Rauši, plātsmaizes un klimpas: 17 sulīgi un saldi rabarberu kārumi
Foto: Shutterstock

Pašmāju gardēži jau izsenis ir turējuši godā teju katras lauku mājas pagalmā kuplojošos, vienkāršos rabarberus. Daudziem viena no skābākajām bērnības atmiņām ir iekošanās sulīgā rabarbera kātā, kas devīgie iemērcēts cukuriņā, tomēr to kulinārās izmantošanas iespējas ir daudz plašākas. Īpaši labi rabarberi ar savu atspirdzinoši svaigo garšu iederas dažādos desertos un konditorejas izstrādājumos. Rabarberus var ēst, kamēr vien tie atrodami dārzā, tikai jāņem vērā, ka pēc Jāņiem rabarberu miza būs jau stipri vien biezāka, tādēļ tieši maijs ir īstais laiks, kad sākt izbaudīt rabarberu sezonu, palutinot savējos ar kādu fikso rabarberu plātsmaizi, kefīrkūku, ruleti vai tīkami saldskābu rabarberu uzpūteni.

Rabarberi ir viens no pirmajiem vitamīnu avotiem dārzā, kas nogatavojas jau maija vidū. Sulīgajos kātos ir daudz ābolskābes un citronskābes, tieši tāpēc rabarberi ir tik skābi. Tie ir arī veselīgi, jo satur 1/3 no cilvēkam nepieciešamās C vitamīna devas dienā, kā arī daudz kālija un kalcija, kas nepieciešami kauliem, kā arī nātriju, kas normalizē kuņģa darbību. Vairāk lasiet šeit.

Stādaudzētavas "Dimzas" pārstāvis Guntis Vītoliņš piekodina, ka rabarberu lapu lietošana uzturā gan nav ieteicama, jo tajās ir oksālskābe (skābeņskābe), tādēļ leknās lapas labāk izmantot tikai kā galvassegu karstās vasaras dienās vai kompasta materiālu augiem, kam nepieciešama skāba augsne.

Ja rabarberu raža šogad tavā dārzā šogad padevusies īpaši branga, tad vari spirdzinošo garšu saglabāt ziemas krājumiem. Izrādās, ka tas ir pavisam vienkārši: nomizotus un sagrieztus rabarberus liec aizvākojamā traukā, pārlej ar novārītu ūdeni un novieto pagrabā vai saldētavā.

Lai labi garšo!

Tags

Rabarberi
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form