Maciņam draudzīgie griķi: 15 receptes izsalkuma remdēšanai

Maciņam draudzīgie griķi: 15 receptes izsalkuma remdēšanai
Foto: Shutterstock

Ir daži produkti, kuriem mājās jābūt vienmēr – milti, olas, piens, makaroni, rīsi, un jā, arī visai lētie un plaši pieejamie griķi. Ja mājās ir paciņa griķu un piciņa saldkrējuma sviesta, zini, ka paēdis būsi vienmēr! Taču ko vēl bez vienkāršās griķu putras no tiem pagatavot, kad jāpabaro pārītis izsalkušu ģimenes locekļu?

Izrādās, brūnganie griķu putraimi, ko atceramies no skolas ēdnīcu laikiem, pērkam veikalos un gatavojam ikdienā, ir grauzdēti griķi – produkts, kas iemantojis popularitāti padomju laikos. Pārtikas deficīta apstākļos ar grauzdēšanas palīdzību varēja nomaskēt jebkuru griķu defektu, piemēram, pārāk ilgi uzglabājot zudušās garšas īpašības, jo, pateicoties grauzdēšanai, paildzinās griķu uzglabāšanas termiņš, tie kļūst ātrāk pagatavojami un iegūst izteikti riekstainu garšu.

Nepārstrādātie jeb svaigie griķi ir gaišā smilšu vai pat viegli iezaļganā krāsā, tos parasti izmanto, gatavojot cepumus, pievienojot desertiem, kūkām un mušļiem,

Grauzdētie un "zaļie" griķi atšķiras arī pēc garšas – brūnajiem piemīt riekstainā, mums zināmā garša, bet negrauzdēto garša un aromāts ir maigs un neizteiksmīgs.

Kādos ēdienos izmantot griķus

Maciņam draudzīgie griķi: 15 receptes izsalkuma remdēšanai
Foto: Shutterstock


Absolūta studentu "koju" klasika ir vārīti griķi, kas aizdarīti ar skābo krējumu, bet šis ģeniāli vienkāršais salikums iemirdzēsies jaunās krāsās, ja sāls šķipsnas vietā griķu un krējuma saskanīgajam duetam pievienosi šļuku gaišās sojas mērces.

Sātīgais vakariņu variants ir griķi ar gaļas mērci – tai var izmantot gan dažādu veidu malto gaļu, gan vistas filejas gabaliņus, šķiņķa kubiņus, mērcē sutinātas gaļas bumbiņas vai ko citu. Tikpat vienkārši pagatavot būs arī griķu biezputru ar apceptām sēnēm, piemēram, šampinjoniem. Bet vienkāršām un ātrām maltītēm tieši laikā būs griķu salāti, kas papildināti ar kukurūzu, bietēm, sieru un citām sastāvdaļām.

Mazliet netipiskāk griķus var izvārīt krēmīgā zupā, ko pasniedz ar bazilika pesto vai izmantot pat spirdzinošas aukstās zupas gatavošanai, papildinot arī rīvētu gurķi, ķiplokiem un kefīru. Pamēģini kādu saujiņu griķu pievienot arī klasiskajai skābu kāpostu zupai vai borščam – šādi tā kļūs sātīgāka un iegūs jaunas garšas nianses. No griķiem sanāks arī burvīgs sacepums un pildījums klasiskajiem kāpostu tīteņiem. Bet ja sveši nav griķu milti, tad no tiem var izcept vēl jo gardākas pankūkas un pasniegt ar kūstoša siera mērci.

Kā griķus pagatavot, lai tie būtu irdeni

Kas jāņem vērā, gatavojot griķus? Tā kā griķi ļoti labi uzņem šķidrumu un piebriest, uz vienu porciju griķu jāizmanto divtik ūdens. Piemēram, ja vakariņās paredzēts vārīt glāzi griķu, tiem pa virsu lej divas glāzes šķidruma. Nedrīkst aizmirst arī par sāli – pavisam nedaudz, un izcelsies griķu raksturīgā, mazliet riekstainā garša. Te atradīsi izsmeļošus paskaidrojumus, kā izvārīt griķus, lai tie būtu irdeni un aromātiski.

Lai labi garšo!

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka