Foto: Shutterstock
Šašliks ir īsts vasaras sezonas vēstnesis, jo, parādoties pirmajam siltajam laikam, visapkārt jūtama gaļas cepšanas smarža. Arī kārtīgs latvietis savas Jāņu svinības nevar iedomāties bez gaļas marinēšanas un grilēšanas, kas nereti pārvēršas par kopīgu aktivitāti, jo blakus grilam raisās vislabākās sarunas.

Reizēs, kad izdevies izcept tik gardu šašliku, ka mēli var norīt, gribas grēkot un apēst vairāk nekā vēders ņem pretim un būtu ieteicams. Tāpat arī kāds vairāk piededzis gabaliņš netiek smādēts un ātri vien tiek norīts, ar humoru piebilstot: ''Tā jau oglīte, vēders nesāpēs!'' Arī siekalu raisošā smarža apbur tik ļoti, ka aizmirstas gaļai uzkost kādu dārzeni vai citas piedevas. Un, protams, kečupa mīļi nelaidīs garām iespēju gabaliņus tajā pamērcēt. Taču kā jau par visu – kas par daudz, tas par skādi.

Pirms jāņabērni jau sabraukuši un svētku mielasts jāceļ galdā, piedāvājam iepazīties ar šašlika ietekmi uz veselību, piemēram, kādas uzturvielas satur gaļa, kāpēc apdedzis šašliks nepalīdzēs pret vēdergraizēm un kāpēc nedrīkst aizmirst par piedevām. Tāpat uzzini, kā pēc dažādām un vienkāršām receptēm pagatavot visgardāko šašliku, kas svētku dienā pavisam noteikti saņems pa kādam komplimentam.

Gaļa - nozīmīgs olbaltumvielu un dzelzs avots

Foto: Shutterstock
Mums ir bezgala paveicies, jo nav tikai viena vienīgā šašlika veida, kuru iespējams nogaršot, taču joprojām iecienītāko vidū ir cūkgaļas un vistas gaļas šašliks. Lai gan abi ir nozīmīgi olbaltumvielu, kas veicina augšanu, šūnu atjaunošanos, arī palīdz pildīt aizsargfunkcijas, un dzelzs, kas nodrošina skābekļa transportu uz audiem un ogļskābās gāzes transportu no audiem, avoti, tomēr katra uzturvērtības atšķiras.

Vista ir salīdzinoši maz piesātināto tauku, kas lielā daudzumā palielina holesterīna līmeni asinīs, raksta portāls ''Live Strong''. Tāpat vistas gaļā ir selēns, kas aizkavē novecošanos, kā arī nodrošina vairogdziedzera un vielmaiņas darbību. Arī putna gaļa ir B6 vitamīna avots, kas nodrošina kuņģa sulas izdalīšanos, ūdens līdzsvaru un normalizē asinsriti, un kas ir nepieciešams matu augšanai un nervu stiprināšanai.

Savukārt cūkgaļa ir nozīmīgs tiamīna jeb B1 vitamīna avots, kas pozitīvi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, gremošanas orgānu, endokrīnās, nervu un imūnsistēmas darbību, raksta ''Health Line''. Tāpat cūkgaļā ir cinks, kas vajadzīgs gremošanas sistēmas uzlabošanai, imūnsistēmas stiprināšanai, kā arī atmiņas un ādas uzlabošanai.

Lai gan vēl šobrīd jēra gaļas šašliks nav iemantojis popularitāti latviešu vrituvē, tomēr tiem, kas to iecienījuši vērts zināt, ka jēra gaļa ir niacīna jeb B3 vitamīna avots, kas piedalās tauku, ogļhidrātu un olbaltumvielu maiņā, raksta ''Health Line''. Tāpat jēra gaļa satur arī fosforu, kas piegādā ķermenim enerģiju, piedalās kaulu un zobu veidošanā, regulē kalcija līmeni asinīs un veicina vielmaiņas procesu norisi.

Piededzis šašliks - drauds veselībai, nevis palīgs pret vēdergraizēm

Foto: Shutterstock
Kā jau iepriekš minēts, gaļa ir svarīgs olbaltumvielu un dzelzs avots, un īsts latvietis parasti vismaz reizi dienā savā ēdienreizē iekļaus pa kādam gaļas gabalam. Taču lai arī tā varbūt nešķiet, tomēr tas nav bez riska.

Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas prezidente un dietoloģe Lolita Neimane skaidro, ka ar gaļas ēšanu nedrīkst pārspīlēt, jo vidēji vienam cilvēkam nedēļas laikā vajadzētu uzņemt vien 350 gramus gaļas. ''Protams, svinot Jāņus, šis daudzums tiks pārsniegts, jo svētku laikā ēšanas paradumi ir citādi, bet tā nedrīkst būt visa gada garuma.''

Tāpat Neimane nosauc trīs ķīmiskos savienojumus - heterocikliskie amīni, policikliskie aromatiskie ogļūdeņraži un nitrozo savienojumi -, kas rodas ilgstoši cepot gaļu ļoti augstā temperatūrā un kas palielina zarnu un aizkuņģa dziedzera vēža risku. ''Ir pētījumi, kas liecina, ka vissliktāk gaļu cept uz kokoglēm, mazāks ļaunums nāk no grila ar gāzes liesmu, bet vismazākais no cepeškrāsns, taču Jāņos diez vai kāds izmantos cepeškrāsni. Vissvarīgāk ir vaktēt, lai nerodas ogle, tas apdegums, jo tā nav tā oglīte, kas palīdz, ja radušās gremošanas problēmas. Tā ir ogle, kas rada kancerogēno risku.''

Viņa atzīmē, ka arī trekna gaļa nav nekas labs, jo tauki iekrīt oglēs un nāk atpakaļ jeb uzvirmo caur dūmiem kopā ar jau nosauktajiem ķīmiskajiem savienojumiem. Neimane iesaka šašliku pirms likšanas uz grila apcept krāsnī un tikai uz īsu brīdi tieši pirms tas ir gatavs iesmu paturēt virs oglēm. ''Pati esmu šo pārbaudījusi, un šāds šašliks garšo ne par matu sliktāk.''

Neaizmirsti par piedevām

Foto: Shutterstock
Nav šaubu, ka šašliks ātri vien rada sāta sajūtu un piepilda vēderu, taču, ja gribas, lai organisms pilnvērtīgi spēj izmantot gaļā esošo dzelzi, klāt jāuzkož kāds zaļums. Taču nereti par tiem atceras vien tad, kad vēderā vairs nav vietas.

Lai tā nenotiktu, Lolita Neimane iesaka blakus šķīvim ar šašliku turēt dārzeņus un zaļumus. ''Lai neaizmirstu kaut ko piekost klāt, dārzeņi un zaļumi jānopērk un jānoliek blakus, lai ir acu priekšā. Bet mums šis nav tik izplatīti, jo latviešiem patīk gaļu ēst nevis tikai mērcējot kečupā, bet arī piekožot klāt kādu zaļumu.'' Viņa atzīmē zaļumu nozīmi, sakot, ka tie ir C vitamīna avots, kurš palīdz organismam uzņemt un pilnībā izmantot dzelzi.

Savukārt, meklējot īsto mērci, Neimane iesaka iegādāties tomātu pastu, jo, ja tā arī ir par biezu vai garšu buķete nav tik izteikta, to var atšķaidīt ar tomātu sulu un klāt pielikt kādu zaļumu vai ķiploku. ''Tomātu pasta ir vērtīgāka, jo kečupi ir dažādi, tāpat cukura daudzums tajos ir dažāds. Piemēram, ir kečupi, kuros cukura daudzums uz 100 gramiem ir vairāk nekā 22 grami cukura, kas nozīmē, ka 100 gramos kečupa ir dienas cukura deva.''

No glaunu restorānu virtuves līdz ātrām marinēšanas metodēm. Receptes šašlika pagatavošanai

Foto: Shutterstock
Dietoloģe Lolita Neimane iesaka šašliku pagatavot pašam, jo nekad nevari zināt, ko sagaidīt no veikalā pirktā. ''Es izvairos iegādāties jau iemarinētu, jo nevar zināt, cik daudz sāls pievienots marinādei vai kā šašliks garšos. Man pašai vislabāk garšo ābolu sulas marināde, no kuras gaļa kļūst ļoti mīksta.'' Viņa iesaka izvairīties no šašlika majonēzes marinādē, jo tā ir ļoti trekna. Kā arī papildus ābolu sulas marinādei iesaka kefīra un paniņu.

