Ir daži produkti, kuriem mājās jābūt vienmēr – milti, olas, piens, makaroni, rīsi, un jā, arī visai lētie un plaši pieejamie griķi. Ja mājās ir paciņa griķu un piciņa saldkrējuma sviesta, zini, ka paēdis būsi vienmēr! Taču ko vēl bez vienkāršās griķu putras no tiem pagatavot, kad jāpabaro pārītis izsalkušu ģimenes locekļu?
Izrādās, brūnganie griķu putraimi, ko atceramies no skolas ēdnīcu laikiem, pērkam veikalos un gatavojam ikdienā, ir grauzdēti griķi – produkts, kas iemantojis popularitāti padomju laikos. Pārtikas deficīta apstākļos ar grauzdēšanas palīdzību varēja nomaskēt jebkuru griķu defektu, piemēram, pārāk ilgi uzglabājot zudušās garšas īpašības, jo, pateicoties grauzdēšanai, paildzinās griķu uzglabāšanas termiņš, tie kļūst ātrāk pagatavojami un iegūst izteikti riekstainu garšu.
Nepārstrādātie jeb svaigie griķi ir gaišā smilšu vai pat viegli iezaļganā krāsā, tos parasti izmanto, gatavojot cepumus, pievienojot desertiem, kūkām un mušļiem,
Grauzdētie un "zaļie" griķi atšķiras arī pēc garšas – brūnajiem piemīt riekstainā, mums zināmā garša, bet negrauzdēto garša un aromāts ir maigs un neizteiksmīgs.
Kādos ēdienos izmantot griķus
Absolūta studentu "koju" klasika ir vārīti griķi, kas aizdarīti ar skābo krējumu, bet šis ģeniāli vienkāršais salikums iemirdzēsies jaunās krāsās, ja sāls šķipsnas vietā griķu un krējuma saskanīgajam duetam pievienosi šļuku gaišās sojas mērces.
Sātīgais vakariņu variants ir griķi ar gaļas mērci – tai var izmantot gan dažādu veidu malto gaļu, gan vistas filejas gabaliņus, šķiņķa kubiņus, mērcē sutinātas gaļas bumbiņas vai ko citu. Tikpat vienkārši pagatavot būs arī griķu biezputru ar apceptām sēnēm, piemēram, šampinjoniem. Bet vienkāršām un ātrām maltītēm tieši laikā būs griķu salāti, kas papildināti ar kukurūzu, bietēm, sieru un citām sastāvdaļām.
Mazliet netipiskāk griķus var izvārīt krēmīgā zupā, ko pasniedz ar bazilika pesto vai izmantot pat spirdzinošas aukstās zupas gatavošanai, papildinot arī rīvētu gurķi, ķiplokiem un kefīru. Pamēģini kādu saujiņu griķu pievienot arī klasiskajai skābu kāpostu zupai vai borščam – šādi tā kļūs sātīgāka un iegūs jaunas garšas nianses. No griķiem sanāks arī burvīgs sacepums un pildījums klasiskajiem kāpostu tīteņiem. Bet ja sveši nav griķu milti, tad no tiem var izcept vēl jo gardākas pankūkas un pasniegt ar kūstoša siera mērci.
Kā griķus pagatavot, lai tie būtu irdeni
Kas jāņem vērā, gatavojot griķus? Tā kā griķi ļoti labi uzņem šķidrumu un piebriest, uz vienu porciju griķu jāizmanto divtik ūdens. Piemēram, ja vakariņās paredzēts vārīt glāzi griķu, tiem pa virsu lej divas glāzes šķidruma. Nedrīkst aizmirst arī par sāli – pavisam nedaudz, un izcelsies griķu raksturīgā, mazliet riekstainā garša. Te atradīsi izsmeļošus paskaidrojumus, kā izvārīt griķus, lai tie būtu irdeni un aromātiski.
Lai labi garšo!
Sātīgā brokoļu, griķu un siera bļodiņa
Griķi ar cūkgaļas gabaliņiem cepti vienā podiņā
Griķu zupa ar garnelēm un bazilika pesto
Advente ir mierpilns un apcerīgs laiks, kas palīdz mums sagatavoties svētku brīnumam. To aizvadām, cenšoties sakārtot lietas un telpu ap mums, kā arī pašiem sevi – domas, emocijas, izjūtas. Tāpēc kristīgajās tradīcijās būtiska Ziemassvētku gaidīšanas sastāvdaļa ir gavēnis, kas ar saprātīgiem uztura ierobežojumiem un mērenību palīdz cilvēkiem šķīstīt savu dvēseli, prātu un ķermeni. Īpaši gavēņa laikam "Tex-Mex" šefpavārs iesaka izmēģināt un baudīt griķu zupu ar dārzeņiem, garnelēm un bazilika pesto.
