Foto: Shutterstock

Protams, ka vīnogas visgardākās ir no ķekara mutē, bet tām vērts dot izpausties arī dažādos ēdienos – gan sāļos, gan saldos. Un iespēja jādod ne tikai ogām, bet arī to lapām.

Vīnogas un arbūzi bija tie eksotiskie augļi, kas manā bērnībā nokļuva arī līdz lauku veikaliņam, kilometru no manas mājas. Tur tiku sūtīta pirkt "cūku maizi" – ķieģelīti, ko sagrieza gabaliņos un deva rukšiem, jo kombikorms vienkārši nebija pieejams. Uz veikalu tika sūtīta arī pēc rīsiem un ledenēm. Pēdējās bija mana alga. Biju tāds padomju laika "bolts". Saprotama lieta, ka nauda tika dota tik, cik vajadzīgs, ne vairāk. Taču dažkārt veikalā parādījās kaut kas neikdienišķs vai deficīts. Tad nu es skrēju uz mājām aizelsdamās, lai to noziņotu. Vienā tādā reizē bodē bija "izmestas" vīnogas no Gruzijas. Milzīgas, zaļi caurspīdīgas ogas, pielietas ar sauli. Ak, vai, vienradzi ieraudzīt būtu reālāka iespēja! Joņoju uz mājām un skaitīju: "Veikalā ir atvestas vīnogas! Vīnogas!" Un tad jau tika jūgts zirgs un braukts pakaļ, cerībā, ka nebūs izpirkts.


Kūkas ar vīnogu krellēm

Foto: Shutterstock

Laikā, kad jau vīnogas bija brīvi pieejamas, tās man saistījās ar māsīcas Baibas ceptajām kūkām. Viņa uz tām prata izkārtot tādas vīnogu madalas, ka žēl griezt un ēst. Vīnogas kā kūku rotāšana nepieviļ. Stingri turas, labi ļaujas noglazēties ar cukura sīrupu vai želatīnu. Vīnogas uz kūkas var likt svaigas vai arī izcept tartēs un bagātīgi apbērt ar pūdercukuru.

Krēmu un putukrējuma ieskautās

Foto: Shutterstock

Stingrās un ovālās ogas lieliski iederas dažādos desertos un kārtojumos, piemēram, tādos kā trifle. Svarīgi pirms kārtošanas desertos tās pārgriezt un izņemt sēkliņas.

Triceklīgā vīnoga

Foto: Shutterstock


Visiem, kuri ir sajūsmā par trīcošiem desertiem, lasi – našķiem ar želatīnu, noteikti jāpagatavo tāds no vīnogām.

Pretpoli pievelkas

Foto: Shutterstock


Vīnogas ar gaļu, valriekstiem, sieru un dažādām citām kreptīgām lietām, piedevām sajauktu ar treknu majonēzes tipa mērci? Tas garšo labāk, nekā izklausās! Vīnogas ar savu sulīgumu un saldumu izveido atkārtošanas vērtu kombināciju. Salds un sāļš – pretpoli pievelkas! Pierādīts!

Visātrāk pagatavojamās vīnogas

Foto: Shutterstock

Vīns, siers, vītināts šķiņķis – šeit komentāri lieki! Katra siera un gaļas plate pelnījusi vīnogu līdzāspastāvēšanu. Ja ne pašu ogu, tad ievārījumu vai marmelādi gan. Nedaudz jau ķēpa ir, vārīt, caur sietu izberzt kauliņus, bet ir taču vērts, lai laiskā pasēdēšanā to uztupinātu uz siera gabaliņa!

Foto: Shutterstock


Ne tikai olīvas, bet arī vīnogas ir izcilas fokačā! Jā, jā! Ar, ko gan vīnogas sliktākas par olīvām? Pat labākas – lielākas un sulīgākas!

