Dzērvenes saldajā ēdienā. Kas tev pirmais nāk prātā? Kāda sulīga ābolmaize, kur pa vidam iespraukušās skābās ogas, sablendēto ogu mērce pāri saldējumam vai biezpiena sacepumam, dzērveņu ķīselis ar saldu putu mākoni bļodas vidū. Katram savas asociācijas un labākās atmiņas, bet, kā jau tas pienākas kulinārijas cienītājiem, jāizmēģina arī jauni apvāršņi jeb receptes.
Ierastie smilšu cepumi garšos pavisam citādi, ja mīklai pievienosi šīs ogas, tāpat arī pankūku mīkla pēc izcepšanas saņems vēl vairāk komplimentus, bet kūkās, plātsmaizēs un desertos tām pat nav ierobežojumu. Braunijā ogu klātbūtne lieliski izbalansēs saldumu, cepumiem piešķirs sulīgumu, bet kūkās ieceptas ogas saglabās savu formu un skābais kraukšķis būs jūtams, to pārkožot. Vienlīdz labi dzērvenes garšos pagatavotas krēmā, mērcē, uzputenī vai pat saldējumā.
Izvēlies, kā palutināt mājiniekus ar saldu un reizē veselīgu našķi!
Mini 'Cielaviņas' jeb 'Pavlovas' ar šokolādes krēmu un dzērvenēm
Dzimšanas dienas vairumam saistās tieši ar bagātīgās ''Cielaviņas'' kūkas nobaudīšanu. Tad nu arī es nolēmu savos svētkos kolēģus iepriecināt ar šo visiem labi zināmo našķi nedaudz mainītā versijā, bet, kā ēdāji atzina, noteikti ne sliktākā. Protams, vieglāk jau nopirkt veikalā gatavu kūku, tomēr šīs ēdāju acīs iegūs pavisam citu vērtību.
Ābolu pankūkas ar dzērveņu mērci
Saldeni skābas ābolu pankūkas, kam pāri pārlieta karsta dzērveņu mērcīte – īstens gardums! Recepti piedāvā "Tasty" brokastu recepšu konkursa dalībniece Lita.
Dzērveņu deserta suflē
Maigs, gaisīgs un netverams. Pasniedzams uzreiz, tiklīdz izņemts no krāsns. Tādēļ visu ēdāju uzmanībai ir jābūt veltītai suflē. Nekādas runas vairs! Suflē var pasniegt ar sakultu putukrējumu vai saldējumu.
Baltās šokolādes un dzērveņu batoniņi
Pavisam vienkārši pagatavojams kārums, kuru ņemt līdzi uz darbu, lai našķotos visas dienas garumā. Brokastu pārslu batoniņiem nepieciešami vien kornfleiki, baltā šokolāde, žāvētas dzērvenes un sīrups, kas visam palīdzēs "saķept".
Pīrādziņi ar dzērvenēm - kā pie vecmāmiņas!
Pīrādziņi ar dzērvenēm - tik mīksti un gardi, paši kūst uz mēles!
Mazās siera kūciņas ar piparkūkām un dzērvenēm
Burvīgas, mazas ziemas siera kūciņas ar karamelizētām dzērvenēm un tik piemērotu Ziemassvētkiem piparkūku pamatnīti. No dotā daudzuma sanāks 14-16 kūciņas.
Dzērveņu krēms lazdu riekstu groziņā
Burvīga dzērveņu krēma kūka visiem kārumniekiem, arī tiem, kas nedrīkst ēst kviešu miltu izstrādājumus, jo kūkas pamatnei tiek izmantoti lazdu rieksti un rīsi. No dotā produktu daudzuma iznāks viena, apmēram 22 cm diametrā, apaļā kūka.
Kārtainās mīklas groziņi ar dzērvenēm un valriekstiem
Gaisīgi un kraukšķīgi groziņi, kas pildīti ar ziemas gardumiem - dzērvenēm, riekstiem un medu. Piemēroti gan brīvdienu vaļas brīžiem, gan svētku reizei.
Dzērvenes pūdercukurā
Lielisks veids kā saglabāt ilgākam laikam dzērvenes, kuras var ēst kā konfektes, greznot ar tām kūkas vai iesaiņot tās jaukā dāvaniņā.
Dzērveņu un apelsīnu mērce ar putukrējumu un cukurotām dzērvenēm
Tik kārdinošs un mājīgs ziemas deserts – dzērveņu un apelsīnu mērce ar putukrējumu un cukurotām dzērvenēm. Tās vari nopirkt gatavas vai iepriekšējā dienā pagatavot mājās, izmantojot šo recepti dzērvenēm pūdercukurā.
Rupjmaizes kūka ar dzērvenēm
Rupjmaizes biskvīta kūka ar putukrējumu un dzērvenēm lieliski iederēsies svētku galdā - gan 18. novembrī, gan citos godos. Visas sastāvdaļas norādītas kūkai, kas cepta 20-22 cm diametra veidnē.
Dzērveņu maizītes
Salda maizīte pie tējas vai kafijas, kas bagātīgi papildināta ar svaigām dzērvenēm un aromatizēta ar apelsīnu miziņu.
Dzērveņu un ābolu drumstalkūka
Rudenīgs kārums ar dzērvenēm un āboliem, papildināts ar trauslajām sviesta un auzu pārslu drupačām. Var izmantot gan svaigas, gan saldētas dzērvenes, kā arī to vietā var izmantot brūklenes.
Dzērveņu cepumiņi
Piedāvājam smaržīgus un ļoti gardus dzērveņu cepumiņus. Cepumu mīkla ar dzērveņu pildījumu tiek tīta kā rulete un, griežot mīklu šķēlēs, veidojas priecīgas, sarkanas dzērveņu spirāles.
Dzērveņu - olu putu pīrāgs
Gaisīgais un gardais dzērveņu - olu putu pīrāgs.
Dzērveņu uzputenis ar mannu
Dzērveņu uzputenis ar mannu, kuru vislabāk baudīt ar aukstu pienu.
Smilšu mīklas sirsniņcepumi ar dzērvenēm
Mutē kūstoši sirsniņcepumi ar spirdzinošiem dzērveņu gabaliņiem, kuri noslēpušies aiz cukurotās garoziņas.
Ātrie dzērveņu-kanēļa cepumi
Šie cepumi pieļauj teju neierobežotas improvizācijas iespējas - dzērvenes vari aizstāt ar sadrupinātu šokolādi, riekstiem vai citrona mizu un magoņu sēkliņām.
Dzērveņu jogurta želeja
Laba ideja 18.novembra svētku galdam - tradicionāli ēdieni Latvijas karoga krāsās. Iesaka Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.