Foto: Shutterstock
Jauns gads, baltas un mīkstas sniega kupenas un spelgonis aiz loga. Nedēļas laikā esam piedzīvojuši tik daudz, taču ir lietas, kas nemainās – un tas ir lielais recepšu plāns veselam mēnesim. Lai gan garās brīvdienas mūsu ieceres ir mazliet sašūpojušas un rit jau ceturtā janvāra diena, tas nebūt nav šķērslis, lai nevarētu paspēt pagatavot ikkatru no 31 receptes.

Pēc kā tad garšo mūsu janvāris? Šomēnes mēs noteikti sildāmies ar asākām maltītēm un lēnām pieradinām sevi pie svešzemju virtuvēm, lai atietu no svētku brangajiem galdiem. Pie reizes nedrīkst arī aizmirst par karstajiem dzērieniem un kokteiļiem – arī par veselību var rūpēties garšīgi. Mūsu nesenais atklājums krietnas C vitamīnu devas uzņemšanai – cepeškrāsnī cepts greipfrūts. Tik salds, silts un gards!

Tavamāja.lv un Tavsdārzs.lv redaktore Zane gada sākumā lēnām atradinās no gaļas, jo pēc svētku maratona ir vēlme baudīt ko vienkāršāku. "Tieši tāpēc janvāris ir mēnesis, kad no jauna atklāju grūbas, zirņus, rīsus, griķus. Tāpat šajā laikā gatavoju vieglākas maltītes, salātus ar eksotiskiem augļiem, piemēram, hurmu un grilētiem ananasiem, savukārt sildošam priekam neiztrūkstoša ir kāda zupa, piemēram, manis tik ļoti iecienītā Tom kha," viņa norāda. Bet, kad gribas ko saldāku, Zane iesaka ķerties klāt pie ziemas krājumu likšanas lietā – savārītos ievārījumus, kompotus un sīrupus nu var pagatavot gaisīgos uzputeņos, pildīt trauslas mīklas tartes vai ēst tāpat, ar karotīti.

"Mans janvāris, kad zemi klāj baltas kupenas un kalniņi ir noslidināti spožā ledū, ir dažādi sildošie un sātīgie, spēku atdodošie ēdieni – skābi kāposti, putraimdesiņas, kūpoši kartupelīši vai krēmīga kartupeļu biezputra, kas bagātināta ar burkāniem un ķirbjiem," par saviem garšīgajiem janvāra plāniem stāsta Tasty.lv redaktore Inga.

Ingai mājās garšīgie brīnumi saistās arī ar burbuļojošu sautējuma katlu, kā arī svaigi ceptu maizīti ar sviestu. Bet no saldumiem janvārī jābauda dzērvenes visdažādākajās formās, maigi krēmi un trausli cepumiņi, kurus piekost pie kūpošas tējas krūzes.

Un kā garšo tavs janvāris?

Tradicionālā taizemiešu zupa Tom Kha

Foto: Shutterstock

Lai gan sastāvdaļas varētu šķist sarežģītas, tradicionālā Tom Kha zupa ir ļoti vienkārši pagatavojama. Klasiskajā variantā zupas galvenās sastāvdaļas ir kokosriekstu piens, vistas gaļa un citronzāle, ko papildina čili, galu galā veidojot brīnišķīgu dažādu garšu saspēli - pikants, sāļš, salds un skābs. Tom Kha ir laba izvēle ziemā, tai tiek piedēvētas pat ārstnieciskas īpašības, piemēram, pret saaukstēšanos. Kokosriekstu zupu ar vistu var pasniegt kā pirmo ēdienu apetītes rosināšanai vai kā pamatēdienu, ja tai pievieno nūdeles.

Lasīt vairāk

Rīsu nūdeles ar garnelēm un zirnīšiem

Nevienam nav noslēpums, ka man ļoti garšo garneles. Un es tās gatavoju bieži. Viens no iecienītākajiem pagatavošanas veidiem - vokpannā. Visbiežāk izvēlos rīsu nūdeles, jo tās ir "vieglākas", turklāt nesatur kviešu miltus un ir ļoti garšīgas.

Lasīt vairāk

Vistas un dārzeņu voks ķīniešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Dienās, kad negribas daudz laika pavadīt pie plīts maltītes pagatavošanai, bet samierināties ar sviestmaizi arī nav vēlēšanās, noder vieglas un ātri pagatavojamas ēdienu receptes, kas arī neprasa izmantot dārgas sastāvdaļas. Lūk, viens klasisks piemērs, kā no pāris sastāvdaļām pagatavot sātīgu, gardu un ne tik ikdienišķu maltīti.

Lasīt vairāk

Spageti ar tomātiem, čili un garnelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasiskie spageti mazliet citādākā gaismā – ar apceptām garnelēm, mīkstiem konservētajiem tomātiem un mazliet čili asumiņam. Kontrastu maltītei piešķirs zaļās pupiņu pākstis (var izmantot gan svaigas, gan saldētas), bet izteiktu garšaugu aromātu – dilles.

