Foto: Shutterstock
Ar milzu sniegpārslām novembri ir aizputinājis un pie mums beidzot ieradies viens no gada gaidītākajiem mēnešiem – decembris. Sauksim to par reibinoši saldu, jo starp piparkūku smaržu un kārdinošām kūkām der pacelt arī kādu karstvīna glāzi, lai sasildītos, un nedaudz "pabarot" Pirmajā adventē pagatavoto Ziemassvētku pudiņu. Ko tad gatavosim un ēdīsim šomēnes?

Šomēnes mazliet atvadāmies no ļoti sātīgām maltītēm, lai sagatavotos svētkiem, kā nākas. Tā vietā var izmēģināt kādu vieglāku salātu recepti vai krēmzupu – testēšanai, lai saprastu, vai ir vērts likt mielasta galdā. Tāpat jāatrod ideālā deserta recepte un jāatsvaidzina piparkūku cepšanas prasmes. Lai gan saldās noskaņās, decembrī jāatceras par kādu cepeti un pelēkajiem zirņiem – jo kas gan ir namamāte, kas galdā neceļ deviņus un vairāk ēdienus, vai ne?

"Decembris, manuprāt, ir gada garšīgākais mēnesis, kad arī pati izmēģinu jaunas variācijas un garšu salikumus, vismaz adventes vakaros, ja nesanāk laika ikdienā. Produktu plauktiņos un ledusskapī šajā mēnesī man noteikti ir labi daudz mandarīnu, kanēlis, šokolāde, lai iedvesmas vadīta varu pagatavot ko šokolādīgu, jo tā taču ir Ziemassvētku garša! Arī piparkūkas (pašu ceptas vai veikalā iegādātas). Bet no brango produktu klāsta – pelēkie zirņi, kas neapnīk dažādo pagatavošanas veidu dēļ. Katrs svētdienas vakars decembrī ir kūku vakars, kad tuvinieku lokā baudām kādu jaunu, kārdinošu kūku par godu jaunas svecītes iedegšanai, un šo jauko tradīciju ierosinu ieviest arī jums," iesaka "Tava māja" un "Tavs dārzs" redaktore Zane Bitmane.

Vērtīgus ieteikumus decembrim sniedz arī "Tasty" redaktore Jolanta Roze: "Šogad mēģini neatlikt uz pēdējo brīdi dāvanu iegādi un recepšu piemeklēšanu svētku galdam: kādi neierastāki salāti, steiks interesantā marinādē, cepetis ar sezonas sulīgo hurmu, laicīgi gatavot sākts Ziemassvētku pudiņš vai Itālijā iecienītais svētku kārums panetone liks priecāties gan lieliem, gan maziem.

Atceries – ir labi būt labam! Negaidi, kad kāds lūgs palīdzību, ej un dalies svētku priekā, uzaicinot ciemos draugus uz kopīgu Ziemassvētku dāvanu meistardarbnīcu vai iepriecini kādu, kam tas tiešām nepieciešams, piemēram, apciemo vientuļo kaimiņu, uzcienājot ar pašceptām biezpienmaizītēm. Dalies ar labāko, kas tev ir, un drīz vien jutīsi, ka sirdi piepilda patiess svētku prieks!"

Kamēr gaidām svētku brīnumu, ļaujies neparastām un kādu laiciņu nebaudītām garšām arī tu. Ļauj formā reibinošākam kļūt Ziemassvētku pudiņam. Laikus pagatavo piparkūku mīklu pēc kādas sen noskatītas receptes, bet pirms svētkiem neaizmirsti uzbriedināt pelēkos zirņus, lai nākamajā gadā maciņš tikai pieņemtos apjomos. Lai garšīgs decembris!

Cukuroti mežģīņu cepumi

Foto: Vida Press

Grezni mežģīņu cepumi, kuri ne vien lieliski garšo, bet arī izskatās tik dekoratīvi, ka vari tos izmantot pat kā eglīšu rotājumus.

Lasīt vairāk

Rairitas piparkūkas

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgas, trauslas un mutē kūstošas piparkūkas!

Lasīt vairāk

Īpaši sildošais karstvīns

Foto: Shutterstock

Karstvīns, kā zināms, ir sildošs dzēriens, bet šī versija ir īpaši "siltinoša".

Lasīt vairāk

Vienkāršais mandarīnu ievārījums

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams mandarīnu ievārījums – gardums ziemas krājumiem, ko vari pasniegt gan kā dāvanu kādam mīļam cilvēkam, gan baudīt uz svaigi grauzdētas maizes šķēles.

Lasīt vairāk

Kārdinošās biezpienmaizītes

Foto: Shutterstock

Rauga mīklas biezpienmaizītes ar kārdinošu pildījumu, kas garšos īpaši labi ar krūzīti silta kakao vai tējas.

