Kabači ir viegli audzējams, vērtīgs un ļoti ērts dārzenis, kuru var izmantot visdažādākos veidos. To var pievienot zupām un sautējumiem, sacepumiem un omletēm. To var izmantot pildījumiem un to var pildīt pašu. No tā var pagatavot plācenīšus, kā arī jaunu kabacīti, līdzīgi kā gurķi, var pievienot salātiem. Kabacis ir piemērots arī dažāda rakstura krēmzupām. Vienīgais atzīstamais kabaču trūkums ir tas, ka tie nobriest gandrīz visi reizē.
Kabacis ir sulīgs dārzenis ar maigu garšu, kura viegli pārveidojas dažādu garšvielu un garšaugu ietekmē. Ir cilvēki, kuri apgalvo, ka viņiem kabači un ķirbji negaršo. Manuprāt, viņi tikai nav atraduši savas pareizās garšvielas. Visticamākais, ka kabaču neēdājiem piemērotākas būs asākas, piesātinātākas garšvielas - čili pipari, pesto, tomātu mērce, aromātiskās Indijas virtuves garšvielas, piemēram, kanēlis, kurkuma.
Kabača maigums lieliski saderēs ar pikantu desiņu vai sieru, ķiplokiem un sīpoliem, bet tu vari, tieši otrādi, izcelt kabača maigumu, izmantojot saldo vai skābo krējumu.
Kabaču pastēte jeb smēriņš
Ļoti viegli pagatavojama un aromātiska kabaču pastēte, kura lieliski papildinās rīta grauzdiņu vai pusdienlaika omleti. Kabaču daudzums dots aptuveni, galā iegūsi apmēram puslitru pastētes.
Kabaču 'pirkstiņi' ar sieru
Gardie un kārdinošie kabaču "pirkstiņi" noderēs gan kā rudenīga uzkoda nelielai ballītei, gan kā vienkāršas un ātri pagatavojamas vakariņas pēc darba dienas.
Kabaču maize
Viegla, garda maizīte ar kabaču skaidiņām un kraukšķīgu garoziņu.
Burkānu un kabaču tarte
Kārdinoši glīta burkānu un kabaču tarte jeb plātsmaize. Vispiemērotākā šīs "kūkas" cepšanai būs apaļa forma. Groziņam izmanto jau gatavo veikalā nopērkamo kārtaino mīklu vai pagatavo trauslo smilšu mīklu mājās.
Kabaču laiviņas ar picas pildījumu
Šai uzkodai var izmantot vai nu kabaci, vai cukīni. Pildījumam izmanto klasiskas picas sastāvdaļas (bez mīklas).
Kraukšķīgās kabaču pankūkas ar dillēm
Gardais vasaras dārzeņa – kabača – kārums. Sajauc sarīvētu kabaci ar mazliet olas, miltiem un garšaugiem, un rezultātā iegūsi ceptas, brīnumgardas pusdienas.
Pildīti cukīni ar malto gaļu, spinātiem un saulē kaltētiem tomātiem
Lieliska pusdienas vidus vai vakariņu uzkoda, viegla un aromātiska, kas neradīs smaguma sajūtu. Var izmantot gan cukini, gan jaunos kabačus. Pildījumam izmanto gatavās jēlās desiņas, no tām izlobot gardo gaļas maisījumu, vai sajauc pēc savas garšas un gaumes malto gaļu ar dažādām garšvielām.
Cukīni salmiņi mīklas panējumā
Nedaudz īpaša uzkoda, ar kuru aizstāt frī kartupeļus reizēs, kad grūti pretoties to kārdinājumam. Tiklīdz pamēģināsi šos fritētos brīnumus – gaisīgā mīklā panētus cukīni, kurus tā vien gribas saukt par maziem kabačiem – aizmirsīsi, ka tādi kartupelīši eksistē. Garantējam, ka šī kļūs par tavu jauno, mīļāko uzkodu!
Makaronu sacepums ar kabačiem, tomātiem un salami
Ātrām un sātīgām vakariņām - makaronu sacepums ar kabačiem, tomātiem un salami.
Sāļā kabaču torte
Sāļās kabaču minitortītes būs interesanta uzkoda svētku galdam vai neparastākas brokastis vai vakariņas ikdienā. Izmēģini! No norādītajiem daudzumiem sanāk divas kabaču tortītes, ņem vērā, ka pagatavošanai nepieciešamas divas bļodiņas.
Kabaču sacepums ar krēmīgu sēņu mērci
Kabači ar sēnēm - gardām pusdienām vai vakariņām.
Kabaču rulete ar sēnēm
Neparasta, ļoti garšīga un interesanta uzkoda mājas viesībām - no kabacīšiem un sēnēm.
Kabaču pankūkas ar sieru
Gardas kabaču pankūkas ar sieru vai arī sacepums cepeškrāsnī.
Kabaču sacepums ar dārzeņiem un fetas sieru
Vēl viena recepte kabaču laikam - sacepums cepeškrāsnī ar Fetas sieru un citiem vasaras dārzeņiem.
Kārtainie kabaču salāti ar tomātiem un baziliku
Ik gadu augustā pienāk tāds brīdis, kad šķiet - kabači ir it visur un to nekļūst mazāk, gluži pretēji - ar kabačiem ir gluži kā cīņā ar trīsgalvaino pūķi, nocērtot vienu galvu, izaug trīs vietā. Klasiska kombinācija ir kabači ar tomātiem, kurus sasautē pannā un pēc tam gardu muti noēd. Akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars piedāvā citu versiju šim salikumam - kārtainos kabaču salātus, kuri izcili garšo gan uzreiz pēc pagatavošanas, gan vēlāk - kad atdzisuši.
Piparu, kabaču un maltās gaļas sautējums 'It kā pildīti pipari'
Dārzeņu sautējums, kas pēc garšas atgādina pildītos piparus vai kabačus – man sanāca nu ļoti garšīgi, labāk kā īstie pildītie pipari un kabači!
Tomātos sautētas ar malto gaļu pildītas kabaču ripas
Kabaču ripas ar maltu gaļu gardai un sātīgai maltītei.
Kabaču omlete
Kabaču omletes recepte vieglām brokastīm vai launagam.
Pildīti cukīni ar tomātiem, fetas sieru un maizes drupačām
Ļoti gardi pildīti cukīni jeb jaunie kabacīši, viegla un ātri pagatavojama uzkoda dienas vidū. Drupačām var izmantot vai nu baltmaizi, vai rupjmaizi.
Krāsainais dārzeņu sacepums ar fetas sieru
Dārzeņu sacepums ar fetas sieru un balzamiko.