Foto: Shutterstock
Ne viens vien ticējums nosaka, ka līdzīgi kā Ziemassvētkos, arī Vecgada vakarā uz galda jāliek daudz ēdienu, kas atnesīs laimi un bagātību nākamajā gadā. Ja vēl neesi izlēmis, ko tad gatavot, lai pasniegtu viesiem vai ņemtu līdzi ciemakukulī, ar idejām var palīdzēt "Tasty".

Latviešu ticējumi saka, ka līdz pusnaktij ir jāpaspēj paēst vismaz 12 reizes, lai nākamais gads būtu pārticis un bagāts. Pagājušā gada skābumu varot apēst ar skābiem (vai štovētiem) kāpostiem, ja to dara Vecgada vakarā. Taču skābus kāpostus nekādā gadījumā nevajagot ēst Jaunā gada dienā – tad viss turpmākais gads būšot skābs. Tāpat jāēd sausi pelēkie zirņi, lai būtu veselība un nauda. To pašu nodrošina zivis, jo īpaši – siļķe.

Bet interesanta ir seno latviešu paraža ar pelēkajiem zirņiem – tos novāra vēl vecajā gadā un ēd līdz 31. decembra pusnaktij. Tos, kas paliek pāri, sadedzina – tad nākamais gads nebūšot asaru pilns.

Ja ar latviešu tradīcijām ir par maz, var aizlienēt ko no citām zemēm. Piemēram, Spānijā un Portugālē gadumijā, tieši pusnaktī ēd 12 vīnogas – tas simbolizē nākamā gada 12 mēnešus. Daudzās pasaules valstīs tiek uzskatīts, ka Jauno gadu sagaidot, jāēd apaļi ēdieni, kas izskatās pēc gredzena – virtuļi, kēksi un kūkas. Gredzenveida gardumi simbolizējot gada noslēgšanos vienotā aplī.

Viens no vislaimīgākajiem ēdieniem, ko baudīt Jaunā gada dienā, esot cūkgaļa. Tas tāpēc, ka cūkas simbolizējot labklājību un tiekšanos uz priekšu. Savukārt Grieķijā pusnaktī pret zemi durvju priekšā tiek sašķaidīts granātābols – izbirušās saldās sēkliņas simbolizē labklājību un veiksmi. Jo vairāk sēkliņu no granātābola izšķīst, jo laimīgāks un bagātīgāks nākamais gads.

Tāpat gadumijas svinību galdā noteikti jāceļ vesela cepta zivs. Tā nes laimi trīs veidos – zvīņas atgādina naudu, zivis ceļo baros, kas norāda uz labklājību, turklāt zivs peld uz priekšu, kas simbolizē progresu. Ceļot galdā zivi, būsi nošāvis trīs zaķus ar vienu šāvienu.

Lai garšīgs un laimīgs Jaunais gads!

Raksta tapšanā izmantota informācija no "ailab.lv" un "Bon Apettit".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!