Foto: Shutterstock
Kas latviešiem ekstrēmi un neierasti, tas grieķiem pašsaprotama ikdiena. +30 grādi viņus nebiedē un apetīti nemazina. Varbūt viņi tik viegli panes karstumu, jo zina tveices dzesējošu ēdienkarti?

Reiz, sensenos laikos (patiesībā pirms vairāk nekā desmit gadiem), kad vēl Latvijā tropiskas naktis un tveices pilnas dienas bija tik retas kā vienradža asaras, es devos ceļojumā uz Grieķiju, kur +30 un vēl vairāk grādu ir ikdiena. Santorini salā man dzīvoja draudzene, kura uz tūrisma sezonas laiku bija nolēmusi piepelnīties tūristu pieprasītajā salā. Grēks neapciemot draugu, kurš piedāvā naktsmājas un gatavs parādīt labākās vīndarītavas un vietējo dzīvi.

Atēnas sagaida ar pamatīgu svelmi, tādu, ka liekas – jāmetas plikam un jāatrod daudz ūdens. Vienīgais, ko gribas ir dzert, daudz, daudz dzert! Atēnu ielās gan vairāk var dabūt stipru kafiju, nekā ūdens krūku ar ledus gabaliņiem. Tā ir ļoti smalka maluma kafija, ko uzvāra traukā ar garu rokturi (mpriki) un nāk komplektā ar milzu ūdens glāzi. Sava gudrība tur laikam ir – kafija ir ļoti stipra, un ātri parādās zaudētā enerģija.

Foto: Shutterstock

Savukārt uz prāmja, kas ved uz Santorini, iepazīstu grieķu kafiju – desertnašķi– frappe. Ak, jel, kur es biju agrāk! Tik laba!

Helēnas šeptes

Pateicoties tam, ka draudzene Ieva dzīvo pie savas darba devējas Helēnas, kam pieder suvenīru bodīte, es ar saviem ceļojuma biedriem – vīru un dēlu – tieku pie autentiska grieķu ēdiena. Helēna, ieraudzījusi abus džekus, izsauc talkā kaimiņieni, lai pagatavotu gaļas bumbiņas – keftedes, jo "vīriešiem ir jāēd gaļa" !

Foto: Shutterstock

Taisnību sakot, nespēju iedomāties, kā šajā karstumā lai ieēd gaļu, bet apetīte rodas ēdot. Un ir sajūta, ka ēdot ķermenis pieslēdzas pārtikas pārstrādei un aizmirst par to, ka jākarsē. Helēnas maltīte izsit sviedrus un tie atdziestot patīkami atvēsina.

Foto: Shutterstock

Ēdiens, ko galīgi nesaprotu, ir viņu nacionālais lepnums – rīsu piena zupa ar vistas gaļu ("No klosterī svētītām vistām", steidz palielīties Helēna) un ... citrona sulu. Ēdama kā auksta, tā karsta. Nojaušu, ka zupai Grieķijā ir līdzīgs statuss kā mums skābeņu vai aukstajai zupai, taču nevaru paust tik lielu sajūsmu kā par augšminētajām kotletītēm. Domāju, ka, ja sāk garšot šī zupa, tad var dabūt grieķu pilsonību.

Tavernu un ielu ēdiens


Neba tikai Helēnas gatavotos gardumus baudījām, inspicējām arī tavernas Atēnās, kur nebija pieejams Helēnas serviss, un ielu ēdienu Santorini.

Foto: Shutterstock

Ielu ēdiens – suflaki– maizē ietīta gaļa ar salātiem, faktiski ir vienīgais, ko mēs varam atļauties šajā tūristu salā. Helēna arī parāda, kur jāiet, lai dabūtu labāko, tādu, kas tālāk no tūristu takām un kur ieturas vietējie.

Savukārt Atēnās brokastis līgani pārvēršas vakariņās, jo gribas nogaršot visu, visu un vēl mazliet. Un organisms, šķiet, pieradis pie karstuma, signalizē par izsalkumu.

Foto: Shutterstock

Recepte, ko atvedu mājās un gatavoju joprojām, ir grieķu salāti– un tas nenozīmē gabaliņos sagrieztu sieru, kā biju pieradusi redzēt dzimtenē. Te uz liela šķīvja pasniedz tomātus, gurķus, sīpolus un pa vidū ir uztupināts klucis fetaki siera. Tā teikt – ar vērienu, lai maz neliekas! Vēl viena atkārtošanas vērta recepte ir šo pašu sieru apliet ar olīveļļu, apbērt ar garšaugiem un garšvielām, tad likt cepeškrāsnī un pasniegt karstu. Tālāk jau katrs rīkojas pēc saviem ieskatiem – smērē uz maizes, liek salātos vai pie pamatēdiena.