Marinēšanas izcilnieces

Foto: Shutterstock

Vīnogas lieliski paveic arī dažādu iemarinēšanu darbus. Samīcītās vīnogas, kas bagātinātas ar dažādām garšvielām, ar gaļu izdarīs fantastiskas lietas – mīkstinās, aromatizēs, vārdu sakot, – īstas brīnumdares! Ja nav laika marinēšanai, tad gaļu var sautēt vīnogās un garšaugos – rezultāts pārsteidzoši gards!

Paņemt visu un izmantot

Foto: Shutterstock

Daudziem gar mājas paksi vai sētu aug Latvijas vīnogas, kas savu saldmi iegūst pēc salnām. Ogas ir sīciņas, bet ar lieliem kauliņiem. Tādas vislabāk savārīt ievārījumos vai izspiest sulās, kā arī izmantot marinādei. Taču lielākā vērtība ir lapas! Jā, tieši tā! Tās var izmantot kā cepampapīru, ietinot tajā gan gaļu, gan zivis.

Foto: Shutterstock

Tās var saskābēt vai iemarinēt un tad jau jānodarbojas ar origami, piemēram gatavojot dolmas.

Namamātes lepnums – ogas marinādē

Foto: VEGUS

"Marinētas ogas – tas ir namamātes lepnums!" saka veģetārās pavārmākslas guru Dita Lase intervijā Tasty.lv "Uzliks uz galda – un varu saderēt, nevienās citās mājās nebūs tādu marinētu ogu klāt dārzeņiem, gaļai, iesmiņiem vai kas nu uz galda."

Lasīt vairāk

Grilētas tītara koftas ar vīnogu salātiem

Foto: Publicitātes foto

Ja līdz šim augļi un ogas bija vairāk ierasti kā deserta sastāvdaļa, tad šosezon pieredzes bagātais šefpavārs un lauku gardēdis, "Barbora.lv" garšas eksperts Dzintars Kristovskis aicina tos izmēģināt apvienojumā ar grilēšanai ierastajiem zivju, gaļas un veģetārajiem ēdieniem, tādējādi tiem piešķirot svaigu un oriģinālu akcentu.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Vistas un siera salāti 'Tiffany'

"Ļoti interesani salāti ar vistu, sieru, vīnogām un valriekstiem. Šādu salikumu iepriekš nebiju mēģinājusi, jo biju skeptiska, bet – palaidu garām garšīgus mirkļus," recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Mājas vīnogu sīrups

Foto: Privātais arhīvs

"Ja mājas vīnogas vairs nevar noēst tāpat, tad taisām sīrupu!" padomu, kā saglabāt vīnogas ziemai, iesaka mūsu lasītāja Elīna Pētersone.

Lasīt vairāk

Vārītas vistas salāti ar vīnogām

Foto: Privātais arhīvs

Ļoti garšīgi un ātri pagatavojami vistas salāti no pāris vienkāršām sastāvdaļām. Recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Zusāne.

Lasīt vairāk

Kūpinātas vistas salāti ar āboliem, vīnogām un Cēzara salātu mērci

Foto: Shutterstock

Ļoti ātri pagatavojami un debešķīgi gardi kūpinātas vistas salāti, kam īpašas garšas nianses piešķir āboli, sulīgas vīnogas, kraukšķīgi valrieksti un pašgatavota Cēzara salātu mērce.

Lasīt vairāk

Pašcepti saldie un sāļie mini kruasāni

Foto: DELFI

Kad gribas nesteidzīgi pavakarēt ar draudzenēm, jādomā arī par uzkodām, ko kopā ātri pagatavot un lēni notiesāt. Ierastie čipsi, siers un vīnogas ir apnicis komplekts, tādēļ tapa pufīgi mini kruasāni - ātri, salīdzinoši lēti un bezgala garšīgi. Vienīgi apēdām desmit minūšu laikā, kas nesaskanēja ar lēnu baudīšanu.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar vistu, vīnogām un eļļas–sinepju mērci

Foto: DELFI

Vien pusstundas laikā pagatavojami gardi, svaigi un veselīgi salāti, kas papildināti ar sulīgu vistiņu, vīnogām un grauzdētām saulespuķu sēkliņām. Īsti piemēroti gan ikdienas maltītei, gan svētku galdam.

