Foto: Shutterstock
Ja melni strīpotajai ogai būtu savs sociālo tīklu konts, tad tā savāktu ne mazums sirsniņu, īkšķīšu, kā arī saņemtu neskaitāmas mīlas vēstules. Arbūzu vasarā nevar nemīlēt – smuks, sulīgs un tik liels, ka prasīties prasās, lai ar to pacienātu draugus. Līdztekus klasiskām šķēlēm, vērts draugiem servēt arī arbūzu salātus, zupu un kūku.

Zaļais strīpainis ar sārto iekšiņu un melnām sēklām, kas sarindojušies kā ierindnieki ir viens no vasaras simboliem. Iespējams tādēļ, ka dzimis Āfrikā, kur mūžīgā vasara, iespējams tāpēc, ka nogatavojas karstos saules staros. Arbūzs uzskatāmi rāda vasaras spēku un to, kas sanāk, ja ir gana daudz saules un pietiekoši daudz lietus.

Arī latvieši apguvuši arbūzu audzēšanas prasmi un pēdējās vasaras ir šiem strīpainajiem ķirbjiem ļoti piemērotas. Taču lielāko tirgus daļu, protams, nosedz skaistuļi no siltajām zemēm. Grieķija. Itālija. Spānija. Dažreiz arī Gruzija. Tā rakstīts pie cenu zīmes. Ja arbūzs tiek pirkts tirgū, nevis lielveikalā, tad, visticamāk, tur klāt būs ar marķieri uzšņāpts – ļoti salds. Jā, arbūzs patiesībā ir savdabīgs veids, kā apēst ūdeni ar cukuru un justies, ka esi apēdis kaut ko ļoti veselīgu, jo auglis, pardon, oga taču!

Par to kā, atrast vissaldāko arbūzu, varētu sarakstīt un izdot veselu bukletu, ierastās metodes papildinot ar individuāliem pieredzes stāstiem. Par arbūzu klauvēšanu, astītes meklēšanu un citiem saldās ogas pirkšanas padomiem var palasīties šeit.

Mans labs draugs arbūzus pērk pēc principa – ņemšu šo, viņš tāds līks un bēdīgs, cits neviens viņu nepirks! Un ziniet, tas līkais un citu izbrāķētais strīpainis vienmēr atmaksā ar saldumu!

Protams, vislabākais arbūzu pagatavošanas veids ir to sagriezt akurātās šķēlēs un servēt! Ar mizu, bez mizas, uz kociņiem un iesmiem, lielos un mazos gabalos!

Foto: Shutterstock

Ja vēl sagriezējs to atbrīvo no sēklām, tad vispār labāku uzkodu un desertu nevar vēlēties!

Lieliska, atkārtošanas vērta ideja ir arbūza sagriezt apaļās ripās un, ņemot talkā piparkūku formiņas, pārvērst tos sulīgos arbūzcepumos.

Foto: Shutterstock

Taču paralēli šai klasikai vērts izmēģināt arī citas receptes.

Labākais draugs augļiem un ogām

Foto: Shutterstock


Arbūzs ir tāds čalis, kurš ļoti labprāt draudzējas ar citiem augļiem un ogām. Atliek tikai tos salikt kopā, pievienot citrusa sulu un servēt! Starp citu, pats arbūzs lieliski var kalpot par bļodu!
Salātus gatavojot, vērts talkā ņemt ne tikai nazi, bet arī meloņu karotīti ar kuras palīdzību veidot mazas un akurātas bumbiņas.

Dūšas piesiešanai

Foto: Shutterstock


Arbūzs ir atvērts sadarbībai arī kreptīgākos salātos. Šefpavāri un gurmāni bieži viņu mēdz sapārot ar fetas sieru. Un arbūzs neiebilst!

Arbūzs kā sviestmaize

Foto: Shutterstock


Faktiski arbūzs ir lieliska platforma, lai izmēģinātu dažādas – kā saldas, tā sāļas, kā skābas, tā rūgtas garšas. Derēs gan maigas, gan pikantas notis. Atliek sagriezt arbūzu šķēlēs un uz tā servēt visu, ko vasara, ledusskapis un pieliekamais piedāvā! Lieliski izskatās un šādi visātrāk var atrast jaunu un perfektu garšu, kā arī uzzināt, ko noteikti nevajadzētu likt kopā!

Gaspačo sabiedrotais

Foto: Shutterstock


Protams, no arbūza viena paša var pagatavot saldu zupu, kur iekšā iepeldināt saldējuma bumbu, bet arbūzs ir gatavs dažādot un uzlabot arī aukstās zupas. Sevišķi labi tam padodas gaspačo.