Lasīt vairāk

Kartupeļu – siļķu salāti ar olām un vinegreta mērci

Foto: Shutterstock

Kartupeļu salāti ar siļķi, olām un vinegreta mērci ir vienkārši pagatavojami un ļoti gardi. Ja vēlies, šo salātu aizdaram vari izmantot arī majonēzes – krējuma mērci.

Lasīt vairāk

Liellopa steiks ķimeņu un raudenes marinādē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Apstrādā steiku ar sauso marinādi un ļauj gaļai marinēties vismaz vienu stundu. To var atstāt arī ledusskapī, ietītu pārtikas plēvē uz visu nakti. Sāls mīkstinās gaļas šķiedras un steiks izcepsies mīksts un sulīgs.

Lasīt vairāk

Cūkas cepetis ar hurmu vīna mērcē

Foto: Shutterstock

Sulīgs, lēni gatavots cūkas cepetis, kam svētku garšu piesķir grilēta hurma, sīpoli un garšvielas.

Lasīt vairāk

Bagātīgais Ziemassvētku pudiņš

Vienkārši pagatavojams, bet bagātīgs tradicionālais angļu Ziemassvētku pudiņš, kura sastāvā ir dažnedažādi žāvētie augļi un šļuciņa tava iecienītākā alkoholiskā dzēriena. Ziemassvētku pudiņu sāc gatavot jau tagad - jo līdz svētkiem ilgāks laiks, jo pudiņa garšas "labāk saprecas". Agrāk to gatavoja pat pāris mēnešus, bet mūsu steidzīgajā laikā arī pāris nedēļas būs gana ilgs laiks.

Lasīt vairāk

Panetone ar dzērvenēm un balto šokolādi

Foto: Shutterstock

Panetone ir tradicionāla itāļu svētku maize. Garda, salda, viegla un poraina tā burtiski kūst uz mēles. Sukāžu gabaliņi un kaltētās dzērvenes ir kā mazi pārsteigumi. Folijā ieklātu, šo keksu varēsi uzglabāt divas nedēļas, turklāt tas nezaudēs savas lieliskās garšas īpašības.

Lasīt vairāk

Ātrais piparkūku un mandarīnu deserts

Foto: Foto: Z.Bitmane

Šķiet, ka svētku dienās visi esam no sirds saēdušies piparkūkas, un tās pašrocīgi pagatavotas tik daudz, ka joprojām atrodas teju katrā mājā. Lai izvairītos no piparkūku noputēšanas trauciņos, piedāvājam pagatavot pavisam vienkāršu un gardu desertu, kur izmantojamas ne tikai piparkūkas, bet arī mandarīni, kas arī šajā laikā, šķiet, atrodami katrā mājā.

Lasīt vairāk

Tiramisu ar banāniem

Foto: Shutterstock

Tiramisu ar banāniem - novērtēs visi saldummīļi.

Lasīt vairāk

Pupu pītes jeb pikas ar kartupeļiem un kāpostiem

Foto: DELFI

Kas to būtu domājis, ka īsti latviskā garā – no kartupeļiem, pupām un kāpostiem, var pagatavot kreptīgu un interesantu ēdienu. Šo variāciju par klasiskajām zirņu pikām Tasty.lv lasītājiem piedāvā kafejnīcas "Austra" šefpavāre Rūta Rietuma.

Lasīt vairāk

Pēcsvētku pelēkie zirņi ar rīsiem un lazdu riekstiem

Latviešu ticējumi vēsta, ka Ziemassvētku vakarā un Jaunajā gadā jāizēd visi pelēkie zirņi, kas ielikti šķīvī, citādi nākamajā gadā birs asaras un nebūs naudas. Tomēr, ja svētku galdā celta tik prāva bļoda zirņu, ka visus gribēdams nevar apēst, tos var likt lietā kādā citā maltītē, piemēram, pievienojot rīsiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).

Lasīt vairāk

Zirņu biezputra ar apceptu bekonu

Foto: Shutterstock

Zirņu biezputra bija viens no galvenajiem ēdieniem viduslaikos. Smalkos namos, to vārot, tika pievienotas dārgas un aromātiskas garšvielas: safrāns, kanēlis, muskatrieksts, ingvers un melnie pipari, tās visas samaisot kopā ar cukuru. Šādu maisījumu izmantoja gan gaļas ēdieniem, gan dārzeņiem, gan desertiem. Šoreiz cukurs pievienots biezputrai vārīšanas procesā, bet garšvielas tiek pārkaisītas, biezputru pasniedzot.

Lasīt vairāk

Šokolādes kūka

Ātra un vienkārša šokolādes kūka. Pasniedz vēl siltu - ar vaniļas saldējumu un aveņu mērci!

