Foto: Shutterstock
Vasarā, gluži kā pēc uztura speciālistu labākajām rekomendācijām, zaļos lakstus un salātus dažādās kombinācijās šķinam iekšā pat vairākas reizes dienā. Tiesa gan, gatavojot salātus no sezonas labumiem, der atcerēties, ka majonēzes vai trekna krējuma vietā aizdaram labāk izvēlēties kvalitatīvu augu eļļu vai kaloriju ziņā daudz pieticīgāko jogurtu. Lai nāktu tev talkā ar idejām, no "Tasty" apcirkņiem saulītē izcēlām 24 receptes salātiem ar vieglām jogurta mērcēm tavai vasaras ēdienkartei.

Ātrie bulgura salāti ar ceptu sieru un olu

Foto: Publicitātes foto

Nereti, pārnākot mājās pēc ikdienas darbiem, mums trūkst iedvesmas veltīt daudz laika vakariņām. Ko pagatavot, ja vēlies paēst garšīgi, veselīgi un ātri? Veselīgas ēšanas eksperte Olga Ļubina sadarbībā ar "Rimi" piedāvā recepti sātīgiem siltajiem salātiem, kuru pagatavošana aizņems vien 20 minūtes.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar turku zirņiem un garnelēm

Foto: Publicitātes foto

Makaroni apvienojumā ar sezonālo produktu svaigajām garšām būs šīs vasaras ideālā kombinācija. Veselīga dzīvesveida blogs "Foodprep.lv" un "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā pastas salātu recepti piknikam vai pusdienu pārtraukumam parkā.

Lasīt vairāk

Fiksie biezpiena salāti ar Korejas burkāniem, seleriju kātiem un krabju nūjiņām

Foto: Privātais arhīvs

Ja palaimējies tirgū vai bodē tikt pie sulīgiem seleriju kātiem, tad tos var nokraukšķināt visneiedomājamākajos veidos, piemēram, kombinācijā ar latviešu biezpienu, Korejas burkāniem un austrumniecisko kinzu. Savukārt kosmopolītiskās krabju nūjiņas šajos salātos kalpo kā garšviela, piešķirot tiem umami garšu. Ātri, vienkārši un bez liekām kalorijām!

Lasīt vairāk

Sātīgie tomātu salāti ar sieru, olām un baziliku

Foto: DELFI

Piecu minūšu laikā pagatavojami tomātu salāti, kas ir vasarīgi svaigi, bet vienlaikus arī gana sātīgi un olbaltumvielām bagāti, lai kalpotu kā pilnvērtīga ēdienreize.

Lasīt vairāk

Selerijas saknes salāti ar papriku, tomātiem un jogurta mērci

Foto: Shutterstock

Sulīgi seleriju saknes salāti ar papriku un tomātiem, aizdarīti ar vieglu mērci uz jogurta bāzes.

Lasīt vairāk

Lapu salāti ar vārītu olu un jogurta-sinepju mērci

"Lapu salātus vasarā es varētu apēst daudz, bet ar nosacījumu - pēc iespējas dažādākus, un šad tad arī sātīgākus. Sātīgumam viens no ātrākajiem un vienkāršākajiem variantiem ir vārīta ola, bet dažādībai – katru reizi citādāka salātu mērce. Šī ir mana iecienītākā – jogurta un sinepju. Sāli katrs pievieno pēc savas garšas, manai to nevajag," stāsta bloga "Absolūts Ēd" autore, bioloģiskā lauksaimniece Ilze Lipska.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie salāti ar vistu, turku zirņiem un vīnogām

Foto: DELFI

Pavisam citādi salāti, kur lieliski harmonē sāļās, saldās, maigās un nedaudz pikantās garšu nianses.

Lasīt vairāk

Avokado un garneļu salāti ar jogurta mērci

Foto: Shutterstock

Avokado un garneles ir garšu tandēms, kas veido ideālo saskaņu. Papildini salātus ar kādu tomātu un svaigu jogurta mērcīti.

Lasīt vairāk

Burkānu salāti ar rozīnēm, valriekstiem un ingvera mērci

Foto: Shutterstock

Gardi burkānu salāti ar pikantu ingvera un citrusaugļu mērci. Salātos paslēpušās rozīnes un valrieksti, taču tās var aizvietot ar svaiga ābola gabaliņiem, bet valriekstu vietā izmantot jebkurus citus riekstus.

Lasīt vairāk

Kivi un nektarīnu salāti ar jogurtu

Foto: Shutterstock

Pavisam garda ideja, kā ikdienā uzņemt vitamīnus no kivi un saldenajiem nektarīniem. Augļu gabaliņus liec kārtās, starp katru klājot pa ēdamkarotei (vai vairāk) jogurta, kas sajaukts ar medu. Ja slaido līniju neieturi, droši jogurtu var aizstāt ar putukrējumu.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar vistu un ķiršiem

Foto: Shutterstock

Svaigi, mazliet grēcīgi, bet vasarai tieši laikā – lapu salāti ar apceptu vistas fileju un svaigiem, sulīgiem ķiršiem. Saldais mutē mīsies ar sāļo, bet sinepju mērcīte piešķirs patīkamu sīkstumu.

