Foto: Shutterstock

Saldie kartupeļi jeb batātes jau kādu laiciņu vairs nav tikai eksotisko valstu produkts. Kopš ir attīstījusies to audzēšana, tie atceļo arī uz mazo Latviju. Tie, kuri jau paguvuši sadraudzēties ar šo produktu, piekritīs, ka saldie kartupeļi ir garšīga alternatīva attālajam brālēnam – parastajam kartupelim. Bet tiem, kuri vairās batātes pamēģināt, iesakām nebaidīties, jo šis dārzenis jo īpaši gards ir ziemas mēnešos.

Svarīgākais, ko vajadzētu saprast par saldajiem kartupeļiem, ir tas, ka tie nav kartupeļi – jā, arī batātes pieskaitāmas pie nakteņu rindas, taču šie ir tīteņu dzimtas dārzeņi. Kulinārijā tiek lietotas batāšu saknes jeb bumbuļi, kas pēc pagatavošanas garšo līdzīgi parastajiem kartupeļiem, tikai saldāk. No tā arī nācis to nosaukums – saldie kartupeļi, norādīts grāmatā "The Food Lover's Companion". Visbiežāk sastopami saldie kartupeļi oranžā krāsā, bet atšķirībā no šķirnes, iespējams tikt arī pie dzelteniem un gaišāk dzelteniem saldajiem kartupeļiem, kā arī pat tumši violetiem.

Turklāt saldie kartupeļi ir laba alternatīva parastajiem kartupeļiem tiem, kuri izslēguši kartupeļus no uztura tāpēc, ka tie liekas pārāk smagnēji ēšanai. Saldajos kartupeļos ir krietni mazāk cietes, kā arī daudz A un C vitamīnu. Pēc pagatavošanas izskata ziņā tie ļoti atgādina ķirbjus. Saldo kartupeļu sezona pilnā plaukumā ir ziemas mēnešos – no novembra līdz martam. Iegādājoties jāskatās, lai kartupeļu miza nebūtu bojāta, bez puves pazīmēm un stingra. Jānorāda gan, ka saldie kartupeļi ir uzglabāšanai nepateicīgāki, nekā to "brālēns" parastais kartupelis. Saldos kartupeļus noteikti nevajadzētu glabāt ledusskapī – tiem piemērotas tumšas un vēsas vietas (+12°C … +20°C).

Kā gatavot un kādām maltītēm piemēroti


Saldie kartupeļi pavisam noteikti pirms ēšanas ir termiski jāapstrādā – tos var gan vārīt, gan sautēt, cept uz pannas, cepeškrāsnī un pat fritēt. Saldie kartupeļi vieni paši būs lieliska uzkoda vai piedeva pamatēdienam, ja tos saceps krāsnī, uz pannas vai izvārīs no tiem biezeni. Pēc cepšanas cepeškrāsnī, saldā kartupeļa mīkstums pēc izskata un tekstūras ļoti līdzinās ķirbim. Tāpat saldo kartupeļu gabaliņus var pievienot sautējumiem un zupām, kā arī pagatavot tos gardās krēmzupās. Taču pats interesantākais ir tas, ka saldos kartupeļus var izmantot arī dažādu desertu un kūku gatavošanā. Tad tos atliek izvārīt, samīcīt biezenī un pievienot vai nu kūkas mīklai vai pīrāga pildījumam.

Runājot par to, ko pārot ar saldajiem kartupeļiem, noteikti jāizšķir garšaugi un garšvielas. Tā kā saldie kartupeļi garšas ziņā ir saldi (ko pasaka priekšā dārzeņa nosaukums), tiem piestāvēs sildošas garšvielas. Piemēram, kanēlis, čili pārslas, paprikas pulveris, muskatrieksts, krustnagliņas. No citiem garšas pastiprinātājiem var izvēlēties ķiplokus un ingveru. Bet no garšaugiem saldajiem kartupeļiem vislabāk piestāvēs timiāns un salvija.

Krāsnī cepti saldie kartupeļi ar kanēli un medu

Foto: Shutterstock

Saldo kartupeļu piedeva gaļas ēdieniem vai salātiem. Tie būs īpaši aromātiski, pateicoties pievienotajam kanēlim un medum.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu načo ar pikanto sieru

Foto: DELFI

Lai arī načo tradicionāli ierasts gatavot jau no gataviem čipsiem, šī recepte ir ''Tasty'' improvizācija no tā, kas bija ledusskapī, un jāatzīst, pat gardāka un krietni veselīgāka par oriģinālo recepti.

Lasīt vairāk

Saldā kartupeļa salāti ar sieru un spinātiem

Mazliet citādi, bet ne mazāk garšīgi lapu salāti par tiem, ko ierasts gatavot. Izmēģini pagatavot spinātu salātus, kam ierasto tomātu vai gurķu vietā pievienoti krāsnī apcepti saldie kartupeļi. Bet izteiktākai garšai pievieno kādu ne visai treknu sieru. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Monika un Justīne, bloga Divi10.com autores.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu plācenīši ar jogurta mērci

Foto: DELFI

Ja pāri palicis izvārīts vai cepeškrāsnī izcepts saldais kartupelis jeb batāte, to var likt lietā plācenīšu gatavošanā. Arī no vakariņām pāri palikušie rīsi, kuskuss, bulgurs vai pat griķi noderēs plācenīšu cepšanai. Šis noteikti varētu būt ēdiens, ko viegli iemānīt arī bērniem, kas varbūt līdz šim uz saldo kartupeli negribīgi skatījušies.

