltie biešu un kazas siera tornīši

Foto: Shutterstock

Sarkans pie balta, sarkans pie balta – un rezultātā sanāk gardais biešu un kazas siera tornītis. Šis ēdiens var kalpot kā lieliskas ātrās brokastis vai starteris pusdienām, vai brangām vakariņām. Tā kā kazas sieri mēdz būt sāļi, no garšvielām pietiks tikai ar melnajiem pipariem. Bet olīveļļa un balzamiko etiķis patīkami kontrastēs ar biešu saldumu.

Lasīt vairāk

Spageti ar sparģeļiem kazas siera mērcē

Foto: Publicitātes foto

Vieglāka pastas ēdienu versija dienām, kad gribas ko svaigāku. Svarīgi ir sparģeļus nepārvārīt, jo tad tie saglabā skaisto, spilgti zaļo krāsu un maigo kraukšķīgumu. Kazas siers savukārt veido krēmīgu mērci un veido interesantas garšas nianses. Tradicionālāku garšu mīļotāji var izvēlēties krēmsieru, kas gatavots no govs piena. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas Virtuve" autore.

Lasīt vairāk

Citādāks borščs ar kazas siera maizītēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Divas burvīgas receptes vienā – krēmīgs biešu borščs, kas pagatavots krēmzupas formā, un gardajai maltītei klāt trauslas kazas siera maizītes. Sasildīs gan pusdienās, gan vakariņās.

Lasīt vairāk

Cukīni un avokado krēmzupa ar kazas sieru

Esmu pārliecināta, ka neko tādu no cukīni nebūsiet gaidījuši! Ļoti krēmīga un maiga zupa ar patīkamu kazas siera garšu. Ja gribās vieglāku zupiņu, var gatavot arī bez avokado, joprojām būs garšīgi!

Lasīt vairāk

Peperoni un čili plātsmaize ar kazas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Silta, sātīga, nedaudz asa un pat sāļa – plātsmaize no kārtainās mīklas, kurai pa virsu izklāts gards čili džems, tomātu šķēlītes, peperoni ripiņas un kazas siers. Sastāvdaļas šo kulināro brīnumu stipri pietuvina picai, taču dēvēsim to par sāļo kūku.

Lasīt vairāk

Grilēta kazas siera un bumbieru salāti ar valriekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kā zināms, sieri izcili sader ar dažādiem augļiem, tā ir daudzu iecienīta kombinācija desertiem un uzkodām. Bet tikpat labi šo savienību var izmantot arī salātos kā, piemēram, šajā receptē.

Lasīt vairāk

Citronu un kazas siera kūka ar ogām

Foto: Shutterstock

Neticami gardā kazas siera kūka, kuru atsvaidzina ar dažādām sezonas ogām un piparmētras lapiņām. Pasniedzot apkaisa ar pūdercukuru. Šai kūkai visērtāk izmantot izjaucamo kūkas formu vai vairākas nelielas, izjaucamas kūku formiņas. Var izmantot arī kēksiņu papīra formiņas.

Lasīt vairāk

Ceptas sēnes ar kazas sieru un spinātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Skaista un sātīga uzkoda, kurā draudzīgi savienojušies smalki pagatavoti komponenti. Uz vienkārša grauzdiņa virsū liktas skaistas, apceptas sēnes ar kazas sieru, sviestā sutinātiem spinātiem, un gardu bazilika mērci. Būs ideāli piemērota pie kādas vasarīgas dārzeņu zupas.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas smalkmaizītes ar papriku, kazas sieru un tomātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smalkmaizītēm ne vienmēr jābūt saldām. Šīs sirds formas sāļās maizītes piestāvēs kādai īpašai reizei. No malas skatoties pat nesaprast, ka uz garduma izlikti tomāti, konservēta paprika un ķiplociņš, bet vidū paslēpies maigs fetas siers.

Lasīt vairāk

Brusketas ar vītinātu šķiņķi, kazas sieru un marinētām paprikām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lieliska, pikanta uzkoda ar bagātīgu garšas buķeti, ko baudīt vakarā ar glāzi sarkanvīna. Saderēsies ar dažādām Vidusjūras stila uzkodām.

Lasīt vairāk

Ceptas dateles ar kazas sieru un bekonu

Foto: Shutterstock

Neparasta ideja vieglai uzkodai, kas nākusi no vīna un tapu bāra "D'vine" pavāru Līgas Podkaļukas un Viktora Manuela Barahasa Garsijas krājumiem. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Baklažānu rullīši ar kazas sieru

Foto: Shutterstock

Baklažānu rullīši ar sieru - gardi gan aukstā gan karstā veidā.

Lasīt vairāk

Karstie šampinjonu salāti ar kazas sieru, rukolu un valriekstiem

Foto: Vida Press

Cepti, ar kazas sieru pildīti šampinjoni, svaiga rukola un ķiploku mērce, ko papildina kraukšķīgi valrieksti un bekons. Īsta ziemas garša, tām reizēm, kad gribas apēst ko neikdienišķu.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas bietes ar Fetas sieru un pesto

Foto: Shutterstock

Interesantu garšu meklētājiem jāizmēģina šī cepto biešu recepte no "Lido" šefpavāru krājumiem.

Lasīt vairāk

Vieglie un veselīgie pavasara salāti ar kazas sieru

Foto: Shutterstock

Tuvojoties gada siltajai sezonai, aktuāla kļūst fiziskās formas uzlabošana, kā arī organisma attīrīšana. Viens no efektīvākajiem veidiem, kā to paveikt, ir, pielāgojot ēdienkarti un ietverot tajā vairāk zaļumu un olbaltumvielu. Šai sakarā lieti noderēs veselīgu un pavasarīgu salātu recepte, kas ir piemērota gan vieglām pusdienām, gan sātīgām brokastīm.

Lasīt vairāk

Panēts siers ar salātiem

Foto: Shutterstock

"Salāti ir vienkārši pagatavojama maltīte. Atkarībā no katra vēlmēm sieru var likt klāt salātiem svaigu vai fritētu. Izmantojiet rudens dabas veltes, piemēram, brūklenes, lai atsvaidzinātu salātus un piešķirtu tiem papildu garšas nianses," par salātiem stāsta restorāna "Laivas" šefpavārs Jānis Eislers.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!