Lasis, mellenes un rozmarīns – prātu un atmiņu spēcinošie produkti 21 gardā maltītē
Foto: Shutterstock

Tā kā ēdiens ir neatņemama mūsu dzīves sastāvdaļa, dažādu produktu labās īpašības, kas spēcina prātu un uzlabo atmiņu, ir vērtīgs ieguvums. Tādējādi varam ne tikai remdēt izsalkumu, bet, iekļaujot uzturā vērtīgos produktus regulāri, rūpēties par to, lai ilgstošā laika periodā mūsu sirds būtu vesela, bet atmiņa skaidra. Kuri produkti palīdz un kādās maltītēs tos pagatavot? Esam speciāli tam atlasījuši idejas no mūsu recepšu krājumiem, lai ko garšīgu no vērtīgajiem produktiem varētu pagatavot jau šovakar.

Smadzenēm un sirdij ļoti nepieciešamas ir Omega-3 taukskābes. Tās var iegūt ēdot maltītes ar lasi, makreli, sardīnēm un riekstiem, piemēram, valriekstiem. Tāpat, Omega-3 taukskābes atrodamas arī čia sēklās un linsēklās, kā norāda BbcGoodFood.com.

Mūsu smadzenēm un sirdij vērtīgi, protams, ir arī augļi un dārzeņi. Bet stresu it īpaši pārvarēt palīdzēs mellenes, upenes, granātāboli un sarkanās vīnogas – šo produktu sastāvā ir daudz polifenola, kas pasargā smadzeņu šūnas. Bet no garšvielām ar vērtīgo vielu bagāta ir kurkuma, safrāns, ingvers, muskatrieksts, rozmarīns un salvija.

Smadzenēm tik ļoti nepieciešamie antioksidanti atrodami spinātos un ūdenskrešu salātos. Ar zaļumiem var pagatavot salātus, piejaukt tos karstiem makaroniem, sablendēt smūtijā vai pagatavot pesto mērci.

Ēdienkartē jāiekļauj produkti, kas bagāti ar B grupas vitamīniem, tāpēc regulāri gatavo maltītes no pilngraudu produktiem, olām, zivīm, pupiņām, zaļajiem kāpostiem un lapu salātiem. Bet no gaļas labāk izvēlēties tītara fileju un liesu liellopa gaļu.

Smadzeņu un pašu veselībai ir svarīgs arī laimes hormons, un tās ir labas ziņas saldummīļiem. Tas nozīmē, ka bez grēka var baudīt tumšo šokolādi, kuras ēšana ķermenim tiešā nozīmē sagādā prieku, jo šokolāde izstrādā endorfīnus. Kā arī, tumšā šokolāde palīdz koncentrēties un stimulē smadzeņu darbību.

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form