Kādām sastāvdaļām tad jābūt pieliekamā vai ledusskapja krājumos, lai varētu pagatavot gardu zupu zibens ātrumā? Pirmkārt, dažādiem dārzeņiem, turklāt šis ir īstais brīdis, kad izmantot saldētavas krājumos noslēptos saldētu dārzeņu maisījumus, aiztaupot sev ķēpāšanos ar dārzeņu mizošanu un smalcināšanu. Starp citu, no dārzeņiem vien, pat bez kripatiņas gaļas pārdesmit minūšu laikā var pagatavot aromātisku un sātīgu dārzeņu biezzupu, kas garšos gan lieliem, gan maziem ēdājiem. Šeit atradīsi lērumu ideju.
Otrkārt, buljonam – vislabāk, protams, pašgatavotam (kā to paveikt, stāstījām te) un sasaldētam, bet nebūs nekāds grēks, ja izmanosi arī kvalitatīvus buljona kubiņus. Treškārt, dažādiem konservējumiem, piemēram, konservētām pupiņām, turku zirņiem, bietēm, kukurūzai un lēcām.
Ja vēlies gatavot zupu ar gaļas piedevu, tad labākā izvēle būs maltā gaļa, vistas fileja, kā arī dažādi kūpinājumi un desiņas, ko atliks tikai sasmalcināt un pievienot zupai. Arī garneles, laša gabaliņi un saldētas jūras veltes, pievienotas verdošajam buljonam, būs gatavas jau pēc pāris minūtēm. Ja tava ledusskapja krājumos ir pašgatavoti gaļas konservi, tad arī tie lieliski noderēs, lai ātri pagatavotu sātīgu zupiņu. Šim nolūkam vari izmantot ne vien gaļas, bet arī tunča konservus.
Lai izvairītos no nevajadzīgas trauku izmantošanas, visu sastāvdaļu apcepšanu veic tajā pašā katlā, kurā zupa tiks vārīta (šim nolūkam labāk izvēlēties katlu ar biezām sieniņām), pēcāk pārlejot visus labumus ar elektriskajā tējkannā uzkarsētu ūdeni, šādi ieekonomejot laiku gan uz zupas gatavošanās, gan uz trauku mazgāšanas rēķina.
Sātīgumu zupai piešķirs kāda sauja makaronu, rīsu, miežu putraimu kuskusa vai bulgura. Ar šīm sastāvdaļām gan īpaši neaizraujies, pretējā gadījumā iecerētās zupas vietā iegūsi pabiezu stūķi.
Zupai nebūt nav jābūt sarežģītai un gatavotai no pārmērīgi daudzām un dažādām sastāvdaļām, bieži vien tieši zupas piedevas, ko pievienojam tai pirms pasniegšanas, spēlē "galveno lomu". Aromātiski sasmalcināti zaļumi, dīgsti, svaigi malti pipari, siera skaidiņas, baltmaizes grauzdiņi, pāris piles citrona sulas – tas viss piešķir zupa papildu struktūru un garšu. Retāk lietoti, bet lieliski zupas "pēdējā brīža" papildinājumi, ir grauzdētas sēkliņas, ķiploku jogurts vai karote aromātiska pesto.
Lai labi garšo!
Pavasara zaļā cukīni un brokoļu zupa ar kale kāpostu
Zaļa un spēcinoša pavasara zupa ar cukīni, brokoļiem un zaļo kale kāpostu. Pikantas garšas notis tai piešķirs ingvers, ķiploki un kurkuma.
Ātrā nūdeļu zupa ar konservētiem zirņiem un pupiņām
Ātrā versija par klasisko itāliešu "minestrone" – garda un sātīgā dārzeņu zupa ar nūdelēm, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad maltītes gatavošanai ir pavisam maz laika, jo šo zupu iespējams pagatavot vien 20 minūšu laikā.
Ātrā laša zupa ar mārrutkiem un kausēto sieru
Ļoti sātīga laša zupa ar kausētu sieru un mārrutkiem – tik garda, ka nenoēsties!
Ātrā tomātu biezzupa ar sarkanajām lēcām
Ātri un pavisam vienkārši pagatavojama tomātu zupa, kurai sātīgumu piešķir sarkanās lēcas.
Ātrā vistas zupa ar rīsiem, lēcām un kausēto sieru
Tumīga, sātīga un ātri pagatavojama vistas zupa, kas ir kā radīta auksto ziemas dienu vakariņu reizei. Ja vēlies, lai zupiņa ir īpaši sildoša, pievieno tai kapātu čili, čili pulveri vai čili pārslas.
Ātrā rīsu zupa ar šprotēm un puraviem
Ātri pagatavojama rīsu zupa ar šprotēm un puraviem darbdienu vakariņām. Kaut zupas gatavošanai jāizmanto vien pāris pavisam vienkārši produkti, rezultāts ir gards un ļoti apetītlīgs.
Ātrā dārzeņu - piena zupa
Vienkārša dārzeņu - piena zupa vieglām pusdienām vai launagam.
Liesā gavēņa zupa ar griķiem un skābētiem gurķiem
Ātri un vienkārši pagatavojama dārzeņu zupa gavēņa laika ēdienkartes atsvaidzināšanai. Īpašu garšas noti zupai piešķir griķi, salikumā ar skābētiem gurķiem. Šo garšu kombināciju nudien ir vērts izmēģināt!
Ātrā maltās gaļas–pupiņu zupa
Ātrā maltās pupiņu–maltās gaļas zupa - ja vēlas, tad var ēst kopā ar grauzdiņiem.
Veģetārā šķelto zirņu zupa
Ātrā un sātīgā pupiņu biezzupa bez gaļas
Ātri pagatavojama, tumīga un garda pupiņu biezzupa sātīgām darbdienu vakariņām. Pasniedz to ar grauzdētām ķiplokmaizes šķēlītēm un baudi mājinieku uzslavas.
Ātrā biešu zupa ar frikadelēm
Biešu zupa ar frikadelēm – ātri pagatavojamai un sildošai maltītei.
Ātrā lēcu un burkānu zupa
Frikadeļu zupa ar redīsiem un lociņiem
"Negaidīti vēsajā maijā organisms brēktin brēc pēc kā svaiga un vitamīniem bagāta, tādēļ ierasto frikadeļu zupu patīkami atsvaidzinās tikko plūktas dilles, lociņi un redīsa kraukšķis," - iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce–Palma.
Ātrā tunča un turku zirņu zupa
Ar šo nedaudz austrumniecisko tunča - turku zirņu zupu pārtikas pētniece Laura Grēviņa piedalās BioLoģiskās zupas izaicinājumā. Visas zupas sastāvdaļas, izņemot laima lapas un konservēto tunci, ir bioloģiskas. Savukārt tuncis nāk no ilgtspējīgas zivjsaimniecības, nozvejots ar tradicionālām metodēm, nekaitējot citiem jūras iemītniekiem.
Ātrā tomātu zupa - harčo
Garda gruzīnu tomātu zupa - harčo, kas ir arī ātri pagatavojama.
Krēmīga siera zupa ar malto gaļu
Vienkāršā un fantastiski gardā mīdiju zupa ar tomātiem
Neesmu sarežģītu un laikietilpīgu recepšu cienītāja, tāpēc cenšos dzīvot (lasi – "gatavot") pēc iespējas vienkāršāk, tomēr tas neliedz allaž izdomāt ko jaunu. Viens no maniem pēdējā laika atklājumiem ir ēdieni, kur var izmantot saldētās mīdijas. Tā nu 10 minūšu laikā tapa dievīga zupa, kas pazuda no galda vēl ātrāk, nekā radās.