Lasīt vairāk

Garneļu - grauzdiņu salāti

Foto: Shutterstock

Garneļu - grauzdiņu salāti, ko pagūsi pagatavot arī tad, ja ciemiņi jau ceļā.

Lasīt vairāk

Ašais jogurta un biešu kārtojums ar fetas sieru un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Krēmīgs jogurts, patīkami skābenas marinētās bietes, pikantais fetas siers un karamelizētu valriekstu saldums veido neticami saskanīgu garšu kombināciju. Šī kārtojuma pagatavošana aizņems ne vairāk kā 15 minūtes tava dārgā laika, bet rezultāts – gan garšas, gan izskata ziņā – būs restorāna cienīgs.

Lasīt vairāk

Vasarīgie sviesta pupiņu un mazsālīto gurķu salāti

Foto: DELFI

Ja novārīts par daudz sviesta pupiņu, liec lietā vasaras gardumu salātos, aizvietojot kartupeļus. Kādam varbūt tieši šāda variācija iegaršosies vēl vairāk.

Lasīt vairāk

Figūrai nekaitīgs svētku rasols

Foto: Publicitātes foto

Klasisks rasols ir viens no biežāk gatavotajiem svētku ēdieniem, bet parasti tas asociējas ar kaut ko treknu un neveselīgu – šī recepte pierāda, ka rasols, aizstājot dažas sastāvdaļas ar veselīgākām alternatīvām un majonēzes vietā pagatavojot vieglu mērci, var būt gan veselīgs, gan vienkārši pagatavojams, gan tikpat garšīgs, kā ierasts! Recepti sadarbībā ar ''Elvi'' piedāvā pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.

Lasīt vairāk

Burkānu-ābolu salāti ar rukolu un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Svaigi un kraukšķīgi ābolu - burkānu salāti ar rukolu, bezpiedevu jogurtu un valriekstiem

Lasīt vairāk

Skābeņu un jauno kartupelīšu salāti ar jogurta mērci

Foto: Shutterstock

No skābenēm var izvārīt ne tikai zupu. Sajaucot jaunos kartupeļus, tvaicētus zirnīšus un skābeņu lapas, tu iegūsi atsvaidzinošus, pavasarīgus salātus, kas nevainojami saderēs ar gardo jogurta mērci. Izmanto nelielas vai vidēji lielas jaunās lapiņas.

Lasīt vairāk

Svaigie garneļu salāti ar vīnogām un āboliem

Foto: Vida Press

Kraukšķīgi saldskābi un ļoti svaigi - tieši šādi ir šie garneļu salāti, kas patiks gardēžiem, kuri nolēmuši samazināt ikdienā uzņemamo taukvielu daudzumu.

Lasīt vairāk

Burkānu-selerijas saknes salāti ar āboliem, ķiplokiem un jogurta mērci

Foto: Shutterstock

Gardi un veselīgi ābolu salāti ar burkāniem, ķiplokiem un selerijas sakni.

Lasīt vairāk

Salāti ar konservētu skumbriju un mazsālītiem gurķiem

Foto: Shutterstock

Gards un no skata varen glīts salātu kārtojums, kas priecēs ne vien punčus, bet arī acis. Salātiem sāli papildus pievienot nav nepieciešams, jo pietiks ar skumbrijas un mazsālīto gurķīšu sāļumu.

Lasīt vairāk

Griķu salāti ar bietēm, kūpinātu lasi un diļļu mērci

Foto: Publicitātes foto

Vasara ir īpašs laiks – tā ir iespēja svaigā gaisā būt gandrīz nepārtraukti, atpūšoties, izklaidējoties, svinot, strādājot un darot arī pavisam ikdienišķas lietas, piemēram, gatavojot un ieturot maltīti. Salātu recepti piknikam pie dabas krūts piedāvā kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks”.

Lasīt vairāk

Tunča salāti ar svaigu gurķi un jogurta–ķiploku mērci

Foto: Shutterstock

Gards un viegls tunča salātu kārtojums ar vārītām olām un svaigu gurķi, kas papildināts ar jogurta–ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Salāti ar olām un avokado, ko pildīt maizītēs

Foto: Publicitātes attēls

Sātīgi un gardi olu, gurķu un avokado salāti. Visu sajauc ar mērcīti, kas pagatavota no grieķu jogurta un avokado.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar bietēm un olām

Foto: Shutterstock

Veselīgām un vieglām pusdienām – spinātu un biešu salāti. Pasniedz ar jogurta mērcīti vai tāpat ar eļļu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!