Foto: Shutterstock

Un pamatēdieni grieķiem ir – ak vai, cik labi! Sātīgais baklažānu sacepums, ko mans dēls nodēvēja par grieķu lazanju! Apēd vienu tādu un esi laimīgs! Vai jērs pergamentā, gaļa, kas izkūst mutē!

Foto: Shutterstock

Nevar nepieminēt grieķu mērču–mērci tsaziki, kas, šķiet, piedien visiem grieķu ēdieniem un uzkodām!

Nezinu, kā tavernās ir tagad, bet tolaik, pasūtot ēdienus, viesmīlis atnesa lielu krūku ūdens un milzu paplāti ar maizi un dažādām tapenādēm un olīvām.

Foto: Shutterstock

Pēdējais ir atsevišķs stāsts – tiekot grieķu tirgū, es negausīgi sapirkos visu toņu un veidu treknās ogas olīvas, ko vakarā baudīju ar grieķu vīnu un citām uzkodām. Tik svaigas, gaļīgas un gardas! Kā tādas plūmes! Maltītes noslēgumā parasti tika atnesta bļoda ar biezu jogurtu, kas bagātināts ar medu vai žāvēto plūmju ievārījumu un tik karotītēm, cik pie galda ēdāju.

Dēmetras un Dionīsa bizness

Tie, kas draugos ar sengrieķu mitoloģiju, zina, ka Dēmetra ir ražas dieviete, bet Dionīss – vīna dievs. Saprotams, ka abi ir grieķi, jo to augļu, ogu un dārzeņu pārpilnību, ko iespējams dabūt Grieķijā, nemaz vienā ceļojumā nevar nomēģināt! Un to, ka karstā laikā daudz jāēd dārzeņi un augļi, apgalvo ne viens vien uztura speciālists. Faktiski, visi grieķi tādi ir, jo šo tikumu piekopj jau gadsimtiem ilgi!

Un vīns, kā nu bez tā! Santorini salā baudītais ir deserta vīns, kas izpogā visus citus baudītos deserta vīnus. "Vinsanto" – tā garšo saule! Santorini salas vīna dārzos ievāktās vīnogas, kas izkaltētas saulē. Vārdu sakot, rozīņu vīns!

Foto: Shutterstock

Neaizmirsīsim arī anīsa šņabi ouzo, kas baudāms ar aukstu ūdeni vai ledu. To pievienojot klāt, anīsa dzira pārvēršas pienbaltā šķidrumā, atraisa mēli un sniedz sajūtu, ka Grieķija ir paradīze zemes virsū, bet pati dzīve viens vienīgs rožu lauks. Un man ir pamatotas aizdomas, ka grieķu sirtaki radies tieši pēc ouzo lietošanas! Jamas! Tā grieķi saka "prozit"!

Salds, vēl saldāks!

Lielais karstums grieķiem netraucē baudīt saldumus – tie viņiem ir kategorijā "salds, vēl saldāks" –sākot ar svaigiem un žāvētiem augļiem, beidzot ar konditoreju, kur nav žēlots ne glutēns, nedz laktoze! Dienā, kad atvados no Atēnām un sēžos lidmašīnā, kopā ar savējiem uzrīkojam atvadu brokastis kādā beķerejā, kur izskatīgs grieķis ar filo mīklas palagu sataisa tādu vēju, ka vēsmu jūt pat pie galdiņiem. Absolūta baudas švīkstoņa. Izvēdināto mīklas palagu bagātīgi saziež ar vārīto krēmu, uzber virsū cukuru, sarullē un brīdī, kad izņem no krāsns, to vēl pārlej ar siltu šokolādi! Kad jau, tad jau!

Foto: Shutterstock

Iespējams, ka tieši šis – dzīves un ēdiena baudīšana uz maksimālo – ir tas, kas palīdz grieķiem tveici un +30 izturēt cieņpilni un ar baudu!

Nu, ko, pamēģinām arī mēs grieķu baudas latviešu virtuvē? "Tasty" apcirkņos ir ne viena vien ideja!

Grieķu salātu iesmiņi

Vai apnikušas salātu bļodas un gribas piešķirt uzkodu galdam jaunas vēsmas? Pasniedz grieķu salātus kā uzkodu iesmiņus! Ver uz irbuļiem saldos ķirštomātus, svaigus gurķos, Kalamatas olīvas un marinētu fetas sieru – izklausās grēcīgi, bet ir supervienkārši un veselīgi! Recepti iesaka portāla "Cook.me" autore Lilija Metuse.

