Foto: Shutterstock
"Tasty" prognozē, ka vakarā pirms valstij tik nozīmīgās izvēles izdarīšanas, un arī nākamajā naktī, gaidot rezultātus, ne viens vien apzinīgs vēlētājs paliks nomodā ilgāk, kā ierasts, tādēļ jau savlaicīgi iesakām sarūpēt gardas uzkodas. Mēs balsojam par siltām, ātri pagatavojamām siermaizītēm. Tā būs, iespējams, labākā izvēle miesas un gara stiprināšanai, lai, ērti iekārtojoties dīvānā, varētu netraucēti sekot līdzi spraigajai partiju cīņai par deputātu krēsliem.

Lielākam vēlēšanu rezultātu gaidītāju bariņam, protams, visērtāk karstmaizes ir gatavot cepeškrāsnī, piepildot cepšanai paredzēto restīti stāvgrūdām pilnu, jo visiem zināms, ka siermaizīšu kalns noplaks zibenīgi ātri. Uz restītes ceptas siermaizes būs īpaši kraukšķīgas, jo liekā sula un mērce notecēs uz apakšā paliktās plāts, šādi novēršot maizes izmirkšanu, kas ir viena no biežāk pieļautajām kļūdām, cepot siermaizes.

Īsti nemaz nav no svara tas, kādu maizi izvēlēsies savu karstmaizīšu gatavošanai. Visērtāk, protams, izvēlēties jau sašķēlētu maizes kukulīti, kas ļaus ieekonomēt laiku un pūles. Ja tīk, izvēlies baltmaizi, ja esi iecienījis saldskābmaizi vai graudu maizi – droši liec uz tās sieru.

Kas attiecas uz siera izvēli, tad, protams, neiekrīti ražotāju veikli izliktajās lamatās, izvēloties siera izstrādājumu, jo siermaizīšu veiksme lielā mērā ir atkarīga tieši no izvēlētā siera garšas īpašībām.

Foto: Shutterstock

Cepšanai lieti noderēs labi kūstošie Krievijas vai Holandes sieri. Taču nevajadzētu smādēt arī Ementāles sieru, mocarellu vai Čedara sieru. Katrs garšo mazliet citādāk, bet visi kā viens kusīs labi. Labu garšu maizītēm piešķirs arī siera pamatmasai pievienots cietais siers, bet par vieglu kūpinājuma aromātu gādās siera desa. Un pats galvenais – sieru sarīvē, jo šķēlēs sagrieztais siers ne vienmēr labi izkusīs. Te paveras iespējas improvizācijai, jo sarīvēto sieru var papildināt, piemēram, ar kapātiem zaļumiem, pesto mērci, dažādām garšvielām, saulē kaltētiem tomātiem vai rīvētiem ķiplokiem, kas palīdzēs dot pretsparu vīrusiem.

Maizīšu pamatni, noklājot ar tomātu mērci un papildinot garšu buķeti ar oregano (šī garšviela teju vienmēr tiek pievienota picai), varēsi baudīt mini picas. Lai pašpikotu pildījumu idejas, ieej kādas picērijas mājaslapā!

Taču bez siera karstmaizēs vari likt vēl daudz ko citu, piemēram, šķiņķi, pesto, tomāta šķēles, ievārījumu, čatniju, sēnes, salami, tunci, lasi, marinētus gurķīšus un vēl daudz ko. "Tasty" iesaka pamēģināt ābolu un tomātu kombināciju vai bumbiera šķēlītes zem kūstoša siera kārtas – šīs garšas var patīkami pārsteigt.

Gatavās siermaizes kādu brīdi "atpūtini" uz restītes, paverot krāsns durtiņas, lai pa tām tvaika formā varētu izplūst liekais mitrums un maizītes nedaudz apkalstu. Ja tās uzreiz pēc cepšanas saliksi uz šķīvja, radīsies kondensāts un, kādu laiku pastāvot, maizītes zaudēs kraukšķīgumu.

Lai labi garšo!

Sātīgās pannā ceptās siermaizes

Foto: Privātais arhīvs

Karstas un sātīgas maizītes ar patīkami kūstošu sieru vidū. Pagatavošana ir ātra un gauži vienkārša, taču svarīga ir pareiza secība.

Lasīt vairāk

Ātrās siermaizes ar šampinjoniem un pesto

Foto: Shutterstock

Kad laika gatavošanai nav daudz, bet uzkodās gribas pagatavot ko sātīgu un reizē neparastu, liec lietā šo recepti.

Lasīt vairāk

Siermaizīte ar ceptām sēnēm un spinātiem

Foto: Publicitātes attēls

Smeķīgas siermaizītes ar sēnēm, sīpoliem un aromātisko timiānu. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis.

Lasīt vairāk

Saulainās brokastu siermaizītes ar ceptiem tomātiem

Foto: Vida Press

Saulainās siermaizītes ir vienkāršs brokastu ēdiens, kas būs pa spēkam pat iesācējam virtuvē. Tās vari baudīt gan kā uzkodu, gan kā piedevu pie zupas vai sautējuma.

Lasīt vairāk

Pannā ceptas karstmaizītes

Foto: Shutterstock

Pannā ceptās siermaizītes sanāk vidiņā mīkstas, bet no apakšpuses - viegli kraukšķīgas, sola receptes autore. Receptes pierakstā saglabāts autores rakstības stils un izteiksmes līdzekļi.

