Foto: Shutterstock
Tā teikt, tie nav bijuši Ziemassvētki, ja katrs ap galdu sēdošais svinētājs nav kārtīgi paēdis. Taču ko darīt, ja pēc svinībām vēl palikuši novārīti pelēkie zirņi, štovētie kāposti un sava tiesa cepeša gaļas? "Tasty" krājumos ir pietiekami daudz recepšu, kas iedvesmos pārpalikumus pagatavot kādā citā maltītē.

Labā ziņa ir tā, ka nekas nav jāmet ārā – pārpalikumi var kalpot par labu pamatu citām maltītēm, ko baudīt pēcsvētku dienās, lai visu apēstu un nekas neietu zudumā. Pelēkie zirņi noderēs, lai tos pievienotu tikko vārītiem rīsiem, piejaucot kādu siltāku mērcīti. Štovētos kāpostus vari pārvērst gardos kāpostu plācenīšos vai pagatavot no tiem kādu sacepumu, ja iedvesma ļauj. Saldās svētku kūkas noderēs citu ātro desertu pagatavošanai. Bet gaļa kalpos gan par pildījumu visdažādākajiem pusdienu sendvičiem, gan kā pamats gardam žuljēnam.

Ingvera un siera kūkas tvaicētie pudiņi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tvaicētu siera kūku deserti, ko pagatavot no citiem gardumiem, kas palikuši pāri pēc Ziemassvētkiem. Šim desertam noderēs angļu Ziemassvētku kūka, kas palikusi neapēsta.

Lasīt vairāk

Vistas žuljēns ar saldo krējumu un šampinjoniem

Foto: Shutterstock

Vistas žuljēns ar saldo krējumu un šampinjoniem – garda un sātīga karstā uzkoda vai pusdienu maltīte.

Lasīt vairāk

Dzērveņu un panetones ātrais sacepums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja pēc svētku mielasta palikusi itāliešu Ziemassvētku saldā maize panetone un mazliet dzērveņu, no tām var pagatavot saldu pēcsvētku ātro sacepumu. Tas līdzināsies angļu maizes pudiņiem/šarlotēm.

Lasīt vairāk

Mandarīnu sīrups

Foto: DELFI

Gards un atspirdzinošs mandarīnu sīrups, kas derēs kā ātra padzēriena pagatavošanai, tā kokteiļiem un citiem dzērieniem. No dotā sastāvdaļu daudzuma sanāks apmēram pusotrs litrs sīrupa.

Lasīt vairāk

Risoto ar tītara gaļu un ceptiem kastaņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Neparastām garšām pilns risoto, ko var pagatavot uzreiz pēc svētkiem – no pāri palikušā tītara cepeša un neapēstajiem ceptajiem kastaņiem. Ja mājās pēc svētkiem palicis vien tītars, bez kastaņiem vari arī iztikt.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts siers uzkodām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Karstā siera uzkoda baudīšanai ar vīna glāzi. Pagatavošanas princips pavisam vienkāršs – ņem sierus, kas ledusskapī aizkavējušies, sajauc un uzcep cepeškrāsnī. No tiem sanāks fantastisks gardums viesu pacienāšanai.

Lasīt vairāk

Kūpināta laša krēmsiers

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smēriņš ziešanai uz maizītēm vai pasniegšanai uzkodu platē – pašu sajaukts krēmsiers ar kūpinātu lasi un citām piedevām. Ja vēlies, lai laša gabaliņi krēmsierā būtu jo īpaši smalki, sastāvdaļas maisi virtuves kombainā.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie kartupeļi ķiploku eļļā ar gurķu mērci

Foto: DELFI

Kraukšķīgā garoziņā izcepti, ar ķiploku garšu un aromātu... šādi pagatavotiem kartupeļiem grūti turēties pretim, it īpaši, ja piedevās ir sulīga mērcīte, kurā iemērkt tupeņu daiviņas. Pagatavo tos svētku galdam vai sātīgām vakariņām.

Lasīt vairāk

Sacivi – vista ar valriekstu mērci gruzīnu gaumē

Foto: DELFI

Sacivi ir gaļas uzkoda, ko pasniedz atdzesētu. Novārīta vista, kas sadalīta gabaliņos un noturēta aukstajā buljona un valriekstu mērcē. Recepti piedāvā restorāna "Alaverdi" šefpavārs Šota Mudžirišvili.

Lasīt vairāk

Pēcsvētku pelēkie zirņi ar rīsiem un lazdu riekstiem

Latviešu ticējumi vēsta, ka Ziemassvētku vakarā un Jaunajā gadā jāizēd visi pelēkie zirņi, kas ielikti šķīvī, citādi nākamajā gadā birs asaras un nebūs naudas. Tomēr, ja svētku galdā celta tik prāva bļoda zirņu, ka visus gribēdams nevar apēst, tos var likt lietā kādā citā maltītē, piemēram, pievienojot rīsiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).

Lasīt vairāk

Kartupeļu, fetas siera un spinātu sacepums

Recepte gardām vēlajām brokastīm, brančam vai pusdienām pēc svētkiem, kad pāri palikusi krietna porcija svētkos savārīto kartupeļu. Kartupeļiem pievienojot drusku fetas siera un spinātu, kā arī olas, rezultātā sanāks burvīga maltīte. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).

Lasīt vairāk

Štovētu kāpostu un cepeša sendvičs

Ja no svētkiem ledusskapī palikuši štovētie kāposti un kāds gabaliņš cepeša no brangajām vakariņām, tad šīs sastāvdaļas var apvienot burvīgā pusdienu sendvičā. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).

Lasīt vairāk

Cepeša pēcsvētku tarte

Foto: Shutterstock

Pēc svētkiem, kad palicis pāri "šis un tas", ļoti ērti izcept sāļo plātsmaizi jeb, cepot to apaļu, iznāks tarte. Ja mājās saldētavā noglabāta kārtainā mīkla, tad izcept šādu plātsmaizi būs pavisam vienkārši. No dotā produktu daudzuma sanāks 20 centimetru tarte.

Lasīt vairāk

Biešu zupa ar tītara gaļu

Foto: Privātais arhīvs

Garda biešu zupa, kas pagatavota no tītara gaļas. Tasty.lv "Zupu konkursam" to iesūtījusi lasītāja Evija. Viņas ģimene to ļoti iecienījusi izteiktās un vienreizējās garšas dēļ.

Lasīt vairāk

Kāpostu-burkānu plācenīši

Foto: Shutterstock

Sātīgs un apetītlīgs vakariņu ēdiens. Pasniedz ar skābu krējumu vai salātiem skābā krējuma mērcē.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā kartupeļu kūka

Foto: Shutterstock

Ļoti kārdinošs veids, kā svētku reizei sagatavot kartupeļus pasniegšanai kopā ar kādu cepeti vai zivi.

Lasīt vairāk

Divas reizes cepti kartupeļi

Foto: Shutterstock

Ļoti gards un kārdinošs veids, kā īpašās vakariņās pasniegt kartupeļus. Šim kartupeļu gatavošanas veidam vispiemērotākie būs īsi un apaļi kartupeļi, nevis gari un plāni.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!