Foto: Shutterstock
Pavasaris ir gaisā! No vienas puses, ar jaunu iedvesmu gribētos kalnus gāzt, no otras puses, spēciņa par maz. Pavasara nogurums, stresi un kreņķi atņem ne tikai spēku, bet arī dzīvesprieku. Ēdiens nav atbilde uz visiem jautājumiem, tomēr ar spēcinošu un uzmundrinošu ēdienu viss ir vieglāk.

Kas nu katram liekas spēcinošs – vienam zaļš smūtijs, citam auzu putra, vēl kāds bez gaļas gabala nav ne paēdis, ne laimīgs. Par to, kas pareizāk – iekosties salātu lapā vai gaļas gabalā – varētu arī nestrīdēties. Kašķu tāpat pietiek, bez tam – katrs pats zina un jūt, kas viņa organismam tagad visvairāk vajadzīgs.

Taču pavasaris ir arī eksperimentu laiks, tāpēc īstais brīdis, kad atklāt sev kaut ko jaunu, piemēram, izmēģināt kādus vēl nemēģinātus salātus vai kāpostus. Vai vēl nemēģinātus graudus. Vai beidzot iedarbināt sen nekustināto blenderi un sablendēt kādu smūtiju. Smūtijs jau sen nav "blogeru dēriens", pāris reižu pamēģinot, kļūst skaidrs, ka tas ne tikai skaisti izskatās, bet arī garšīgi un veselīgi pabaro.

Ja nu vakarā gribas ko kreptīgu un sātīgu un ierastā kombinācija ir gaļa un kartupeļi, varbūt vērts pamēģināt kaut ko citu? Piemēram, kādu spēcinošu zupiņu, biezputru vai sautējumu. Pavasaris aicināt aicina darīt kaut ko jaunu, kāpēc lai virtuve būtu izņēmums?

Pavasara iedevesmas rezultā ar pierastiem produktiem var nonākt pie vēl nemēģinātiem un sev neparastiem brokastu un vakariņu risinājumiem, galvenais – lai spēks un dzīvesprieks vairojas!

Asinsdesas ar miežu putraimiem

Foto: "Virtuve diviem"

"Lai arī cik precīzi mēs pagatavotu ēdienu pēc receptes, katram tas sanāk citādāks gan pēc garšas, gan smaržas un izskata. Tas attiecas arī uz latviešu tradicionālajām asinsdesām. Kādu laiku domājām, vai vispār likt šo recepti, bet tad nolēmām, ka varbūt kādam noder kāda atziņa vai kāda nianse, jo asinsdesu recepšu ir ļoti daudz," skaidro kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.

Lasīt vairāk

Grūbu putra ar speķi

Foto: Shutterstock

Grūbu putra ar speķi - garda klāt piedzerot kefīru, kam virsū uzbērts sāls un pipari.

Lasīt vairāk

Mutē kūstošs speķis ķiploku sālījumā

Foto: F64

Sālīts speķis ir obligāti iekļaujams ziemas sezonas ēdienkartē, jo pierādīts, ka tas palīdz uzturēt organisma vispārējo tonusu un aktivizē imunitāti. Sālītu spēķi mājas apstākļos pagatavot ir tik vienkārši, ka tas ir jāizmēģina katram. Šādi gatavots speķis izdodas īpaši maigs, aromātisks un burtiski mutē kūstošs, turklāt tas ir ilgstoši uzglabājams.

Lasīt vairāk

Cepti avokado ar olām un bekonu

Man patīk vakariņām gatavot olu ēdienus. Un ne tikai tādēļ, ka tās ļoti labi sader ar ceptu bekonu (nav noslēpums, ka man garšo bekons), bet arī tāpēc, ka tās gatavot ir vienkārši, turklāt itin veselīgi.

Lasīt vairāk

Zirņu - speķa biezzupa

Ātri pagatavojama zirņu biezzupa.

Lasīt vairāk

Omlete zemnieku gaumē

Foto: Shutterstock

Sātīga omlete ar speķi - labam rīta sākumam.

Lasīt vairāk

Spēcinošs sacepums ar sieru, olām un divu veidu desiņām

Šoreiz "Grila skola" stāsta, kā pagatavot īsteni dūšu piesienošas brokastis – ar sieru, kartupeļiem, olām un divu veidu desiņām. Ja brokastu laiks jau garām, tad šis spēkavīru ēdienkartes cienīgais un ātri pagatavojamais ēdiens noderēs arī pusdienu vai vakariņu reizei.

