Foto: Shutterstock
Tie, kas modri seko veikalu akciju piedāvājumam, kā likums pirmie pamana, ka atkal pienācis brīdis, kad naski jāauj kājas, jāatbrīvo vieta ledusskapī un jādodas izvēlēties skaistākais akcijas lasis. Kad kārotais guvums atnests mājās, un pirmā sajūsma noplakusi, rodas jautājums – ko iesākt ar milzīgo lomu? Vai tiešām, izdomas trūkuma dēļ, atkal nāksies aprobežoties ar lašmaizītēm un folijā ceptu steiku?

Šoreiz viss būs citādi, jo, par laimi, Tasty krājumos ir ievērojams daudzums garšīgu veidu, kā pagatavot šo karalisko zivi.

Nenāks par ļaunu, ja gatavošanas laikā paturēsi prātā Mārtiņa Rītiņa leģendāro teicienu, ka: "Nekas, pilnīgi nekas nevar būt sliktāks par par pārceptu zivi!"

Par laimi, ir vairāki paņēmieni, kā panākt, lai lasis cepeškrāsnī ceptos vienmērīgi un lielākā gabalā neveidotos pārceptas vietas, vidum paliekot jēlam.

Viens no paņēmieniem ir cepeškrāsns apakšējā plauktiņā ielikt pannu ar verdošu ūdeni, kas uzturēs krāsnī tvaiku, šādi nodrošinot vienmērīgu cepšanas procesu.

Bet daudz vienkāršāks un drošāks paņēmiens ir zivi pirms cepšanas apsmērēt ar eļļu, apkaisīt ar sāli, vēlamajām garšvielām un cept to 15 – 20 minūtes tikai 135 grādu temperatūrā. Eļļas vietā var izmantot jebkuras citas taukvielas, piemēram, sviestu, krējumu vai jogurtu. Zemā temperatūra nodrošina to, ka zivs gaļa maigi nogatavināsies, nekļūstot sausa un stiegraina.

Lai tev būtu vairāk laika brīvdienu baudīšanai, mēs izdarījām "melno" darbiņu, atlasot septiņpadsmit, mūsuprāt, garšīgākās receptes. Salāti, vrapi, zupas, sacepumi, kotletes, uzkodas! Tev atliek tikai izvēlēties sev tīkamāko un nesteidzīgi pagatavot to.

Lai lieliskas brīvdienas!

Laša šašliks ar ķirštomātiem un papriku

Foto: Shutterstock

Vasarīga alternatīva klasiskajam cūkgaļas vai vistas gaļas šašlikam – laša filejas iesmiņi. Pamīšus uz bambusa iesmiņiem sadur arī ķirštomātus un papriku, lai gardāka maltīte.

Lasīt vairāk

Neaizmirstamā klasika – uzkoda ar mazsālītu lasi

Foto: Māris Lapiņš

Lašmaizītes patiesi ir neizbēgama klasika ne uz viena vien svētku galda, taču arī šo klasiku var pasniegt kā oriģinālāk, un šajā gadījumā maizcepums ir kā radīts šādam eksperimentam, kas nepavisam neliks vilties. Arī šajā receptē var vadīties pēc garšu kārpiņu labpatikas un izmantot gan rudzu, gan arī sēklu un jūras sāls "Selga Nature" maizcepumus.

Lasīt vairāk

Spageti ar kaltētu tomātu pesto un ceptu lasi

Foto: Publicitātes foto

Lielisku mērci pastai var pagatavot arī no kaltētiem tomātiem, kas atradīsies ikviena gardēža mājās. Pie šādi pasniegta ēdiena lieliski piestāvēs zaļie salāti, kas papildināti ar olīveļļu un svaiga citrona sulu. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Laša un vārītas olas vraps

Foto: Shutterstock

Ērta un garda uzkoda, kas būs piemērota gan pasēdēšanai nelielā draugu lokā, gan brīvdienu brokastīs ģimenei, gan paņemšanai līdzi uz darbu veselīgai uzēšanai pārtraukumā.

