Foto: Shutterstock

Laiks gludināt balto galdautu, lai kopā ar ģimeni ieturētu gardu, kopīgi sarūpētu maltīti! Bet ko iekļaut mūsu valsts svētku dienas ēdienkartē? Ierasts, ka 4. maija svētkos galdā ceļami tradicionāli ēdieni, kuru garša zināma visiem. Un, protams, ka latviskām garšām bagātīga torte nav izņēmums, vai tā būtu lauku kūka ar vārīto krēmu un rožu dekoru, vai kraukšķīgā "Cielaviņa" ar šokolādes krēmu un gaisīgo bezē, vai medus kūka ar skābo krējumu un marmelādi...

Baltā galdauta svētku ideja ir pavisam vienkārša: ģimene, draugi un kaimiņi no vienas mājas vai vairākām blakus mājām sanāk kopā pie viena galda, ietur vieglu, kopīgi sarūpētu maltīti, kā arī izmanto iespēju pārrunāt ieceres sava pagalma, apkaimes, pilsētas, novada un valsts nākotnei.

Tiesa, kas gan tie par svētkiem, ja noslēgumā viesu garšu kārpiņas netiek palutinātas ar kādu kārumu no "saldā gala"! Protams, ka bubertu, maizes zupu, ķīseli, Dundagas krēmu, "Abavas sniegu" un rupjmaizes kārtojumu teju katrs latvietis iepazīst un iemīl jau pirmajos dzīves gados, tādēļ šie vienkāršie deserti lieliski iederēsies arī uz Baltā galdauta svētku galda. Bet šoreiz uzsvaru liksim uz tortēm!

"Tasty.lv" rakstā par leģendārām latviešu kūkām, meistare Ilze Kupča atklāja, ka īstas lauku tortes, esot "top" kūka gan kāzās, kristībās, jubilejās, kooperatīvajos pasākumos, gan arī mājas ballītēs. Nu piekritīsi taču, ka, kas gan var būt labāks par lauku torti ar gardu vārīto krēmu un ogām?! Un, ja reiz svētkus svin, tad ar šiku! Lūk, arī kūku meistares Ilzes Kupčas recepte mājas kūkai ar vārīto krēmu – spied šeit, lai to apskatītu!

Foto: Privātais ahīvs

Savukārt kulinārijas eksperte Ilze Jurkāne atklāja, ka viņas leģendu kūku tops ir pavisam citāds. Viņas ģimenē svarīgākais bijis kliņģeris, bet tāds, kādu cepa Latvijā pirms kara, – ar safrānu, ļoti daudz sviesta, dzeltenajām rozīnēm un mandelēm virsū. "Tasty.lv" krājumos atrodama arī recepte "Safrāna kliņģeris ar rozīnēm".

Bet pavārgrāmatu autore Signe Meirāne leģendārās kūkas sarindo šādā secībā: pirmo vietu ieņem medus kūka (ar medus kūku Signei ir īpašas attiecības, jo tas bija pagrieziena punkts viņas dzīvē, kāpēc viņa vispār pievērsās ēst gatavošanai), otra leģendārā Latvijas kūka, pēc Signes domām, ir lauku biskvītkūka. Un tad vēl "leģendārās latviešu kūkas" titulu saņem "Cielaviņas" veida kūkas un ābolkūkas, bet vairāk plātsmaizes tipa.

Foto: Shutterstock

"Lapsas mājas" saimniece Liene Zemīte stāsta: "Ar vārītā krēma kūku saistās mana bērnība un mana vecmāmiņa, no kuras recepte nākusi. Savukārt, kad pirmo reizi pagaršoju burkānkūku, ļoti, ļoti iegaršojās, un kopš tā laika kūka ir ar svinīgu nozīmi un rudenīgi ziemīgu noskaņu. Manā skatījumā, trešā leģendārā kūka ir medus kūka."

Vairāk par leģendārajām latviešu kūkām lasi šajā rakstā, kurā kulinārijas entuziastes atklāj knifiņus un receptes, kā pagatavot šīs gardās tortes.

Un, lūk, arī "Tasty.lv" recepšu kolekcijas raibais latviešu kūku klāsts. Kas tā vien pierāda, ka tieši dažādība dzīvei piešķir īsto garšu!

Skaistus svētkus!

Seškārtainā lauku torte ar vārīto krēmu un dzērveņu zapti

Foto: Privātais arhīvs

Ja reiz svinēt, tad ar šiku! Lauku torte ar sešām biskvīta kārtām, kas devīgi pārziestas ar vārīto krēmu un skābenu zaptīti – baudi un smaidi! Recepti iesaka konditore Ieva Dārzniece.

Lasīt vairāk

Karaliskā mājas 'Cielaviņa' ar lazdu riekstiem

Foto: Privātais arhīvs

Mūsu lasītāja, pieredzējusi kūku cepēja Genovefa Galauliņa atklāj savas karaliskās "Cielaviņas" recepti – ar diviem krēmiem un grauzdētiem lazdu riekstiem.

Lasīt vairāk

Vilītes medus kūka ar notecināto krējumu

Foto: DELFI

Medus kūka ir lieliska alternatīva klasiskajam biskvītam, ko izmanto par kūku pamatu. Arī medus kūku var izgreznot ar sviesta rozēm, ogām, augļiem un makarūniem.

Lasīt vairāk

Greznā lauku torte ar divu veidu biskvītiem un trīs krēmiem

Foto: Privātais arhīvs

Mūsu lasītāja Agnese Berezovska piedāvā greznas lauku tortes recepti, kuras ideju aizguvusi no žurnāla "Ievas Virtuve", pielāgojot savai gaumei.