Lasīt vairāk

Krēmīgā vistas un citronu zupa grieķu gaumē

Foto: Shutterstock

Nebūs melots, sakot, ka vistas zupa ir iecienīta visā pasaulē – katrā valstī ir savi šī ēdiena gatavošanas knifi. Šoreiz skaidrosim, kā mājās pagatavot "avgolemono" – krēmīgu, sātīgu un ļoti gardu vistas virumu grieķu gaumē.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi grieķu gaumē

Kad parastie kartupeļi jau ir apnikuši, pagatavo zeltainus krāsnī ceptus kartupelīšus grieķu gaumē. Interesantu un vienkāršu recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar valriekstiem

Foto: Shutterstock

Grieķu salāti ar valriekstiem - un sajutīsi saulaino Grieķiju.

Lasīt vairāk

Svaigu dārzeņu salāti ar brinzu un olīvām

Foto: Shutterstock

Vieglai maltītei - svaigo dārzeņu salāti ar brinzu un olīvām. Brinzas siera vietā droši vari izmantot arī fetas sieru.

Lasīt vairāk

Gardais vistas giross ar gurķu-ķiploku mērci

Foto: Vida Press

Lieliska vistas girosa recepte, kas noderēs gan pusdienām gan vakariņām, gan, iesaiņota folijā, līdzņemšanai uz darbu vai izbraukumā pie dabas. Īpaši ātri varēsi to pagatavot, ja no vakariņām būs palicis pāri kāds cepeša gabaliņš vai vistas fileja.

Lasīt vairāk

Musaka - baklažānu un kartupeļu sacepums ar gaļu

Foto: Shutterstock

Musaka ir tradicionāls Balkānu un Vidusjūras valstu ēdiens, kuru gatavo cepeškrāsnī - no baklažāniem, kartupeļiem un gaļas, bagātīgi pārlejot ar mērci.

Lasīt vairāk

Baba ganuš – baklažānu un jogurta uzkoda

Foto: Shutterstock

Baba ganuš mērce ir klasiska Tuvo austrumu valstu uzkoda, kuru var baudīt gan kā piedevu, gan kā arsevišķu ēdienu kopā ar maizi vai krekeriem. Izcili garšo arī ar jēra gaļu. Recepti iesaka izraēliešu šefpavārs un uztura speciālists Ošers Eidelmans, kurš augustā viesojās Latvijā pēc Jūrmalas festivāla "Alfresco" rīkotāju ielūguma.

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar tomātiem, mocarellu un baziliku

Foto: Shutterstock

Kad ārā spoži spīd saule, tad nepavisam negribas svīst virtuvē pie katliem un pannām. Salāti ir lielisks risinājums vieglai maltītei. Šoreiz iesakām izmēģināt ātri pagatavojamu versiju par grieķu salātiem, kur ierastais fetas siers ir aizstāts ar maigām mocarellas bumbiņām.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar citroniem grieķu gaumē

Foto: Shutterstock

Grieķu versija par visiem tik mīļo vistas zupiņu ir vienkāršā, spēcinoša un ļoti aromātiska. Viņi iesaka zupu papildināt ar krēmīgiem olu dzeltenumiem, spirdzinošu citronu skābumiņu un šķipsnu sildoša kanēļa. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Apgāztā kārtainās mīklas plātsmaize grieķu gaumē ar vīģēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Medaina un ļoti salda vīģu plātsmaize ar kraukšķīgu kārtainās mīklas pamatni. Svaigajām vīģēm ļauj sasūkties ar medus karameli – tad tās būs mīkstas un sīrupainas.

Lasīt vairāk

Grieķu jogurta, cepumu un ievārījuma kārtojums

Foto: Shutterstock

Viss garšīgais ir vienkāršs – saldo ēdienu vari pagatavot arī no trim sastāvdaļām. Izkārto glāzītēs grieķu jogurtu, sasmalcinātos cepumus un savu mīļāko ievārījumu.

Lasīt vairāk

Maltīte 10 minūtēs: ar grieķu salātiem pildītas tortiljas

Foto: Shutterstock

Ideāla maltīte ātrām, vasarīgām vakariņām – 10 minūtēs pagatavojamas tortiljas, kas pildītas ar sulīgiem, svaigiem grieķu salātiem. Recepte lieti noderēs arī veģetāriešiem.

