Foto: Shutterstock

Rauga mīkla ir vispacietīgākā, mazprasīgākā un arī itin vienkārši pagatavojama. Tā ir kā pūkains mājdzīvnieks, ko, labi pabarojot un sasedzot, var izaudzēt par milzu zvēru, kurš gatavs stāties gardo pīrādziņu, bagātīgo plātsmaižu, kanēļa bulciņu un siera raušu armijā.

Rauga mīkla manā bērnībā nozīmēja pīrāgus, zaptsmaizītes un mazus baltmaizes kukulīšus, ceptus malkas krāsnī. Lai pie šiem gardumiem tiktu, bija vesels rituāls – ome krūzītē uz plīts malas atdzīvināja raugu, sajaucot to ar cukuru un pienu. Tad tika nocelts lielais siets un mums, bērniem, bija atļauts izsijāt miltus. Tie tik skaisti bira uz lielā virtuves galda! Tad raugs tika savienots ar miltiem, šķērsām lielajai bļodai, kurā tika iejaukta mīkla, tika nolikta koka karote, pats trauks sasegts ar linu dvieli un nolikts uz mūrīša. Un tad tas notika... Mīkla sāka augt kā tāds balts kaķēns, kurš stundas laikā sasniedza milzu runča apmērus un sāka kāpt ārā no bļodas (koka karote šo procesu nedaudz nobremzēja). Tad ome balto bēgli sapliķēja ar sviestu, sabārstīja ar miltiem un savaldīja. Un sākās rauga mīklas otrais izlaušanās mēģinājums. Otrā reizē tā no bļodas kāpa lēnāk un smagāk, atkal tika sapliķēta un pēc trešā izlaušanās mēģinājuma pārtapa pīrāgos un smalkmaizītēs.

Rauga mīkla ir patiesi vienkārša, kā tāda zemnieku meitene, atšķirīga no savām miltu māsām – kārtainās, plaucētās un smilšu mīklas, kuru gatavošanā samērā strikti jāievēro proporcijas.

Rauga mīkla gatavošanā pieļauj improvizācijas – viena sviesta karote šurp vai turp, viena miltu sauja vairāk vai mazāk – galarezultāts nemainīsies. Galvenais ir mīklu kārtīgi samīcīt un uzraudzēt, ļaujot tai kāpt no bļodas ārā.

Vienīgais klupšanas akmens šīs mīklas pagatavošanā ir raugs. Tas ir tāds neprognozējams dzīvnieciņš, kurš dažreiz aug labi, bet dažkārt apvainojies sēž trauka dibenā un nemaz nedomā celties augšup. Te nu katrai saimniecei jāatrod savs uzticams ražotājs, jāeksperimentē un jāpiebaro raugs tā, lai tas sniedz vēlamo rezultātu. Ja nekas cits nelīdz, tad jāsāk dusmīgi lamāties, jo latviešu tautas ticējumos šis paņēmiens minēts ne vienreiz vien! Piemēram, Straupē saka: "Lai maize labi rūgtu, mīcot labi jāskaišas." Savukārt Raunā ir recepte, kā maizi bez rauga izcept: "Maizi iejaucot, vajag bārties vai citu tādu troksni taisīt, tad maize labi rūgst arī bez rauga."

Tikmēr Rīgas pusē maizes rūgšanu garantēja vien dusmīga cilvēka piesaukšana: "Maizi cepot, piesauc tā cilvēka vārdu, kas dusmīgas un ātras dabas. Kad sauktais atsaucas, tad maizes mīcītājs atbild: "Rūgsti raugā!" Tad maize ātri uzrūgst."

Taču Tirzas pusē labu mīklu varēja iegūt smejoties:

Kad maizei raugu lej klāt, tad jāsmejas, lai labi rūgst.

Bet varbūt maize jāmīca un jācep tikai miesās kuplām dāmām, jo kā vēsta paruna, kāda saimniece, tāda maize, bet Seces pusē iesaka: "Maize jāmīca resnām meitām, tad maize ir mīksta un briedīga. "

Tā vai šā, bet galu galā mīkla uzrūgst un ir gatava šauties krāsnī pīrāgu, maizes, picas pamatnes vai plātsmaizes formā.

Rauga mīklai vienlīdz labi der gan sausais raugs, gan svaigais.

Rauga mīkla akceptē tās glabāšanu ledusskapī pāris dienas, tā pieļauj arī sasaldēšanas opciju. Vēl mīklai patīk, ja, gatavojot pīrādziņus vai smalkmaizītes, tai atļauj uz pannas vēl nedaudz piebriest, pirms likt krāsnī.

Lai raugs labi rūgst un gardi pīrāgi!

