Foto: Shutterstock
Laikā, kad plašā klāstā pieejami ķirbji, kartupeļi, selerijas saknes, burkāni, kāļi, bietes un citi sakņu dārzeņi, izcepti krāsnī, tie vislabāk pierādīs savu burvību un paglābs no izsalkuma, tāpēc iedvesmojies no dažādajām variācijām un palutini mājiniekus, pirms mielošanās dāsni pārlejot tos ar gardu mērci.

Viens no pamatlikumiem, lai ēdiens nešķistu vienmuļš, ir dārzeņu dažādība. Kartupeļiem pievieno papriku, burkānus, cukīni, puķkāpostus vai ko citu, un maltīte uzreiz kļūs daudzveidīgāka, tāpat ieteicams variēt ar garšvielām. Pagatavo mērci no olīveļļas, medus un sinepēm vai sajauc eļļu ar aromātiskiem garšaugiem. Neaizmirsti par sojas mērci, pesto, balazamiko, aromatizētām eļļām un citām piedevām, kas var dažādot dārzeņu pagatavošanu. Pa vidam dārzeņiem ieliec kādu uz pus' em pārgrieztu ķiploku galviņu, pievieno sīpolus, puravu šķēlītes vai čili pārslas.

Burkāni garšos izcili, ja tos strauji apcepsi uz pannas, tad pasutināsi ūdenī un beigās karamelizēsi medū. Izcila piedeva pie gaļas, un ierastie kartupeļi nemaz ar neprasīsies. Bērniem vēl lielāku interesi radīs šāds ēdiens, ja izvēlēsies krāsainos burkānus – dzeltenos, lillā un raibos. To pašu var teikt par bietēm, kas arī pieejamas dzeltenas. Bietes izcili labi garšos kopā ar sāļu sieru, piemēram, zilo, jo pašas ir saldas.

Īstais laiks atklāt topinambūru priekšrocības! Cep tos gluži tāpat kā kartupeļus, un atklāsi, cik garšīgi var aizstāt ierastos tupeņus.


Vienkāršākais veids, kā gatavot krāsnī ceptus dārzeņus, ir – salikt tos speciālajā maisā, aizsiet un ļaut gatavoties, līdz mīksti. Taču tādā veidā dārzeņi būs mīksti un sulīgi, ja vēlies kraukšķīgu ārpusi, jācep tie cepešpannā un jāievēro šie pamatnoteikumi.

Un, pats galvenais, – kad dārzeņi ir gatavi, pasniedz tos ar kādu mērcīti – piemēram, uz skābā krējuma vai jogurta bāzes. Vislabāk, ja mērce būs iepriekš atdzesēta, patīkami kontrastējot ar siltajiem dārzeņu gabaliņiem (te meklē recepti ķiploku mērcei, bet te – taztziki mērcei).

Lai labi garšo!

Krāsnī cepts ziedkāposts

Foto: Shutterstock

Lieliska recepte, kā ziedkāpostu pagatavot garšām bagātīgu. Vispirms to nedaudz apvāra buljonā, bet pēc tam veselu cep cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Cepts ķirbis ar burkāniem un papriku

Foto: Shutterstock

Ja padevusies vareņa ķirbju raža, izmēģini šo recepti - pannā cepti ķirbji ar burkāniem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti dārzeņi ar dažādiem rīsiem un lēcām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Rīsu maltītēm ne vienmēr jāsastāv tikai no viena veida rīsiem. Dažādo pusdienas vai vakariņas, pagatavojot maltīti no brūno, sarkano un savvaļas rīsu maisījuma. To pēc tam iemaisi krāsnī ceptos dārzeņos, pievieno mazliet neierastus papildinājumus, piemēram, riekstus un granātābola sēkliņas, un garšu ceļojums var sākties!

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi Vidusjūras gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jaunie kartupelīši turpina iekarot mūsu pusdienu un vakariņu galdus. Šoreiz nedaudz citādāk pagatavoti, iedvesmojoties no Vidusjūras ēdienu vienkāršības. Ņem jaunos kartupeļus, tomātus un ķiplokus, piešauj klāt nedaudz anšovu un olīvu, un iegūsi pasakaini gardu maltīti!

