Foto: iStock
Piparmētras, reiz iedzīvojušās kādā dārza stūrī, bieži vien sakuplo ar tādu jaudu, ka nākas krietni palauzīt galvu, domājot, kā izmantot brango ražu. Vasaras sezonā, kad svaiguma ēdienos nevar būt par daudz, mēs iesakām aizņemties idejas piparmētru izmantošanai no grieķiem, arābiem un citām silto zemju tautām, kas šo aromātisko garšaugu dāsni pievieno gan salātiem, gan mērcēm, gan dažādiem gaļas ēdieniem.

Reiz izmēģinot, sapratīsi, ka svaigu vai kaltētu piparmētru pievienošanas rezultātā ēdiens nepavisam negaršo pēc zobupastas, kā varētu domāt garšvielās piesardzīgais latvietis, bet gan iegūst vien viegli nojaušamu, ārkārtīgi patīkamu svaiguma noti.

Lai pārliecinātos par šo vārdu patiesumu, iesākumā pamēģini pievienot pāris sasmalcinātas piparmētru lapiņas kotlešu masai, aukstajai zupai, dārzeņu salātiem vai gaļas marinādei. Kad pirmie panākumi un ēdāju uzslavas būs tevi iedvesmojušas uz jauniem varoņdarbiem, jau drošāku soli turpini iet pareizajā virzienā, krietnu bunti piparmētru iemaisot arābu iecienītajos tabulē salātos, kas būs izcila piedeva uz grila gatavotai gaļai vai zivīm, vai pagatavojot aromātisku mētru mērci jēra ribiņām.

Vairāk par mētru audzēšanu un daudzveidīgo pielietojumu uzzināsi, izlasot šo rakstu, bet mēs piedāvājam 20 receptes piparmētru iemīlēšanai.

Lai labi garšo!

Baltā gaspačo zupa latviešu gaumē

Foto: DELFI

Spānijā iecienīto gaspačo zupu ir ierasts iebiezināt ar sakaltušas maizes šķēlēm. Es aizņēmos šo ideju, lai, liekot lietā izdomu, no ledusskapī atrastajiem produktiem pagatavotu balto gaspačo latviešu gaumē. Eksperimenta rezultāts bija varen garšīgs un atspirdzinošs.

Lasīt vairāk

Krāsnī gatavots liesais plovs ar malto gaļu un konservētiem ananasiem

Foto: DELFI

Šī plova burvība slēpjas vienkāršībā, jo sastāvdaļas nav iepriekš jāapcep – visu kārtām saliec karstumizturīgā traukā un šauj krāsnī, lai jau pēc stundas varētu mieloties. Turklāt šajā gadījumā izvairīsies arī no liekas taukvielu pievienošanas un nevajadzīgām kalorijām.

Lasīt vairāk

Mazsālītie gurķīši ar piparmētrām, citroniem un rožlapiņām

Foto: DELFI

Jāņos izmēģināju mazāk ierastu veidu, kā iesālīt gurķīšus "ar glanci". Cerams, arī tev šī recepte būs noderīga, lai piešķirtu ikdienai mazliet vairāk krāsu, garšu un košuma.

Lasīt vairāk

Turku 'yayla' – aromātiska rīsu zupa ar bezpiedevu jogurtu un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Sātīgu, tumīgu un ļoti aromātisku zupu var pagatavot arī bez kripatiņas gaļas – tieši tāda ir turku iecienītā rīsu zupa "yayla".

Lasīt vairāk

Sulīgās vistas gaļas un biezpiena kotletītes ar citronu un piparmētru

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

"Kotletes sanāk debešķīgi maigas, mīkstas, sulīgas. Pateicoties cepšanai cepeškrāsnī, tur arī nav pievienotas liekas taukvielas. Un smalkās citrona un piparmētras notis... mmmmm... neuzbāzīgas, bet piešķir dikti feinas garšas nianses. Biezpiens nemaz nav jūtams, tikai ļoti maiga vistas gaļas garša." Savu gardo vistas–biezpiena kotletīšu recepti komentē bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.

Lasīt vairāk

'Bifteki' – ar fetas sieru pildītas kotletes grieķu gaumē

Foto: Shutterstock

Garšīga recepte grila sezonai – grieķu "bifteki" jeb ar fetas sieru pildītas kotletes. Tās var gan baudīt ar salātiem, gan izmantot, gatavojot burgerus, iesaka portāls "Allrecipes".

