Foto: Shutterstock

Par veselīgu ēšanu mēs visbiežāk domājam ikdienā, nevis svētku reizēs. Ne viens vien pārdomā, vai nevajadzētu uzsākt kādu diētu. Tomēr par diētu daudz efektīvāka ir pareiza ēšana ikdienā, gudri izvēloties produktus un pārdomāti plānojot maltītes visas dienas garumā. Dienas maltīšu ieteikumu piedāvā portāla Woman.The Nest autori.

Ir produkti, kas veicina vielmaiņu, tādējādi palīdzot ķermenim tikt galā ar mazāk veselīgiem produktiem, pat pirms tas sācis tos patiešām pārstrādāt un uzņemt. Tādēļ ikdienā izmantojot šos produktus, tu bez īpašām diētām parūpējies par savu ķermeni.

Brokastis

Centies brokastīs ēst auzu pārslas, jo tās satur beta glikānu, kas ne tikai aktivizē imūnsistēmu, bet arī no organisma izvada neveselīgos taukus pirms tos organisms ir sācis uzņemt. Beta glikāns normalizē arī cukura līmeni asinīs, līdz ar to pazūd izsalkuma sajūta un organisms tiek nodrošināts ar ilgstošu enerģiju.

Uzkoda vai pusdienas darba dienas pārtraukumā

Dienas vidū centies apēst maltīti, kas bagātīgi satur šķiedrvielas, piemēram, brūnos rīsus, pilngraudu makaronus, pilngraudu maizi, grūbas, kvinoju vai citus graudaugus. Šķiedrvielām bagātīgi ēdieni tiek ilgāk pārstrādāti, ļaujot sadedzināt papildu taukvielas. Tie arī satur mazāk kaloriju tāda paša apjoma maltītē kā līdzīgi ēdieni bez šķiedrvielām, piemēram, baltmaize, balto miltu makaroni vai baltie rīsi. Turklāt šķiedrvielām bagāti produkti ir ilgāk jākošļā, kas savukārt raida signālus smadzenēm, ka ir jau paēsts.

Vēlas pusdienas vai vakariņas

Pēcpusdienā pievieno savai maltītei olbaltumvielas. Liesa gaļa, piemēram, vistas fileja vielmaiņas procesā rada siltumu, tādējādi papildus dedzinot organisma uzkrātās kalorijas un taukvielas. Veģetārieši arī nav izņēmums, arī viņiem ir jāpadomā par olbaltumvielām - tās varētu būt pupas, lēcas un kvinoja.

Dzērieni visas dienas garumā

Auzu pārslu kēksiņi ar žāvētām dzērvenēm

Foto: DELFI

Burvīgi auzu pārslu kēksiņi ar klijām, žāvētām dzērvenēm un nelielu miltu piedevu. No dotā daudzuma sanāks 18 kēksiņi.

Lasīt vairāk

Biezpiena un auzu pārslu cepumi

Foto: Shutterstock

Vienkārši biezpiena cepumiņi, kuriem miltu vietā izmanto auzu pārslas. Piemērotākas būs ātrvārāmās auzu pārslas, kas straujāk uzsūks biezpiena mitrumu.

Lasīt vairāk

Grauzdētais musli maisījums

Foto: Shutterstock

Musli ir lieliska brokastu izvēle, ja nav laika un vēlēšanās celties stundu agrāk, lai gatavotu pilnvērtīgas brokastis. Tas ir veselīgs un ātri pagatavojams, turklāt garšos gan lieliem, gan maziem kārumniekiem, jo kraukšķīgās pārslas un grauzdētās sēkliņas, apvienojumā ar žāvēto augļu saldumu, būs salikums, kurš pilnīgi noteikti liks tev pamosties.

Lasīt vairāk

Vienkāršais musli maisījums

Foto: Shutterstock

Mājās gatavots musli ir lētāks un veselīgāks nekā veikalā nopērkamie maisījumi, turklāt to tu vari veidot, izvēloties sastāvdaļas, kuras tev patiešām garšo. Sekojot šai receptei, iegūsi aptuveni 1 kilogramu garda un kraukšķīga musli brokastu maisījuma, kurš, pārliets ar pienu, sulu vai jogurtu būs ideāls dienas sākums.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un banānu biezputra 'Bananarama'

Foto: Vida Press

Veselīgam dienas sākumam - brokastu auzu pārslu biezputra ar banāniem. Vēl labākam noskaņojumam - parūpējies par to, lai mazajam ēdājam patiktu brokastu noformējums! Mīļākā bļodiņa un dzērveņu ievārījuma smaidiņš noteikti uzlabos apetīti!