Lasīt vairāk

Gana pīrāgs ar saldo kartupeļu biezeni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tradicionāli ganu pīrāgs jeb Shepherd's pie tiek pagatavots no maltās gaļas ar kraukšķīgu kartupeļu cepurīti pa virsu. Šoreiz ir nedaudz citādāka versija – pa virsu likti maigie saldie kartupeļi, bet zem tiem paslēpusies jēra maltā gaļa. Maltīte būs lielisks vakariņu ēdiens, ar ko pabarot visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Sātīgais un sildošais dārzeņu sautējums ar kokosriekstu pienu

Foto: DELFI

Līdz ar pirmajām patiesi aukstajām ziemas dienām, rodas vēlme vakariņās pasniegt kaut ko sildošu un sātīgu, un šādam kārdinājumam nevajag pretoties. Tā kā pēc svētkiem šķiet, ka gaļa baudīta par daudz, tad dārzeņu ēdieni atslodzei ir tieši laikā. Tāpēc padalos ar savu iecienīto sautējuma recepti, kas varbūt nav tā fotogēniskākā, tomēr neliek vilties nevienā gatavošanas reizē.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu kūka ar ingvera glazūru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Salda, smaržīga un mīksta kūka, kuru ēdot nemaz nepateiksi, ka tajā ir saldie kartupeļi. Saldākai dzīvei pa virsu izklāta maiga pūdercukura glazūra.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu krēmzupa ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smaržīga un garda krēmzupa no saldajiem kartupeļiem, puraviem un sīpoliem. Izteiktākai garšai un pikantumam pievienots arī kumins un kurkuma. Bet zupai kraukšķīgumu piešķirs sēkliņas un grauzdiņi. Šeit ir vaļa fantāzijai – var pievienot saulespuķu, sezama un ķirbju sēkliņas, kā arī izvēlēties vēl citas.

Lasīt vairāk

Rudenīgais risoto ar saldajiem kartupeļiem, šķiņķi un zaļajiem zirnīšiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Risoto ar neparasti garšīgu pavērsienu – mīkstiem saldajiem kartupeļiem un zirnīšiem pildījumā. Uz šķīvja pa virsu izkārtotās kartupeļa šķēlītes un Parmas šķiņķis vēl jo vairāk papildinās maltīti un piešķirs tai rudenīgu noskaņu. Vislabāk garšos, ja risoto tiks pagatavots no arborio rīsiem.

Lasīt vairāk

Vistas stilbiņi ar saldajiem kartupeļiem un 'chimichurri' mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkāršs ēdiens, bet tajā pašā laikā "ar odziņu", – sulīgi vistu stilbiņi, kas izmarinēti laima sulas mērcē. Gaļu pasniedz kopā ar cepeškrāsnī apceptiem saldajiem kartupeļiem un pikanto "chimichurri" mērci, kurā mijas ne vien asais čili, bet arī svaigi pētersīļi un koriandrs.

Lasīt vairāk

Grilēta vistas fileja ar garšaugu sviestu un saldo kartupeļu šķēlēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ātri pagatavojama vakariņu vai pusdienu recepte, kas ļauj pieradināt savas garšas kārpiņas pie pagaidām vēl visai svešā dārzeņa - saldā kartupeļa.

Lasīt vairāk

Mazais zivs pīrāgs ar saldo kartupeļu 'cepurīti'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Interesants veids, kā pagatavot gardu maltīti diviem no zivīm un kartupeļiem. Tas viss individuālos trauciņos veido pavisam nelielu sacepumu, kas atgādina pīrāgu.

Lasīt vairāk

Lēcu un saldo kartupeļu karijs

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs, smaržīgs, nedaudz eksotisks un sātīgs vakariņu sautējums. Pēc garās darba dienas viegli un ātri pagatavojams. Pasniedz ar karoti jogurta un gabalu nāna maizes.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu zupa ar čili

Foto: L. Andžāne

Atsaucoties kampaņas BioLoģiski! aicinājumam piedalīties bioloģiskās zupas izaicinājumā, bloga happywhispers.lv autore Līga Andžāne nopriecājās, ka beidzot varēs uzvārīt zupu, kas atšķiras no tā, ko viņa gatavo sev ikdienā (proti, kārtējās blenderzupas). Taču, izšķirstot krustu šķēršu vairākas recepšu grāmatas, beigu beigās egoisms tomēr ņēma virsroku un Līga nolēma vārīt zupu no produktiem, ko viņas garšas kārpiņas dievinās ar garantiju – saldā kartupeļa, svaiga koriandra, sarkanā sīpola, ķiploka un čili.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu un sarkano lēcu zupa

Foto: K. Baumane

Krista Baumane, bloga www.krista.lv autore, atsaucoties kampaņas BioLoģiski aicinājumam, novienkāršoja savu mīļākās zupas recepti. Tā ir ātri pagatavojama, viegli improvizējama, pielāgojama vegāniem, nav dārga un labi garšo maziem bērniem!

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu sacepums ar sieru un tomātiem

Foto: Shutterstock

Saldie kartupeļi, saukti par sirdstriekas ēdienu - traki garšīgi, bet arī nežēlīgi sātīgi.

Lasīt vairāk

Cepta zivs ar saldajiem kartupeļiem

Neparasta (bet ļoti garda!) kombinācija ar zivi un saldajiem kartupeļiem. Garšu buķeti atsvaidzina citrons, zaļumi un vienkāršie salāti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!