Foto: Shutterstock
Mīkstais, patīkami sāļais, uz mēles kūstošais un tik dažādi pielietojamais fetas siers, šķiet, nekad neapniks garšu kārpiņām. Arvien biežāk par šo siera paveidu atceramies siltajā sezonā, kad galdā tiek servēti svaigie salāti, tāpēc laiks atklāt kādu jaunu recepti ar fetas sieru galvenajā lomā.

Viena no fetas siera klasikām ir grieķu salāti, kur tā sāļo noskaņu ideāli papildina svaigo dārzeņu klātbūtne un riekstu kraukšķīgums. Taču tas nebūt nav vienīgais veids, kā likt lietā kārdinošo sieru. Svaigā veidā tas labi sader arī salātos ar zemenēm, vārītiem kartupeļiem, garnelēm, kuskusu, bulguru, taču vēl pārsteidzošāku garšu atklājumu piedzīvojusi, pagaršojot arbūzu kopā ar fetas sieru – ideāls saldā un sāļā balanss!

Maldīgs ir uzskats, ka fetas siers derēs vien salātos svaigā veidā, arī cepts tas savu labo garšu attaisnos. Liec uz picas, karstmaizēm, pildi pīrāgos, sāļajās tartēs, sadrupini to pāri, cepot dārzeņus vai pildot tos, un pat grilē!

Ja esi vēl neparastāku garšu meklējumos, kaut reizi izmēģini fetas sieru izcept. Tā kā tam ir tik izteiksmīga garša, to var vienkārši izcept mazos trauciņos, apziežot ar pesto, bet uz grila to var ietīt folija pauniņā un brīdi pakarsēt – siltā veidā siers atrādīs vēl nepieredzētas garšu nianses.

Fetas siers ir pateicīgs dažādu smēriņu un mērču gatavošanā – pievieno to sadrupinātu jogurta mērcei, no pupiņām gatavotam humusam vai vienkārši smērē uz grauzdētas maizītes, pa virsu liekot svaigas tomātu šķēles.

Foto: Shutterstock

Derīgi zināt!

Lai arī veikalu plauktos var atrast visai daudz fetas tipa sierus, un tā dēvējam arī citus baltus, sāļus un mīkstus sierus, ne visi atbilst tā nosaukumam. Fetas sieram Eiropas Savienībā ir PDO (aizsargāta produkta izcelsme) statuss, un tas nozīmē, ka šajā vārdā var saukt tikai tādu sieru, kas gatavots pēc tradicionālas receptes dažos Grieķijas reģionos un kura gatavošanā izmanto aitas pienu vai aitas un kazas pienu.

Fetas sieram raksturīgs tas, ka iepakojumā būs šķidrs sālījums, kurā siers noturēts, tāpēc tad, kad sieru no tā izņem un šķidrums vairs nav saskarsmē ar sieru, tas ātri izžūs un zaudēs garšu. Tieši tāpēc pērc sieru tik lielā iepakojumā, cik daudz plānots teju vienā ēdienreizē izmantot, bet, ja ir iespējams, šķidrumu pārlej pāri sieram, pārliekot to trauciņā, lai tas tik ātri neizžūst.

Ceptas garneles ar arbūziem un fetas sieru

Brīnišķīga, apetītlīga uzkoda. Saldi kraukšķīgie arbūza gabaliņi izceļ pikantos garneļu kumosiņus, bet feta piešķir nopietnību un dod sātu. Ieteicams izmantot jēlas, termiski neapstrādātas garneles. Saldētas garneles pa nakti ieliek parastā ledusskapja nodalījumā, nākamajā dienā tās būs atlaidušās un piemērotas cepšanai.