Piedāvājam ieskatīties arī ''Tasty'' recepšu krātuvē un uzzināt, kā negaidītiem visiem ātri iemarinēt šašliku un kā Jāņu dienā galdā celt restorāna cienīgu maltīti.

Vistas šašliks kečupa marinādē

Foto: Publicitātes foto

"Grila sezona ir sākusies, un atkal laiks uzmeklēt savu iecienītāko, uzticamāko grilu, notīrīt pēc ziemas guļas un likt lietā. Tos, kuri grilēšanā ir iesācēji, gribu iedrošināt – tur nav nekā pārāk sarežģīta, un nav jābūt, lai grilētie ēdieni izdotos gards," saka "Rimi gardēdis", šefpavārs Normunds Baranovskis, piedāvājot savu recepti vistas šašlikam.

Lasīt vairāk

Šefpavāra Ingmara Ladiga īstas garšas šašliks

Foto: Privātais arhīvs

"Mana šašlika garša veidojās, to baudot jau 1990. gadā Gruzijā. Atminos, ka tajos laikos braucām barot mūsu celtniekus, kas būvēja armēņiem mājas un dažādas infrastruktūras ēkas pēc postošās zemestrīces. Atpūtas brīžos ar mikroautobusu "Latvija" apceļojām tuvāko apkaimi. Tā kā līdz Gruzijas robežai nebija tālu, bieži viesojāmies šajā valstī, un man paveicās šašliku nobaudīt autentiskā un tradicionālā vidē,"savas iecienītākās šašlika receptes stāstu atklāj "Rožmalu" šefpavārs Ingmars Ladigs.

Lasīt vairāk

Ņammīgais cūkgaļas šašliks

Foto: Privātais arhīvs

Bieži vien šašlika receptēs tiek ieteikts visas sastāvdaļas pievienot "pēc garšas", bet, ko iesākt, ja par savu garšas izjūtu neesi īsti pārliecināts? Praksē daudzkārt pārbaudītu ņammīgā šašlika recepti ar precīzām produktu mērvienībām iesaka mūsu lasītājs Agris Pontags.

Lasīt vairāk

Viens, divi – cepšanai gatavs! 24 ātrās šašlika marinādes

Foto: Shutterstock

Vasarīgi siltas un saulainas dienās neiztikt bez došanās pie dabas krūts un grila kurināšanas. Ko iesākt, ja nav bijis vaļas savlaicīgi iemarinēt šašliku vismaz dienu iepriekš, bet roka neceļas vērt uz iesmiem veikalā pirktos izstrādājumus? Mums ir glābšanas plāns - 24 ātrās šašlika marinādes visām gaumēm!

Lasīt vairāk

Etiķotais cūkgaļas šašliks padomju gaumē

Foto: Privātais arhīvs

Trīstlitru burkā marinēts cūkgaļas šašliks padomju labākajās tradīcijās, kas baudāms ar saldskābiem, etiķotiem sīpoliem – kas var būt labāks par šo! Recepti iesaka mūsu lasītājs Agris Pontāgs.

Lasīt vairāk

Sulīgs cūkgaļas šašliks ātrajā citronskābes marinādē

Foto: DELFI

Gatavojot cūkgaļas šašliku, etiķis ir biežāk izmantotais skābinātājs. Piešaujot marinādei citronskābi, rezultāts tevi pārsteigs – kamēr kurināsi grilu, gaļa jau būs perfekti iemarinējusies, turklāt gabaliņi būs izcili sulīgi, maigi un teju mutē kūstoši.

Lasīt vairāk

Vegāniskais sojšliks jeb sojas šašliks

Foto: Valta Klints

Recepti iesaka bloga "Ēdamzāle" autore Maruta Rampāne, kā arī Vegānfestivāla, kas notiks jau 12. augustā, radošā komanda.

