Foto: Shutterstock

Par Mārtiņdienas svinēšanu un godu galdu iztaujāju Bauskas puses latviskās dzīves ziņas kopēju, saimnieci Dairu Jātnieci no Vaidelotēm. Mārtiņdienā beidzas veļu laiks, sākoties ziemas skaļajam un jautrajam budēļu laikam. Visi rudens darbi ir apdarīti un beidzot var braukt ciemos un uzņemt ciemiņus.

Ciemos gājēji velk budēļu maskas. Tās visas atbilstot latviešu zvaigžņu tēliem, stāsta Daira. Budēļu simboliskā nozīme bija modināšana pēc klusā veļu laika, aicinājums uz dzīves svinēšanu.

Zemnieku sētās uz Mārtiņiem sāk samazināt vasarā pieaugušo ganāmpulku, nokaujot tos dzīvniekus, kurus neplānoja barot cauri ziemai. Protams,vispirms kāva gaiļus, zostēviņus un pīļtēviņus, jau paaugušos jērus, pirmos sivēnus. Tādēļ tradicionāli galdā ceļ dažādus cepešus, gaļas sautējumus un sacepumus.

Iecienīti dārzeņi Mārtiņu laikā bija rāceņi, kāļi un svaigi kāposti. Godos tika cepti arī dažādi pīrāgi un plāceņi - gan ar gaļu, gan saldi, bagātināti ar medu un āboliem.

Piedāvājam 24 gardas idejas Mārtiņdienas mielastam, izvēlies savas receptes un svini dzīvi!

Zoss cepetis ar karamelizētiem āboliem

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārši pagatavojams un gards zoss cepetis. Šoreiz āboli nevis tiek pildīti vēdera dobumā, bet cepti atsevišķi blakus zosij. Tādējādi āboli karamelizēsies un iegūs glītu izskatu.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Jēra stilba cepetis ar rozmarīnu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ļoti gards jēra cepetis, kuru cepot, tam apakšā klāj kārtu ar dārzeņiem - kartupeļiem un burkāniem - tādējādi cepeša piedevas izcepsies īpaši garšīgas un aromātiskas.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Mazie cūkgaļas pīrāgi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Virtuves projekts čaklākajiem gatavotājiem – sātīgi gaļas pīrāgi, kas pildīti ne vien ar cūkgaļu, bet arī buljona želeju. Šos pīrāgus īpašus padara to forma, jo atgādina mazas maizes kūkas. No ārpuses nemaz nepateikt, kas paslēpies vidū.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti rāceņi

Foto: Shutterstock

Dažādo savu ēdienkarti un ceptu kartupeļu vietā izcep krāsnī rāceņus. Šis cepšanas paņēmiens noderēs arī kāļiem un citām saknēm.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas un kāļu sautējums

Foto: Shutterstock

Sātīgais maltītei - jēra gaļas un kāļu sautējums.

Lasīt vairāk

Kāpostu-burkānu plācenīši

Foto: Shutterstock

Sātīgs un apetītlīgs vakariņu ēdiens. Pasniedz ar skābu krējumu vai salātiem skābā krējuma mērcē.

Lasīt vairāk

Pienā mērcēta siļķe ar ābolu salātiem

Vakariņu starts – siļķes uzkoda, kurai klāt gardi ābolu salātiņi. Ieturēta klasiskās poļu nacionālās virtuves vērtībās, turklāt receptē āboli celti pavisam jaunā, garšīgākā gaismā. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Karbonāde ar ābolu mērci

Foto: Shutterstock

Burvīgi mīkstas un sulīgas cūkgaļas karbonādes, kuras vēl īpašākas padarīs rudenīgā ābolu mērce, kuru gatavo no medus, ābolu sulas un ābolu etiķa.

Lasīt vairāk

Sivēna cepetis uz iesma

Foto: Shutterstock

Cepetis uz iesma spēj kārdināt ikvienu. Fantastiskā ceptās gaļas smarža cilvēka smadzenēs sasniedz vissenākos, arhaiskākos apetīti rosinošos refleksus. Uz iesma cepts sivēns nozīmē svētkus un daudz draugu kopīgā mielastā. Piena sivēna gaļa ir ļoti maiga un garda, tādēļ vari izmantot tikai sāli un neaizrauties ar citām garšvielām, tādējādi izceļot dabīgo sivēna garšu.

Lasīt vairāk

Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem

Foto: Shutterstock

Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem ir latviešu nacionālās virtuves klasika. Tie ir piemēroti ne tikai, lai tos celtu galdā ikdienā, bet arī latviskos godos.

Lasīt vairāk

Speķa pīrādziņi svētkiem

Foto: Shutterstock

Speķa pīrādziņi lieliem svētkie un godiem. Tik gardi, ka ar vienu noteikti nebūs gana!