Rīvēta arbūza veldze

Foto: Shutterstock


Arbūzu granita, tveicīgās vasaras dienās līdzinās dievu nektāram! Vēsa, veldzējoša un garda. Ja neesi bērns vai šoferītis , tad klāt vēl var piepidžināt kādu lāsi ruma, un aizmirstas tas, ka saule sākusi ripot no kalna lejā. Granitas pagatavošanai vajadzēs rīvētus arbūzus, laima sulu un cukura sīrupu. Pārejo paveiks laiks, saldētava un pats gatavotājs, kurš ik pa laikam sasalušo masu iepērs ar dakšiņu.

Arbūzu ledus

Foto: Shutterstock


Sablendēts arbūzs, nedaudz citrusa sula, saldējuma trauciņi un saldētava! Vienkāršāk vairs nav iespējams! Garšos kā maziem, tā lieliem.

Arbūzs kā biskvīts

Foto: Shutterstock


Gatavojot arbūza torti, var apiet cepeškrāsni, jo saule jau šo biskvītu ir izcepusi uz lauka. Atliek tikai nomizot, sagriezt ripās, atsēklot un zieķēt pa vidu krēmus un rotāt ar putukrējumu un ogām!

Grilēts arbūzs

Foto: Shutterstock


Kur vasara – tur grils! Uz grila vieta ne tikai zivīm, gaļai un dārzeņiem! Arī arbūzs alkst nokļūt uz grila, iegūstot tīkamu restu tetovējumu uz sāniem! Labi garšos ar zilo sieru un prušuto kā stiprā uzkoda vai ar medu un saldējumu kā deserts.

Reibinošā arbūza bļoda

Foto: Shutterstock


Ja nevar apreibt no saules un vasaras vien, tad jāsauc talkā bole, kur visi augļi un ogas, pateicoties alkoholam, kļūst viegli iereibuši tāpat kā to lietotāji. Gluži tāpat kā salātu gadījumā, arī šeit jāļauj arbūzam izpausties ne tikai kā dzērienam, bet arī kā traukam. Izgrebtais arbūzs ir lieliska bļoda! Arbūza mīkstums ir gana salds un sulīgs, lai būtu laba bāze dažādiem kokteiļiem un smūtijiem. Vajadzēs vien blenderi, ledu un nedaudz citrusa sulas

Neaizmirstam dzeltenos skaistuļus!

Foto: Shutterstock


Arbūzi mēdz būt ne tikai rozā, bet arī dzelteni! Šo vērts atcerēties, ja vēlas vairāk krāsu uz galda. Ar dzelteniem paveicams tas pats, kas ar sārtajiem.

Lai raženas arbūzu dzīres!

Sulīgie un sātīgie arbūza, melleņu un fetas siera salāti

Foto: Shutterstock

Vai iespējams vēl vienkāršāk, vēl ātrāk, vēl svaigāk un vēl garšīgāk? Lai izbaudītu pilnībā, arbūzam, mellenēm un sieram vajadzētu būt atdzesētam. Mērcīti jācenšas pagatavot attiecīgajās proporcijās – mērcītēm iesakām uzticēties! Tieši dažādas, šķietami vienkāršas mērcītes vienkārši sagrieztus augļus un ogas bieži vien padara par salātiem – harmonisku garšu kopumu. Arī sāls un pipari palīdzēs izbaudīt šo sulīgo, bagātīgo salātu garšas nianses.

Lasīt vairāk

Svaigie un spirdzinošie salāti ar arbūzu

Foto: No privātā arhīva

Vasaras laime ir sākusies! Gribas vieglumu, gribas svaigumu – un ātri! Gan dzīvē, gan ēdienā. Protams, gluži no zaļām lapiņām vien paēdis nebūsi, lai kā reizēm gribētos. Tāpēc svaigo lapu un zaļumu salātus var papildināt ar visu, ko vien sirds kāro. Un, ja šodien sirds kāro arbūzu, tad lai notiek – lai arbūzs ir šo veģetāro salātu karalis! Svaigais, sulīgais saldenums līdzsvaro zaļumu vieglo rūgtenumu. Mazu pikantu garšas noti piešķir kraukšķīgais sarkanais sīpols un grauzdētās ķirbju sēklas. Ak, vasara – tu mūs gastronomiski iedvesmo!

Lasīt vairāk

Grilētu garneļu iesmiņi ar arbūza un brinzas salātiem

Foto: Publicitātes foto

Arbūza un brinzas salāti ir viegli un atspirdzinoši, tādēļ uz šķīvja lieliski iederēsies ar tikpat vieglām grilētām garnelēm. Gaļas cienītāji ir aicināti izmēģināt salātus arī savienojumā ar jēru, pīli, paipalu vai vistu. Recepti iesaka Barbora.lv garšas eksperts, pieredzes bagātais šefpavārs un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis, aicinot baudīt vasarīgu maltīti uz terases, mājas pagalmā vai kāda vasarīga izbrauciena noslēgumā pie dabas. Lai sākas piknika un grila sezona jebkuros laika apstākļos!

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie tomātu un arbūza salāti ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Atsvaidzinoši un sulīgi tomātu un arbūza salāti. Sātīgumam pievieno arī nedaudz fetas sieru!

