Soli pa solītim. Noderīgs ceļvedis vienkārši labai dzīvei
Teksts: Kristīne Melne
Foto: "Shutterstock"
Kā dzīvot labāk? Šis jautājums mūs nodarbina ik dienas. Arvien biežāk uzdodam divdaļīgu jautājumu – kā dzīvot labāk sev un planētai? Kopš 2021. gada rudens ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu tapušā projekta “Atbildīgi dabā” otrajā sezonā esam meklējuši atbildes uz šiem jautājumiem. Ekspertu viedokļi, pieredzes stāsti, praktiski padomi, sarunas, kas liek domāt – nepilnu divu gadu laikā tapuši vairāk nekā 70 raksti, kas ikvienam var kļūt par noderīgu ceļvedi ikdienas uzlabošanā. Gan sev, gan apkārtējai videi.
Mainīt paradumus nav vienkārši. Nereti mēs gribam visu uzreiz un lai pārmaiņas redzam jau rīt. Kad tas nenotiek, uzskatām, ka esam piedzīvojuši neveiksmi, un dažreiz visam atmetam ar roku. Lai neiekristu šajās lamatās, ir vērts sākt ar mazumiņu – vienu vai pāris praktiskiem ikdienas ieradumiem. Kad tie kļuvuši pašsaprotami, dodies tālāk! Nesteidzies, neesi negausīgs un bruņojies ar pacietību. Papildu motivācijai der atcerēties – lielākoties gadījumu dzīve draudzīgāk videi un mūsu planētai nozīmē arī draudzīgāk maciņam. Un kurš to nevēlas?
"Pirmais līmenis ir tādi iesildīšanās soļi. Pārkārtojam savu mājsaimniecību, darām visu pārdomāti, izvērtējam ietekmi, mazinām savu ietekmi uz vidi, ejot uz veikalu vai pārvietojoties, izvēloties preces vai pakalpojumus. Tā būtu tiešās individuālās ietekmes uz vidi mazināšana. To papildus varam dēvēt par tādu "demo" līmeni. Šī ir sevis pilnveidošana, un tas ir nepieciešams kā pirmais solis. Nākamais solis ir tas, kādā veidā savas zināšanas iznesam pēc iespējas plašākā sabiedrībā. (..) Trešais līmenis ir tas, ka mēs tiešām nopietni sekojam un pieprasām lēmumu pieņēmējiem un komersantiem mainīties saistībā ar videi draudzīgām pieejām," sarunā savulaik atzina Pasaules Dabas fonda Latvijā vadītājs Jānis Rozītis.

Tieši sarunas ar dažādu jomu pārzinātājiem ļauj uz vides jautājumiem un savu ikdienas dzīvi palūkoties no dažādiem, iespējams, ne tik ierastiem rakursiem un plašākā tvērumā, dziļāk izprotot kopsakarības starp cilvēku, dabu un citiem procesiem.
Domājot par nākotni, mēs domājam par to, kādu planētu atstāsim nākamajām paaudzēm. Mūsu ikdienas lēmumi un rīcības ietekmē arī to, kādi būs mūsu mantinieki. Kā bērnam mācīt dabu? Iespējas ir neierobežotas – grāmatas, dažādas lietotnes viedierīcēs, animācijas filmas un, pats galvenais, brīvdaba, kur aci pret aci var tikties ar dabas skatuves galvenajiem varoņiem.
Dažreiz vairāk par sarunām mūs ietekmē pozitīvi piemēri. Un tādu Latvijā netrūkst. Cilvēki dara vērtīgas un aizraujošas lietas, kas var kļūt par iedvesmas devu ikvienam. Tāpat Latvijā netrūkst vietu, kur aizbraukt, ja vēlamies tuvāk iepazīt dabas norises. Mans personīgais atklājums šī projekta ietvaros bija Papes dabas parka savvaļas zirgu apciemošana, kur fantastiska gida pavadībā daudz lasītais ieguva pavisam skaidras reālās dzīves aprises, bet savos šīs vasaras braucienos noteikti vērts iekļaut vēl kādu no dabas parkiem.
Kas tad cilvēkus visvairāk ir interesēja rakstu sērijas "Atbildīgi dabā" otrajā sezonā?
Trīs lasītākie raksti divu gadu laikā bija šie.