Lasīt vairāk

Laša kotletes ar gurķu salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši pagatavojami laša plācenīši jeb kotletes ar dillēm. Pasniedz vakariņās kopā ar mazliet pikantajiem gurķu salātiem un nedaudz jogurta bez piedevām.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts lasis ar pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepeškrāsnī pagatavots lasis ar gardu pesto un rīvmaizes "cepurīti". Zivs gabaliņus pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem un salātiem.

Lasīt vairāk

Lavašs ar lasi, gurķi, sezonas zaļumiem un krēmsieru

Foto: Publicitātes attēls

Viegla maltīte kā ikdienai, tā svētku reizēm, kad jāpabaro viesi ar ko interesantu un rokās paņemamu. Ja gadās, ka bērni pārnāk no skolas izsalkuši, šī būs īstā maltīte, ar ko viņus ātri pamielot, jo gatavošana aizņems vien 10 minūtes. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rimi" gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Cepts lasis ar kraukšķīgu pesto un siera cepurīti

Foto: Shutterstock

Lasim cepoties veidosies jauka, kraukšķīga cepurīte, bet pesto aromāti un garšas sajauksies ar zivs gardajiem aromātiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļi mundierī ar krējumu un lasi

Foto: Shutterstock

Ļoti gards veids, kā sagatavot kartupeļus. Tos var pasniegt ne tikai ar lasi. Laša vietā vari izmantot rīvētu sieru, ceptu bekonu vai arī pasniedz kartupeli ar kādiem svaigiem krējuma salātiem, piemēram gurķiem krējumā. Uzmanību! Neizmanto kartupeļus, kuriem kāds sāns ir zaļš.

Lasīt vairāk

Cepts lasis medus un sinepju marinādē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zivju ēdienu klasika ir lasis, taču medus un sinepes noteikti nav tā populārākā kombinācija, bet, kas noteikti pelnījusi lielāku slavu. Patīkamais saldums un pikantums rada lielisku garšu buķeti, radot restorāna cienīgu maltīti, kuru var pagatavot ikviens.

Lasīt vairāk

'Kedžerī' – rīsi ar laša gabaliņiem, kariju un olu

Foto: Shutterstock

Kedžerī ir britu nacionālais brokastu ēdiens, kura saknes meklējamas 19. gadsimta Indijā. Klasisks kedžerī ir karija rīsi, pasniegti ar zivi un vārītu olu. Piedāvājam klasiku papildināt ar pavasarīgajiem diļļu un pētersīļu zaļumiem, izceļot laša sārtos gabaliņus, bet vārītās olas vietā kedžerī var pasniegt ar plaucētām olām. To mīkstais dzeltenums kā mērce bagātinās rīsus un lasi.

Lasīt vairāk

Laša krēmzupa ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Laša krēmzupa ar kausēto sieru - kaloriju neskaitītājiem.

Lasīt vairāk

Zaļumos sutināts lasis

Foto: Shutterstock

Lēni cepeškrāsnī sutināts lasis (vai forele) garšo īpaši labi, it īpaši, ja zivs "sēdējusi" uz aromātiskiem dārzeņiem - burkāniem, puraviem, selerijām un brokoļiem.

Lasīt vairāk

Svaigie lapu salāti ar kartupeļu pankūku un laša tartaru

Svinībām vai īpašai ēdienreizei - svaigie lapu salāti ar kartupeļu pankūku un laša tartaru. Recepti iesaka restorānu tīkls "Tex-Mex".

Lasīt vairāk

Pannā cepts lasis ar tagliatelle makaroniem un tomātu un pesto mērci

Foto: Vida Press

It kā izsmalcināta, bet tajā pašā laikā vienkārša recepte, kas vakariņu vai pusdienu reizei piešķirs īpašu noskaņu.

Lasīt vairāk

Laša sacepums ar dārzeņiem un kārtaino mīklu

Viegla un sātīga maltīte - laša sacepums ar dārzeņiem zem kārtainās mīklas "segas". Recepti iesaka "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Cepts lasis sinepju un brūnā cukura glazūrā

Foto: Scanpix

Lasis saldu garšvielu glazūrā ir visai neierasta, tomēr neizsakāmi garda kombinācija. Šai sakarā piedāvājam recepti, kuras pagatavošana neprasīs daudz laika, tomēr noteikti kļūs par vienu no iecienītākajām maltītēm jūsu virtuvē.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!