Foto: Shutterstock
Tā kā ēdiens ir neatņemama mūsu dzīves sastāvdaļa, dažādu produktu labās īpašības, kas spēcina prātu un uzlabo atmiņu, ir vērtīgs ieguvums. Tādējādi varam ne tikai remdēt izsalkumu, bet, iekļaujot uzturā vērtīgos produktus regulāri, rūpēties par to, lai ilgstošā laika periodā mūsu sirds būtu vesela, bet atmiņa skaidra. Kuri produkti palīdz un kādās maltītēs tos pagatavot? Esam speciāli tam atlasījuši idejas no mūsu recepšu krājumiem, lai ko garšīgu no vērtīgajiem produktiem varētu pagatavot jau šovakar.

Smadzenēm un sirdij ļoti nepieciešamas ir Omega-3 taukskābes. Tās var iegūt ēdot maltītes ar lasi, makreli, sardīnēm un riekstiem, piemēram, valriekstiem. Tāpat, Omega-3 taukskābes atrodamas arī čia sēklās un linsēklās, kā norāda BbcGoodFood.com.

Mūsu smadzenēm un sirdij vērtīgi, protams, ir arī augļi un dārzeņi. Bet stresu it īpaši pārvarēt palīdzēs mellenes, upenes, granātāboli un sarkanās vīnogas – šo produktu sastāvā ir daudz polifenola, kas pasargā smadzeņu šūnas. Bet no garšvielām ar vērtīgo vielu bagāta ir kurkuma, safrāns, ingvers, muskatrieksts, rozmarīns un salvija.

Smadzenēm tik ļoti nepieciešamie antioksidanti atrodami spinātos un ūdenskrešu salātos. Ar zaļumiem var pagatavot salātus, piejaukt tos karstiem makaroniem, sablendēt smūtijā vai pagatavot pesto mērci.

Ēdienkartē jāiekļauj produkti, kas bagāti ar B grupas vitamīniem, tāpēc regulāri gatavo maltītes no pilngraudu produktiem, olām, zivīm, pupiņām, zaļajiem kāpostiem un lapu salātiem. Bet no gaļas labāk izvēlēties tītara fileju un liesu liellopa gaļu.

Smadzeņu un pašu veselībai ir svarīgs arī laimes hormons, un tās ir labas ziņas saldummīļiem. Tas nozīmē, ka bez grēka var baudīt tumšo šokolādi, kuras ēšana ķermenim tiešā nozīmē sagādā prieku, jo šokolāde izstrādā endorfīnus. Kā arī, tumšā šokolāde palīdz koncentrēties un stimulē smadzeņu darbību.

Medū glazēts lasis ar rīsiem un brokoļiem

Foto: Shutterstock

Ātri, vienkārši un garšīgi – fiksām pusdienām vai vakariņām lasis ar rīsiem un saujiņu brokoļiem būs tieši laikā. Laša fileju vēl īpašāku padara tas, ka tā ir glazēta gardā medus mērcītē.

Lasīt vairāk

Laša rullīši ar kaperiem un rukolu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Restorāna cienīga maltīte, kuru vari pagatavot mājās un būt īsts šefpavārs! Nelielās laša ruletītes noteikti izpelnīsies atzinību no ēdājiem. Bet garšas kārpiņas sajūsmā dancos, kad baudīsi lasi kopā ar kaperiem un rukolu.

Lasīt vairāk

Zivju plācenīši no kartupeļiem un sardīnēm, pasniegti ar zirņu biezeni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam interesanta un viegli pagatavojama recepte – gardi zivs un kartupeļu plācenīši no sardīnēm, kurus pasniedz kopā ar zaļo zirnīšu biezeni. Vasaras sezonā noteikti izmanto svaigos zaļos zirnīšus, kā arī plācenīšus liec burgera maizītēs, kad dodies piknikā.

Lasīt vairāk

Pikantais spageti ar sardīnēm, olīvām un čili pipariem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šīs būs īsti bagātīgas pusdienas vai vakariņas izsalkušajiem! Spageti vienā šķīvī draudzējas ne tikai ar sardīnēm, bet arī ķiplokiem, citrona suliņu, un ko daudz pikantāku – čili pipariem.

Lasīt vairāk

Dārza pupiņu salāti ar artišokiem un safrāna mērci sicīliešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam itāliski salāti, pagatavoti no dārza pupiņām, kuras mēs saucam par cūku pupām. Tam visam klāt kas mazliet neparastāks – eļļā konservēti artišoki, bet finālā – garda pašu gatavota safrāna mērce.

Lasīt vairāk

Lionas salāti ar plaucētu olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Brokastu salāti, kuru dzimtene ir dienvidnieciskā Liona. To galvenais akcents ir plaucēta ola.

Lasīt vairāk

Kūka ar āboliem un mellenēm

Kurš gan spējīgs pretoties tādam kārumam kā kūka? Kur nu vēl vairāk, ja tajā iecepti garšīgi āboli un mellenes. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Kvinojas un kokosriekstu piena putra

Foto: Shutterstock

Garda, maiga un garšīga – kvinojas putra, kas pagatavota ar kokosriekstu pienu, nedaudz vaniļas un pasniegta kopā ar kļavu sīrupu un ogām. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā restorāns "Zoste" un tās autors, šefpavārs Kārlis Celms. Putru nedēļas ietvaros to var nobaudīt restorānā, taču mūsu lasītājiem ir ekskluzīva iespēja pēc receptes to pagatavot arī mājās.