Lasīt vairāk

Valdorfa salāti

Foto: Shutterstock

Valdorfa salāti - īpaši gardi un vienkārši pagatavojami.

Lasīt vairāk

Siltie vistu akniņu salāti ar šampinjoniem un vīnogām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sviestā apceptas visu akniņas ar kraukšķīgu šķiņķi, siltām vīnogām un šampinjoniem. Īsta delikatese bagātīgam vakariņu galdam vai svētku mielastam.

Lasīt vairāk

Pīles fileja ar rukolas salātiem, ciedru riekstiem un upeņu-apelsīnu mērci

Foto: Privātais arhīvs

Veselīga un garšīga maltīte svētkiem – apcepta pīles fileja ar lapu salātiem un atspirdzinošu mērcīti pa virsu. Recepti Tasty.lv iesūtījis Kārlis, kurš piedalās konkursā "Veselīgās svētku receptes".

Lasīt vairāk

Vīnogu un vaniļas krēma kārtainās mīklas smalkmaizītes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgi trauslās kārtainās mīklas gardumi pie tējas. Smalkmaizīšu gardums slēpjas saldajā vaniļas krēmā, uz kura kārtas ogas izkārtotas. Bet aprikožu džems tām piešķirs skaistu, spīdīgu glazūru. Garšos labi tāpat vai ar krūzi tējas vai kafijas!

Lasīt vairāk

Neceptā siera kūka ar vīnogām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Neceptā siera kūka ar cepumu un sviesta pamatni, gardu krēmsiera un kondensētā piena pildījumu un vīnogām pa vidu. Siera kūkas gabaliņus patīkami atsvaidzinās piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Pannā sutināta vista ar vīnogām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lieliska pusdienu vai vakariņu maltīte – baltvīnā sutināta vista ar vīnogām. Pēc tam no sakarsētā dievu dzēriena pagatavota garda mērce, kurai pievienots saldais krējums.

Lasīt vairāk

Vīnogu, zilā siera un valriekstu salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgi un interesanti salāti, kuros sāļais mijas ar saldo, kā arī maigais ar skābo. Šo garšu salikumu nodrošina salātos esošie āboli, citronu sula, rukola, vīnogas un rieksti. Bet sātīgumam klāt piekož baltmaizes grauzdiņus, kas apsmērēti ar zilo sieru.

Lasīt vairāk

Žāvētas vistas salāti ar pistācijām un vīnogām

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami un ļoti garšīgi salāti ātrām vakariņām vai launagam.

Lasīt vairāk

Sulīga vista vīnogu 'gultā'

Foto: Vida Press

Ātrs un nedaudz neparasts veids, kā maigās vistas gaļas atsvaidzināšanai iespējams izmantot sulīgās pašmāju vīnogas.

Lasīt vairāk

Vieglie augļu salāti

Foto: Shutterstock

Vieglie augļu salāti - iecienīti jebkurā pasākumā.

Lasīt vairāk

Gardie vistas salāti ar makaroniem un pistācijām

Foto: DELFI

Gardie vistas - pistāciju salāti ar vīnogām un makaroniem.

Lasīt vairāk

Siera - vīnogu iesmiņš

Foto: Shutterstock

Siera - vīnogu iesmiņš ballītei vai romantiskam vīna vakaram.

Lasīt vairāk

Olu un vīnogu salāti

Foto: DELFI

Skaisti pasniedzami olu un vīnogu salāti.

Lasīt vairāk

Kūpinātas vistas salāti ar vīnogām

Foto: Shutterstock

Svētku vīnodziņa - gardi salāti ar kūpinātu vistu.

Lasīt vairāk

Augļu salāti

Foto: Shutterstock

Vasarīgi, gardi un vienkārši pagatavojami ogu - augļu salāti.

Lasīt vairāk

Šokolādes fondī ar augļiem

Foto: Shutterstock

Šokolādes - augļu fondī romantiskām vakariņām vai kārumam nelielā kompānijā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!