Lasīt vairāk

Griķu biezputra ar vistas fileju un dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Garda un krēmīga griķu biezputra ar maigajiem vistas filejas gabaliņiem un dārzeņiem. Aromātisks un vienkāršs vakariņu ēdiens, kas turklāt būs gatavs vienā mirklī.

Lasīt vairāk

Zirņu biezputra ar apceptu bekonu

Foto: Shutterstock

Zirņu biezputra bija viens no galvenajiem ēdieniem viduslaikos. Smalkos namos, to vārot, tika pievienotas dārgas un aromātiskas garšvielas: safrāns, kanēlis, muskatrieksts, ingvers un melnie pipari, tās visas samaisot kopā ar cukuru. Šādu maisījumu izmantoja gan gaļas ēdieniem, gan dārzeņiem, gan desertiem. Šoreiz cukurs pievienots biezputrai vārīšanas procesā, bet garšvielas tiek pārkaisītas, biezputru pasniedzot.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Zaļo zirnīšu biezenis ar apceptiem burkāniem un kvinojas salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pagatavojot šo maltīti, izskatīsies, ka šķīvī būtu iekāpis pavasaris. Oranžie burkāni, zaļais zirnīšu biezenis un sarkano kāpostu salāti kopā veido neaizmirstamu krāsu buķeti, kas tikpat lieliski sader kopā arī garšas ziņā. Zaļo zirnīšu biezenis noteikti būs patīkams atklājums daudziem, tāpat kā viegli kraukšķīgie burkāni un sulīgie kāpostu salāti. Patīkami viegla maltīte jaunam nedēļas sākumam.

Lasīt vairāk

Uzkodu grauzdiņi ar lēcu biezeni

No lēcām parasti gatavojam zupu vai biezeni, šoreiz gribēju kaut tādu, ko varētu ēst kā humosu ar grauzdiņiem, un kas lieliski derētu kā gaumīga uzkoda, kad jāsagaida viesi. Kas, izrādās, daudzi pirmo reizi dzird vārdu "lēcas". Tiešām? Es vēl saprotu - kvinoja... To vēl "Rimi", šķiet, nevar atrast, bet lēcas taču ir katrā veikalā! Ja ēdat pupiņas un zirņus, tad jums garšos arī lēcas.

Lasīt vairāk

Pilngraudu fusilli ar pikantām desiņām, sēnēm ar pētersīļu pesto

Foto: Publicitātes foto

Ja ēd veselīgi un ikdienas maltītes gatavo, domājot par pilnvērtīgām uzturvielām, pilngraudu pasta noteikti ir jāiekļauj ēdienkartē. Tā “draudzējas” ar garšaugiem un aromātiskām piedevām. Ziemā pētersīlis ir pieejamākais garšaugs. Izrādās, ka gardu pesto var pagatavot arī no tā. Mērce lieliski papildinās pilngraudu fusilli. To pasniedz kopā ar pikantām desiņām un sēnēm pēc izvēles – vari izmantot gan gailenes, gan baravikas, gan šampinjonus. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Penne pasta ar žāvētu lasi un krēmsiera mērci

Foto: Publicitātes foto

Piecpadsmit minūšu darbošanās pie plīts un rezultāts – garda un sātīga maltīte. Uzmanies ar sāls pievienošanu, jo kaperi un žāvētais lasis satur pietiekami daudz sāls. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Gaļas bumbiņas ar fetas siera drupačām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaļas bumbiņas ar fetas siera piedevu iegūst patīkamu, viegli pikantu un vienlaicīgi smeķīgu garšas niansi. Tās pasniedz ar makaroniem un tomātu mērci, bet makaronu vietā var pasniegt kartupeļu biezputru. Bumbiņām tiek izmantota vienādās daļās jaukta liellopa un jēra gaļa, bet var izmantot arī tikai liellopa gaļu vai tikai jēra gaļu.

Lasīt vairāk

Vistas fileja estragona mērcē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkāršs un ātrs veids, kā sagatavot krēmīgu vistas fileju estragona mērcē. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezputru.

Lasīt vairāk

Vistas filejas siera zupa

Novembra "Zupu konkursam" lasītāja Ilze iesūtījusi savas ģimenes iecienītāko zupu - vistas filejas siera zupu. Garšas buķeti zupā paspilgtinās ne vien šķīvī esošais kausētais siers, bet arī fenhelis, kas zupai itin labi piestāv.

