Foto: Shutterstock
Pienākusi tā spraigā novembra nedēļa – Mārtiņdienas tirdziņi –, kad ne viena vien bērndārznieka un skolēna mamma (vai arī tētis) spiesta domāt par to, kādus kārumus mazajam biznesmenim palīdzēt pagatavot. Lai Mārtiņdienas tirgošanās patiesi būtu izdevusies, jādomā, lai kārumi ne tikai garšotu mazajiem ēdājiem, bet būtu arī viegli paņemami mazajās roķelēs. Tāpēc "Tasty" steidz palīgā tām mammām, kas meklē iedvesmu!

Vispirms jāatceras tas, ka viss ģeniālais ir vienkāršs. Bieži vien bērni ir itin priecīgi par simbolisku naudiņu nopirkt kādu kūkas gabaliņu, tāpēc šeit var noderēt kāda plātsmaize, brūnītis vai medus kūka, kas teju visiem iet pie sirds. Vienmēr liels pieprasījums ir pēc klasiskiem bērnības gardumiem – riekstiņiem, kas pildīti ar iebiezināto pienu, žagariņiem, biezpiena pončikiem, kā arī sēnīšu cepumiem, kas glazēti ar balto un tumšo šokolādi.

Bet ērtākai ēšanai un turēšanai rokās var noderēt mafini, kūciņas uz kociņiem un izdekorēti cepumu salmiņi. Tāpat bērnu vidū lielā cieņā ir cīsiņi – ja vien saldētavā vēl ir kārtainā mīkla, no šīm divām sastāvdaļām var pagatavot brīnumu lietas. Galvenais pieiet Mārtiņdienas gardumiem radoši un talkā ņemt arī pašu bērnu, lai ar lepnumu var teikt, ka piedalījies gatavošanā.

Atceries par pasniegšanu un iepakojumu


Tā kā mazās roķeles tirgošanas laikā ne tikai ņem gardumus, bet arī naudiņu, atceries, ka gluži higiēniski nav visu grābstīt ar rokām pa tiešo. Daudzos lielveikalos nu jau plašā klāstā atrodami caurspīdīgi mazi saiņošanas maisiņi un tūtas, kārbiņas, mafinu papīriņi un citi sīkumi, kas var ļoti noderēt Mārtiņdienas tirdziņiem. Ja mazais tirgotājs citiem piedāvā gabaliņos sagrieztu kūku, iedod līdzi salvetes. Cepumus vari sasaiņot maisiņos, bet katru iebiezinātā piena riekstiņu vai citas lipīgas konfektes vari ielikt mazāka vai lielāka izmēra mafinu papīra formiņās. Tā mazais tirgotājs nesmērēsies ar lipīgiem pirkstiņiem un citiem būs prieks viņa preci iegādāties.

Gardā medus kūka

Medus kūka, kas ir patiesi mitra, ar krējumu bagāta un gardām medus biskvīta kārtām. Un tās pagatavošana neaizņems visu dienu.

Lasīt vairāk

Rudenīgie ķirbju un auzu pārslu cepumi

Foto: DELFI

Šī recepte ir vēl viens apliecinājums tam, ka reizēs, kad mājās nekā nav, bet tik ļoti gribas ko garšīgu, top vislabākās idejas. Prātojot, kā likt lietā pārpalikumus no ķirbja, nolēmu iemēģināt veiksmi tiem cepumu veidolā. Un, jāatzīst, gala rezultāts nelika vilties!

Lasīt vairāk

Burkānu un ananasu mafini bez olām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Interesanti mafini no burkānu un sasmalcinātu ananasu mīklas. Smaržos pēc rudens un kanēļa. Recepte jo īpaši piemērota tiem, kas neēd olas.

Lasīt vairāk

Ievārījuma un kokosriekstu mafini

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mafini, kas atgādinās kokosriekstu konfektes. Izcili gaisīgi un saldeni, ar ievārījumu, kas paslēpies kūciņas viducī.

Lasīt vairāk

Šokolādes – pārslu bumbiņas

Foto: Shutterstock

Šokolādes – pārslu bumbiņas ikdienas gardumiem un svētkiem.

Lasīt vairāk

Klasiskie 'Žagariņi'

Foto: DELFI

Gardie bērnības našķi – "žagariņu" cepumi. Tik gardi un saldi, it īpaši ja tos pārkaisa ar pūdercukuru. Gatavoti pēc "Cāļa virtuves" fotoreceptes.

Lasīt vairāk

Zemesriekstu sviesta batoniņi

Foto: Shutterstock

Neviens mājās gatavotais batoniņš neizkonkurēs veikalos pirktos, un šis našķis garšos arī tiem, kas līdz šim ar zemesriekstu sviestu varbūt vēl nav sadraudzējušies. Ietin batoniņus cepampapīrā un paņem līdzi uz darbu vai iedod bērniem dienas gaitās, lai atjaunotu enerģiju spēka izsīkuma brīžos.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrādziņi ar cīsiņiem

Foto: Publicitātes attēls

Fiksā kārtainās mīklas pīrāgu recepte ar cīsiņiem. No dotā sastāvdaļu daudzuma sanāks astoņi prāvi pīrādziņi, ko notiesāt, kamēr vēl silti. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rīgas miesnieks".

Lasīt vairāk

Popkorns sāļās karameles glazūrā

Foto: Shutterstock

Daudziem kino seanss nav iedomājams bez popkorna kraukšķināšanas, un no šīs vājības nevajag atteikties arī mājas kino vakaros. Lūk, recepte dievīgi gardam popkornam, kas garšos nesalīdzināmi labāk par jebkuru veikalā iegādāto jau gatavo kraukšķi!

