Foto: Shutterstock
Rudenī mēs alkstam pēc divām lietām: zupas bļodas un liela, pufīga cepta saldā kartupeļa. Abi ir sildoši, veselīgi un sniedz komforta sajūtu. Šoreiz pievērsīsimies batātēm! Vislabākā lieta – tās ir neticami vienkārši pagatavot, jo cepeškrāsns paveic 95% darba. Kamēr kartupeļi tur cepas, var darīt, ko vien sirds kāro: pagatavot atlikušās maltītes sastāvdaļas, pabeigt dienas darbus vai sazināties ar ģimeni. Izņemot batātes no cepeškrāsns, tās jāpapildina pēc saviem ieskatiem. Šajā rakstā apskatīsim dažus veidus, kā batātes izmantot receptēs – no sāļām līdz saldām, vienkāršām līdz izsmalcinātām.

Kā izmantot saldos kartupeļus:

  • Kā piedevas, kas ceptas sloksnēs (frī kartupeļos), pagatavotus biezenī vai izsautētus kubiņos;
  • Ceptus veselus un pildītus ar dažādām piedevām;
  • Iejauktus sautējumos un čili;
  • Desertos un konditorejas izstrādājumos;
  • Blenderētus zupās;
  • Izmantotus siltajos salātos;
  • Un tie var būt kā daļa no dārzeņu pannas, ko iešaut cepeškrāsnī.


Batātes ir visai pateicīgi dārzeņi dažādām maltītēm! Tos var paslēpt pat kūkās. Ērtākais veids, protams, ir saldo kartupeli cept cepeškrāsnī, pirms tam apviļājot to garšvielās. Taču, kā iepriekš uzskaitījām, tas lieliski iederas dažādos ēdienos – sacepumos, krēmzupās, sautējumos un karijos. It īpaši sautējumos un karijos, jo saldais kartupelis piešķir šiem ēdieniem skaistu krāsu, viegli saldenu garšu un tik patīkamo tumīgumu. Turklāt bez miltu vai kāda cita biezinātāja pievienošanas!

Aiziet, dosimies kulinārijas piedzīvojumā, kas cildina saldo kartupeļu neparasto daudzpusību! Vēl bez tā dabiskā salduma un košās nokrāsas, tas paver plašu gastronomisko iespēju pasauli.

Mēs esam sagatavojuši virkni recepšu, kas mainīs līdzšinējo pieredzi ar saldajiem kartupeļiem. Neatkarīgi no tā, vai esi iesācējs virtuvē, vai pieredzējis šefpavārs, šīs receptes ir izstrādātas tā, lai iedvesmotu un iepriecinātu, pierādot, ka saldie kartupeļi ir ne tikai piedeva, bet gan zvaigžņota sastāvdaļa lieliskai maltītei.

Uzasini nažus, uzkarsē plīts virsmu un gatavojies atklāt nebeidzamos saldo kartupeļu kulinārijas brīnumus. Lai gatavošana sākas!

Saldie kartupeļi mundierī ar avokado un jogurta mērcīti

Saldie kartupeļi jeb batātes, tāpat kā parastie kartupeļi, ir lieliska bāze dažnedažādiem pildījumiem. Šoreiz svaigāku garšu meklējumos pamēģini tikko izceptus saldos kartupeļus papildināt ar pikantu avokado salsu un grieķu jogurta mērcīti.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu frī

Kraukšķīgi, saldi un ļoti garšīgi frī kartupeļi, kas pagatavoti no oranžās batātes jeb saldā kartupeļa. Garšos gan pašiem mazākajiem ēdājiem, gan lielākajiem.

Lasīt vairāk

Saldā kartupeļa sacepums ar sieru un krējumu

Plānās šķēlītes sacepti saldie kartupeļi, kurus apskauj burbuļojošs saldais krējums un izkusis siers. Saldo kartupeļu sacepums garšīgs būs tāpat, bet noderēs arī kā piedeva gaļas ēdieniem kopā ar svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Ceptu saldo kartupeļu pusītes ar sieru un olu

Vienkārša maltīte sātīgām brokastīm vai agrajām pusdienām – ar olu un sieru pildīti saldie kartupeļi. Pasniedz tos ar svaigiem salātiem un baudi, kamēr vēl silti.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu plācenīši ar jogurta mērci

Ja pāri palicis izvārīts vai cepeškrāsnī izcepts saldais kartupelis jeb batāte, to var likt lietā plācenīšu gatavošanā. Arī no vakariņām pāri palikušie rīsi, kuskuss, bulgurs vai pat griķi noderēs plācenīšu cepšanai. Šis noteikti varētu būt ēdiens, ko viegli iemānīt arī bērniem, kas varbūt līdz šim uz saldo kartupeli negribīgi skatījušies.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu krēmzupa ar ķiploku grauzdiņiem

Smaržīga un garda krēmzupa no saldajiem kartupeļiem, puraviem un sīpoliem. Izteiktākai garšai un pikantumam pievienots arī kumins un kurkuma. Bet zupai kraukšķīgumu piešķirs sēkliņas un grauzdiņi. Šeit ir vaļa fantāzijai – var pievienot saulespuķu, sezama un ķirbju sēkliņas, kā arī izvēlēties vēl citas.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti saldie kartupeļi ar kanēli un medu

Saldo kartupeļu piedeva gaļas ēdieniem vai salātiem. Tie būs īpaši aromātiski, pateicoties pievienotajam kanēlim un medum.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti, ar gaļu un sieru pildīti saldie kartupeļi

Sātīgs un veselīgs ēdiens, kas būs piemērots pusdienām vai vakariņām. Nedaudz ieilgs, kamēr izcepsies kartupeļi, bet pati pagatavošana ir ļoti vienkārša.