Lasīt vairāk

Apaļās rauga mīklas biezpienmaizītes

Foto: Shutterstock

Burvīgās biezpienmaizītes, tik mīlīgi apaļas, mājīgas un gardas, vēl siltas un tikko ceptas. Tās var cept gan ar rozīnēm, gan bez rozīnēm. Biezpiena masai var pievienot vaniļu vai rīvētu apelsīna miziņu.

Lasīt vairāk

Medus rauši

Foto: Shutterstock

Tradicionāls latviešu godu kārums - medus rausis, tik piemērots rudenīgajam laikam, kad jau bagātīgi pieejams svaigais šī gada medus.

Lasīt vairāk

Kārtīgs kurzemnieku ēdiens – sklandrauši

Foto: F64

Kurzemnieku nacionālie rauši, gardie rudzu rausīši ar kartupeļu un burkānu pildījumu, kas nu jau citur pasaulē simbolizē visu Latviju. Man labāk garšo, ja sklandrauši nav saldi un, ja tie, līdzīgi kā gaļas pīrāgi, piesien dūšu.

Lasīt vairāk

Dzērveņu maizītes

Foto: Shutterstock

Salda maizīte pie tējas vai kafijas, kas bagātīgi papildināta ar svaigām dzērvenēm un aromatizēta ar apelsīnu miziņu.

Lasīt vairāk

Ābolu rožu pīrāgs

Vasaras noslēgumam un rudens sākumam atbilstošs, gards ābolu pīrāgs, kas izdaiļots ar trauslām ābolu rozītēm. Recepti piedāvā bloga LostinPattern.com autore Brigita Dambe, kura iesaka to baudīt rāmos rudens vakaros ar kādu melnās tējas krūzi.

Lasīt vairāk

Trauslie ābolu pīrādziņi

Foto: Shutterstock

Neticami trauslie ābolu pīrādziņi būs gards našķis vēlās brokastīs vai pie pēcpusdienas tējas. Ja vēlies pīrādziņus cept brokastīs, pagatavo mīklu vakarā un pa nakti noglabā ledusskapī. Arī ābolu pildījumu sagatavo jau iepriekšējā vakarā, bet no rīta visus pārsteidz ar karstiem ābolu pīrādziņiem. No dotā produktu daudzuma sanāks apmēram 20-25 pīrādziņi.

Lasīt vairāk

Biezpiena un auzu pārslu cepumi

Foto: Shutterstock

Vienkārši biezpiena cepumiņi, kuriem miltu vietā izmanto auzu pārslas. Piemērotākas būs ātrvārāmās auzu pārslas, kas straujāk uzsūks biezpiena mitrumu.

Lasīt vairāk

Biezpiena sacepums ar āboliem

Foto: Shutterstock

Krēmīgais, vieglais un tik brīnišķīgi smaržojošais biezpiena sacepums būs jauks pusdienu deserts. To pasniedz vēl nedaudz siltu, pārkaisītu ar pūdercukuru vai arī ar dzērveņu mērci. Šim sacepumam vispiemērotākais būs mīksts, mitrs biezpiens bez graudiem. Tie, kas vēlas, biezpienā var iemaisīt arī rozīnes.

Lasīt vairāk

Lazdu riekstu un medus konfektes

Foto: Shutterstock

Medus konfektes ar lazdu riekstiem un žāvētām dzērvenēm iepriecinās ikvienu kārumnieku. Tās noderēs, klājot galdu arī latviskā stilā.

Lasīt vairāk

Ābolu biskvītkūka ar karameļu mērci

Foto: Shutterstock

Burvīga, maiga ābolkūka ar pikantu kanēļa garoziņu. To pasniedz ar karameļu mērci, kurai pievienots nedaudz jūras sāls. Tas mērci padarīs īpaši gardu un šoreiz parastā galda sāls nedos pareizo garšu. Dotais produktu daudzums piemērots kūkai, kuras diametrs ir aptuveni 20 cm.

Lasīt vairāk

Ābolmaize ar valriekstiem

Foto: Shutterstock

Burvīga ābolkūka, kuras garšu bagātinās citronu sula un drupināti valrieksti. Piemērota nelielām viesībām un mājīgai ģimenes pasēdēšanai ar tēju un siltu, smaržīgu abolkūkas gabaliņu.

Lasīt vairāk

Dzērveņu un ābolu drumstalkūka

Foto: Shutterstock

Rudenīgs kārums ar dzērvenēm un āboliem, papildināts ar trauslajām sviesta un auzu pārslu drupačām. Var izmantot gan svaigas, gan saldētas dzērvenes, kā arī to vietā var izmantot brūklenes.

Lasīt vairāk

Cepti āboli ar karamelizētām auzu pārslu drupačām

Foto: Shutterstock

Gards rudens deserts. Āboli krāsnī tiek likti divas reizes - vispirms cepti ar kanēli un cukuru, pēc tam ar auzu pārslu drupačām. Pasniedz ar putukrējumu vai saldējumu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!