Lasīt vairāk

Smaidīgie cepumi ar džema un sviesta krēma pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas var būt jaukāks par našķi, kas uzlabo omu? Šie cepumi būs kārums, kas ēdājā raisīs smaidu, bet katrs kumoss būs bauda garšas kārpiņām.

Lasīt vairāk

Cepumu salmiņi, kas dekorēti ar cukura lodītēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jautrs un košs našķis, kas jo īpaši patiks bērniem kādā ballītē. Saldos cepumu salmiņus var grauzt gluži kā konfektes uz kociņa.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu cepumiņi

Foto: Shutterstock

Garšīgi kokosriekstu skaidiņu cepumi, kuri, turklāt, ir ļoti viegli un ātri pagatavojami. Visvairāk laika paies, kamēr mīkla pusstundu ledusskapī atpūtīsies.

Lasīt vairāk

Virtuļi ar kanēli un pūdercukuru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Silti, smaržīgi un, ak, cik kārdinoši – mājās gatavoti virtuļi. No rauga mīklas pagatavotos gardumus pēc novārīšanas eļļā pārkaisa ar pūdercukura un kanēļa maisījumu. Pasniedz, kamēr vēl silti, tad tie garšos debešķīgi.

Lasīt vairāk

Biezpiena bumbiņas gluži kā bērnībā

Foto: DELFI

Ņemam biezpienu, olas, mazliet cukura un pamats gardu biezpiena bumbiņu jeb pončiku mīklai gatavs. Saldais bērnības gardums būs lielisks našķis, kuru pagatavot it nemaz nav sarežģīti.

Lasīt vairāk

Šokolādes kūciņas uz kociņa jeb 'cake pops'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam jautrs veids, kā pasniegt individuālas šokolādes kūku porcijas – šokolādes kūkas bumbiņas liek uz kociņiem, un apviļā izkausētā šokolādē. Lielisks variants, kā atsvaidzināt svinību galdu, piedāvājot ko nedaudz atšķirīgu.

Lasīt vairāk

Svaigi banāni tumšajā šokolādē

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojams gardums reizēm, kad gribas ko saldu un garšīgu. Vajadzēs vien pāris banānus un mazliet izkausētas šokolādes, lai pagatavotu šīs svaigās "konfektes".

Lasīt vairāk

Košie smilšu mīklas zvaigžņu cepumi ar cukura glazūru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam viegli pagatavojami sviesta mīklas cepumi, kuru pagatavošanā noteikti iesaisti arī bērnus. Cepumus rotā ar paša pagatavotu cukura mastiku. Košie cepumi būs īsts gardums un bērnu ballītes ēdiens.

Lasīt vairāk

Trauslie 'Riekstiņi' ar iebiezinātā piena pildījumu

Foto: Shutterstock

Gaidītākais našķis bērnu ballītēs - smilšu mīklas "Riekstiņi" ar iebiezinātā piena pildījumu.

Lasīt vairāk

Cepumi 'Sēnītes' gluži kā bērnībā

Foto: Privātais arhīvs

"Mana ģimenes "firmas" recepte ir "Sēnītes". Tā ir iegūta no mammas vecās pierakstu klades un bēniņos atrastās pannas. Tās tiek liktas galdā katros svētkos un nestas arī citiem kā cienasts," par savu ģimenes gardāko recepti stāsta Signe Griķe. Viņa to iesūtījusi Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursam. Piedāvājam to izmēģināt arī ikvienam Tasty.lv lasītājam!

Lasīt vairāk

Pavisam vienkāršās un ātrās kārtainās mīklas smalkmaizītes ar zemeņu cukuru

Foto: DELFI

Pavisam ātrs našķis brīvdienu pēcpusdienai, kam būs nepieciešama vien kārtainā mīkla un cukurs. Mēs izmantojām Vaniļas debesis gatavoto zemeņu cukuru, bet tikpat labi tā vietā var izmantot cukuru, kas samaisīts ar kanēli vai cukuru, kam piejauktas smalki sagrieztas vai blendētas, svaigas vai saldētas ogas.

Lasīt vairāk

Vecie, labie un pavisam vienkāršie biezpiena pončiki

Foto: Shutterstock

Gardie, gaisīgie un aromātiskie biezpiena pončiki. Tik vienkārši pagatavojami un piemēroti, ja vēlies kārumu gatavošanā iesaistīt arī ģimenes jaunākos locekļus. Sadaliet pienākumus, bērniem uzticot mīklas bumbiņu veidošanu, lai vēlāk tās pārvērstu gaisīgajos pončikos.

Lasīt vairāk

Cepumu zvaigznītes ar riekstu krēma pildījumu

Foto: Vida Press

Glītās cepumu zvaigznītes ar riekstu krēma pildījumu radīs īstu svētku noskaņu.

Lasīt vairāk

Krāsainie kokosriekstu cepumiņi ar auzu un rīsu pārslām

Foto: Vida Press

Dzīvespriecīgi un koši, šie cepumiņi piešķirs krāsas tavai ikdienai. Turklāt tie, pateicoties gaisīgajām rīsu pārslām, burtiski kūst uz mēles.

Lasīt vairāk

Mafinu pannā cepti pīrāgi ar cīsiņiem jeb cīsiņu rozītes

Foto: Publicitātes attēls

Garšīgs našķis ar cīsiņiem – kārtainās mīklas pīrādziņi. Ap cīsiņiem apvītā siera šķēlīte patīkami kusīs mutē, bet kečups pīrādziņa pamatnē būs jauks pārsteigums ēdājiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!