Lasīt vairāk

Rabarberu un lakto jogurta kokteilis ar kaņepju sēklām

Atspirdzinošs un spēcinošs rabarbera laika dzēriens – lakto jogurta kokteilis ar skābenajiem rabarberiem un kripatiņu kaņepju sēklu. Ja vēlies kokteili vēl vēsāku, pirms tam lakto noturi ledusskapī, bet rabarberu gabaliņus kādu brīdi sasaldē.

Lasīt vairāk

Sātīgā brokastu uzkoda ar olu un bekonu

Foto: Māris Lapiņš

Vienam tā būs uzkoda, bet citam pavisam noteikti recepte var kalpot kā spēcinošs ēdiens dienas pirmajai ēdienreizei, jo tai pavisam noteikti piestāv gan ola, bekons, gan arī graudaugu produkts, kas šajā gadījumā ir Selgas maizcepums. Gana sātīgi, lai remdinātu apetītu prasīgākajiem gardēžiem un tai pat laikā radošs izpildījums, kas ļoti labi iederēsies uz svētku galda.

Lasīt vairāk

Vistas sacepums ar pupām spāņu gaumē

Foto: Vida Press

Nedaudz pikants un ļoti spēcinošs vakariņu variants, kad negribas ilgi stāvēt pie plīts. Cepta vista, pupiņas, paprika... un pats svarīgākais - beigās jāmazgā tikai viena panna!

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar citroniem grieķu gaumē

Foto: Shutterstock

Grieķu versija par visiem tik mīļo vistas zupiņu ir vienkāršā, spēcinoša un ļoti aromātiska. Viņi iesaka zupu papildināt ar krēmīgiem olu dzeltenumiem, spirdzinošu citronu skābumiņu un šķipsnu sildoša kanēļa. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Pavasara zaļā cukīni un brokoļu zupa ar kale kāpostu

Foto: Shutterstock

Zaļa un spēcinoša pavasara zupa ar cukīni, brokoļiem un zaļo kale kāpostu. Pikantas garšas notis tai piešķirs ingvers, ķiploki un kurkuma.

Lasīt vairāk

Spēcinošā putra ar avokado un kūpinātu lasi

Veselīga brokastu vai vēlo brokastu putra ar kūpinātu lasi, avokado šķēlītēm un redīsu. Gada aukstajā laikā var papildināt ar svaigiem dīgstiem, lai iegūtu papildu vitamīnus. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore un "Dobeles dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Spēcinošā brokastu omlete ar zaļumiem mafinu izskatā

Foto: Shutterstock

Atraktīvs veids, kā baudīt brokastu omleti – izcep to mafinu pannā! Sakul olas, pievieno papriku, tomātus, šampinjonus un zaļumus, un lej individuālās porcijās. Ar 12 omletes gabaliņiem pietiks, lai pabarotu visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar mazajiem burkāniņiem un klimpām

Lasīt vairāk

Imunitāti stiprinoša burkānu krēmzupa ar ingveru

Foto: Shutterstock

Sildoša un ātri pagatavojama burkānu krēmzupa ar izteiksmīgo ingveru. Īpaši ieteicams baudīt, lai izvairītos no baciļiem un stiprinātu veselību garšīgi.

Lasīt vairāk

Sildošais un sātīgais dārzeņu sautējums

Foto: Safrans.lv

Svaigas rudens ražas laiks ir īstais brīdis, kad pagatavot gardu un sildošu dārzeņu sautējumu. Tādā veidā top ne tikai veselīga maltīte, bet tiek izmantota laba daļa dārzeņu. Šo dārzeņu sautējumu varētu saukt par latviešu ratatuju (ratatouille). Garšos pat tiem, kas ar dārzeņiem ir uz "jūs", sola "safran.lv" recepšu meistari!

Lasīt vairāk

Vienkāršie biešu salāti ar ķiploku

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojami biešu salāti ar ķiploku – sena, garda un veselīga piedeva.

Lasīt vairāk

Veselīga vistas zupa ar grūbām, citronu un čili

Foto: Shutterstock

Grūbas ir mūsu nacionālais lepnums, zirnīši zupai piešķir košumu, bet maigā vistas gaļa, salikumā ar aso čili un veselīgo citronu, rada spēcinošu garšu buķeti, kura palīdzēs noturēt veselību un ātri vien dabūs uz kājām savārgušos .

Lasīt vairāk

Ābolu un seleriju saknes salāti ar riekstiem

Foto: Shutterstock

Seleriju-ābolu salāti ar riekstiem - veselīga piedeva maltītei.

Lasīt vairāk

Veselīga griķu putra

Foto: Shutterstock

Īpaši garda un veselīga griķu putra.

