Foto: Shutterstock
Teju katram no mums ir vismaz viens ēdiens, pret kuru neizjūtam īpašas simpātijas jau kopš bērnudārza vai skolas laikiem. Aptaujājot kolēģus, draugus un paziņas, noskaidrojām, ka virkne ēdienu ir krituši masveida nežēlastībā. Izrādās, teju katrs otrais ir uz "jūs" ar piena dārzeņu zupu, griķiem, aknu mērci, marinētiem ķirbjiem u.c. Piektienas vakara izklaide sastādījām recepšu kolekciju, kurā iekļāvām ēdienus-bērnības traumas, un aicinām arī jūs komentāros padalīties ar savu pieredzi.

Lūk, "Tasty" aptaujāto respondentu viedokļi!

"Man kopš bērnības riebjas grūbas. Pirmsskolas grupiņā ilgu laiku nevarēju saprast, kas tas ir, ko mums dod ēst. Mammai mājās skaidroju, ka dod kaut ko baltu ar melnām svītriņām pa vidu."

""Peldošās salas" ir kaut kas superšausmīgs. Kā var kaut ko tik pretīgu izdomāt? Bērnībā mērci izēdu, bet pašas "salas" apraku puķu podos."

"Skolas ēdnīcas aknu mērce jau šķīvī izskatījās aizdomīgi – kartupeļi mirka mērces un aknu gabaliņos, bet uzkožot secināju, ka garšo drausmīgi, ar kaut kādām cīpslām iekšā un vidus vēl sārts. Sākumskolas pieredze sabojāja to ēdienu uz visu atlikušo mūžu."

"Gulašā lielākā daļa gaļas gabalu bija ar treknu speķi un ādu, bet klāt deva pārvārītus, bezgaršīgus makronus."

"Neēdu vārītus pelmeņus. Pēdējo reizi tos ēdu, kad tētis bija atnācis no armijas – man viņam bija kauns pateikt, ka es negribu ēst un jūtos apslimusi. Rezultātā izvēmos."

"Piena dārzeņu zupa ir neēdama. Un vispār visas piena zupas, ko deva skolā, bija pretīgas – ar piena plēvi pa virsu."

"Nesaprotu cilvēkus, kas jūsmo par baravikām. Man kopš bērnības riebjas glumā, staipigā baraviku mērce, un marinētas baravikas vispār ir ārpus manas saprašanas."

"Tajās dienās, kad tika ceptas kotletes, "smaržoja" visa skola. Vēl tagad atceros to smaku un no zivju kotletēm turos pa gabalu."

"Skolas pavāres nezin kā iemanījās regulāri piededzināt visas putras. Tāpēc tagad, atceroties to piedeguma smaku, neēdu ne rīsu, ne griķu, ne mannas putru. Auzu vēl kaut cik, bet prosas putras rūgtā piegarša, šķiet, vēl tagad stāv mutē."

"Man drebuli uzsit vistas zupa, atceroties, kā skolā no šķīvja smēlu ārā ļenganās vistu ādas."

"Bērnībā riebās (un joprojām negaršo) griķi. Vienmēr cerēju, ka griķu dienās būs saldais, kas man garšo, jo man negaršoja prosas putra un tas baltais receklis – piena ķīselis."

Varbūt tomēr ir vērts stāties pretī saviem aizspriedumiem un dot bērnībā nemīlētajiem ēdieniem otro iespēju? Ļoti iespējams, ka pareizi pagatavota putra bez piedeguma, sulīgas zivju kotletes vai ķīselis patiesībā garšo tīri labi!

Supervienkāršais piena ķīselis

Foto: Shutterstock

Gards un viekārši pagatavojams piena ķīselis, ko pasniedz ar ogu mērci, skābenu dzērveņu ķīseli, aukstu pienu vai vaniļas mērci.

Lasīt vairāk

Vienkāršais šokolādes ķīselis

Foto: Shutterstock

Šokolādes ķīselis vai želejveida deserts, ko pasniedz ar putukrējumu, aukstu pienu vai ar skābenu dzērveņu ķīseli.

