Foto: Shutterstock
Lētās, gardās un cauru gadu pieejamās grūbas daudziem vēl joprojām maldīgi saistās tikai ar senlatviešu tradicionālo grūbu grūdeni vai skolu ēdnīcu klasiku – zilganpelēko grūbu piena zupu. Ir pienācis laiks grūbas skatīt jaunā gaismā! Attīstoties mūsdienu Latvijas virtuvei, ir acīmredzams, ka grūbas ir viens no mūsu nacionālajiem lepnumiem. Tās nav ne par matu sliktākas kā itāļu pasta vai indiešu rīsi. Ne velti grūbu ēdieni ir atrodami katra sevi cienoša restorāna ēdienkartē, tādēļ pēdējais laiks tās ieviest arī tavējā!

Grūbas būs lieliska piedeva sātīgiem sautējumiem, aromātiskām zupām un svaigiem dārzeņu salātiem. Vari ar tām aizstāt rīsus, piemēram, pildītajos piparos vai kāpostu tīteņos, vai pagatavot latvisko risoto versiju – "gruboto".


Gan lieliem, gan maziem noteikti garšos arī pavisam vienkārša grūbu putra, kurai, ja vēlies, neilgi pirms vārīšanās beigām pievieno pāris nelielos kubiņos sagrieztus kartupeļus. Ja pasniegsi gardo putru ar grauzdētu cauraudzīti un ceptiem sīpoliem, šis ēdiens garšos vēl labāk kā tradicionālā miežu putraimu bukstiņputra, jo uzbriedinātas grūbas ir patīkami irdenas. Pāri palikušās grūbas vari nākamajā dienā izmantot salātu pagatavošanai.

Vienīgais, kas jāņem vērā, lai izvairītos no tā, ka grūbu ēdiens iegūst nepatīkami zilganu vai tumšu nokrāsu: pirms gatavošanas grūbas rūpīgi jānoskalo vairākos ūdeņos, kamēr skalojamais ūdens vairs nav blāvi duļķains, bet dzidrs. Tad noskalotās grūbas vismaz pāris stundas mērcē, lai graudaugi piebriest un trīskāršo savu apjomu.

Dod grūbām iespēju sevi pierādīt – pagatavo kādu no 20 "Tasty" grūbu recepšu kolekcijas ēdieniem un uzraksti mums, kā garšoja!

Vienkāršais grūbu stūķis ar papriku un kabačiem

Foto: Privātais arhīvs

Ja roka neceļas ķēpāties ar gruboto gatavošanu, var ātri sameistarot grūbu stūķi. Turklāt tas arī nebūs tik trekns kā gruboto, jo saldais krējums šajā receptē nav nepieciešams.

Lasīt vairāk

Rīsu, grūbu, tomātu un fetas siera salāti Vidusjūras gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Salāti, kurus ēdot, katrs kumosiņš atgādinās par laiski saulainām dienām pie Vidusjūras. Tie būs ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi, pateicoties sastāvā esošajām grūbām, rīsiem, garšaugiem un dārzeņiem. Bet citronu sulas un olīveļļas mērce piedos gardu spirgtumu.

Lasīt vairāk

Gruboto ar ķirbi un zilo sieru

Foto: Publicitātes foto

Tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu "Elvi" piedāvā latviska gruboto recepti ar ķirbja gabaliņiem. Īpaši labi krēmīgā grūbu putra garšos, ja pasniegsi to ar cepta bekona kraukšķīšiem un gorgonzolas sieru.

Lasīt vairāk

Ar 'Sniega bumbām' un grūbām pildīta paprika

Pildīta paprika ir atrodama gluži vai ikvienas ģimenes ikdienas ēdienkartē. Variē tradicionālo recepti un pievieno ko neparastu un gardu. "Sniega bumbas" lieliski papildina mīksto papriku un grūbas gan ar aromātu, gan krēmīgumu. Izvēlies "sniega bumbas" ar ķiploku, papriku, amoliņu vai tomātiem un baziliku. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Latviskais grūbu tabulē ar grilētiem dārzeņiem

Foto: DELFI

Kurš gan ir teicis, ka grūbas ir ziemas ēdiens? Salikumā ar grilētiem dārzeņiem, prāvu tiesu svaigiem zaļumiem un citām vasarīgām piedevām, ēdiens iegūs pavisam citu noskaņu. Ēdiens ļoti labi iederēsies Līgo svētku galda klājumā.

Lasīt vairāk

Pērļu grūbu risoto jeb gruboto ar bietēm un mocarellas bumbiņām

Foto: DELFI

Kad dabā krāsas ir devušās ziemas miegā, tās ikdienā jāienes caur košu apģērbu un ēdienu. Siltais grūbu paēdiens piesies dūšu, tā spilgtā krāsa pamielos acis, bet baltās siera bumbiņas īpaši patiks bērniem.

Lasīt vairāk

Sātīgais grūbu sautējums ar kūpinātu gaļu, tomātiem un baklažāniem

Foto: DELFI

Šo sātīgo ēdienu vari gatavot arī bez gaļas, jo arī veģetārajā versijā grūbu sautējums būs gana gards.