Rauga mīklas biezpienmaize

Foto: Shutterstock

Klasiska vērtība - rauga mīklas plātsmaize ar sulīgu biezpiena masu un žāvētiem augļiem.

Lasīt vairāk

Gardā magoņu rulete

Foto: Shutterstock

Ļoti mīksta, pūkaina magoņmaizīte, kuras gaisīgumu nodrošina samērā slapjā rauga mīkla. Tādējādi maizītei ir gandrīz kūkas tekstūra. Magoņu vietā var izmantot arī kapātus riekstus.

Lasīt vairāk

Bagātīgais svētku kliņģeris ar vārīto krēmu un mandeļu skaidiņām

Šī recepte ir domāta tiem, kas alkst pēc jauniem izaicinājumiem konditorejas māksla, jo darba būs daudz, bet rezultāts izcils, jo kliņgeris sanāk mīksts, sulīgs, aromātisks un ļoti bagātīgs. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Pītās maizītes ar vārīto krēmu un riekstiem

Foto: Privātais arhīvs

Izcili gardas un pufīgas, tās pazudīs no šķīvja zibens ātrumā. Maizītes garšo lieliski, un māju piepildīs maģiskais, tikko cepto gardumu aromāts. Recepti iesaka gardēde Kristīne Henzele.

Lasīt vairāk

Riekstu un žāvētu augļu apaļmaizītes

Foto: Vida Press

Svaigi ceptu smalkmaizīšu aromāts teju katram asociējas ar bērnības atmiņām un liek mutē saskriet siekalām. Tiesa, visgardākās ir pašu ceptās maizītes, tāpēc piedāvājam vienkāršu un ātri pagatavojamu recepti, lai launagā galdā varētu celt bērnības gardumu, kas īpaši labo garšos ar piparmētru tēju.

Lasīt vairāk

Ideālā rauga mīkla pufīgiem pīrādziņiem

Foto: Privātais arhīvs

Kad no virtuves uzvēdī pīrādziņu smarža, skaidrs, ka svētki ir klāt! Gatavojoties līgošanai, pārbaudītu rauga mīklas recepti iesaka mūsu lasītāja Līga Druka - Smalkā.

Lasīt vairāk

Sāļais pīrāgs ar sieru, krabju nūjiņām un žāvētu cauraudzīti

Foto: Privātais arhīvs

Sātīgais pīrāgs ir vienkārši pagatavojams no tā, kas atrodams mājās. Ja nav siera, krabju nūjiņu vai žāvēta cauraudzīša, pievieno pīnei citas sastāvdaļas, kas tev garšo. Un siltā pīrāga smarža, kas piepildīs virtuvi, radīs māju sajūtu. Recepti iesaka gardēde Kristīne Karnāte.

Lasīt vairāk

Cīsiņi kārtainajā rauga mīklā – konditoreju klasika

Foto: Privātais arhīvs

Tikko izņemti no krāsns, tie garšos īpaši labi. Tos ar prieku apēdīs arī bērni. Konditoreju klasika no bērnības laikiem interesantā un citādā izpildījumā. Recepti iesaka gardēde Judīte Suharevska.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Prāvā ražas svētku maize

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tā kā augusts ir laiks, kad uz laukiem tiek novākti graudi, īstā lieta, ar ko šo notikumu svinēt, ir maizīte. Vadoties pēc attēlos redzamās pamācības, arī mājās iespējams izcept lielu un izskaistinātu kviešu baltmaizes kukulīti. Vajadzīgi vien milti, pacietība un uzticama cepeškrāsns.

Lasīt vairāk

Mājās cepta maize no trīs veidu miltiem

Foto: DELFI

Pašu cepta maize – tas nebūt nav sarežģīts uzdevums. Ja garšvielu plauktiņā ir sausais raugs, milti un ūdens, ar to pietiek, lai izceptu kārdinošu maizes klaipiņu.

Lasīt vairāk

Mīksta maizīte ar kraukšķīgu garoziņu

Foto: Veronika Ļevša

Tikko ceptas maizes smarža mājās, iespējams, ir viena no skaistākajām smaržām pasaulē. Un pašas cepta maize ir katras saimnieces lepnumiņš. Tagad, kad rudens atkal tāds skarbāks gadījies, mājās cepta maize liekas divtik vērtīga – nomierina, harmonizē un dara priecīgu. Recepte nākusi no Veronikas Ļevšas mājīgās un jaukās virtuves.

Lasīt vairāk

Magoņmaizītes

Foto: Shutterstock

Mīkstas un gardas magoņmaizītes, kas būs vēl jo gardākas, ja pašu ceptas. Ēd kamēr vēl siltas, klāt piedzerot kādu glāzi auksta piena.

