
Lētās, gardās un cauru gadu pieejamās grūbas daudziem vēl joprojām maldīgi saistās tikai ar senlatviešu tradicionālo grūbu grūdeni vai skolu ēdnīcu klasiku – zilganpelēko grūbu piena zupu. Ir pienācis laiks grūbas skatīt jaunā gaismā! Attīstoties mūsdienu Latvijas virtuvei, ir acīmredzams, ka grūbas ir viens no mūsu nacionālajiem lepnumiem. Tās nav ne par matu sliktākas kā itāļu pasta vai indiešu rīsi. Ne velti grūbu ēdieni ir atrodami katra sevi cienoša restorāna ēdienkartē, tādēļ pēdējais laiks tās ieviest arī tavējā!
Grūbas būs lieliska piedeva sātīgiem sautējumiem, aromātiskām zupām un svaigiem dārzeņu salātiem. Vari ar tām aizstāt rīsus, piemēram, pildītajos piparos vai kāpostu tīteņos, vai pagatavot latvisko risoto versiju – "gruboto".
- Lūk, 13 receptes sātīgām grūbu zupām, kas sasildīs drēgnajās dienās.
Gan lieliem, gan maziem noteikti garšos arī pavisam vienkārša grūbu putra, kurai, ja vēlies, neilgi pirms vārīšanās beigām pievieno pāris nelielos kubiņos sagrieztus kartupeļus. Ja pasniegsi gardo putru ar grauzdētu cauraudzīti un ceptiem sīpoliem, šis ēdiens garšos vēl labāk kā tradicionālā miežu putraimu bukstiņputra, jo uzbriedinātas grūbas ir patīkami irdenas. Pāri palikušās grūbas vari nākamajā dienā izmantot salātu pagatavošanai.
Vienīgais, kas jāņem vērā, lai izvairītos no tā, ka grūbu ēdiens iegūst nepatīkami zilganu vai tumšu nokrāsu: pirms gatavošanas grūbas rūpīgi jānoskalo vairākos ūdeņos, kamēr skalojamais ūdens vairs nav blāvi duļķains, bet dzidrs. Tad noskalotās grūbas vismaz pāris stundas mērcē, lai graudaugi piebriest un trīskāršo savu apjomu.
Dod grūbām iespēju sevi pierādīt – pagatavo kādu no 20 "Tasty" grūbu recepšu kolekcijas ēdieniem un uzraksti mums, kā garšoja!