Foto: Shutterstock/Woman's Weekly/REX/Vida Press foto kolāža
Pamazām jāsāk atvadīties ne tikai no ziemas drēbēm, bet arī no lieko tauku "mētelīša". Sākot skriet ikvakara krosiņus, iet uz zāli vai pievēršoties citām fiziskām aktivitātēm, noteikti jāpadomā par regulāru olbaltumvielu saturošu produktu iekļaušanu uzturā, un te nu veselīgajai tītara gaļai līdzvērtīgu pretinieku atrast būs grūti.

Uztura speciālisti atzīst, ka tītara gaļa kļūst aizvien populārāka, jo tās uzturvielu bagātība ir liels ieguvums ne tikai fiziski aktīviem cilvēkiem un tiem, kuri vēlas samazināt svaru, bet arī bērniem, māmiņām un senioriem. Šai gaļai ir ļoti zems tauku saturs –100 gramos filejas bez ādas ir vien 119 kilokalorijas – līdz ar to tā ir liesa un būs lieliska diētas sastāvdaļa, atklāj portāls "Delfi Woman".

Tītara gaļa satur ļoti daudz organismam nepieciešamo olbaltumvielu – vairāk nekā vistas, liellopa vai cūkas gaļa. Olbaltumvielām bagātā tītara gaļa rada sāta sajūtu un liek justies paēdušam ilgāku laiku, kā arī nodrošina vielmaiņas procesu. Tāpat tītara gaļā esošās olbaltumvielas palīdz audzēt muskuļu masu un samazināt svaru.

Tītars satur arī metionīnu, kas ir neaizvietojama aminoskābe, un tā nepieciešama pilnīgai olbaltumvielu pārstrādei. Tītara gaļa ir ne tikai olbaltumvielām bagāta, bet arī satur maz holesterīna. Šī gaļa ir arī izcils dzelzs, kalcija, cinka un B grupas vitamīnu avots, kas ir nepieciešams enerģijas ražošanai un veselības uzlabošanai.

Kā pagatavot tītara gaļu


Interesanti, ka tītaram ir gan baltā, gan sarkanā gaļa – fileja ir gaišāka, ar maigāku garšu, turpretī stilbiņi ir tumšāki un pēc garšas līdzinās sarkanajai gaļai.

Portāls "Ovkuse" skaidro, ka diētisko tītara gaļu var izmantot dažādos veidos – gan salātos, sacepumos, zupās, gan gatavot kā cepeti, gan vārīt, cept, grilēt un pasniegt ar dažādām mērcēm. Īpaši populārs šobrīd ir liesais tītara gaļas šašliks. Tītara gaļai labi piestāvēs sojas mērces–medus–sinepju marināde vei paprikas pasta un ķiploki, bet vari gaļu marinēt arī sausajā baltvīnā, kefīrā vai airānā.

Foto: Shutterstock

Tītara gaļai īpaši piemērotas garšvielas būs ķiploki, sīpoli, kūpinātas paprikas pulveris, timiāns vai rozmarīns.

Ja vēlies notievēt, tad, izvēloties tītara gaļas gatavošanas veidu, priekšroka jādod vārīšanai, sautēšanai vai tvaicēšanai, jo tad tā nezaudēs savas vērtīgās īpašības. Arī tītara gaļu, gluži kā vistas gaļu, labāk ēst bez ādas, piedevās izvēloties svaigus salātus vai, piemēram, kraukšķīgas dārzeņu nūdeles.

Fileja būs piemērota gan karbonādēm, šašlikam, šnicelēm un gulašam vai stroganovam, gan – sagriezta mazos gabaliņos – arī sautējumiem un zupām. Ja vēlies īpaši veselīgu maltīti, tad fileju vari grilēt vai tvaicēt ar dažādiem dārzeņiem.

Tā kā tītara stilbiņi un šķiņķi ir šķiedraināki un sīkstāki, tie noderēs sautēšanai un, iepriekš iemarinēti, arī grilēšanai.

No spārniem vari pagatavot gardu buljonu vai izmantot tos gluži kā vistu spārniņus – grilēšanai un cepšanai.

