Mārtiņdienas svētku galds. 24 garšīgas idejas latviskiem godiem
Foto: Shutterstock

Par Mārtiņdienas svinēšanu un godu galdu iztaujāju Bauskas puses latviskās dzīves ziņas kopēju, saimnieci Dairu Jātnieci no Vaidelotēm. Mārtiņdienā beidzas veļu laiks, sākoties ziemas skaļajam un jautrajam budēļu laikam. Visi rudens darbi ir apdarīti un beidzot var braukt ciemos un uzņemt ciemiņus.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Ciemos gājēji velk budēļu maskas. Tās visas atbilstot latviešu zvaigžņu tēliem, stāsta Daira. Budēļu simboliskā nozīme bija modināšana pēc klusā veļu laika, aicinājums uz dzīves svinēšanu.

Zemnieku sētās uz Mārtiņiem sāk samazināt vasarā pieaugušo ganāmpulku, nokaujot tos dzīvniekus, kurus neplānoja barot cauri ziemai. Protams,vispirms kāva gaiļus, zostēviņus un pīļtēviņus, jau paaugušos jērus, pirmos sivēnus. Tādēļ tradicionāli galdā ceļ dažādus cepešus, gaļas sautējumus un sacepumus.

Iecienīti dārzeņi Mārtiņu laikā bija rāceņi, kāļi un svaigi kāposti. Godos tika cepti arī dažādi pīrāgi un plāceņi - gan ar gaļu, gan saldi, bagātināti ar medu un āboliem.

Piedāvājam 24 gardas idejas Mārtiņdienas mielastam, izvēlies savas receptes un svini dzīvi!

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

Tags

Mārtiņdiena Cūkgaļa Jēra gaļa Kāposti Vistas gaļa Sacepumi Sautējumi
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form