Lasīt vairāk

Cūkas šašlika marināde īpaši sulīgam rezultātam

Foto: Shutterstock

Cūkas šašliks īpašā marinādē – īpaši sulīgam rezultātam. Laižam piknikā!

Lasīt vairāk

Gardais jēra gaļas šašliks

Foto: Shutterstock

Jēra gaļas šašliks – lai izdevies pikniks!

Lasīt vairāk

Kā kļūt par grila pavēlnieku: šefpavāra Normunda Baranovska padomi gardām marinādēm

Foto: Shutterstock

Tuvojoties grila sezonai, arvien vairāk meklējam jaunas grilēšanas tendences, jaunas garšas, produktus, veidus, kā marinēt, un kādas garšvielas izvēlēties. Liela daļa ražotāju jau gatavo garšvielu maisījumus ar norādēm liellopa gaļai, cūkgaļai, vistas gaļai vai zivīm. Tiesa, mazāk ir garšvielu maisījumu, kuri piemēroti dārzeņiem un, piemēram, baltajām zivīm. "Rimi" Gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis sniedz nelielu ieskatu gaļas produktu tendenču, garšvielu un marinēšanas pasaulē.

Lasīt vairāk

Sulīgs vistas šašliks superātrā marinādē

Foto: DELFI

Grilēšanas sezonai mūsu mājās nav ne atklāšanas, ne noslēguma, jo grilēt, izvēloties piemērotu ekipējumu, var arī ziemā, vien īpaši sliktos laikapstākļos šim nolūkam izmantojot kamīnu. Laika gaitā ir pārbaudītas ļoti daudzas receptes, bet tikai dažas no tām ir guvušas visu mājinieku nedalītu atzinību. Viens no šādiem ēdieniem ir vistu šķiņķīšu šašliks superātrajā marinādē – ar pārliecību varu apgalvot, ka gaļas marinēšanai būs nepieciešams vien tik ilgs laiks, līdz iekurināsi grilu, bet rezultāts noteikti tev neliks vilties.

Lasīt vairāk

Vistas filejas šašliks karija marinādē

Foto: DELFI

Ja gribas sulīgu, garšām piesātinātu šašliku, bet ātri un bez ilgas marinēšanas, šī recepte būs tam piemērota.

Lasīt vairāk

Vistu šķiņķu šašliks klasiskā etiķa marinādē

Foto: DELFI

Zeltaini, sulīgi un aromātiski šašlika gabaliņi ar patīkami skābenu etiķa pēcgaršu ir īsta bērnības vasaru klasika. Tā ir garša, ko daudzi cenšas "reanimēt", mēģinot eksperimentālā ceļā piemeklēt pareizās sastāvdaļu proporcijas. "Facebook" domubiedru grupas "Mēs gatavojam!" dalībnieks Mārtiņš iesaka no vecākiem aizgūto, pārbaudīto marinādes recepti papildināt ar karija pulveri un sauso dārzeņu maisījumu.

Lasīt vairāk

Kā iemarinēt šašliku gruzīnu gaumē ar minerālūdeni

Foto: Shutterstock

Marinēt gaļu sīpolos, zaļumos, kefīrā, majonēzē vai vienkārši garšvielās šķiet visai ierasta metode, kā tikt pie sulīgas un gardas gaļas, bet izmēģināšanas vērta noteikti ir arī gruzīnu iecienītā recepte ar minerālūdeni, ko piedāvā 'Latvijas Grilētāju apvienība'.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks ātrajā sīpolu marinādē

Foto: Publicitātes foto

Vienalga, vai šašlika cepšana būtu par godu Līgo svētkie, vai dārza ballītei, labi iemarinēta un izcepta gaļa būs kā punktiņš uz ''i'' gaidītajā pasākumā, turklāt neviens veikalā pirktais šašliks neizkonkurēs paša gatavoto, tāpēc izmēģini ''Lage Ko'' ražošanas vadītāja Riharda Leiskina piedāvāto recepti.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks vīna etiķa marinādē

Foto: Shutterstock

Šašliks ir kā radīts brīvdienu maltītei, kas pagatavota uz grila. Pamēģini šo vienkāršo recepti, kur cūkgaļa iemarinēta sīpolos un vīna etiķī.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!