Foto: DELFI

Maltu tītara gaļu, kas ir nopērkama daudzos lielveikalos, vari izmantot gluži tāpat, kā vistas, cūkas vai liellopa malto gaļu, bet ja vēlies, lai maltīte būtu veselīga, pievieno maltajai gaļa zaļumus, rīvētus dārzeņus (piemēram, burkānus, papriku un selerijas sakni), izveido no gaļas bumbiņas un tvaicē tās tvaicējamā katlā vai cep uzkarsētā cepeškrāsnī, uzliekot uz folijas vai cepamā papīra loksnes. Lielisks veids, kā izmantot tītara malto gaļu ir arī vecā–labā frikadeļu zupa. Vienvārdsakot, variantu ir bezgala daudz un atliek tikai izvēlēties sev tīkamāko. Lai tas būtu vienkāršāk izdarāms, piedāvājam 19 tītara gaļas receptes no mūsu krājumiem.

Lai labi garšo!

Ēdnīcu klasika atgriežas: sulīgi tītara gaļas tefteļi ar dārzeņiem

Pārsteidz viesus, uz svētku galda liekot kūpošu tefteļu bļodu. To novērtēs arī izlepušākie ēdāji, ātri vien stiepjot roku pēc papildporcijas.

Lasīt vairāk

Liesais tītara gaļas čili sautējums

"Chili con carne" gatavošanai ierasts izmantot liellopa gaļu, bet pamēģini to aizstāt ar diētisko, malto tītara gaļu un lielāku dārzeņu daudzumu – šādi gatavots gardais čili sautējums būs liesāks un figūrai draudzīgāks.

Lasīt vairāk

Spinātu-kartupeļu biezenis ar tītara gaļas bumbiņām un sēņu mērci

Biezeņa koši zaļā krāsa un bagātīgā garša pārsteigs gan lielus, gan mazus ēdājus, it īpaši salikumā ar sulīgajām tītara gaļas bumbiņām un krēmīgo sēņu mērci.

Lasīt vairāk

Tītara eskalops ar ceptiem ananasiem

Lai gan klasiski par eskalopu sauc plānas cūkgaļas, teļa vai jēra gaļas filejas šķēles, šajā reizē atļausimies "grēkot" un šo apzīmējumu piešķirsim arī tītara filejai. Neparasts dažādu eksotisku garšu salikums, kas kopā veido īpašu kombināciju. Vēl labākam rezultātam gatavo visu nevis grilpannā vai cepeškrāsnī, bet uz īstām grila oglēm.

Lasīt vairāk

Tītara gaļas iesmiņi ar zemesriekstu sviesta mērci

Gardi tītara filejas iesmiņi, kas marinēti saldajā čili mērcē un zemesriekstu sviestā. Lieliska uzkoda ballītei vai labs papildinājums vakariņu salātiem vai rīsiem.

Lasīt vairāk

Dārzeņu nūdeles ar tītara gaļas bumbiņām

Sulīgas un gardas tītara gaļas bumbiņas, pasniegtas kopā ar cukīni un balto redīsu nūdelēm, kas sajauktas ar konservētu tomātu mērci. Veselīgi, gardi un interesanti – trīsvienība, kas padara ikvienu maltīti lielisku.

Lasīt vairāk

Sulīgās tītara gaļas kotletes rīvmaizē

Ja esi starp tiem, kam garšo sulīgas kotletes kraukšķīgā garoziņā, šī recepte pilnībā apmierinās tavas garšu kārpiņas.

Lasīt vairāk

Sviestmaize ar sulīgām tītara gaļas kotletītēm un dārzeņu salātiem

Neticami apetītlīga bagetes sviestmaize ar zeltainām tītara gaļas-dārzeņu bumbiņām pildījumā. Tā kā kotletītes tiek ceptas krāsnī, tās nesatur liekas kalorijas un izdodas īpaši sulīgas. Kamēr gatavojas gaļa, varēsi pagatavot krēmīgus salātus un sagriezt šķēlītēs avokado, lai pavisam drīz varētu ķerties pie mielošanās.