Lasīt vairāk

Gaļas bumbiņas ar fetas siera drupačām

Gaļas bumbiņas ar fetas siera piedevu iegūst patīkamu, viegli pikantu un vienlaicīgi smeķīgu garšas niansi. Tās pasniedz ar makaroniem un tomātu mērci, bet makaronu vietā var pasniegt kartupeļu biezputru. Bumbiņām tiek izmantota vienādās daļās jaukta liellopa un jēra gaļa, bet var izmantot arī tikai liellopa gaļu vai tikai jēra gaļu.

Lasīt vairāk

Kuskusa salāti ar fetas sieru

Pavasara sezonā mūsu vēders ir izsalcis pēc svaigākām maltītēm, taču sāta sajūta pieprasa arī kaut ko pamatīgāku, un tam par labu var izmantot kuskusu. Kombinācijā ar dārzeņiem un sieru, salāti iegūs gan svaigas, gan sāļas notis, kas labpatiks dažādām garšas gaumēm.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgs ar fetu, ķirštomātiem un olīvām

Kārtainās mīklas pīrāgs ar fetu, ķirštomātiem un olīvām neparastā izpildījumā.

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar valriekstiem

Grieķu salāti ar valriekstiem - un sajutīsi saulaino Grieķiju.

Lasīt vairāk

Rīsu, grūbu, tomātu un fetas siera salāti Vidusjūras gaumē

Salāti, kurus ēdot, katrs kumosiņš atgādinās par laiski saulainām dienām pie Vidusjūras. Tie būs ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi, pateicoties sastāvā esošajām grūbām, rīsiem, garšaugiem un dārzeņiem. Bet citronu sulas un olīveļļas mērce piedos gardu spirgtumu.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar fetas sieru, zemenēm un valriekstiem

Ātri pagatavojami un ļoti vasarīgi salāti. Veselīgajiem spinātiem lieliski piestāvēs sulīgās un saldās zemenes, bet maltīti papildinās fetas siers un valrieksti.

Lasīt vairāk

Sīpolu pica ar fetas sieru un rozmarīnu

Ātrā sīpolu pica tev neliks vilties. Salikumā ar krēmīgo fetas sieru un sildošo rozmarīnu, sīpolus iemīlēs pat rūdīti to pretinieki. Turklāt šis ēdiens arī otrajā dienā garšos debešķīgi, protams, ja vien no tā vēl būs kas palicis pāri.

Lasīt vairāk

Biešu un kvinojas salāti ar fetas sieru

Tik ierastās bietes mazliet citādos salātos – kopā ar kvinoju, fetas sieru, tomātiem un zaļajiem zirnīšiem. Maltītei "odziņu" piešķirs kontrastējošā balzamiko etiķa un olīveļļas mērcīte.

Lasīt vairāk

Grauzdiņš ar saulē kaltētiem tomātiem un fetas siera drupatām

Lieliski ziemas grauzdiņi ar garšīgajiem saulē kaltētajiem tomātiem, pikantajām fetas siera un olīvu drupatām. Burvīgs starteris nelielās viesībās.

Lasīt vairāk

Pildīti tomāti ar kuskusu un fetas sieru

Lieliska pusdienu vai vakariņu alternatīva pildītajām paprikām – pildītie tomāti. Šoreiz ar uzbriedinātu kuskusu, kurā iemaisīts sāļais fetas siers, melnās olīvas un piparmētru lapiņas aromātam. Tos bauda kamēr vēl karsti, kopā ar kādu sauju lapu salātu.

Lasīt vairāk

Siltie garneļu salāti ar fetas sieru

Burvīgi salāti ēšanai dienas vidū, tie remdēs izsalkumu un ļaus turpināt iesāktos darbus. Salāti būs piemēroti arī kā uzkoda nelielās viesībās.

Lasīt vairāk

Cukīni salāti ar fetas sieru

Burvīga ideja kabaču un cukīni laikam - siltie salāti ar saulē kaltētiem tomātiem, fetas sieru un kvinoju vai kuskusu. Izbaudi!

