Foto: Shutterstock

Viens no vismājīgākajiem ēdieniem ir mājās cepta maize, ar nepārspējamu kraukšķīgu garoziņu un siltu, pūkainu mīkstumu. Tai cepoties, smarža piepilda visas telpas un sola visgardāko sviestmaizi pasaulē.

Svaigo maizīti var pasniegt ar dažādiem salātiem, smēriņiem un uzkodām, gan siltām, gan aukstām. Maizītei var izvēlēties dažādus akcentus. Tie var būt sēkliņas un rieksti, rozmarīns un timiāns, kaltēti tomāti un olīvas.

Izvēlies kādu no Tasty.lv mājās ceptajām maizēm un iepriecini savus mīļos. Piedāvājam arī gardu karstmaižu receptes, kuras varēsi izmantot, ja maizīte nebūs apēsta jau pirmajā vakarā.

Mājās ceptas beigeļu maizītes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maltīte būs daudz gardāka, ja sviestmaize, kuru pagatavosi, būs no pašceptas maizītes. Izrādās, arī apaļos beigeļus izcept nemaz nav tik grūti, to pufīgums slēpjas gatavošanas niansē - maizītes pirms cepšanas tiek pavisam īsu mirkli apvārītas ūdenī. Ir vērts pamēģināt!

Lasīt vairāk

Mazās beigeļu maizītes ar dažādiem garnējumiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sviestmaizītes ar ļoti gardiem garnējumiem, kuras baudīt visas dienas garumā. Beigeļu maizītes ir pavisam ērtas ēšanai, tāpēc tās būs lieliski piemērotas arī reizēs, kad jāpacienā viesi. Varēsi izdabāt katra gaumei ar dažādajiem garnējumiem – olu, gurķu, vistas, krabju gaļas vai gardā laša.

Lasīt vairāk

Beigeļu karstmaizītes ar mocarellu

Foto: Vida Press

Mazās apaļās maizītes - beigeļi - visbiežāk sastopamas viesnīcu brokastīs Polijā un Vācijā, tomēr tie izpelnījušies slavas minūtes arī citos neparastos pasniegšanas veidos. Šī recepte ir viens no kulinārijas eksperimentiem, kad pica nav gluži pica un beigelis nav gluži tā pati ierastā maizīte. Taču rezultāts ir pārliecinoši gards - par to nav šaubu.

Lasīt vairāk

Pildītā maize itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tie, kas baudījuši itāļu cepto maizi, zinās, cik tā ir garda un uz mēles kūstoša. Arī šī maizes recepte nav peļama un tā ļoti labi garšos tāpat, vai arī pie vīna, siera plates, vīnogām un dažādām uzkodām. Protams, prasmīgākas saimnieces maizes mīklu pagatavos pašas, bet mēs izmantojām veikalos pieejamo gatavo maisījumu maizītei.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā maize ar sieru un riekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja līdz šim domāji, ka pašcepta maize ir neiespējamā misija, tad izmanto šo recepti, lai aizspriedumi tiktu kliedēti. Turklāt šī nav vienkārša maize, bet gana sātīgs ēdiens, kas kopā ar svaigiem salātiem būs lieliska pusdienu maltīte izsalkušajiem.

Lasīt vairāk

Fokača - itāliešu maize

Foto: Shutterstock

Fokača ir garda un aromātiska itāliešu maize ar ķiplokiem, olīvām un garšaugiem. Tās cepšanai vari izmantot arī saulē kaltētus tomātus.

Lasīt vairāk

Vienkāršā mājas baltmaize

Foto: Vida Press

Jautājot, kura smarža visvairāk saistās ar mājīgumu, nenoliedzami līderos būtu svaigi ceptas maizes smarža. Lai padarītu īpašāku kādu sestdienas rītu, iesakām reiz izcept maizi pašiem. Šai vienkāršajai receptei nevajadzēs ne raudzēšanu, ne speciālu maizes cepamo mašīnu. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Ņiprās puravu karstmaizes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šo grauzdiņu brokastīs nebaudīsi – tas ir nedaudz ņiprāks garšas ziņā. Tas tāpēc, ka grauzdiņa garnējums – siera mērce – pagatavota kopā ar alu. Līdz ar to grauzdiņš būs lieliska uzkoda reizēm, kad tiek malkots gardais miestiņš.

Lasīt vairāk

Kārdinošā karstmaize ar sieru un tomātu čatniju

Foto: Vida Press

Kārdinoši aromātiska un nedaudz grēcīga (jūs taču arī apņēmāties dzīvot veselīgāk, vai ne?) ideja brokastmaizītei - karstā siermaize, kuru papildina tomātu čatnijs un angļu sinepes. Starp citu, tomātu čatnija vietā var izmantot arī mango - saldskābā garšā lieliski sader ar sieru!

Lasīt vairāk

Grauzdēta graudu maize ar gailenēm

Šefpavārs Raimonds Zommers savā pavārgrāmatā "Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve", kas šomēnes sasniegusi lasītājus, piedāvā jaunas idejas un iedvesmu, kā labi zināmus un tepat Latvijā augušus produktus ieviest ikdienā vienkāršā un, tajā pašā laikā, oriģinālā un neparastā veidā. Izmēģini šo recepti!

Lasīt vairāk

Ūdens kliņģerīši – beigeļi

Foto: Shutterstock

Ūdens kliņģeru nosaukums nav svešs nevienam, kurš orientējas latviešu literatūras klasikā. Bet patiesībā šīs maizītes zināmas visā pasaulē, angliski runājošie tās sauc par "bagel" – beigeli. Ūdens kliņģerīšu īpatnība - tos pirms cepšanas uz mirkli iegremdē vārošā ūdenī. "Ideāla maizīte brokastīm!" teic Arta, kuras atsūtīto recepti publicējam.

Lasīt vairāk

Indiešu maize Naana

Foto: Shutterstock

Svaiga, pašcepta un garda indiešu maize Naana.

Lasīt vairāk

Kefīra un sēkliņu saldskābmaize

Foto: Privātais arhīvs

Kuram gan reizēm negadās tirgus dienā mazliet aizrauties un savā iepirkumu grozā salikt vairāk gardumu, nekā iespējams apēst, pirms beidzies produktu derīgumu termiņš? Īpaši aktuāls šis jautājums ir cilvēkiem, kas izvēlas maksimāli dabīgu pārtiku bez konservantiem un uzlabotājiem.

Lasīt vairāk

Olīvu un sēkliņu maize

Un māju piepilda brīnišķīga tikko ceptas maizes smarža. Olīvu un sēkliņu maizes recepti iesaka veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Alus maize

Foto: Publicitātes foto

Alus maizi var cept vai cepeškrāsnī, vai maizes cepamajā mašīnā.

Lasīt vairāk

Maizes mašīnā cepta skābu kāpostu maize

Foto: Shutterstock

Garšas eksperimentētājiem - skābu kāpostu maize.

Lasīt vairāk

Ķirbju maize

Foto: Shutterstock

Ķirbju maize - kārtīgs maizes kukulis, pēc konsistences atgādina itāļu ciabata maizi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!