Lasīt vairāk

Karijā un tomātos sautēti tītara šķiņķa gabaliņi

Sātīga un sildoša pusdienu recepte, kurā tītara gaļu var aizvietot arī ar vistas šķiņķīšiem. Tiesa, ar tītara gaļu maltīte būs daudz veselīgāka un ne tik trekna.

Lasīt vairāk

Makaroni ar cukīni nūdelēm un tītara gaļas bumbiņām

Bagātīgām pusdienām vajag vien nedaudz gaļas un kādu atbilstošu piedevu. Tāpēc garie linguine makaroni (kas, starp citu, atgādina spageti), papildināti ar cukīni nūdelēm un maltās gaļas bumbiņām tomātu mērcē, būs tieši laikā, lai pabarotu ne tikai sevi, bet arī visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Biešu zupa ar tītara gaļu

Garda biešu zupa, kas pagatavota no tītara gaļas. Tasty.lv "Zupu konkursam" to iesūtījusi lasītāja Evija. Viņas ģimene to ļoti iecienījusi izteiktās un vienreizējās garšas dēļ.

Lasīt vairāk

Tītara kotletes ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci

Pārsteidz sevi un savu ģimeni ar šo maltīti. Svaiga garšu pārbagātība, turklāt figūrai draudzīga. Un, kas labākais - virtuvē pavadīsi vien aptuveni 30 minūtes.

Lasīt vairāk

Tītara filejas gabaliņi puravos ar sinepju mērci

Krēmīgā puravu mērcē sautēta putnu gaļa būs lielisks aizdars krāsnī ceptiem dārzeņiem, kartupeļu biezenim vai vienkārši vārītiem rīsiem.

Lasīt vairāk

Gardās tītara filejas karbonādes ar ķiplokiem

Daudziem iecienīta kļuvusi tītara gaļa, kas nopērkama visdažādākajos veidos. Šai gaļā ir maz piesātināto tauku, tādēļ tai ir maiga, izsmalcināta garša. Ēdienkartes dažādošanai iesakām pagatavot sulīgas tītara gaļas karbonādēs.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: uz grila cepti, sulīgi tītara gaļas kebabi

Uz grila ceptas kotletes, kebabi un citi maltās gaļas izstrādājumi cepšanas laikā nereti zaudē sulīgumu, jo gaļa tiek vai nu "pierauta" pie restītes vai arī cepējs, nemākulīgi apgriežot izstrādājumu, pārdur tā apvalciņu. Šoreiz skaidrosim, kā soli pa solim uz grila izcept sulīgus títara gaļas kebabus.

Lasīt vairāk

Liesais jauno kāpostu un gaļas sacepums tievētājiem

Tievēt var arī garšīgi! Pavisam vienkārši pagatavojama, garda un slaidajai līnijai draudzīga kāpostu sacepuma recepti piedāvā veselīgā "Instagram" konta "Tievesanaonline.lv" autore Vendija Karalkina.

Lasīt vairāk

Sulīgās tītara un kāpostu kotletes tievētājiem

Sulīgu, garšīgu un slaidajai līnijai draudzīgu kotletīšu recepti piedāvā mājaslapas "Tievesanaonline.lv" autore Vendija Karalkina.

Lasīt vairāk

Turku zirņu un tītara gaļas sautējums

Aromātisks turku zirņu sautējums ar diētisko tītara malto gaļu - garšīga ideja ātrām vakariņām bez liekām kalorijām.

Lasīt vairāk

Tortiljas ar gaļas bumbiņām, sēnēm un svaigu jogurta mērci

Dažreiz pietiek ar vienu pamatrecepti, lai tālāk pagatavotu dažādus ēdienus. "Rimi" gardēde Signe Meirāne aicina kopā ar bērniem pagatavot gaļas bumbiņas, kas ir pamatrecepte citu ēdienu pagatavošanā. Tu, piemēram, vari izmantot tās kā tortilju pildījumu, papildinot ar ceptām sēnēm, jogurta mērci un citiem labumiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!