Vakariņām un darba pusdienu kastītei – 28 sātīgu pupiņu salātu receptes
Foto: Shutterstock

Darba nedēļas sākums nereti ir saplānots līdz pēdējai minūtei un stundām stāvēt pie plīts laiks ir vien retajam. Šādās reizēs, kad jādomā par to, kā ātri pagatavot garšīgu un pilnvērtīgu maltīti, lielisks variants, uz kuru paļauties, ir pupiņu salāti. Nav nozīmes, paša novārītas vai konservētas, pupiņas piestāv teju visiem citiem produktiem!

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Ne velti uztura speciālisti un ēst gatavošanas entuziasti iesaka virtuves plauktiņā vienmēr turēt pa kādai konservētu pupiņu bundžai – no tām var viegli un ātri uzburt siltos vai aukstos salātus vakariņām, kas pārtop par nākamās dienas pusdienām, ko paķert līdzi uz darbu kastītē. Sarkanās nierītes, baltās dārza pupiņas, lielās baltās pupas – šie trīs veidi ir visbiežāk sastopamie konservu formā. Tiem, kas pupiņas audzē paši, svešas nebūs raibās dārza pupiņas un kāršu pupiņas.

Kāpēc pupiņas vajadzētu iekļaut ikdienas ēdienkartē? Tās ir ļoti labs ogļhidrātu, īpaši šķiedrvielu avots, turklāt 100 gramos konservētu pupiņu ir 20–25 procenti olbaltumvielu, atkarībā no šķirnes, norādīts "Nutritionvalue.org". Protams, veselīgākas būs izmērcētas un novārītas kaltētās pupiņas, jo konservētām pupiņām nereti klāt ir sāls, taču no konservētajām izvairīties noteikti nevajag. Tieši otrādi – žiglajām maltītēm tās ir pavisam pateicīga izejviela.

Noderīgi atcerēties, ka salātiem nepieciešamās konservētās pupiņas pirms izmantošanas nokāš sietā un noskalo zem ūdens strūklas. Bundžā esošais pupiņūdens (vegāniskajās receptēs to dēvē par "aquafaba") nebūs visai apetelīgs, ja piegāzīsi salātu bļodā visu tās saturu. Taču tie, kuriem patīk eksperimenti un "zero waste" principi, pupiņūdeni var nokāst traukā, lai izmantotu, piemēram, vegāniska šokolādes krēma gatavošanā.

Ar ko sapārot pupiņas? Teju visu! Tās lieliski derēs gan kā pamatsastāvdaļa gan pievienotā sastāvdaļa salātos. Lai padarītu sātīgāku lapu salātu un dārzeņu savienību, pieber tiem klāt sarkanās pupiņas vai lielās baltās pupiņas. Pupiņas izcili garšīgas ir kopā ar sīvajiem sīpoliem. Pupiņas ir ļoti laba alternatīva, ja nepieciešams sātīgs ēdiens bez gaļas, kurā ir tikai dārzeņi.

Bet tiem, kas nevairās no gaļas un zivīm, garšos pupiņu salāti ar žāvētu vistiņu, apceptu vistas gaļu, apceptu liellopa vai jaukto malto gaļu, bekona strēmelītēm, žāvētu šķiņķi u.t.t. Un zivis! Konservēts tuncis, marinēta siļķīte vai cepts lasis – arī šīs pieticīgās jūras veltes var likt salātos kopā ar pupiņām.

Ķer iedvesmu gardām maltītēm kādā no šīm 28 receptēm, ko esam atlasījuši no "Tasty" krājumiem!

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.