Foto: Shutterstock
Augusts ir klāt, bet nevajag izdarīt pārsteidzīgus secinājumus, ka visi prieki beigušies. Sekojot laika prognozei, tā vien šķiet, ka tieši augustā vasara beidzot uzņems īstos apgriezienus, dāvājot mums vēl daudzas saulainas dienas, siltus, smaržīgus negaisus, krītošām zvaigznēm pilnas naktis un negaidītus atradumus Latvijas gleznainajos mežos. Sēņotāji jau var sākt asināt savus baraviku nažus, ogotāji – notraust putekļus no skaistākajiem gumijas zābakiem, bet čaklie konservētāji gatavoties spraigam darba cēlienam, sarūpējot burkas un izceļot no plaukta omes mantoto recepšu kladi. Kāda ir tava augusta garša?

"Man augusts asociējas ar smagiem jāņogu ķekariem un pēdējiem ķiršiem augstākajās koku galotnēs. Šis ir mēnesis, kad gribas basām kājām dzīvoties pa laukiem un brist dobē pēc jaunajiem burkāniņiem – izraut kādu, nobraucīt gar brunčiem un uzreiz apēst. Augusts ir arīdzan kapusvētku mēnesis, kad jāceļ galdā sen nesatiktiem radagabaliem arī kāda treknāka kūka, piemēram, "Napoleons". Un, kā nu bez melleņu ķīseļa!", garšīgas un apetīti rosinošas ir "Delfi" sociālo tīklu profilu satura redaktores Andras Čudares pārdomas par augustu.

Tiem, kas dzīvo Salacgrīvā vai Carnikavā – arī man –, 1. augusts ir īpašs datums, kas kalendārā teju vai jāapvelk ar sarkanu ripuli, jo tas nozīmē, ka atsākas nēģu zveja un drīz vien varēs doties uz tirgu, lai izmeklētu pašus treknākos, gardākos un smeķīgākos. Tiem, kas šovasar jau noguruši no dažādos veidos grilētas gaļas, iesaku nobaudīt uz oglēm čurkstinātus nēģus, uz ugunskura pagatavot kreptīgu zupīti no pašu ķertām zivīm vai aromātiskā diļļu buljonā "izpeldināt" vēžus, pie viena izbaudot arī Latvijas saulrietus un saullēktus, kas augustā ir īpaši krāšņi.

Kā jau katru gadu, arī šogad, līdztekus atvaļinājuma baudīšanai, peldēm pa pliko un kaismīgiem novusa turnīriem, augustā jādomā arī par to, kā lietderīgi izmantot bagātīgo dārzeņu ražu: jaunie kāposti, ziedkāposti, bietītes un arī kabači – svaigā veidā visu lērumu nekādi neizdosies noēst, tādēļ "Tasty" recepšu pūralādē ir dažādi knifi, kā iekonservēt vasaras garšas. Piemēram, pākšu pupiņas un cūku pupas, ko nejaudāsi nolocīt tradicionālā veidā novārītas un sālī pamērcētas, uzdzerot glāzi kefīra vai rūgušpiena – lieti noderēs saldētavas krājumiem.

Vai tev gurķu sālīšanas un marinēšanas maratons jau galā? Pat, ja tā, nav ko gulēt uz lauriem, šomēnes pienākusi kārta ļauties tomātu trakumam, ne vien baudot saules sasildītos garduļus dažādos superveselīgos un supersulīgos salātos, bet ari pieliekamo piepildot ar bezgala apetītlīga satura burciņām! Lai neaizlaistu postā visos dārza stūros sakuplojušo "zaļbarību" – reibinoši smaržojošo baziliku, koriandru, dilles, pētersīļus u.c., prātīgi būs arī tos ieburkot ziemai, pagatavojot pesto, kas gada aukstajos mēnešos būs teju vai zelta vērtē.

Foto: Shutterstock

Augusta nogalē, kad zilu muti jau būs notiesāti pāris litri melleņu, kārais zobs iecirsts "cukurīšos", nopaukšķinātas pēdējās ērkšķogas un, sulai pāri zodam tekot, nobaudītas plūmes, ienāksies arī pirmie vīnogu ķekari, bet, kamēr vīnogas vēl skābas, liec lietā to lapas, pagatavojot lielu katlu ar armēņu iecienītajām dolmām un uzaicini ciemos sen nesatiktus draugus vai vēl neiepazītus kaimiņus uz draudzīgu pasēdēšanu, lai kopīgi svinētu dzīvi, vasaru un garšīgo augustu!

Atsvaidzinošie tomātu un arbūza salāti ar fetas sieru

Atsvaidzinoši un sulīgi tomātu un arbūza salāti. Sātīgumam pievieno arī nedaudz fetas sieru!