Lasīt vairāk

Karstās siera maizītes ar āboliem un tomātiem

Foto: Shutterstock

Ļoti viegli pagatavojamas siera karstmaizes ar pārsteigumu – tomātu un ābolu šķēlītēm. Ātrām brokastīm vai uzkodām ballītei.

Lasīt vairāk

Gardā ķiplokmaize ar bagātīgu siera pildījumu

Foto: Shutterstock

Jau iedomājoties vien ar sieru bagātīgi pildītas, zeltainas un kraukšķīgas ķiplokmaizes bagātīgo garšu, sariešas pilna mute siekalām. Neliedz sev šo baudījumu un pagatavo jau šodien!

Lasīt vairāk

Sātīgās brokastu karstmaizes ar šķiņķi un sieru

Foto: Shutterstock

Sātīgas brokastu maizītes ar sieru un šķiņķi franču gaumē jeb "croque monsieur". Īpaši labi garšos, pasniegtas ar svaigiem zaļajiem lapu salātiem, kas aizdarīti ar atsvaidzinošu Dižonas sinepju–citronu mērci.

Lasīt vairāk

Brokastu karstmaizītes ar žāvētu gaļu un pesto

Foto: Privātais arhīvs

"Katrās mājās sava īstā un pareizā karstmaizīšu metode. Mūsmājās vienmēr uz urrā aiziet šāda versija, kurā pamatsastāvdaļas ir nemainīgas – graudu maize, žāvēta gaļa, siers, sīpoli un tomāti, bet variējam ar pievienotajām mērcēm," par savām "firmas" karstmaizītēm stāsta Evita, piedāvājot šo kārumu izmēģināt arī citiem.

Lasīt vairāk

Brokastu karstmaizes ar sieru, šķiņķi un olu

Foto: Shutterstock

Gardas, sātīgas un ātri pagatavojamas brokastu karstmaizes franču gaumē jeb "croque madame" – ar sieru, šķiņķi un ceptu olu.

Lasīt vairāk

Karstā siermaizīte 'Brieža labums'

Foto: Publicitātes attēls

Pikantas uzkodu maizītes ar graudu sinepēm, brieža gaļas desu un sieru. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis.

Lasīt vairāk

Karstmaize ar šampinjoniem, spinātiem un Krievijas sieru

Foto: Publicitātes foto

Karstmaize ir ideāli piemērota brokastīm, bet tikpat labi launagā vai vieglās pusdienās tā itin labi remdēs apetīti, it sevišķi, ja ar sieru nebūsi skopojies. Izmēģini šo Lindas Vilmansones piedāvāto recepti, lai pats par to pārliecinātos!

Lasīt vairāk

Sātīgās maizītes ar ceptu olu un sieru

Foto: Privātais arhīvs

"Piecas minūtes, un esi sevi nodrošinājis ar vakaram vajadzīgo enerģijas devu! Kuram gan ir vēlēšanās tērēt savu laiku, lai pēc darba ilgi gatavotu un bārstītos ar garšvielām. Rupjmaize piepildīs izsalkušo vēderu ar sāta sajūtu, savukārt pikantais siers piešķirs īsto noskaņu bez problēmām, jo satur visas nepieciešamās garšvielas," par savu veikumu raksta Kārlis. Šī ir viena no receptēm, kas piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" konkursā.

Lasīt vairāk

Siera un grilētu dārzeņu maizīte

Sātīga pusdienu uzkoda vai neliela launaga maltīte – maizīte ar siera bumbām un cepeškrāsnī grilētiem dārzeņiem. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.

Lasīt vairāk

Grauzdiņi ar Stiltona sieru un dzērveņu ievārījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazliet sātīgi un ļoti gardi grauzdiņi uzkodām. Ja nav pieejams Stiltona siers, droši var izvēlēties kādu citu, kas vairāk iet pie sirds.

Lasīt vairāk

Tostermaizes ar kūpinātu gaļu un sieru

Foto: Privātais arhīvs

Maltīte reizēm "kad vakariņās negribas ēst neko daudz, bet gribas panašķoties," raksta Evija. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Pitas karstmaize ar sieru

Foto: Shutterstock

Jauka un kārdinoša karstmaize, kuras cepšanai izmanto pitas maizi, tās kabatu piepildot ar sieru.

Lasīt vairāk

Ņiprās puravu karstmaizes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šo grauzdiņu brokastīs nebaudīsi – tas ir nedaudz ņiprāks garšas ziņā. Tas tāpēc, ka grauzdiņa garnējums – siera mērce – pagatavota kopā ar alu. Līdz ar to grauzdiņš būs lieliska uzkoda reizēm, kad tiek malkots gardais miestiņš.

Lasīt vairāk

Kārdinošā karstmaize ar sieru un tomātu čatniju

Foto: Vida Press

Kārdinoši aromātiska un nedaudz grēcīga (jūs taču arī apņēmāties dzīvot veselīgāk, vai ne?) ideja brokastmaizītei - karstā siermaize, kuru papildina tomātu čatnijs un angļu sinepes. Starp citu, tomātu čatnija vietā var izmantot arī mango - saldskābā garšā lieliski sader ar sieru!

Lasīt vairāk

Rudzu karstmaize ar lāceņu ievārījumu un amoliņa sieru

Foto: Publicitātes attēls

Saldenas un kreftīgas uzkodu maizītes ar lāceņu ievārījumu un amoliņa sieru. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!