Lasīt vairāk

Zaļais brokastu kokteilis ar banānu un riekstiem

Foto: Publicitātes foto

"Pievienojot kokteilim graudaugu pārslas, ogļhidrāti dos spēku visam rīta cēlienam, vitamīns B6 radīs laimes hormonu, vitamīns E aizsargās organismu no brīvajiem radikāļiem, kalcijs stiprinās kaulus, bet cinks un mangāns – imūnsistēmu," saka AS "Dobeles dzirnavnieks" kvalitātes vadītāja Gunta Pelnēna, papildinot, ka vērtīgās uzturvielas satur gan pilngraudu, gan ātri vārāmās auzu pārslas.

Lasīt vairāk

Zaļais augļu smūtijs

Foto: DELFI

Svaigs, vasarīgs un gana sātīgs kokteilis, lai aizstātu brokastis vai pamielotos ar to launagā.

Lasīt vairāk

Zaļais tropisko augļu kokteilis ar spinātiem

Foto: Shutterstock

Pēc garās ziemas svarīgi uzņemt organismam nepieciešamās uzturvielas, īpaši, ja tiek ievērots gavēnis. Dzīvesstila bloga "Happywhispers.lv" autore un veselīga dzīvesveida entuziaste Līga Andžāne sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks” piedāvā garda, neierasti eksotiska okteiļa recepti, kas derēs arī vegānisma piekritējiem.

Lasīt vairāk

Zaļais pavasara vitamīnu kokteilis

Foto: DELFI

Vai ir vēl kāds labāks veids, kā apēst tikko izaugušās, zaļās dabas veltes? Smūtijs, šķiet, ir tā labākā izvēle, kā vienā piegājienā apēst veselu sauju zaļumu, kas tik ļoti vajadzīgi organisma stiprināšanai. Steidz izmantot dārzā pieejamos zaļumus, sākot no nātrēm, beidzot ar gārsas lapiņām, kas arī, starp citu, ir ļoti veselīgas, bet garšas dažādībai noderēs arī piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Zaļais enerģijas kokteilis ar kale kāpostu un augļiem

"Aikāgaršo" šefpavāra Normunda Baranovska recepte - veselīgs mundruma kokteilis ar lapu kāpostiem, augļiem un gurķiem.

Lasīt vairāk

Zaļais kokteilis 'Superfood'

Zaļš enerģijas lādiņš visai dienai vai naktij! Iesaka "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Pavasarīgais kefīra smūtijs ar lakšiem, tomātiem un redīsiem

Foto: Jolanta Roze

Kad no tirgus pārnesti pirmie lakši, kraukšķīgi redīsi un sulīgi tomāti, par brokastīm var daudz nebēdāt – samet visus pavasara labumus bļodā, pārlej ar kefīru un minūtes laikā veselīgs, gards smūtijs ir gatavs!

Lasīt vairāk

Īpaši veselīgs citrusu–burkānu kokteilis ar ingveru

Foto: Publicitātes foto

Šis kokteilis būs ideāla vitamīnu un antioksidantu “bumba”, kas organismam palīdzēs atkopties pēc garā ziemas perioda un nodrošinās imunitāti pret pavasara vīrusiem! Smūtijā esošie citrusaugļi nodrošinās ķermeni ar C vitamīnu (C vitamīna daudzums šajā dzērienā pat nedaudz pārsniedz dienas devu).

Lasīt vairāk

Smūtijs enerģijas atgūšanai pēc treniņa

Foto: Publicitātes foto

Šo zibenīgi ātri pagatavojamo smūtiju, pateicoties sastāvā esošajām auzu pārslām, riekstiem un riekstu sviestam, īpaši ieteicams baudīt enerģijas atgūšanai pēc treniņa, skaidro dzīvesstila bloga "Happywhispers.lv" autore un veselīga dzīvesveida entuziaste Līga Andžāne sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks”.

Lasīt vairāk

Uzmundrinošais smūtijs ar espresso

Foto: Publicitātes foto

Pēc garās ziemas svarīgi uzņemt organismam nepieciešamās uzturvielas, īpaši, ja tiek ievērots gavēnis. Dzīvesstila bloga "Happywhispers.lv" autore un veselīga dzīvesveida entuziaste Līga Andžāne sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks” piedāvā garda, neierasta un gavēņa laikam atbilstoša brokastu kokteiļa recepti, kas derēs arī vegānisma piekritējiem.

Lasīt vairāk

Veselīgais smūtijs ar auzu pārslām un žāvētiem augļiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Labam dienas sākumam - brokastu veselīgais kokteilis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!