Lasīt vairāk

Stilīgākais vasaras kārums – arbūza pica ar grieķu jogurtu un ogām

Foto: Shutterstock

Vasara ir laiks, kad gribas baudīt garšīgus ēdienus, saglabājot savu pludmales figūru. Portāls "Goodhousekeeping" piedāvā īstu ballīšu hītu – arbūzu picu. Princips pavisam vienkāršs – sagriez arbūzu šķēlēs un virsū kārto ogas, augļus, medu, putukrējumu, krēmsieru vai pat prošuto!

Lasīt vairāk

Arbūza saldējums

Foto: Shutterstock

Arbūza saldējums amerikāņu gaumē – auksts šerbets ar saldo krējumu. Saldējums sanāks vienmērīgāks, ja gatavošanā izmantosi saldējuma mašīnu.

Lasīt vairāk

Arbūza un melones sulas saldējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards saldētās sulas saldējums tikai no četrām sastāvdaļām – arbūza, melones, laima sulas un svaigi spiestas ābolu sulas. No tā visa sanāks gardi saldējumi, kuri uz kociņa gozēsies oranži rozā toņos, bet garšos vēl labāk, jo tam nebūs nekādu lieku sastāvdaļu.

Lasīt vairāk

Ceptas garneles ar arbūziem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Brīnišķīga, apetītlīga uzkoda. Saldi kraukšķīgie arbūza gabaliņi izceļ pikantos garneļu kumosiņus, bet feta piešķir nopietnību un dod sātu. Ieteicams izmantot jēlas, termiski neapstrādātas garneles. Saldētas garneles pa nakti ieliek parastā ledusskapja nodalījumā, nākamajā dienā tās būs atlaidušās un piemērotas cepšanai.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojamie gurķu un arbūza salāti

Foto: Shutterstock

Divi vasaras produkti vienā šķīvī – svaiga gurķa un sulīga arbūza salāti. Papildināti ar sāļo fetas sieru un nedaudz garšaugiem, tie būs perfekta pusdienu maltīte steidzīgajiem.

Lasīt vairāk

Ūdens ar arbūziem un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Lielisku, atsvaidzinošu dzeramo ūdeni var pagatavot, to aromatizējot ar arbūzu un piparmētrām.

Lasīt vairāk

Spirdzinošā zemeņu, arbūza un citrusu sangrija

Foto: Shutterstock

Darbadienas noslēgumam vai laiskām brīvdienām tieši laikā! Šis dzēriens gan domāts tieši pieaugušajiem, jo kokteiļa glāzē arbūzs draudzēsies ne vien ar rozā vīnu, bet arī nedaudz citronu liķiera.

Lasīt vairāk

Arbūzu gaspačo

Foto: Shutterstock

Vasaras karstumā veldzējumu sniegs arbūzu gaspačo. Nelielais asumiņš uzmundrinās un dos enerģiju.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošais arbūzu sulas un vīna kokteilis piektdienas vakaram

Foto: Shutterstock

Nupat ir īstais arbūzu un meloņu laiks! Recepte atsvaidzinošam vasaras dzērienam piektdienas vakarā - iedvesmojāmies spāņu tapu bāra Madride Facebook profilā!

Lasīt vairāk

Arbūza un laima kokteilis

Ideāls dzēriens karstai vasaras dienai. Izvēlies gatavu un ļoti saldu arbūzu, kuru pirms izmantošanas dažas stundas paturi ledusskapī.

Lasīt vairāk

Arbūza salāti ar melnajām olīvām

Foto: Shutterstock

Atsvaidzinoši un veselīgi salāti karstai vasaras dienai.

Lasīt vairāk

Gandrīz saldējums - dzesētas arbūzu šķēles

Foto: Shutterstock

Atjautīgs veids, kā pasniegt arbūzu, turklāt atspirdzinošs un tik vēsinošs karstā vasaras dienā.

Lasīt vairāk

Vasarīgu salātu kubs

Foto: Shutterstock

Ļoti oriģināls un neordināts veids, kā pasniegt vasarīgus salātus. Siera vietā vari izmantot kādu augli, rezultātā iegūstot gardu desertu!

Lasīt vairāk

Dzirkstoša bole ar augļiem un piparmētrām

Foto: DELFI

Dārza ballīte allaž ir lieliska ideja, bet kā pārsteigt radus, draugus vai kolēģus? Aizmirsti par neestētisko pudeļu klājienu un pagatavo košu un reibinošu boli. Vien atceries, ka no skata nevainīgie augļi šajā dzērienā ir varen viltīgi un nevajadzētu našķoties tikai ar tiem.

Lasīt vairāk

Ar alkoholu un bez: divu veidu augļu boles

Foto: DELFI

Augļu bole ir vasaras cienīgs dzēriens, kas, pareizi pagatavots, garšos gan lieliem, gan maziem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!