Lasīt vairāk

Kabaču ikri ar tomātiem

Kabaču ikri ar tomātiem ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Gaisīgā vasaras kūka ar olbaltumu un jāņogām

Tiem, kuriem krūmi joprojām čum un mudž no jāņogām, bet želejas, ievārījumi un sīrupi pagatavoti jau gana daudz un svaigā veidā arī vairs tās negribas ēst, noteikti jāizmēģina šī gardā kūka, kas ir gluži vai tradīcija mūsmājās katru vasaru. Kūka nemēdz apnikt, jo tās kraukšķīgā pamatne ar smilšu mīklu un gaisīgais pildījums, kas ir gluži kā salds mākonis ar atsvaidzinošām un skābenām ogām, rada tik sabalansētu garšu, ka ir grūti pretoties vēl viena gabaliņa apēšanai. Izmēģini un pārliecinies par to pats!

Lasīt vairāk

Grilēti kabači

Grilēti kabači - vēl viena ideja kabaču laikam - garda uzkoda piknikā pie ceptas gaļas.

Lasīt vairāk

Virs ugunskura vārīta zivju zupa zaļumos

Zivju zupa ir jāvāra uz ļoti lēnas uguns, tieši tādēļ zivju zupa virs ugunskura sanāk tik ļoti garda. Un, protams, zivju zupa vārīta virs ugunskura nozīmē, ka zivis ir tikko noķertas. Lielas zivis sagriež gabalos, bet vidēji lielas vai mazākās vāra veselas. Vāra arī galvas, tikai jāizņem žaunas, jo tās buljonu padara rūgtu. Ja zivis ir sīkas, tad ūdeni vispirms katlā uzvāra. Ja zivis ir lielas, tad tās liek katlā, aplejot ar aukstu ūdeni, un vāra.

Lasīt vairāk

Dolma

Dolma - rīsi un maltā gaļa, pildīti vīnogu lapās.

Lasīt vairāk

Grilēta karpa ar ķiplokiem un ķimenēm

Īsta vasaras velte – pašu ķerta karpa, kas pēc tam iztīrīta un cepta uz grila. Iesmērē karpu ar saspiestu ķiploku un apkaisi ar garšvielām, lai izbaudītu patiesu gardu zivi. Ēd kopā ar vasarīgiem salātiem.

Lasīt vairāk

Ļoti ātrā un vienkāršā kūka 'Napoleons' svētku galdam

Pusstundas laikā pagatavojama kūka "Napoleons"? Jā, tas ir iespējams, ja izmantosi saldētu kārtaino mīklu un "Mascarpone" – iebiezinātā piena pildījumu.

Lasīt vairāk

Vakariņas vienā pannā – makaroni ar pākšu pupiņām un vistas fileju

Lasīt vairāk

Konservētas avenes

Sena un vienkārša recepte aveņu iekonservēšanai ziemai – avenes cukura sīrupā. Rezultātā iegūsi ne vien ieburkotas ogas, bet arī aveņu sīrupu, ko izmantot kokteiļiem, pankūkām vai citiem kārumiem.

Lasīt vairāk

Karstā siera mērce ar dillēm

Karstā mērce no kausētā siera ar dillēm - kā piedeva pamatēdienam vai uzkodu galdam.

Lasīt vairāk

Siera zupa ar baravikām

Siera zupa ar baravikām – sātīga zupa kārtīgai ēdienreizei.

Lasīt vairāk

Baraviku kundziņu mērce ar tomātiem un cauraudzīti

Pēc raženas sēņošanas - ražena un sātīga mērce!

Lasīt vairāk

Ērkšķogu un banānu ievārījums

Ērkšķogu un banānu ievārījums noderēs gan pankūkām, gan maizītēm, gan tortēm un kūkām.

Lasīt vairāk

Bezkaunīgi garšīgās vistas filejas kotletes ar papriku un kabaci

Lai arī cepšana veicas raiti, ar garšošanu jābūt ļoti uzmanīgam! Var gadīties, ka kotletes no šķīvja pazūd ātrāk, nekā iespējams uzcept!

Lasīt vairāk

Saldā melleņu zupa

Auksta un salda zupa no mellenēm – kas gan var būt labāks! Mellenes pirms tam novāra apelsīnu sulā, bet pēc tam, krēmīgākai garšai, papildina ar saldo krējumu.

Lasīt vairāk

Etiķoti tomāti želejā ar baziliku

Tomāti želejā – garda uzkoda ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Ābolu un brūkleņu siera kūka ar karameļu mērci

Rudenīgi spilgta, bet tai pat laikā samtaina siera kūka, kurā ābolu spirdzinošais skābums mijas ar mutē paukšķošām brūkleņu bumbiņām, bet karameļu mērce un lavandas reibinošais aromāts padara katru kumosu par tiešām neaizmirstamu garšu baudījumu. Svinam dzīvi!