Lasīt vairāk

Cepti avokado ar olām un bekonu

Man patīk vakariņām gatavot olu ēdienus. Un ne tikai tādēļ, ka tās ļoti labi sader ar ceptu bekonu (nav noslēpums, ka man garšo bekons), bet arī tāpēc, ka tās gatavot ir vienkārši, turklāt itin veselīgi.

Lasīt vairāk

Ātrā konservēto tomātu krēmzupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgas krēmzupas pagatavošanai nav nepieciešamas vairākas stundas, ja vien izmanto vienkāršas sastāvdaļas. No konservētajiem tomātiem sanāks izcili garda, karsta un sildoša zupa, kuru baudīt pusdienās vai kā pirmo ēdienu sātīgākās vakariņās.

Lasīt vairāk

Pupiņu un lapu kāpostu zupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja ir vēlme atsvaidzināt savu ēdienkarti, tad tradicionālā zupa, kuras sastāvā ir neparastās kale jeb lapu kāposta lapas, būs īstā izvēle. Zaļais kāposts kombinācijā ar pupiņām zupu padarīs krāsainu, bet Parmezāns finālā tai piešķirs nedaudz pikantāku garšu.

Lasīt vairāk

Miežu putraimu, kartupeļu un murķeļu salāti ar rukolas pesto

"Recepte tiem, kas nelieto uzturā miltus. Mieži ir lieliska alternatīva. Fantastiska piedeva vai ēdiens ar olām!" par salātiem saka receptes autors, "Eco Catering" šefpavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš. Murķeļu vietā vari izmantot šampinjonus, kazas siera vietā – Trikātas Sniega bumbas, rukolas vietā – vairāk pētersīļu. Parmezāna vietā vari lietot Monterīgo sieru.

Lasīt vairāk

Gardais un gaisīgais hurmas krēms

Foto: Shutterstock

Ziema ir īstais laiks, kad baudīt hurmu! Izmēģini gardo hurmas desertu - krēmu ar olbaltumu!

Lasīt vairāk

Ābolu - cidoniju uzputenis

Foto: Shutterstock

Labai dienai baudi ābolu - cidoniju uzputeni kopā ar pienu.

Lasīt vairāk

Skābu kāpostu zupa Sibīrijas gaumē

Foto: Shutterstock

Sibīrijā valda uzskats, ka garšīga kāpostu zupa var būt tikai tāda, kas bijusi saldēta. Tādēļ vispirms gatavo skābu kāpostu zupas sagatavi, to sasaldē uz vismaz 12 stundām un tikai pēc tam to izmanto zupas vārīšanai.

Lasīt vairāk

Biezpiena mīklas kāpostu pīrāgs

Foto: Shutterstock

Garšīgs un ļoti vienkārši pagatavojams lielais kāpostu pīrāgs, kas gan vairāk līdzinās kārdinošai kūkai. Biezpiena mīkla būs gatava dažās minūtēs, izceptā pīrāga maize ir mīksta un gaisīga.

Lasīt vairāk

Sakņu dārzeņu zupa ar mājās ceptām maizītēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda sakņu dārzeņu zupa, kurā kāļa, burkāna un pastinaka gabaliņi pirms vārīšanas apcepti cepeškrāsnī. Zupas šķīvi papildinās smaržīgas, mājās ceptas rauga mīklas maizītes ar sezama un magoņu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Sātīgā ungāru gulašzupa

Foto: Shutterstock

Tradicionālā ungāru gulaša zupa ir tik bieza un sātīga, ka vakariņās pilnīgi noteikti varēsi iztikt bez pamatēdiena.

Lasīt vairāk

Bagātīgs zivju sacepums angļu gaumē

Foto: Shutterstock

Zivju sacepums jeb "fish pie", kā to dēvē angļi, ir neatņemama britu virtuves sastāvdaļa. Un tas nemaz neizbrīna, jo tā bagātīgās garšas rudens-ziemas sezonu padara mājīgāku un siltāku.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un svaigā siera sacepums

Foto: Privātais arhīvs

Vienu vakaru piebrauca pilna māja, domāju ko gatavot vakariņās. Varētu pa vienkāršo, sacept kādas cepamdesiņas. Bet ko klāt? Kartupeļus. Kādus? Hmm... un te nāk talkā čujs, ņuhs un poņa. Cepšu sacepumu. Pagalam vienkāršu. Kartupeļi, sīpoli, piens, siers un viss?! Jā! Ideāla kombinācija, nav sarežģīti un visiem garšo.

