Foto: Shutterstock
Kad C vitamīna klāstu mājās papildina skābās dzērvenes, noteikti jādomā, kā tās likt lietā arī desertos, jo diezin vai visas savārīs ievārījumā un ēdīs saujām svaigas. Kā izrādās, ''Tasty'' šajā jomā recepšu netrūkst.

Dzērvenes saldajā ēdienā. Kas tev pirmais nāk prātā? Kāda sulīga ābolmaize, kur pa vidam iespraukušās skābās ogas, sablendēto ogu mērce pāri saldējumam vai biezpiena sacepumam, dzērveņu ķīselis ar saldu putu mākoni bļodas vidū. Katram savas asociācijas un labākās atmiņas, bet, kā jau tas pienākas kulinārijas cienītājiem, jāizmēģina arī jauni apvāršņi jeb receptes.

Ierastie smilšu cepumi garšos pavisam citādi, ja mīklai pievienosi šīs ogas, tāpat arī pankūku mīkla pēc izcepšanas saņems vēl vairāk komplimentus, bet kūkās, plātsmaizēs un desertos tām pat nav ierobežojumu. Braunijā ogu klātbūtne lieliski izbalansēs saldumu, cepumiem piešķirs sulīgumu, bet kūkās ieceptas ogas saglabās savu formu un skābais kraukšķis būs jūtams, to pārkožot. Vienlīdz labi dzērvenes garšos pagatavotas krēmā, mērcē, uzputenī vai pat saldējumā.

Izvēlies, kā palutināt mājiniekus ar saldu un reizē veselīgu našķi!

Mini 'Cielaviņas' jeb 'Pavlovas' ar šokolādes krēmu un dzērvenēm

Foto: DELFI

Dzimšanas dienas vairumam saistās tieši ar bagātīgās ''Cielaviņas'' kūkas nobaudīšanu. Tad nu arī es nolēmu savos svētkos kolēģus iepriecināt ar šo visiem labi zināmo našķi nedaudz mainītā versijā, bet, kā ēdāji atzina, noteikti ne sliktākā. Protams, vieglāk jau nopirkt veikalā gatavu kūku, tomēr šīs ēdāju acīs iegūs pavisam citu vērtību.

Lasīt vairāk

Ābolu pankūkas ar dzērveņu mērci

Foto: Privātais arhīvs

Saldeni skābas ābolu pankūkas, kam pāri pārlieta karsta dzērveņu mērcīte – īstens gardums! Recepti piedāvā "Tasty" brokastu recepšu konkursa dalībniece Lita.

Lasīt vairāk

Dzērveņu deserta suflē

Foto: Shutterstock

Maigs, gaisīgs un netverams. Pasniedzams uzreiz, tiklīdz izņemts no krāsns. Tādēļ visu ēdāju uzmanībai ir jābūt veltītai suflē. Nekādas runas vairs! Suflē var pasniegt ar sakultu putukrējumu vai saldējumu.

Lasīt vairāk

Baltās šokolādes un dzērveņu batoniņi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam vienkārši pagatavojams kārums, kuru ņemt līdzi uz darbu, lai našķotos visas dienas garumā. Brokastu pārslu batoniņiem nepieciešami vien kornfleiki, baltā šokolāde, žāvētas dzērvenes un sīrups, kas visam palīdzēs "saķept".

Lasīt vairāk

Pīrādziņi ar dzērvenēm - kā pie vecmāmiņas!

Foto: mosfood

Pīrādziņi ar dzērvenēm - tik mīksti un gardi, paši kūst uz mēles!

Lasīt vairāk

Mazās siera kūciņas ar piparkūkām un dzērvenēm

Foto: Shutterstock

Burvīgas, mazas ziemas siera kūciņas ar karamelizētām dzērvenēm un tik piemērotu Ziemassvētkiem piparkūku pamatnīti. No dotā daudzuma sanāks 14-16 kūciņas.