Lasīt vairāk

Ātrie grieķu salāti Vidusjūras gaumē

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lieliski piemēroti maltītei, kad gribas ko svaigu un gardu, tomēr laika un iedvesmas varoņdarbiem virtuvē trūkst.

Lasīt vairāk

Sulīgas liellopa maltās gaļas bumbiņas

Foto: Privātais arhīvs

Gaļas bumbiņas nu reiz ir tas ēdiens, kas nekad neizies no modes, un katrai saimniecei ir savi knifiņi, kā piešķirt apetītlīgi brūnajām bumbiņām sulīgumu. Klasisku, pavisam vienkārši pagatavojamu vakariņu recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas bumbiņas ar čili mērci

Foto: Vida Press

Dārzeņu un maltās tītara gaļas bumbiņas būs jaunas vēsmas virtuvē, varbūt pat aizstājot ierasto un tik iemīļoto frikadeļu zupu. Pikantumu maltītei piešķirs čili un ingvers.

Lasīt vairāk

Gaļas bumbiņas ar fetas siera drupačām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaļas bumbiņas ar fetas siera piedevu iegūst patīkamu, viegli pikantu un vienlaicīgi smeķīgu garšas niansi. Tās pasniedz ar makaroniem un tomātu mērci, bet makaronu vietā var pasniegt kartupeļu biezputru. Bumbiņām tiek izmantota vienādās daļās jaukta liellopa un jēra gaļa, bet var izmantot arī tikai liellopa gaļu vai tikai jēra gaļu.

Lasīt vairāk

Jēra ļuļa - kebabs

Foto: Shutterstock

Grilēts ļuļa kebabs no jēra gaļas - labākajās Kaukāza tradīcijās.

Lasīt vairāk

Grilēti liellopa maltās gaļas iesmiņi

Foto: Shutterstock

Liellopa maltās gaļas kebabi, kas gatavoti uz bambusa iesmiņiem, ir ne tikai vienkāršs veids, kā pasniegt gardu gaļas maltīti, bet arī ērts ēšanai. Grilēto gaļu pasniedz kopā ar svaigiem dārzeņiem, garšvielām bagātu tomātu vai krējuma mērci, un citiem piknika galda labumiem.

Lasīt vairāk

Gardie doner kebabi ar liellopa gaļas pildījumu

Foto: Shutterstock

Kebabus pagatavot mājās nav nemaz tik sarežģīti. Protams, tas prasa nedaudz vairāk laika un pūļu, nekā kebabnīcas apmeklējums, bet, paaicinot talkā ģimeni vai draugus, drīz vien varēsiet mieloties ar gardum gardiem kebabiem, turklāt, izbaudot patīkamo apziņu, ka varat būt pilnīgi droši par to, kas ir kebabu pildījumā.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: uz grila cepti, sulīgi tītara gaļas kebabi

Foto: Privātais arhīvs

Uz grila ceptas kotletes, kebabi un citi maltās gaļas izstrādājumi cepšanas laikā nereti zaudē sulīgumu, jo gaļa tiek vai nu "pierauta" pie restītes vai arī cepējs, nemākulīgi apgriežot izstrādājumu, pārdur tā apvalciņu. Šoreiz skaidrosim, kā soli pa solim uz grila izcept sulīgus títara gaļas kebabus.

Lasīt vairāk

Tītara kotletes ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci

Foto: Shutterstock

Pārsteidz sevi un savu ģimeni ar šo maltīti. Svaiga garšu pārbagātība, turklāt figūrai draudzīga. Un, kas labākais - virtuvē pavadīsi vien aptuveni 30 minūtes.

Lasīt vairāk

Grieķu jogurta un zilā siera mērce

Foto: Shutterstock

Zilais siers, Tobasko mērce un grieķu jogurts? Maigais jogurts un izteiktais siers būs patīkams pārsteigums tavām garšas kārpiņām. Ātri pagatavojama mērce ar asumiņu, kuru baudīt kopā ar uzkodām un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Jogurta mērce

Foto: Shutterstock

Jogurta mērce ar ķiplokiem un gurķiem.

Lasīt vairāk

Liellopa sānu steiks ar tsatziki mērci

Foto: Māris Lapiņš

Tiem, kam ierastais šašliks jau kļuvis apnicīgs, laiks pievērsties kaut kam neparastākam, un kāpēc gan tas nebūtu liellopa sānu steiks ar tsatziki mērci? Svaigā jogurta mērce lieliski papildina tikko grilēto gaļu, bet Lielvārdes alus kolekcijas jaunums - Citra alus, veiksmīgi izcels svarīgākās garšas nianses marinādē.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!