Lasīt vairāk

Sātīgs kukulītis ar vistas gaļas un čorizo desas pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs un gards gaišas mīklas pīrāgs, kas pildīts ar vistas filejas gabaliņiem un čorizo desu. Īpašu aromātu pildījumam piešķirs pierīvētā citrona miziņa. Bet kukulīti vieglāk sagriezt palīdzēs gaļas buljona želeja, kas paslēpusies pildījumā.

Lasīt vairāk

Griķu sacepums ar vistas fileju un sēnēm

Foto: Shutterstock

Ērti pagatavojams vakariņu vai pusdienu ēdiens. Jānovāra irdeni griķi un cepeškrāsnī jāsacep ar vistas fileju, sēnēm un siera cepurīti.

Lasīt vairāk

Griķu pankūkas ar siera mērci

Plānās griķu pankūkas ir tradicionāls ēdiens Francijā. Nedaudz riekstainajai griķu un pilngraudu miltu garšai, lieliski piestāv Ementāles siers, padarot ikdienišķo ēdienu par īpašu maltīti, kuru var pasniegt arī brīvdienu vēlajās brokastīs. Ja vēlies samazināt tauku daudzumu, izvēlies Emental Light sieru. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Pilngraudu miltu maize ar āboliem un sidru

Viena ko klasiskās poļu maizes recepšu modernākajām variācijām. Maizes pagatavošanā bez miltiem un rauga izmantotas arī tādas slepenas sastāvdaļas kā sidrs un ābola gabaliņi. Mīklu var papildināt ar riekstiem, žāvētiem augļiem, sēkliņām un citām sastāvdaļām. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Maizes mašīnā cepta skābu kāpostu maize

Foto: Shutterstock

Garšas eksperimentētājiem - skābu kāpostu maize.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās olu maizītes mafinu formiņās

"Lieldienās vislabāk ēdu svaigus salātus un vārītas olas. Taču šogad esmu iecerējusi tradicionālo olu ēšanu un ripināšanu papildināt ar jaunu recepti – kraukšķīgiem Lieldienu mafiniem. Tie būs ne tikai viegli un ātri pagatavojami, bet arī oriģināls svētku cienasts," savu Lieldienu recepti iesaka TV dīva Ketija Šēnberga.

Lasīt vairāk

Truša sedls ar burkānu un pilngraudu plācenīšiem

Truša gaļa ir veselīga alternatīva ierastajai cūkgaļai. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis. Norādītie daudzumi - divām porcijām.

Lasīt vairāk

Topinambūru un zaļās tējas biezzupa

Foto: A. A. Šternberga

Ance Anna Šternberga, bloga www.topivesels.lv un grāmatas "Topi vesels!" autore, kura šobrīd Londonā studē naturopātiju, BioLoģiski izaicinājuma ietvaros zupu nolēma gatavot no tā, ko viņai piegādās jaukā un sirsnīgā britu bioloģiskās pārtikas kompānija Abel&Cole. Kāda sagadīšanās! Iknedēļas sezonālajā dārzeņu kastē Ance Anna ieraudzīja visu, ko viņai vajadzēja, lai pagatavotu topinambūru un zaļās tējas biezzupu!

Lasīt vairāk

Zaļā tēja ar ingveru un lociņiem pret saaukstēšanos

Foto: Shutterstock

Neparasta garšu kombinācija - zaļā tēja, ingvers un sīpollociņi, - kas palīdzēs stiprināt organismu un pat ārstēs saaukstēšanās simptomus. Recepti iesaka "Apsara" tējas meistars Andris Purviņš, kurš to atvedis no ceļojuma pa tējas plantācijām Ķīnā.

Lasīt vairāk

Zaļā tēja ar balto redīsu pret klepu

Foto: Shutterstock

Negaidīta garšu kombinācija - zaļā tēja ar balto redīsu un nedaudz jūras sāli būs labs veids, kā spēcināt organismu un cīnīties ar klepu. Recepti iesaka "Apsara" tējas meistars Andris Purviņš, kurš to atvedis no ceļojuma pa Ķīnas tējas plantācijām.

Lasīt vairāk

Gandrīz 2000 gadu sena tējas recepte pret gripu

Šī gandrīz divus tūkstošus gadu senā tējas recepte nāk no Trīs karaļvalstu perioda Ķīnā, un tās pamatā ir Tao zaļā tēja.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!