Lasīt vairāk

Vīnogu, zilā siera un valriekstu salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgi un interesanti salāti, kuros sāļais mijas ar saldo, kā arī maigais ar skābo. Šo garšu salikumu nodrošina salātos esošie āboli, citronu sula, rukola, vīnogas un rieksti. Bet sātīgumam klāt piekož baltmaizes grauzdiņus, kas apsmērēti ar zilo sieru.

Lasīt vairāk

Tītara kotletes ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci

Foto: Shutterstock

Pārsteidz sevi un savu ģimeni ar šo maltīti. Svaiga garšu pārbagātība, turklāt figūrai draudzīga. Un, kas labākais - virtuvē pavadīsi vien aptuveni 30 minūtes.

Lasīt vairāk

Rukolas salāti ar apelsīniem un mandeļu skaidiņām

Foto: Shutterstock

Viegli, aromātiski salāti, kuriem nelielu saldumu piešķir apelsīns. Lieliski saderas ar dažādām zivīm un jūras veltēm. Var pasniegt arī kā uzkodu ar grauzdētu maizi un vistas aknu pastēti.

Lasīt vairāk

Mazais zivs pīrāgs ar saldo kartupeļu 'cepurīti'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Interesants veids, kā pagatavot gardu maltīti diviem no zivīm un kartupeļiem. Tas viss individuālos trauciņos veido pavisam nelielu sacepumu, kas atgādina pīrāgu.

Lasīt vairāk

'Tarka Dhal' – šķelto zirņu ēdiens no Indijas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Bagātīgas pusdienas pēc indiešu virtuves labākajām tradīcijām – dzelteno šķelto zirņu putra ar kuminā un gī sviestā apceptiem sīpoliem. Asumiņu maltītei piešķirs arī ingvers un pavisam nedaudz čili garšvielas, bet izteiksmīgo krāsu un smaržu – kurkuma.

Lasīt vairāk

Bumbieru smūtijs ar ingveru un zīdkoka ogām

Kā iesaka veselīgā dzīvesveida piekritējas no bloga Keepitsimpleandfit.com, smūtijs ir ne tikai ļoti garšīgs dzēriens, bet arī lielisks veids kā parūpēties par savu imunitāti un cīnīties pret nogurumu! Sastāvā esošais ingvers ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Saldās un avenēm līdzīgās zīdkoka ogas samazina nogurumu un nespēku, jo ir dabisks dzelzs un kalcija avots. Baudi to pēc rīta skrējiena vai kopā ar draugiem nesteidzīgā maltītē!

Lasīt vairāk

Grūbu salāti ar kūpinātu makreli, āboliem un zaļumiem

Klasiskas un pārbaudītas sastāvdaļas, kas savstarpēji veido neparastu un garšīgu maltīti – vārītas grūbas ar brokoļiem, makreles gabaliņiem, āboliem un zaļumiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Kārdinošie plaucētās mīklas gredzeni ar šokolādes krēmu un zemenēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Grēcīgi gards plaucētās mīklas našķis, kas pildīts ar saldu šokolādes krēmu un zemeņu šķēlītēm. Pa virsu kraukšķīgajai mīklai uzbārstītās mandeļu skaidiņas un pūdercukurs pāršķeltai vēja kūkai līdzīgo gardumu padarīs izcili pievilcīgu. Šokolāde un zemenes tomēr ir garšu kombinācija, kurai grūti pretoties.

Lasīt vairāk

Trīskāršā šokolādes kūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Baltā, piena un tumšā šokolāde vienā kūkā? Dietologi par šādu kaloriju bumbu saķertu galvu, bet mēs zinām, ka sevi vajag palutināt ar kārtīgu devu šokolādes, jo tā taču izraisa prieku. Šī trīskāršā, ārkārtīgi gardā šokolādes kūka mazai laimes sajūtai būs tieši laikā.

Lasīt vairāk

Cepti ziedkāposti ar brokoļu mērci

Foto: Shutterstock

Garda, visnotaļ vienkārši pagatavojama recepte no ēdienu mākslinieka, britu virtuves virtuoza Džeimija Olivera repertuāra. Iespējams, liela daļa no nepieciešamajiem produktiem jau atrodama mājās, kāpēc gan nepamēģināt ko jaunu? Šai receptei labi var izmantot gan saldētus, gan arī svaigus dārzeņus. Ēdiena garša mainīsies, ja tiks izmantotas dažādas siera šķirnes.

Lasīt vairāk

Zaļie salāti ar tunci un olām

Foto: PantherMedia/Scanpix

Gardi zaļie salāti ar tunci - slaveno "Nicoise" salātu variācija.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Grēcīgās šokolādes glazūrkūciņas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgas un gardas glazūrkūciņas jeb kapkeiki, kuriem pa virsu ziesta olbaltumu un sviesta glazūra, kurai pievienota aromātiskā tumšā šokolāde. Kūciņas būs lielisks našķis dzimšanas dienā, kārums kādā bērnu ballītē vai noderēs kā garšīga, paša gatavota dāvana.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!