Lasīt vairāk

Cepti fetas siera un vīnogu lapu vīstoklīši

Silta uzkoda kopīgam vīna vakaram ar draugiem atmiņām par vasaru, jūru un siltajām dienvidu naktīm. Vīstoklīšiem var izmantot svaigas vīnogu lapas vai jau gatavas, konservētas sālsūdenī.

Lasīt vairāk

Riekstu jeb sviesta ķirbja un fetas siera tartaletes

Kārtainās mīklas smalkmaizītes citādā pagriezienā – ceptas ar riekstu jeb sviesta ķirbi un fetas sieru. Aromātu un garšas notis šoreiz piešķir arī pikantais čili un smaržīgais timiāns.

Lasīt vairāk

Pildīti cukīni ar tomātiem, fetas sieru un maizes drupačām

Ļoti gardi pildīti cukīni jeb jaunie kabacīši, viegla un ātri pagatavojama uzkoda dienas vidū. Drupačām var izmantot vai nu baltmaizi, vai rupjmaizi.

Lasīt vairāk

Sarkano rīsu un biešu salāti ar fetas sieru un piparmētru lapiņām

Recepte tiem, kuri nevairās izmēģināt ko jaunu! Sarkanajiem rīsiem, atšķirībā no baltajiem vai brūnajiem, ir riekstu piegarša un tiem ir augsta uzturvērtība. Salātos, kopā ar bietēm tie būs īsta uzturvielu bumba, jo bietes pabaros organismu ar dzelzi. Saldo biešu garšu atspēkos gardais fetas siers.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojamie gurķu un arbūza salāti

Divi vasaras produkti vienā šķīvī – svaiga gurķa un sulīga arbūza salāti. Papildināti ar sāļo fetas sieru un nedaudz garšaugiem, tie būs perfekta pusdienu maltīte steidzīgajiem.

Lasīt vairāk

Bezglutēna pica ar fetas sieru un ķiršu pipariem

Tiem, kuriem veselība neļauj uzturā lietot glutēnu saturošus produktus, picas pagatavošana noteikti nav šķērslis, ja vien receptē ievērota pareiza mīklas pagatavošana. Šo recepti vērts pamēģināt gan bezglutēna piekritējiem, gan visēdājiem, jo rezultāts patīkami pārsteigs katru skeptiķi.

Lasīt vairāk

Sātīgie salāti ar bulguru, grilētiem dārzeņiem un fetas sieru

Vieglai, bet sātīgai maltītei nevajag daudz – bulgurs, siers, grilēti dārzeņi - lielisks garšu salikums pavasara maltītei. Šos viegli pagatavojamos salātus par labiem atzīs ne tikai veģetārieši, bet arī visēdāji, kas ļaujas ēdienkartes dažādībai. Ideāla garšu kombinācija pusdienām vai vieglai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas bietes ar Fetas sieru un pesto

Interesantu garšu meklētājiem jāizmēģina šī cepto biešu recepte no "Lido" šefpavāru krājumiem.

Lasīt vairāk

Grilēti nektarīni un plūmes ar fetas sieru

Plūmes, aprikozes, nektarīni un persiki – tie ir gardie, saldie saules augļi. Mūsdienās neviens no tiem vairs netiek uzskatīts par eksotisku, tomēr no tiem var pagatavot ko neierastu mūsu garšas kārpiņām, piemēram, čili mērci vai grilētu uzkodu. Aikāgaršo šefpavārs piedāvā izmēģināt oriģinālas vasarīgas receptes, kas neatstās vienaldzīgu nevienu.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas un fetas salāti

Interesanti un sātīgi salāti laiskām svētdienas vakariņām svaigā gaisā.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, fetas siera un spinātu sacepums

Recepte gardām vēlajām brokastīm, brančam vai pusdienām pēc svētkiem, kad pāri palikusi krietna porcija svētkos savārīto kartupeļu. Kartupeļiem pievienojot drusku fetas siera un spinātu, kā arī olas, rezultātā sanāks burvīga maltīte. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!