Lasīt vairāk

Piena zupa ar makaroniem

Foto: Shutterstock

Parastā piena un makaronu zupa. Īpaši garda launaga laikā, lai pabarotu bērnus.

Lasīt vairāk

Ātrā dārzeņu - piena zupa

Foto: Shutterstock

Vienkārša dārzeņu - piena zupa vieglām pusdienām vai launagam.

Lasīt vairāk

Aknas krējuma – sīpolu mērcē

Foto: Shutterstock

Aknas krējuma – sīpolu mērcē. Kā radītas kārtīgām pusdienām vai vakariņām!

Lasīt vairāk

Veselīga griķu putra

Foto: Shutterstock

Īpaši garda un veselīga griķu putra.

Lasīt vairāk

Peldošās salas

Foto: Privātais arhīvs

"Sen zināmās un gardās peldošās salas - gards deserts īstiem kārumniekiem. Es izmantoju lauku olas, tāpēc vaniļas mērce sanāca tik skaisti dzeltena," recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Henzele.

Lasīt vairāk

Svaigu kāpostu zupa ar liellopa gaļu

Foto: Shutterstock

Garda un sātīga svaigo kāpostu zupa ar liellopa gaļu. Īpaši labi garšos, pasniegta ar skābo krējumu un kapātiem lociņiem.

Lasīt vairāk

Grūbu putra ar speķi

Foto: Shutterstock

Grūbu putra ar speķi - garda klāt piedzerot kefīru, kam virsū uzbērts sāls un pipari.

Lasīt vairāk

Mannas - piena putra

Foto: Shutterstock

Pienā vārīta mannas putra ar bērnības garšu.

Lasīt vairāk

Marinētas baravikas

Foto: Privātais arhīvs

Pārbaudītu baraviku marinādes recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Iveta Penele.

Lasīt vairāk

Prosas putra ar pienu

Foto: Shutterstock

Prosas - piena putra, ja gatavosi, kā receptē, tad nebūs ne rūgta ne cieta!

Lasīt vairāk

Aknu šnicele ar kartupeļu biezputru

Foto: Shutterstock

Vienkāršā aknu šnicele ikdienas pusdienu un vakariņu maltītei, kas īpaši labi garšos ar gaisīgu kartupeļu biezputru un sālīta gurķa šķēli vai skābētiem kāpostiem.

Lasīt vairāk

Krievu virtuves klasika - pelmeņi

Foto: Shutterstock

Pašu gatavotie pelmeņi šīs dienas vakariņām vai saldētavā, līdz sakārojas.

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu biezenis ar kūpinātu šķiņķi

Foto: Shutterstock

Ļoti sātīgi un lēti - šķelto zirņu biezenis ar apceptiem šķiņķa kubiņiem.

Lasīt vairāk

Piparkūku kakao ar dedzinātiem zefīriem

Svētku sajūtai un īpašam pārsteigumam - kakao dzēriens ar dedzinātu zefīru.

Lasīt vairāk

Marinēti ķirbji

Foto: Shutterstock

Ziemas krājumu papildināšanai – marinēti ķirbji.

Lasīt vairāk

Baltā mērce

Foto: Shutterstock

Baltā mērce - gardam aizdaram.

Lasīt vairāk

Speķa un sīpolu mērce

Foto: Shutterstock

Gardo speķa un sīpolu mērci pasniedz pie dārzeņu, pākšaugu, makaronu ēdieniem.

Lasīt vairāk

Heka fileja saldā krējuma un sīpolu mērcē

Foto: Shutterstock

Gardai maltītei - sautēta heka fileja saldajā krējumā un sīpolos.

Lasīt vairāk

Vienkāršās zivju kotletes

Foto: Shutterstock

Prasmīgi pagatavotu zivju kotlešu garša ir maiga, tādēļ tām nav nepieciešams pievienot liekas garšvielas. Zivju kotletes var pasniegt gan tradicionālā veidā – ar kartupeļu biezputru un salātiem, gan izmantot tās radošāk, piemēram, gardu zivju burgeru pagatavošanai. Mencas gaļu vari aizstāt arī ar mintaja vai pikšas fileju.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas gulašs

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams gulašs ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!