Griķu kotletes ar sēnēm
Griķu biezputra ar vistas fileju un dārzeņiem
Garda un krēmīga griķu biezputra ar maigajiem vistas filejas gabaliņiem un dārzeņiem. Aromātisks un vienkāršs vakariņu ēdiens, kas turklāt būs gatavs vienā mirklī.
Kāpostu tīteņi ar cūkgaļu un griķiem
Kāpostu tīteņi ar cūkgaļu un griķiem – sātīgām un gardām pusdienām vai vakariņām.
Zaļo griķu, sarkano biešu un Holandes siera salāti
Griķu sacepums ar vistas fileju un sēnēm
Ērti pagatavojams vakariņu vai pusdienu ēdiens. Jānovāra irdeni griķi un cepeškrāsnī jāsacep ar vistas fileju, sēnēm un siera cepurīti.
Vārīti griķi ar vistas karija mērci
“Svētku laikā savus mīļos iepriecināju ar griķiem un karija-vistas mērci,” raksta receptes autore Nikola savā pieteikumā Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursam.
Veselīga griķu putra
Griķi ar sēnēm
Brīnišķīgs ēdiens vakariņām - griķi ar sēnēm, ceptiem sīpoliem, burkāniem un olu. Noderēs gan veikalā nopērkamie šampinjoni vai austersēnes, gan mežā salasītās bekas un bērzlapes. Griķus var ēst kā pamatēdienu, un tos var pasniegt kā piedevu ceptai gaļai.
Spirdzinoša griķu-gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem
Kad vasarīgi laikapstākļi vēl turpina priecēt un gribas sevi palutināt ar ko spirdzinoši svaigu, bet visas iespējamās aukstās zupas variācijas jau ir apnikušas, laiks izmēģināt ko neparastāku. Kaut gan griķi un aukstā zupa iesākumā var šķist neiespējams salikums, tomēr ir vērts vismaz vienreiz ļauties eksperimentam, lai secinātu, ka tas ir garšīgi. Ļoti garšīgi!
Siltie griķu, kukurūzas un zaļo zirnīšu salāti
Golubci jeb kāpostu tīteņi ukraiņu gaumē
Kulinārijas šova "Ēdam mājās" vadītājas Jūlijas Visockas recepte - golubci jeb ukraiņu tradicionālie kāpostu tīteņi ar liellopa gaļu un griķiem.
Griķu pankūkas ar siera mērci
Plānās griķu pankūkas ir tradicionāls ēdiens Francijā. Nedaudz riekstainajai griķu un pilngraudu miltu garšai, lieliski piestāv Ementāles siers, padarot ikdienišķo ēdienu par īpašu maltīti, kuru var pasniegt arī brīvdienu vēlajās brokastīs. Ja vēlies samazināt tauku daudzumu, izvēlies Emental Light sieru. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Figūrai draudzīgie griķu-ābolu cepumi
Liesā gavēņa zupa ar griķiem un skābētiem gurķiem
Ātri un vienkārši pagatavojama dārzeņu zupa gavēņa laika ēdienkartes atsvaidzināšanai. Īpašu garšas noti zupai piešķir griķi, salikumā ar skābētiem gurķiem. Šo garšu kombināciju nudien ir vērts izmēģināt!
Vienkāršais griķu-siera sacepums no četrām sastāvdaļām
Vienkāršā griķu putra ar ceptiem sīpoliem un speķi
Pavisam vienkārši pagatavojama, bet ļoti garda un sātīga griķu putra ar ceptiem sīpoliem un cauraudzīti ikdienas pusdienu maltītei.
Griķu maize ar sēkliņām
Bagātīga griķu maize, kuras mīklā nav izmantoti ne milti, ne olas, ne taukvielas. Var ēst, kamēr silta – tad tā būs ļoti garda.
Veselīgie zaļo griķu plācenīši
Kāpostu tīteņi ar sēnēm un griķiem
Ļoti gardi kāpostu tīteņi, kas pildīti ar mazliet citādākām sastāvdaļām – griķiem un sēnēm. Pasniedz, kamēr vēl silti – ar zaļumiem un kādu auksta skābā krējuma karoti.
Griķu salāti ar gurķiem, redīsiem un vārītu olu
Griķu salāti ar ķirštomātiem un konservētu tunci
Griķu salāti ar konservētu tunci un ķirštomātiem - sātīgs, garšīgs ēdiens ātrai maltītei.
SIltie griķu salāti ar sēnēm un žāvētu vistu
Neparastie, sātīgie un gardie griķu, sēņu un vistas salāti.
Salāti ar papriku, turku zirņiem, griķiem un laima mērci
Atsvaidzinošie salāti ar papriku, turku zirņiem un vārītiem griķiem. Īpaši labi garšos ar spirdzinošu laima un cietā siera mērci.