Lasīt vairāk

Kanēļmaizītes ar gardu krēmsiera glazūru

Foto: Shutterstock

Ļoti smaržīga, garda smalkmaizīte, kas aplieta ar krēmsiera glazūru, iekarojusi pasauli ar nosaukumu "Cinnabon". Šīs slavenās bulciņas cepēji gan neatklāj nevienam savus cepšanas noslēpumus, bet tu vari izmēģināt savus spēkus tās atdarināšanā. Šai maizītei ir jābūt mīkstai un pūkainai, to pasniedz vēl siltu, pārlietu ar gardo krēmsiera glazūru. No mūsu receptē piedāvāto sastāvdaļu dotā daudzuma iznāks 12 kanēļmaizītes.

Lasīt vairāk

Bokas jaunkundzes kanēļmaizītes ar āboliem

Foto: Shutterstock

Mums labpatīk domāt, ka Bokas jaunkundzes ceptās kanēļmaizītes bija tieši tādas - kārdinoši sulīgas, pēc kurām vēl ilgi smaržo visa māja, ik pa laikam rosinot nočiept no šķīvja vēl vienu.

Lasīt vairāk

Klasiskie speķa rauši

Foto: Shutterstock

Speķa rauši, kas uz svētku galda pāri nepaliks.

Lasīt vairāk

Medus rauši

Foto: Shutterstock

Tradicionāls latviešu godu kārums - medus rausis, tik piemērots rudenīgajam laikam, kad jau bagātīgi pieejams svaigais šī gada medus.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: īsteni latviskie speķa pīrādziņi svētkiem

Foto: "Virtuve diviem" publicitātes foto

"Šie ir pīrāgi, kas vairākas dienas stāv mīksti līdz pēdējam. Tādi īsti latviešu pīrādziņi. Ar laiku esmu nonākusi pie secinājuma, ka ne receptēs vaina, ka pīrāgi sanāk cieti vai ne tādi, kā gribas. Esmu gatavojusi arī lieliskus pīrādziņus gandrīz bez taukvielām un piena. Svarīgākais tomēr ir ievērot noteiktus pamatprincipus, gatavojot rauga mīklu, – tai jābūt labi izmīcītai, elastīgai, labi uzrūgušai. Nevajag likt klāt pārāk daudz miltus un pirms likšanas krāsnī pīrāgi uz plāts noteikti jāuzraudzē vēlreiz. Vieglāk būs gatavot, izmantojot sauso raugu, jo tas tik ātri nepārrūgst un ir ilgāks laiks darboties," noderīgus padomus un pārbaudītu speķa pīrāgu recepti iesaka recepšu bloga "Virtuve diviem" autori.

Lasīt vairāk

Pilngraudu pica ar ķirbi, bekonu un spinātiem

Foto: Vida Press

Šo gribas dēvēt par rudens un ziemas sezonas picu, jo uz sātīgās pilngraudu pamatnes saulainais ķirbis satiekas ar sīvo sīpolu un kraukšķīgām bekona šķēlēm, bet ierasto tomātu mērci aizstāj pikantā čili mērcīte.

Lasīt vairāk

Fokača - itāliešu maize

Foto: Shutterstock

Fokača ir garda un aromātiska itāliešu maize ar ķiplokiem, olīvām un garšaugiem. Tās cepšanai vari izmantot arī saulē kaltētus tomātus.

Lasīt vairāk

Gardā fokača ar tomātiem, ķiplokiem un oregano

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

"Nekad neesmu izmantojusi gatavos maizes maisījumus, jo tad, manuprāt, zūd pašceptas maizes nozīme. Kā nekā maisījumi ir pilni ar dažādiem uzlabotajiem un citām nevajadzīgam drazām. Gribu katru iedrošināt, cik vienkāršs un nesāpīgs pasākums ir maizes cepšanai mājās," rosina kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce-Palma.

Lasīt vairāk

'Semlor' jeb zviedru marcipāna maizītes

Foto: Publicitātes foto

Tradicionāli zviedru "semlor" maizītes, kuru pildījumā tiek izmantota mandeļu masa, tika ceptas pēdējām svinībām pirms Lielā gavēņa. Tās Zviedrijā ir ļoti iemīļotas gan pieaugušo, gan bērnu vidū, tādēļ mūsdienās konditoriju skatlogos šīs maizītes parādās jau uzreiz pēc Ziemassvētkiem. Recepti piedāvā AS "Dobeles dzirnavnieks" sadarbībā ar kulinārijas bloga "Lindas Virtuve" autori Lindu Tellgrenu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!