Lasīt vairāk

Grilēti saldie kartupeļi ar zilo sieru

"Kā zināms, kartupelis ir viens no latviešu iecienītākajiem ēdieniem, tādēļ esmu sagatavojusi grilētu saldā kartupeļa salātu recepti. Tie lieliski saderēs ar grilētu vistas fileju vai jebkuru citu maigu, liesu gaļu," sola "Rimi" gardēde Liene Zemīte.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu un turku zirņu sautējums

Ļoti gards un sātīgs sautējums brīnišķīgai vasaras maltītei. Receptes autore Nīna Koula teic, ka pavadījusi krietnu laiciņu, lai panāktu izcilu sautējuma garšu, bet nu nodod savu lolojumu citu vērtējumam un aicina izmēģināt un izbaudīt.

Lasīt vairāk

Vienkāršais ziedkāpostu un saldā kartupeļa karijs

Pietiekami sātīgs, dārzeņiem bagātīgs, krēmīgs un mazliet ass – tāds ir šis veģetārais vienkāršais karijs. Ļauj saldā kartupeļa gabaliņiem nedaudz sadalīties, sutinot dārzeņus kokosriekstu pienā, lai karijs būtu tumīgs un patīkamas konsistences. Izcili garšos baudīts tāpat vai likts blakus šķīvī novārītiem rīsiem, bulguram vai kvinojai.

Lasīt vairāk

Rudenīgais risoto ar saldajiem kartupeļiem, šķiņķi un zaļajiem zirnīšiem

Risoto ar neparasti garšīgu pavērsienu – mīkstiem saldajiem kartupeļiem un zirnīšiem pildījumā. Uz šķīvja pa virsu izkārtotās kartupeļa šķēlītes un Parmas šķiņķis vēl jo vairāk papildinās maltīti un piešķirs tai rudenīgu noskaņu. Vislabāk garšos, ja risoto tiks pagatavots no arborio rīsiem.

Lasīt vairāk

Gardās un ātrās saldo kartupeļu vafeles vasaras brokastīm

Dažreiz vislabākās brokastis izdodas rītos, kad mājās it kā nekā TĀDA nav. Lieliskā omā pavirinot virtuves skapīti, ledusskapi un vafeļu pannu, var izdoties uzburt izcili gardas un fotogēniskas vafeles. Servē ar krāsainiem dārzeņiem un zaļumiem un liec kaut Instagram! Recepti saulainā vasaras rītā ātri izdomāja un pagatavoja Ilze Lipska no ģimenes saimniecības Krimuldas laukos "Absolūts ēd".

Lasīt vairāk

Krēmīgs saldā kartupeļa brūnītis bez glutēna

Saldos kartupeļus var izmantot ne vien pamatēdienos, bet arī desertos. Ar krēmīgo brūnīti varēs mieloties arī tie, kuriem jāievēro bezglutēna diēta. Recepti iesaka vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.

Lasīt vairāk

Mazuļa ēdienkarte: saldo kartupeļu biezenis ar gaļas un biešu bumbiņām

Vienkārša un ātri pagatavojama ģimenes maltīte, kura nodrošina arī mazulim nepieciešamo dienas dzelzs devu. Recepti piedāvā kampaņas "Mazais nav lielais" vēstnese Laura Grēviņa un uztura speciāliste Guna Rijkure.

Lasīt vairāk

Veselīgie siltie salāti ar vistu un saldajiem kartupeļiem

Ātrie supersalāti ar vārītu vistu, brokoļiem, kvinoju un saldo kartupeli. Sātam pievieno arī avokado, bet svaigumam – lapu salātus.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu načo ar pikanto sieru

Lai arī načo tradicionāli ierasts gatavot jau no gataviem čipsiem, šī recepte ir ''Tasty'' improvizācija no tā, kas bija ledusskapī, un jāatzīst, pat gardāka un krietni veselīgāka par oriģinālo recepti.

Lasīt vairāk

Gana pīrāgs ar saldo kartupeļu biezeni

Tradicionāli ganu pīrāgs jeb Shepherd's pie tiek pagatavots no maltās gaļas ar kraukšķīgu kartupeļu cepurīti pa virsu. Šoreiz ir nedaudz citādāka versija – pa virsu likti maigie saldie kartupeļi, bet zem tiem paslēpusies jēra maltā gaļa. Maltīte būs lielisks vakariņu ēdiens, ar ko pabarot visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu kūka ar ingvera glazūru

Salda, smaržīga un mīksta kūka, kuru ēdot nemaz nepateiksi, ka tajā ir saldie kartupeļi. Saldākai dzīvei pa virsu izklāta maiga pūdercukura glazūra.

Lasīt vairāk

Vistas stilbiņi ar saldajiem kartupeļiem un 'chimichurri' mērci

Vienkāršs ēdiens, bet tajā pašā laikā "ar odziņu", – sulīgi vistu stilbiņi, kas izmarinēti laima sulas mērcē. Gaļu pasniedz kopā ar cepeškrāsnī apceptiem saldajiem kartupeļiem un pikanto "chimichurri" mērci, kurā mijas ne vien asais čili, bet arī svaigi pētersīļi un koriandrs.

Lasīt vairāk

Mazais zivs pīrāgs ar saldo kartupeļu 'cepurīti'

Interesants veids, kā pagatavot gardu maltīti diviem no zivīm un kartupeļiem. Tas viss individuālos trauciņos veido pavisam nelielu sacepumu, kas atgādina pīrāgu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!