Lasīt vairāk

Vijas Kilblokas 20 minūšu ābolkūka

Foto: Vija Kilbloka

Apgāda "Zvaigzne ABC" īpašniece Vija Kilbloka ir arī izcila kulināre un bieži lutina savējos. Taču Vija ar dāsnu roku arī dalās ar savu gardumu receptēm. Un te nu tā ir: sezonas pirmā ābolkūka! Vija saka: "Šoreiz knifiņš ir koriandrs un smukā "Gemosā" pirktā formīte, kuru es drošības labad tomēr ieeļļoju."

Lasīt vairāk

Vīramātes medus kūka

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vīramātes medus kūka - klasiskā, sen pārbaudītā, pati gardākā meduskūka.

Lasīt vairāk

Īsta mājas torte ar vārīto krēmu

Īsta mājas torte ar vārīto krēmu lielākām viesībām vai ballītei.

Lasīt vairāk

Šokolādes rulete ar 'Cielaviņas' krēmu

Šokolādes biskvīta rulete ar leģendārās tortes "Cielaviņa" krēmu – kārums īpašai dienai.

Lasīt vairāk

Lielā lauku torte no 30 olu biskvīta

Foto: Shutterstock

Pošoties lielākiem godiem, jācep klasiska lauku torte no 30 olu biskvīta, starp kura kartām dāsni pildīts trekns vārītais sviesta krēms un ieziesta skābu dārza ogu zapte.

Lasīt vairāk

Kūku meistares Ilzes Kupčas mājas kūka ar vārīto krēmu

Foto: Dabas saldumu maģija

Ilze Kupča savu slaveno īstās lauku kūkas recepti un savu kūku cepšanas talantu mantojusi no savas vecmāmiņas. Nevieni lieli svētki ģimenē nepaiet bez šīs kūkas. Dalāmies ar šo gadsimtiem seno recepti, lai skaisti un gardi svētki Jūsmājās!

Lasīt vairāk

Andrejmuižas saimnieces lauku torte ar vārīto krēmu

Foto: Viesturs Radovics/DELFI

Kas var būt labāks par lauku torti ar gardu vārīto krēmu un ogām? Tortes recepti piedāvā spraunā Andrejmuižas saimniece Valentīna Pozņaka, kura ar šo kūku cienā savus viesus, un arī portālam "Delfi" bija tas gods pagaršot saimnieces veikumu, ciemojoties atjaunotajā Andrejmuižā pērn.

Lasīt vairāk

Mājas torte 'Cielaviņa' ar lazdu riekstiem un granātābola sēkliņām

Foto: Privātais arhīvs

Ja tiktu veidots pašmāju iecienītāko kūku tops, "Cielaviņa" tajā noteikti ieņemtu godalgotu vietu, jo leģendāro torti ar kraukšķīgu riekstu bezē pamatni un bagātīgu šokolādes krēmu ir iecienījuši ļoti daudzi gardēži. Savu "Cielaviņas" versiju piedāvā mūsu lasītāja Maija Minskere.

Lasīt vairāk

Mājās gatavota leģendārā 'Cielaviņa' ar bagātīgu krēmsieru

Foto: Privātais arhīvs

Mirklim, lai lidotu pāris metru virs zemes un sajustu patiesu saldummīļa laimi. Gardēde Māra Ziemele piedāvā savu garšu lidojumu – leģendārās un iemīļotās tortes "Cielaviņa" māsu.

Lasīt vairāk

Mini 'Cielaviņas' jeb 'Pavlovas' ar šokolādes krēmu un dzērvenēm

Foto: DELFI

Dzimšanas dienas vairumam saistās tieši ar bagātīgās ''Cielaviņas'' kūkas nobaudīšanu. Tad nu arī es nolēmu savos svētkos kolēģus iepriecināt ar šo visiem labi zināmo našķi nedaudz mainītā versijā, bet, kā ēdāji atzina, noteikti ne sliktākā. Protams, vieglāk jau nopirkt veikalā gatavu kūku, tomēr šīs ēdāju acīs iegūs pavisam citu vērtību.

Lasīt vairāk

Bagātīgais svētku kliņģeris ar vārīto krēmu un mandeļu skaidiņām

Šī recepte ir domāta tiem, kas alkst pēc jauniem izaicinājumiem konditorejas māksla, jo darba būs daudz, bet rezultāts izcils, jo kliņgeris sanāk mīksts, sulīgs, aromātisks un ļoti bagātīgs. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Lielais svētku kliņģeris 24 personām

Foto: Privātais arhīvs

"Šoreiz, gatavojot lielo svētku kliņģeri ģimenes svinībām, izmantoju tikai pusi no sasastāvdaļām, bet tāpat kliņģeris sanāca milzīgs un fantastiski gards," pārbaudītu recepti iesaka vairāku pavārgāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Medus torte ar krējuma un marmelādes pildījumu

Foto: Shutterstock

Medus torte ar krējuma un marmelādes pildījumu - greznums jebkurās svinībās.

Lasīt vairāk

Multikatlā gatavota, sulīga medus kūka

Foto: Privātais arhīvs

Multikatlā var pagatavot tik daudz kārumu, pat kārdinošas un leģendāras kūkas. Medus kūka ar bagātīgu skābā krējuma krēmu un ievārījumu sniegs garšas baudījumu, un galvenais – to ir tik viegli un vienkārši pagatavot. Vien izvēlies kūkas režīmu 45 minūtes un cepšanas režīmu 55 minūtes. Recepti iesaka gardēde Renāte Strogonova.

Lasīt vairāk

Fiksais ābolu rausis ar krējuma mērci

Foto: Shutterstock

Vienkāršais un fiksais ābolu rausis ar krējuma mērci darbdienu kārumam vai svētkiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!