Lasīt vairāk

'Cielaviņas' vainags ar šokolādes krēmu

Foto: DELFI

Nereti "Cielaviņas" tipa kūkas grūti sagriezt, tāpēc piedāvājam olbaltumu izcept vainaga formā, tad nogriezt katram gabaliņu itin nemaz nebūt grūti. Ja esi šokolādes cienītājs un dievini bezē un lazdu riekstus, šī kūka, kas to apvieno, palutinās lielākos saldummīļus.

Lasīt vairāk

Burkānu sautējums ar žāvētām plūmēm

Foto: Shutterstock

Dārzeņu sautējuma recepti gavēņa ēdienkartes paplašināšanai iesaka "Lido" šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Ziemassvētku marcipāna štolle vācu gaumē

Foto: Shutterstock

Ziemassvētku marcipāna štolle ir kaut kas līdzīgs bagātīgam kliņģerim, tikai to veido kā kukulīti, kas pildīts ar marcipānu.

Lasīt vairāk

Ziemassvētku šokolādes rulete franču gaumē

Foto: Shutterstock

Šokolādes rulete koka stumbra veidolā (Yule log) ir neatņemams franču Ziemassvētku un Jaunā gada svētku galda kārums. Noslēdzošo rotājumu var veidot ar šokolādes skaidiņām, šokolādes lapiņām, ar vienkāršu pūdercukura sniedziņu, cukura pērlītēm.

Lasīt vairāk

Saldais ķirbju plovs ar sviestu un rozīnēm

Foto: Shutterstock

Salds un sātīgs ķirbju plovs ar rozīnēm un kausētu sviestu gardām brokastīm vai launagam.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šķiņķa cepetis ar dzērvenēm un portvīnu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards cūkgaļas šķiņķa cepetis ar dzērveņu un portvīna glazūru un mērci. Recepte, kas jo īpaši noderēs svētku mielastam.

Lasīt vairāk

Sātīgā sīpolzupa ar sieru un olu

Foto: Shutterstock

Garda un sātīga sīpolu zupa ir kā radīta, lai sasildītos ziemīgi aukstās dienās.

Lasīt vairāk

Grūbu un tomātu tabulē salāti ar garšaugiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lai gan tabulē salātus parasti gatavo no bulgura, kvinojas vai kuskusa, šī variācija būs vēl gardāka, jo pagatavota no latviskajām grūbām. Noderēs kā ikdienas maltītei, tā svētku galdam.

Lasīt vairāk

Dārzeņu sacepums ar lēcām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs lēcu, dārzeņu un olu sacepums jeb "moussaka". Ja baklažāni vai ķirbji negaršo, tos droši vari aizstāt ar burkāniem vai kādu citu dārzeni, kas tīk labāk.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, maltās gaļas un kausētā siera sacepums

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei ikdienā vai svētkos – kartupeļu, maltās gaļas un kausētā siera sacepums.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu un burkānu sautējums ar ingveru

Foto: Shutterstock

Sildošs ziedkāpostu un burkānu sautējums ar pikantām garšvielām – ingveru, koriandru, kariju un kurkumu. Lieliska un viegla veģetārā maltīte pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Rulete ar krēmsiera pildījumu un glazūru jeb 'Ziemassvētku pagale'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldās ruletes jeb "Ziemassvētku pagales" (Yule log) jo īpaši iecienītas franču, nīderlandiešu, beļģu un citu Eiropas valstu nacionālajās virtuvēs. Šoreiz mazliet citādāks variants bez šokolādes, bet ar krēmsieru un piparkūku garšu.

Lasīt vairāk

Apgāztā citronu un dzērveņu siera kūka bez cepšanas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Neceptā siera kūka mazliet citādākā izpildījumā – to gatavo, kā ierasts, tikai pēc pagatavošanas pasniedz apgāztu. Kūkas pamatā ir maskarpones un citronu masa, kas papildināta ar dzērveņu un aveņu mērci.

Lasīt vairāk

Cepts lasis skandināvu gaumē ar marinētu gurķu salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārtīgām vakariņām vai svētku maltītei – krāsnī cepts lasis ar ātri iemarinētiem gurķīšiem un bietēm. Pasniedz siltu vai atdzesētu – nākamajā dienā.

Lasīt vairāk

Ziemassvētku kūkas pamatrecepte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasiska Ziemassvētku kūkas recepte angļu gaumē, ko parasti gatavo laicīgi pirms svētkiem – vismaz nedēļu pirms pasniegšanas. Gatavo kūku pēc tam var dekorēt, kā vien sirds kāro – ar sviesta krēmu, marcipāna masu, kausētu šokolādi vai ko citu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!