Lasīt vairāk

Garšaugos cepti topinambūri

Foto: DELFI

Vairumam noteikti ar topinambūriem ir dalītas jūtas, un daži pat baidās riskēt tos nogaršot, tomēr velti. Rudens sezonā šie zemes bumbuļi noteikti ir jāizbauda, turklāt, ja pašu dārzā tie neaug, veikalos var iegādāties vietējo audzētāju ražu. Kas attiecas uz topinambūru garšu, tie nedaudz atgādina riekstus, bet pēc konsistences tie ir ļoti mīksti, protams, ja izcepti. To izmantošanas iespējas ir plašas, sākot no krēmzupām, beidzot ar salātiem un sacepumiem, taču iepazīstoties, der izmēģināt šo klasisku, gluži kā to darām ar jaunajiem kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi sicīliešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Itāļi nudien ir parūpējušies par visu to labāko. Krāsnī cepti dārzeņi ar riekstiem un rozīnēm. Un nemaz nevajag baidīties no sīpoliem un ķiplokiem, kas gribēs, bučosies tāpat!

Lasīt vairāk

Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.

Lasīt vairāk

Aizņemtu latviešu fiksās vakariņas – krāsnī cepti dārzeņi

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti burkāni ar kumīnu

Foto: Vida Press

Gatavojoties gavēnim, meklējam veselīgas un gardas receptes, kā no sezonā pieejamajiem dārzeņiem pagatavot aromātiskas un interesantas maltītes. Šie cepeškrāsnī ceptie burkāni ar kumīnu būs laba piedeva kādam pamatēdienam. Garšas dažādošanai var pievienot pāris ēdamkarotes grauzdētu mandeļu skaidiņu vai ķirbju sēklas, bet punktu uz "i" uzliks jogurta mērce ar ķiplociņu un citronu.

Lasīt vairāk

Pannā cepti ķirbji

Foto: Shutterstock

Apceptos ķirbjus var pasniegt tūdaļ karstus no pannas, lai saglabātu zeltaino garoziņu. Pirms pasniegšanas var pārliet ar krējumu, pievienot svaigo sieru vai pārkaisīt ar zaļumiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pusītes ar sieru

Foto: Shutterstock

Sātīgi un sierīgi kartupeļi mundierī – to pildījums būs īpaši mīksts un gards. Ēd tāpat vai pasniedz ar salātiem un kādu krējuma mērcīti.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu

Foto: DELFI

Debešķīgi smaržojoši un viegli pagatavojami krāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu. Recepte, kas tikai pierāda – viss ģeniālais ir vienkāršs!

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas bietes ar Fetas sieru un pesto

Foto: Shutterstock

Interesantu garšu meklētājiem jāizmēģina šī cepto biešu recepte no "Lido" šefpavāru krājumiem.

Lasīt vairāk

Cepti kāļu salmiņi ar sinepju mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Karsta un smaržīga uzkoda no latviešu virtuvei tik tuvā kāļa. Šoreiz kālis pagatavots gluži kā frī kartupelīši, klāt pasniedzot pikantu sinepju mērcīti, kam pievienoti arī mārrutki.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts ķirbis ar timiānu

Foto: Shutterstock

Krāsnī ceptas, mazliet pikantas ķirbja šķēlītes ar olīveļļu, ķiplokiem un timiānu. Būs garšīgi ēšanai tāpat vai kā piedeva pie gaļas kartupeļu vietā.

Lasīt vairāk

Baklažānu vēdeklīši ar tomātiem un sieru

Foto: Shutterstock

Kad kārtojumi un sacepumi apnikuši, izmēģini šo versiju, kā pagatavot baklažānus sātīgā maltītē.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi ar sinepēm

Foto: Shutterstock

Bez smaržīgiem un karstiem kartupelīšiem nav iedomājams neviens svētku mielasts. Tāpēc pamēģini ko nedaudz pikantāku – karstos, sinepju mērcē apviļātos, cepeškrāsnī ceptos kartupeļus.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti kabači ar siera cepurītēm

Foto: Privātais arhīvs

Pavisam vienkārši pagatavojama un garda recepte. Ceptās kabaču šķēlītes ar sieru Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursa ietvaros.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti jaunie kartupeļi ar kraukšķīgu garoziņu un ķiploku mērci

Foto: DELFI

Vasarā viens no gaidītākajiem notikumiem dārzā ir ne tikai zemeņu laiks, bet arī jauno kartupeļu rakšana. Tie allaž uz galda tiek celti dažnedažākajos veidos, bet allaž garšo izcili labi. Piedāvāju nedaudz citādāku cepeškrāsnī cepto kartupeļu recepti, kas pārsteigs ar izteiksmīgu garšu buķeti un kraukšķīgu garoziņu.

Lasīt vairāk

Cepti pikantie burkāni

Foto: Shutterstock

Ātrs un garšīgs veids, kā veselīgos burkānus notiesāt pusdienās kopā ar kādu gaļas maltīti. Burkānu garšu izcels ne vien pievienotās garšvielas, bet arī svaigā citrona sula un pētersīļi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!