Foto: Shutterstock
Mājās gatavot svētku pīrādziņu ir īpašs, patiess un mīļš process. Jauki, ja to var darīt visa ģimene kopā. Viens griež gaļiņu, otrs ar glāzi izspiež mīklas formiņas, bērni liek iekšā pildījumu. Un tad māja sāk smaržot tik aromātiski, ka nevar sagaidīt, kad pīrādziņus varēs ņemt ārā no krāsns. "Tasty" apkopo mutē kūstošu pīrāgu receptes, ko līdz svētkiem pagatavot pašu spēkiem. Un galvenais – atcerēties laikus tos izņemt no krāsns!

Pīrādziņu cepšana patiesi ir neatņemama Ziemassvētku sastāvdaļa. "Pīrādziņi būs katrās mājās. Un mācīt, kā taisīt pīrāgus, manuprāt, nav īsti pareizi. Jo katrās mājās ir sava recepte, kā tos gatavo. Tieši tā būs arī īstā. Katram vismaz vienreiz jāpamēģina, un tad atradīs veidu, kā pagatavot izcili pufīgus pīrādziņus," uzskata "Beķereja SS" īpašnieks Sandris Štāls.

Tomēr viņš sniedz trīs vērtīgus padomus pīrāgu gatavošanā. Pirmkārt, ļoti svarīga ir gaļas izvēle. "Ja gaļā ir par daudz speķīša un nav liesumiņa, tad speķis izkūst un rodas viltus sajūta, ka pīrāgos nav ielikta gaļa." Otrkārt, rauga mīklas pīrādziņiem vajag atvēlēt laiku uzrūgšanas procesam, citādi pēc izcepšanas pīrādziņi saplaks. Un, treškārt, pirms liec cepties, apsmērē pīrādziņus ar olu. Tad pīrāgs iegūst spoguļa spīdumu. Lai izdodas garšīgi!

Ātrie svētku pīrādziņi bez raudzēšanas

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami pīrādziņi bez raudzēšanas gardam svētku mielastam.

Lasīt vairāk

Speķa pīrādziņi svētkiem

Foto: Shutterstock

Speķa pīrādziņi lieliem svētkie un godiem. Tik gardi, ka ar vienu noteikti nebūs gana!

Lasīt vairāk

Ātrie kausētā siera mīklas pīrādziņi bez raudzēšanas

Foto: Shutterstock

Jau labu laiku "Facebook" grupu "Māmiņas gatavo" ir pārņēmis īsts trakums – ātri pagatavojami un ļoti gardi pīrādziņi, kuru mīklai nepieciešamas vien divas sastāvdaļas – kausētais siers un milti. Piefiksējām recepti, bet ikdienas steigā piemirsām. Šķirstot "Cāļa Virtuves" arhīvu, vēlreiz uzdūrāmies šai receptei un nolēmām, ka jāpārbauda! Jāatzīst, ka pīrādziņi ir ne vien tiešām ātri un vienkārši pagatavojami, bet arī garšo lieliski! Izmēģiniet!

Lasīt vairāk

Latgaliešu kļockas

Foto: Shutterstock

Treknas, saldas, sulīgas un ļoti garšīgas – tieši tādas ir saldajā krējumā sutinātas rauga mīklas kļockas ar maigu biezpiena pildījumu, bez kurām senāk Latgalē nebija iedomājami nevieni lielāki godi.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: nevainojami mīksti speķa pīrādziņi no lēni raudzētas mīklas

Foto: Privātā arhīva foto

Lēnais un ilgais raudzēšanas process nodrošina, ka pīrādziņi būs mīksti un čagani arī nākamās pāris dienas. Mīklas gatavošanas process nemaz nav sarežģīts, tikai laikietilpīgs: ja vakarā pagatavosi mīklu un no rīta izņemsi to no ledusskapja, ap pusdienas laiku jau varēsi mieloties ar gardiem un pufīgiem speķa pīrādziņiem. Pārbaudītu recepti iesaka Vineta Vīksna.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: īsteni latviskie speķa pīrādziņi svētkiem

Foto: "Virtuve diviem" publicitātes foto

"Šie ir pīrāgi, kas vairākas dienas stāv mīksti līdz pēdējam. Tādi īsti latviešu pīrādziņi. Ar laiku esmu nonākusi pie secinājuma, ka ne receptēs vaina, ka pīrāgi sanāk cieti vai ne tādi, kā gribas. Esmu gatavojusi arī lieliskus pīrādziņus gandrīz bez taukvielām un piena. Svarīgākais tomēr ir ievērot noteiktus pamatprincipus, gatavojot rauga mīklu, – tai jābūt labi izmīcītai, elastīgai, labi uzrūgušai. Nevajag likt klāt pārāk daudz miltus un pirms likšanas krāsnī pīrāgi uz plāts noteikti jāuzraudzē vēlreiz. Vieglāk būs gatavot, izmantojot sauso raugu, jo tas tik ātri nepārrūgst un ir ilgāks laiks darboties," noderīgus padomus un pārbaudītu speķa pīrāgu recepti iesaka recepšu bloga "Virtuve diviem" autori.

