Foto: Shutterstock
Kārtīgu vakariņu sacepumu var pagatavot ne tikai no kartupeļiem un gaļas vien – palūko, kādi dārzeņi vēl atrodami tavā virtuvē. No ķirbjiem, ziedkāpostiem, rāceņiem un citiem labumiem sanāks tikpat gardi, ja ne pat vēl gardāki sacepumi pat bez kripatiņas gaļas. Iedvesmai pārlapojām "Tasty" recepšu krājumus un izvēlējāmies 17 receptes, ko mājas piesildīšanai izmēģināt jau šovakar!

Sagatavo cepamtrauku, uzkarsē cepeškrāsni un ķeries pie darbiņa. Visvieglāk varēsi pagatavot sacepumu, ja pamatā ņemsi vienu dārzeni, piemēram, ziedkāpostu vai ķirbi. Gabaliņus atliks vien pārliet ar krēmīgu Bešamela mērci (recepte – te), sasmalcinātiem konservētajiem tomātiem vai saldo krējumu un ielikt krāsnī, lai cepas 20-25 minūtes. Gatavošanas beigu posmā pārber sacepumu ar rīvētu sieru, lai tas iemantotu kārdinoši zeltainu garoziņu.

Uz gatavošanu naskākie var droši izņemt no darbarīku atvilktnes dārzeņu mandolīnu, lai veikli sašķēlētu tomātus, cukīni, sīpolus un citus košumdārzeņus, ko vienu pie otra sarindot gardā sacepumā, kas līdzinās ratatujam.

Ziemā, protams, nevar aizmirst arī par šīs sezonas īpaši aktuālajiem dārzeņiem – rāceņiem, kāļiem, pastinakiem un burkāniem. Arī tie itin labi iederēsies sacepumā, pārlieti ar sakultām olām vai pārklāti ar gaisīgu mīklas "cepurīti", kas cepšanas laikā kļūs kraukšķīga un skaisti apbrūnēs.

Kamēr sacepums gatavojas, tev būs gana daudz laika, lai pagatavotu vieglus dārzeņu salātus, ko pasniegt piedevās. Te atradīsi receptes sulīgiem burkānu salātiem, šeit meklē receptes ekonomiski izdevīgiem kāpostu salātiem, bet te rodami padomi, kā pagatavot salātus no Ķīnas kāposta.

Lai labi garšo!

Ziedkāpostu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Vienkāršs ziedkāpostu sacepums, kas papildināts ar siera mērci un sarīvētu sieru virskārtā. Vari izmantot kā Parmezāna sieru, tā rīvētu Krievijas, Holandes vai kādu citu labi kūstošu sieru.

Lasīt vairāk

Dārzeņu sacepums ar lēcām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs lēcu, dārzeņu un olu sacepums jeb "moussaka". Ja baklažāni vai ķirbji negaršo, tos droši vari aizstāt ar burkāniem vai kādu citu dārzeni, kas tīk labāk.

Lasīt vairāk

Sātīgais pupiņu sacepums ar marinētiem pipariem un sieru

Dienās, kad gribas sasildīties ar kaut ko sulīgu, bet reizē apetīti remdinošu, šis dārzeņu sacepums ar siera un olu "cepurīti", būs īstajā vietā un laikā. Pat zvērināti gaļēdāji tikai pēc maltītes nobaudīšanas attapsies, ka labi paēsts pat bez gaļas klātbūtnes ēdienā.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu sacepums ar sieru un tomātiem

Foto: Shutterstock

Saldie kartupeļi, saukti par sirdstriekas ēdienu - traki garšīgi, bet arī nežēlīgi sātīgi.

Lasīt vairāk

Vienkāršais ķirbju un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs ķirbju un siera sacepums, kas būs gatavs pusstundā. Pasniedz to tāpat vai kopā ar svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Saulainais dārzeņu sacepums ar kabaci un mocarellu

Foto: DELFI

Kraukšķīgas kabaču šķēlītes, kas cieši izkārtotas ar tomātiem – pamats gardam sacepumam. Papildini to ar kūstošo mocarellu vēl labākai garšai.

Lasīt vairāk

Sakņu dārzeņu un gaisīgas mīklas sacepums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldi burkāni, gardi pastinaki, sīpoli un puravi, kas apcepti cepeškrāsnī. Bet tas vēl nav viss – tiem klāt gaisīga un vienkārša mīkla. Ēdiens, kas ir kaut kas starp sacepumu un pīrāgu – pusdienu vai vakariņu galdam.

Lasīt vairāk

Vienkāršais dārzeņu sacepums ar olām

Foto: Publicitātes attēls

Šajā receptē piedāvātos dārzeņus droši var aizstāt ar tiem, kas atrodami mājās vai dārzeņus izvēlēties atbilstoši savai gaumei, neievērojot receptē piedāvāto.

Lasīt vairāk

Gardais cukīni un tomātu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Cukīni vai kabaču sacepums ar tomātiem un sieru labi garšos gan tāpat, gan kā piedeva grilētai gaļai. Izmēģini šo recepti!

Lasīt vairāk

Rāceņu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Rāceņu sacepums būs garda, krēmīga un aromātiska piedeva tiem, kas ēd gaļu, kā arī brīnišķīga sezonas dārzeņu maltīte tiem, kas gaļu neēd.

Lasīt vairāk

Gardais dārzeņu sacepums ar lēcām un kartupeļu plācenīšiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sacepums var būt gards arī bez gaļas, un šī recepte tam ir spilgts piemērs. Krēmīgā kartupeļu biezputra virspusē sacepumu padara neparastāku, bet sulīgie dārzeņi piešķir ēdienam nepieciešamo sātīgumu. Šo sacepumu noteikti par labu atzīs gan veģetārieši, gan tie, kuru maltīte bez gaļas nav maltīte.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru

Foto: Vida Press

Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Svaigu kāpostu sacepums ar kartupeļiem un tomātiem

Foto: Shutterstock

Svaigu kāpostu sacepums ar kartupeļiem un tomātiem - sātīgai un gardai ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Liesais cukīni-siera sacepums

Foto: Shutterstock

Kaut šis sacepums nevar lepoties ar lielu kaloriju daudzumu, tam piemīt citas lieliskas īpašības: piesātināta garša, vienkārša pagatavošanas metode un kraukšķīga garoziņa. Ir vērts izmēģināt, lai pārliecinātos, ka pat cukīni nīdēji var mainīt savas domas, nogaršojot šo burvīgo un svaigo garšu salikumu.

Lasīt vairāk

Krāsainais dārzeņu sacepums ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Dārzeņu sacepums ar fetas sieru un balzamiko.

Lasīt vairāk

Ar mocarellu pildīti baklažāni sicīliešu gaumē

Foto: Shutterstock

Savu versiju par itāliešu tradicionālo "aubergine parmigiana" - ar mocarellu pildītiem baklažāniem aromātiskā tomātu mērcē, piedāvā šobrīd Latvijā dzīvojošs sicīlietis Džuzepe Palmeri, piebilstot, ka Sicīlijas krodziņu un restorānu ēdienkartēs šīs debešķīgi gardais ēdiens slēpjas aiz nosaukuma "parmigiana di melanzane".

Lasīt vairāk

Vienkāršais šampinjonu un kartupeļu sacepums

Šampinjonu un kartupeļu sacepums - īpaši labi garšo ar svaigiem lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!