Lasīt vairāk

Zirņu biezputra ar apceptu bekonu

Foto: Shutterstock

Zirņu biezputra bija viens no galvenajiem ēdieniem viduslaikos. Smalkos namos, to vārot, tika pievienotas dārgas un aromātiskas garšvielas: safrāns, kanēlis, muskatrieksts, ingvers un melnie pipari, tās visas samaisot kopā ar cukuru. Šādu maisījumu izmantoja gan gaļas ēdieniem, gan dārzeņiem, gan desertiem. Šoreiz cukurs pievienots biezputrai vārīšanas procesā, bet garšvielas tiek pārkaisītas, biezputru pasniedzot.

Lasīt vairāk

Griķu maize ar sēkliņām

Foto: Shutterstock

Svaiga un garšīga griķu maize ar sēkliņām.

Lasīt vairāk

Dzērveņu - olu putu pīrāgs

Foto: Shutterstock

Gaisīgais un gardais dzērveņu - olu putu pīrāgs.

Lasīt vairāk

Biezpiena un auzu pārslu cepumi

Foto: Shutterstock

Vienkārši biezpiena cepumiņi, kuriem miltu vietā izmanto auzu pārslas. Piemērotākas būs ātrvārāmās auzu pārslas, kas straujāk uzsūks biezpiena mitrumu.

Lasīt vairāk

Citronu smilšu cepumiņi

Foto: Shutterstock

Citronu cepumi ir biezi, viegli piepūtušies un vidiņā joprojām nedaudz mīksti un tiem ir tik patīkama citronu garša un aromāts. Tos var pasniegt ar tēju un kafiju, pirms pasniegšanas apkaisot ar pūdercukuru. Tos var izmantot, lai starp diviem cepumiņiem iesmērētu kādu biezu džemu vai sviesta krēmu. Tiem pat pirms cepšanas ar mazāku glāzīti vidiņā var iespiest iedobi, kuru uzpilda ar ievārījumu. Pēc tam cepumus cep kā aprakstīts receptē.

Lasīt vairāk

Dzērveņu kokteilis 'Puansetija'

Foto: Shutterstock

Ziemassvētku kokteilis, draugu sagaidīšanas dzēriens, kuru pasniegt atnākušajiem viesiem. Un ballīte var sākties.

Lasīt vairāk

Kakao ar aveņu sīrupu

Foto: Shutterstock

Burvīgs dzēriens, kuru var pasniegt gan no rīta brokastīs, gan pēcpusdienā, lai spēcinātos un nedaudz sevi palutinātu.

Lasīt vairāk

Ingvera tēja

Foto: iStock

Sasildies ar pikanto un veselīgo ingvera tēju!

Lasīt vairāk

Ābolu punšs

Foto: Shutterstock

Ābolu punšs bērniem, ko pieaugušie var gatavot no ābolu sidra un papildināt ar šļuciņu kalvadosa, lai siltāk.

Lasīt vairāk

Cepti greipfrūti ar cukura un kanēļa garoziņu

Foto: Shutterstock

Recepte tiem, kuri Jaunajā gadā apņēmušies savu rītus sākt veselīgi. Tikai no trim sastāvdaļām – greipfrūta, brūnā cukura un kanēļa – var pagatavot vieglas, vitamīniem bagātas un gardas brokastis. Tās uzlabos ne tikai imunitāti, bet arī noderēs tiem, kuri ievēro slaido līniju.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Klasiskā citronu tarte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārdinoši vienkārša un tajā pašā laikā pietiekami smalka trauslās mīklas un citronu krēma kūka jeb tarte. Pildījumu spirdzinošu padara bagātīgi izmantotie citroni, bet maigu – saldais krējums. Lieliski garšos kā svētkos, tā romantiskās vakariņās.

Lasīt vairāk

Zivju zupa ar papriku un tomātiem

Foto: Shutterstock

Kreptīga zivju zupa, ko pagatavot no makšķernieka mājās pārnestajām zivīm. Zemledus makšķerēšanas laikā jo īpaši labi garšos asari un līdakas. Bet garšai un krāsai klāt pielikti arī tomāti un paprika.

Lasīt vairāk

Gulašs ar sīpoliem

Foto: Shutterstock

Gulašs ar sīpoliem kārtīgai pusdienu maltītei vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Sildoša sēņu zupa ar kazas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maiga biezzupa ar izteikti bagātīgu daudzumu sēnēm – zupai pievienotas žāvētas baravikas, kārtīga porcija atmatenes un citas meža sēnes. Lieliska, lai sāktu iztukšot ziemai noglabātos sēņu krājumus.

Lasīt vairāk

Karijā un tomātos sautēti tītara šķiņķa gabaliņi

Foto: Vida Press

Sātīga un sildoša pusdienu recepte, kurā tītara gaļu var aizvietot arī ar vistas šķiņķīšiem. Tiesa, ar tītara gaļu maltīte būs daudz veselīgāka un ne tik trekna.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!