Lasīt vairāk

Fritēti kāpostu pīrādziņi

Foto: Shutterstock

Pannā cepti vai eļļā vārīti kāpostu pīrādziņi.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrādziņi ar siera pildījumu

Foto: Shutterstock

Ļoti ātri pagatavojami kārtainās mīklas pīrādziņi ar siera pildījumu.

Lasīt vairāk

Klasiskie speķa rauši

Foto: Shutterstock

Speķa rauši, kas uz svētku galda pāri nepaliks.

Lasīt vairāk

Virteņi jeb vārītie pīrāgi ar biezpiena un gaļas pildījumu

Foto: Privātais ahīvs

Virteņi – sālsūdenī vārīti pīrāgi ar biezpiena, zaļumu un kūpinātas gaļas pildījumu – ir ļoti garšīga un vienkārša, bet nepelnīti piemirsta recepte, ko "Facebook" domubiedru grupā "Mēs gatavojam!" atgādina Gita Kučinska.

Lasīt vairāk

Tradicionālie svētku pīrāgi veselīgākā versijā

Ziemassvētku laikā mēdzam atļaut sev vairāk gardumus nekā ikdienā. Tas var novest gan pie pārēšanās, gan pie pāris liekiem kilogramiem. Ja ir zināms, ka našķēšanās maratons ir neizbēgams, ierastos ēdienus var gatavot veselīgākās versijās, kas būs draudzīgākas arī cilvēkiem ar cukura diabētu. Savu variantu tradicionālajiem svētku pīrāgiem iesaka endokrinoloģe Ieva Tonne un žurnāls "Pie Galda".

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Mazie cūkgaļas pīrāgi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Virtuves projekts čaklākajiem gatavotājiem – sātīgi gaļas pīrāgi, kas pildīti ne vien ar cūkgaļu, bet arī buljona želeju. Šos pīrāgus īpašus padara to forma, jo atgādina mazas maizes kūkas. No ārpuses nemaz nepateikt, kas paslēpies vidū.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrādziņi ar šķiņķi un sieru

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārši pagatavojami kārtainās mīklas pīrādziņi ar šķiņķi un sieru. Protams, ja vēlies, kārtaino mīklu vari gatavot pati, tomēr iesakām taupīt laiku un izmantot veikalos nopērkamo gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgi ar biezpienu, spinātiem un riekstiem

Veikalos nopērkamā gatavā kārtainā mīkla ir glābiņš steidzīgajām vai ne tik pieredzējušajām saimniecēm - vien jāizdomā, kādus pīrāgus vai smalkmaizītes vēlies pagatavot, atlaidini saldēto mīklu un ātri pagatavo, iepriecinot sevi un ģimeni ar svaigi ceptām maizītēm brīvdienu rītā vai uzņemot negaidītus viesus. Šoreiz - kārtainās mīklas pīrāgi ar biezpienu un spinātiem, kas būs laba ideja brokastīm kādā no tām dienām, kad šķiet, ka vairs nezini, ko pagatavot.

Lasīt vairāk

Vienkāršie pīrādziņi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Noderīga viekāršo un ātro pirādziņu recepte.

Lasīt vairāk

Mutē kūstoši pīrādziņi ar sulīgu maltās gaļas pildījumu

Foto: DELFI

Gardi pīrādziņi ar trauslu, mutē kūstošu mīklas garoziņu un sulīgu, bagātīgu maltās gaļas buljonpīrādziņu pildījumu - tādi, kādus man iemācīja cept vecmāmiņa, vien ar dažiem nenozīmīgiem uzlabojumiem. Varu galvot, ka ar vienu pīrādziņu noteikti būs par maz!

Lasīt vairāk

Ātrie sviesta mīklas pīrādziņi bez raudzēšanas

"Pīrādziņi ar malto gaļu, kāpostiem un sīpoliņiem, kas garšo gluži kā omītes ceptie! No ātrās sviesta mīklas gatavoti, tie sanāca maigi, mīksti un sulīgi. Tagad cepu pīrāgus tikai pēc šīs receptes," skaidro garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Elementārie rauga mīklas pīrādziņi ar kūpinātas gaļas pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

Pīrādziņi no šīs vienkārši pagatavojamās mīklas izdodas mīksti kā pūpēži un pufīgumu nezaudē arī nākamajā dienā, atklāj vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere. Varēsi iztikt bez stundām ilgas mīklas raudzēšanas un ķēpāšanās ar pīrāgu formēšanu - satin rullītī un liec uz plāts!

Lasīt vairāk

Ātrie pīrādziņi no treknās krējuma mīklas

Foto: Shutterstock

Ātrie pīrādziņi ar krūtiņu svētkiem un ikdienai.

Lasīt vairāk

Supervienkāršie kausētā siera pīrādziņi ar gaļas un marinētu gurķīšu pildījumu

"Šī rīta fiksie pīrādziņi no kausēta siera mīklas. Pildījumā ir maltā gaļa ar marinētiem gurķīšiem un vārītu olu," recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!