Lasīt vairāk

Dzērveņu krēms lazdu riekstu groziņā

Foto: Shutterstock

Burvīga dzērveņu krēma kūka visiem kārumniekiem, arī tiem, kas nedrīkst ēst kviešu miltu izstrādājumus, jo kūkas pamatnei tiek izmantoti lazdu rieksti un rīsi. No dotā produktu daudzuma iznāks viena, apmēram 22 cm diametrā, apaļā kūka.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas groziņi ar dzērvenēm un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Gaisīgi un kraukšķīgi groziņi, kas pildīti ar ziemas gardumiem - dzērvenēm, riekstiem un medu. Piemēroti gan brīvdienu vaļas brīžiem, gan svētku reizei.

Lasīt vairāk

Dzērvenes pūdercukurā

Foto: Shutterstock

Lielisks veids kā saglabāt ilgākam laikam dzērvenes, kuras var ēst kā konfektes, greznot ar tām kūkas vai iesaiņot tās jaukā dāvaniņā.

Lasīt vairāk

Dzērveņu un apelsīnu mērce ar putukrējumu un cukurotām dzērvenēm

Foto: Shutterstock

Tik kārdinošs un mājīgs ziemas deserts – dzērveņu un apelsīnu mērce ar putukrējumu un cukurotām dzērvenēm. Tās vari nopirkt gatavas vai iepriekšējā dienā pagatavot mājās, izmantojot šo recepti dzērvenēm pūdercukurā.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes kūka ar dzērvenēm

Rupjmaizes biskvīta kūka ar putukrējumu un dzērvenēm lieliski iederēsies svētku galdā - gan 18. novembrī, gan citos godos. Visas sastāvdaļas norādītas kūkai, kas cepta 20-22 cm diametra veidnē.

Lasīt vairāk

Dzērveņu maizītes

Foto: Shutterstock

Salda maizīte pie tējas vai kafijas, kas bagātīgi papildināta ar svaigām dzērvenēm un aromatizēta ar apelsīnu miziņu.

Lasīt vairāk

Dzērveņu un ābolu drumstalkūka

Foto: Shutterstock

Rudenīgs kārums ar dzērvenēm un āboliem, papildināts ar trauslajām sviesta un auzu pārslu drupačām. Var izmantot gan svaigas, gan saldētas dzērvenes, kā arī to vietā var izmantot brūklenes.

Lasīt vairāk

Dzērveņu cepumiņi

Foto: Shutterstock

Piedāvājam smaržīgus un ļoti gardus dzērveņu cepumiņus. Cepumu mīkla ar dzērveņu pildījumu tiek tīta kā rulete un, griežot mīklu šķēlēs, veidojas priecīgas, sarkanas dzērveņu spirāles.

Lasīt vairāk

Dzērveņu - olu putu pīrāgs

Foto: Shutterstock

Gaisīgais un gardais dzērveņu - olu putu pīrāgs.

Lasīt vairāk

Dzērveņu uzputenis ar mannu

Foto: Shutterstock

Dzērveņu uzputenis ar mannu, kuru vislabāk baudīt ar aukstu pienu.

Lasīt vairāk

Smilšu mīklas sirsniņcepumi ar dzērvenēm

Foto: Vida Press

Mutē kūstoši sirsniņcepumi ar spirdzinošiem dzērveņu gabaliņiem, kuri noslēpušies aiz cukurotās garoziņas.

Lasīt vairāk

Ātrie dzērveņu-kanēļa cepumi

Foto: Vida Press

Šie cepumi pieļauj teju neierobežotas improvizācijas iespējas - dzērvenes vari aizstāt ar sadrupinātu šokolādi, riekstiem vai citrona mizu un magoņu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Dzērveņu jogurta želeja

Foto: Publicitātes foto

Laba ideja 18.novembra svētku galdam - tradicionāli ēdieni Latvijas karoga krāsās. Iesaka Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!