Lasīt vairāk

Siera salāti ar svaigiem tomātiem un vārītām olām

Gardi un vienkārši pagatavojami siera, olu un tomātu salāti.

Lasīt vairāk

Cepti nēģi mājas gaumē

Burvīga ceptu nēģu recepte, kuru man ierādīja un padomus nesavtīgi sniedza manas draudzenes mamma Edītes kundze. Nēģi sanāk ļoti garšīgi. Iesākumā nēģi ir jāapbrūnina - tos var grilēt uz oglēm vai cept uz pannas, atkarībā no tā, kādas kuram iespējas. Nēģu gatavošana tiek pabeigta cepeškrāsnī melnās tējas mērcē.

Lasīt vairāk

Grilēti liellopa maltās gaļas iesmiņi

Liellopa maltās gaļas kebabi, kas gatavoti uz bambusa iesmiņiem, ir ne tikai vienkāršs veids, kā pasniegt gardu gaļas maltīti, bet arī ērts ēšanai. Grilēto gaļu pasniedz kopā ar svaigiem dārzeņiem, garšvielām bagātu tomātu vai krējuma mērci, un citiem piknika galda labumiem.

Lasīt vairāk

Burkānu un zaļo zirnīšu sautējums

Vienkārša un sātīga ideja vakariņām - burkānu - zaļo zirnīšu sautējums.

Lasīt vairāk

Svaigs bazilika pesto

Klasisks bazilika pesto, kuru baudīt pavisam svaigu. Pesto būs garda piedeva pastai, tomātu krēmzupai vai, piemēram, krāsnī ceptam lasim.

Lasīt vairāk

Uz ugunskura vārīti vēži

Vēžošana vienmēr saistīsies ar bērnību, kad nakts vidū ar laivu braucām Limbažu Lielezerā, lai pēc tam iegūto lomu vārītu karstā čuguna katlā, kas uzstutēts uz ugunskura. Tajā brīdī vēži kļūst par īstu sālsūdenī un dillēs vārītu delikatesi. Šobrīd gan vēžošana ir krietni vien ierobežota, jo tā ir atļauta vien no 1. jūlija līdz 1.oktobrim tikai licencētajās ūdenstilpnēs. Agrāk, kad aizliegumi vēl nebija tik stingri, vēžus drīkstējuši ķert tajos mēnešos, kuros nav burta "r" – maijā, jūnijā, jūlijā un augustā.

Lasīt vairāk

Tomātu salāti ar zilā siera mērci

Tiem, kuriem garšo zilais siers un kas dievina tomātus, noteikti jāizmēģina šī izcilā un ārkārtīgi vienkāršā recepte!

Lasīt vairāk

Vienkāršā melleņu jogurta kūka bez cepšanas

Ir ļoti laba doma melleņu sezonu ieskandināt ar vienkārši pagatavojamu jogurta kūku, kuras pildījumam pievienots iebiezinātais piens, gaisīgs putkrējums un krietna sauja pirmo melleņogu, kas kūkai piešķir īpaši skaistu krāsu un patīkamu garšu.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu un siera sacepums

Vienkāršs ziedkāpostu sacepums, kas papildināts ar siera mērci un sarīvētu sieru virskārtā. Vari izmantot kā Parmezāna sieru, tā rīvētu Krievijas, Holandes vai kādu citu labi kūstošu sieru.

Lasīt vairāk

Grilēti jaunie kāposti

Interesants veids, kā pagatavot jaunos kāpostus - apcept tos uz grila. Ēd tāpat vai kā piedevu grilētai gaļai un zivīm! Recepte no portāla Cālis.lv Virtuves foruma arhīviem.

Lasīt vairāk

Gaspačo ar baziliku

Atvēsinošais un pikantais gaspačo ar baziliku.

Lasīt vairāk

Cūku pupu, fetas siera un bazilika 'tapenāde'

Savs šarms ir ne tikai vārītām cūku pupu pākstīm, bet arī pupiņu ēdieniem. Piemēram, šim garšīgajam maizīšu garnējumam, kuru varam dēvēt par tādu kā tapenādi, kurā satiekas vārītās pupiņas, sāļais fetas siers, olīveļļa un smaržīgais baziliks. Zied uz maizītēm un baudi!

Lasīt vairāk

Kabaču laiviņas ar picas pildījumu

Šai uzkodai var izmantot vai nu kabaci, vai cukīni. Pildījumam izmanto klasiskas picas sastāvdaļas (bez mīklas).

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!