Lasīt vairāk

Biešu grūbas ar kūpinātu cūkgaļas krūtiņu

Foto: Delfi Foto

Tik ierastās grūbas ar kūpinātas krūtiņas gabaliņiem atsvaidzinās krāsnī ceptās bietes un spināti, bet biezputrai zīdainu krēmīgumu piešķirs Mascarpones siers.

Lasīt vairāk

Pērļu grūbu risoto jeb gruboto ar bietēm un bumbieriem

Foto: Privātais arhīvs

"Pērļu grūbas un arī parastās grūbas esmu iemācījusi ēst savējiem visdažādākajos veidos. Vispazīstamākā recepte ir pienā vārītas grūbas, kam beigās tiek pievienoti sīpoli ar kūpinātu gaļu," raksta Nataša Rogova savā Tasty.lv "Ātro vakariņu" konkursa pieteikumā. Nataša piedāvā ļoti interesantu pērļu gruboto variāciju.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas filejas medaljoni kamas panējumā ar pētersīļu grūbām

Daudzi gardēži uzskata, ka Latvijā labākā gaļa ir tieši cūkgaļa. Tā lieliski der ikdienas maltītēm un, pareizi sagatavota, arī svētkiem. Receptes pamatā izmantotas mūsu zemē augušas izejvielas - nekā lieka vai pārlieku sarežģīta. Taču pasniegt iespējams glīti un piemēroti svētku galdam. Recepti piedāvā kulinārā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Sātīgie grūbu salāti ar ceptu lasi, grilsieru un šampinjoniem

Foto: DELFI

Kad negribas stundām ilgi pavadīt laiku maltītes gatavošanai, bet vienlaikus ar sviestmaizēm aprobežoties arī nebūtu prātīgi, pagatavo salātus, kuros dažas no sastāvdaļām aizlienētas no pamatēdieniem, līdz ar to – maltīte būs sātīgāka.

Lasīt vairāk

'Gruboto' ar pesto, parmezānu un saulē kaltētiem tomātiem

Foto: Shutterstock

Latvisko grūbu glaunāka variācija, kas būs lieliska piedeva jebkuram svētku cepetim. Ņem vērā - jo ilgāk gruboto ievilksies, jo irdenāks tas būs. Turklāt tas lieliski garšos arī nākamajā dienā, kad varēsi pasniegt bagātīgo gruboto kā piedevu viegliem, atsvaidzinošiem zaļajiem salātiem. Recepti Tasty.lv iesūtījusi Agnese, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Pildīti kabači ar grūbām un vistas fileju

Foto: DELFI

Iegādājoties tirgū pirmos, mazos kabacīšus, noteikti jātapina maltītei tie pildītā veidā. Tieši mazā forma ir pateicīga pildīšanai, bet izgrebto mīkstumu pēc tam var izmantot plācenīšu cepšanai.

Lasīt vairāk

Gruboto ar bietēm un diviem sieriem

Foto: Publicitāts foto

Lai iepazītu grūbas jaunās garšās un krāsās, pagatavo krēmīgo gruboto ar bietēm un diviem sieriem. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Našķoties" saimniece Zane Ozoliņa sadarbībā ar “Dobeles dzirnavnieks”.

Lasīt vairāk

Novadu kulinārais mantojums: Latgales grūslis ar gaļas un kaņepju aizdaru

Foto: LTV publicitātes foto

Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājam uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Latgaliešu saimniece Sarmīte Stepiņa māca, kā gatavojams satīgais grūslis.

Lasīt vairāk

Grūbu salāti ar saulē kaltētiem tomātiem un kukurūzu

Foto: Valta Klints

Vienkārši pagatavojamu, sātīgu grūbu salātu recepti iesaka Zane Metla, kā arī Vegānfestivāla, kas notiks jau 12. augustā, radošā komanda.

Lasīt vairāk

Gatavo kopā ar bērniem: vasarīgais dārzeņu gruboto

Foto: Publicitātes foto

Vasarīga dārzeņu gruboto recepti, ko Jāņu galdam visjautrāk būs gatavot kopā ar bērniem, iesaka bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone un "Dobeles dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Grūbu putra jeb 'Pancaks ar cymusu'

Foto: Publicitātes attēli

"Sātīgo putru vāra, ja ēdāju būs vismaz desmit, jo, kaut rezultāts ir varen garšīgs, gatavošanas process ir visai laikietilpīgs," Dagdas novada muzeja "Andrupenes lauku sēta" kulināra mantojuma recepti piedāvā Dagdas Tūrisma informācijas centrs.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti dārzeņi ar grūbām un fetas sieru

Foto: DELFI

Ir pilnīgi aplami domāt, ka no dārzeņiem nevar labi paēst. Šajā receptē sulīgi saceptie dārzeņi papildināti ar grūbām, veidojot izcili sātīgu pusdienu vai vakariņu maltīti.

Lasīt vairāk

Koča jeb ķūķis

Koča jeb ķūķis - grūbu putra ar žāvētu speķi un sīpoliem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!