Foto: Shutterstock kolāža
Ja kāds apgalvo, ka viņam ķirbis negaršo, ļoti iespējams, vaina ir tajā, ka viņš īsti nemāk to pareizi pagatavot. Viens no veidiem, kā iemācīties mīlēt ķirbi, ir gatavot to kopā ar gaļu. Ķirbis, gluži kā sūklis, uzsūks sevī gaļas buljonu, pievienoto garšaugu aromātus, un rezultāts būs vienkārši lielisks!

Izrādās, pat vienu un to pašu ķirbi dažādi pagatavojot, var iegūt pavisam atšķirīgus ēdienus. Garšu ietekmē pat tas, vai tas pannā tiek cepts ar vai bez vāka. Ķirbju pasaule ir ļoti liela, un katrs noteikti var atrast kaut ko sev piemērotu.

Lai maltīte neciestu neveiksmi jau pašā sākumā, ir svarīgi izvēlēties gatavošanai piemērotu ķirbja šķirni. Kā skaidro ķirbju audzētāja Ilze Venterzute, tad Latvijā populārākie ir muskata, spageti un riekstu ķirbji. Ļoti iecienīts ir arī cepamais ķirbis jeb Hokaido ķirbis. Ne visiem Hokaido ķirbjiem jābūt ar sarkanu mizu, – var būt arī ar pelēku, zaļu. Mizas krāsa norāda arī uz garšu – sarkanmizainie cepot iegūst cūku pupu garšas nianses, bet zaļmizaiņi līdzinās sausam, miltainam kartupelim. Cepamķirbim ir plašs pielietojums – to var cept gan pannā, gan cepeškrāsnī – tas lieliski sader arī ar dažādiem citiem dārzeņiem, sieru un gaļu.

Garšvielas ķirbju ēdienos ir gaumes lieta, teic ķirbju audzētāja: "Kam patīk latviskās garšas, noteikti var skatīties uz vietējo klasiku: ķimenes, ķiploks, sāls, pipari. Ja patīk asākas maltītes, var likt klāt čili. Ar garšvielām gan vajadzētu apieties uzmanīgi un nepārspīlēt, jo katram ķirbim tomēr ir sava unikālā garša un struktūra, kas jāizbauda. Ir gan saldums, gan riekstainums – daudz nianšu, ko jāmāk izcelt, nevis nomākt.

Lūk, 17 ķirbja un gaļas kombinācijas iedvesmai!

Krāsnī cepti vistas stilbiņi un ķirbji ar granātābola sēkliņām

Foto: Shutterstock

Kārtīgas vakariņas vienā lielā cepeškrāsns pannā – ķirbji ar iepriekš novārītiem vistas stilbiņiem, sīpoliem un ķiplokiem, kā arī saldeni skābām granātābola sēkliņām. Vistu var arī iepriekš nevārīt, iemarinējot to eļļā un garšvielās dažas minūtes pirms cepšanas. Taču tad cepšanas laiks būs ilgāks.

Lasīt vairāk

Liellopa gulašs ar ķirbi, ingveru un rozīnēm

Foto: Shutterstock

Pikants un interesants liellopa gaļas ēdiens, ko receptes autore nosaukusi par ķirbju gulašu.

Lasīt vairāk

Ātrais ķirbja sautējums ar sulīgām gaļas frikadelēm

Foto: Shutterstock

Ātrais ķirbja sautējums ar sulīgām gaļas frikadelēm četriem dūšīgiem ēdājiem.

Lasīt vairāk

Ar malto gaļu, rīsiem un fetas siera drumstalām pildīts ķirbis

Foto: Shutterstock

Īpaši sulīgs un kārdinošs veids, kā pagatavot rudens ražas karali – ķirbi. Maltā gaļa ar dažādām piedevām labi sader ne vien ar papriku vai kabačiem, bet to var pildīt arī nelielos ķirbīšos, īpašam sulīgumam pievienojot pildījumam arī fetas siera drumstalas.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un ķirbju sautējums ar vistas gaļu

Foto: Shutterstock

Gards dārzeņu sautējums ar vistas gaļas gabaliņiem. Lai dārzeņi saglabātu garšu un formu, tos nepārsautē.

Lasīt vairāk

Pikantais cūkgaļas sautējums ar ķirbi un pupiņām

Foto: Shutterstock

Sātīgs sautējums, kura košās krāsas un pikantā garša priecēs acis un sasildīs vēsajās rudens dienās. Vari eksperimentēt, timiānu aizstājot ar rozmarīnu, oregano vai karija pulveri, jo tas tikai padarīs šo jau tā gardo gaļas ēdienu vēl izteiksmīgāku.

Lasīt vairāk

Lēcu sautējums ar ķirbi un desiņām

Lasīt vairāk

Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.

Lasīt vairāk

Riekstu ķirbja un desiņu sacepums ar olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sacepums ir viens no vieglāk pagatavojamiem ēdieniem, kas neprasa daudz sagatavošanās darbus, taču rezultātā tiek iegūts vesels trauks gardas maltītes, ko var pietaupīt arī nākamās dienas ēdienreizei. Šajā receptē ierasto kartupeļu vietā ir ķirbis, bet sātīgumam pievienotas pikantas desiņas.

Lasīt vairāk

Spageti krēmīgā ķirbja mērcē ar vistas fileju un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Šinī ēdienā ķirbis kombinācijā ar ķiplokiem, saldo krējumu un čili veido zīdaini krēmīgu mērci, kas ļoti "piestāv" vistas filejai. Valrieksti un timiāns spageti piešķir rudenīgas garšas nianses.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju

Foto: Vida Press

Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.

Lasīt vairāk

Ķirbis ar vistas fileju, pupiņām un sieru

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu šo ēdienu, būs nepieciešama vokpanna. Protams, var izlīdzēties arī ar parastu, samērā dziļu pannu.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas karbonādes ar sviesta ķirbi, valriekstiem un salviju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja nu virtuvē vai kādā tumšākā stūrītī vēl atrodams kāds gardais sviesta ķirbis, liec to lietā! Pagatavo gardas pusdienas vai vakariņas saviem mīļajiem, liekot galdā gardas jēra karbonādītes ar kauliņu, kuras paspilgtinās krāsnī cepts ķirbis ar sīpoliem un valriekstiem.

Lasīt vairāk

Ar malto gaļu pildīts ķirbis

Foto: Shutterstock

Pildīts ķirbis ar malto gaļu - pagatavot nav tik sarežģīti, kā varētu likties.

Lasīt vairāk

Ķirbju un burkānu sautējums ar vistas fileju

Foto: Shutterstock

Bagātīgs dārzeņu sautējums ar vistas fileju pasniegts ar gardu mērci.

Lasīt vairāk

Baltvīnā sautēta vista ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Baltvīnā sautētu vistu ar dārzeņiem pasniedz ar makaroniem vai rīsiem.

Lasīt vairāk

Ķirbju un gaļas sautējums

Foto: Shutterstock

Ķirbju sautējums ar gaļu - sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!