Lasīt vairāk

Tzatziki – ķiploku mērce ar dillēm, piparmētrām un citronu

Foto: Shutterstock

Tzatziki - garda un aromātiska jogurta mērcīte ar svaigu gurķi, ķiplokiem, dillēm, piparmētrām un citronu sulu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, šķiņķa un piparmētru plācenītis ar plaucētu olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgi, interesanti un visnotaļ gardi kartupeļu plācenīši, kuriem pievienots arī šķiņķis un smaržīgās piparmētru lapiņas. Siltos plācenīšus pasniedz ar plaucētu olu un holandiešu mērci. Maltīte vieglām pusdienām vai, ja sagatavota laikus, bagātīgām brokastīm.

Lasīt vairāk

Sulīgas gaļas un cukīni bumbiņas grieķu gaumē – keftedes

Foto: Shutterstock

Aromātiskas gaļas bumbiņas grieķu gaumē, kas, pateicoties pievienotajiem kabačiem, cepeškrāsnī kļūs īpaši sulīgas un "pufīgas". Tradicionāli tās tiek gatavotas no jēra vai liellopa gaļas, bet garšīgas bumbiņas izdosies arī no cūkas, teļa, vistas vai tītara gaļas.

Lasīt vairāk

Grūbu un tomātu tabulē salāti ar garšaugiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lai gan tabulē salātus parasti gatavo no bulgura, kvinojas vai kuskusa, šī variācija būs vēl gardāka, jo pagatavota no latviskajām grūbām. Noderēs kā ikdienas maltītei, tā svētku galdam.

Lasīt vairāk

Svaigu cukīni salāti ar piparmētru un citronu mērci

Foto: Shutterstock

Veselīgi un ļoti vasarīgi salāti – piparmētru mērcē iemarinētas cukīni strēmeles. Lai maltītei piešķirtu mazliet vajadzīgā sātīguma, pasniedz salātus ar mazajām mocarellas bumbiņām.

Lasīt vairāk

Gurķu un piparmētru aukstā zupa

Foto: Shutterstock

Veldzējoša svaigo gurķu zupa ar piparmētrām un pētersīļiem. Auksto zupu pirms ēšanas ieteicams noturēt ledusskapī, bet, lai zupas konsistence nebūtu pārāk vienmuļa, ēd to kopā ar riekstiem vai kādu grauzdiņu.

Lasīt vairāk

Gurķu un piparmētru zupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ņemam divus garos gurķus, buljonu un vienu, smalki sakapātu sīpolu, pievienojam mazliet svaigas piparmētru lapiņas – un garda krēmzupa gatava! Garšīgākai ēšanai ieteicams krēmzupu pirms pasniegšanas atdzesēt, lai sajustu gurķu un piparmētru izteikto garšu. Baudīt var gan kā vieglas pusdienas, gan starteri bagātīgās vakariņās.

Lasīt vairāk

Vasarīgi salāti ar persikiem un garnelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vasarā jāizmēģina tūkstots un viens variants salātiem. Kad tad vēl, ja ne laikā, kad pieejamas tik daudz un dažādas svaigas dārza veltes? Šī recepte izceļas ar neparastu sastāvdaļu salikumu, kas ne tikai izskatās cēli, pasniegts uz šķīvja, bet arī garšo izcili vasarīgi.

Lasīt vairāk

Zaļo zirnīšu krēmzupa ar piparmētrām un bekonu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zaļa jo zaļa zupa ātrām pusdienām – saldēti zaļie zirnīši novārīti mīksti, tiem pievienots buljona kubiņš, svaigas piparmētru lapiņas un pavisam nedaudz bekons. Iesakām baudīt kopā ar kādu šķēlīti grauzdētas maizes.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar āboliem, redīsiem un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Pavasarī organisms ir izslāpis pēc svaigām, vieglām un jaunām garšām. Izmēģini ļoti atsvaidzinošu aukstās zupas versiju – ar gurķiem, āboliem, redīsiem un piparmētrām, kas papildināta ar ķiploka asumiņu.

Lasīt vairāk

Sarkano rīsu un biešu salāti ar fetas sieru un piparmētru lapiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Recepte tiem, kuri nevairās izmēģināt ko jaunu! Sarkanajiem rīsiem, atšķirībā no baltajiem vai brūnajiem, ir riekstu piegarša un tiem ir augsta uzturvērtība. Salātos, kopā ar bietēm tie būs īsta uzturvielu bumba, jo bietes pabaros organismu ar dzelzi. Saldo biešu garšu atspēkos gardais fetas siers.

Lasīt vairāk

Tītara kotletes ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci

Foto: Shutterstock

Pārsteidz sevi un savu ģimeni ar šo maltīti. Svaiga garšu pārbagātība, turklāt figūrai draudzīga. Un, kas labākais - virtuvē pavadīsi vien aptuveni 30 minūtes.

Lasīt vairāk

Zaļo zirnīšu krēmzupa ar piparmētrām un seleriju

Dzīvespriecīgi zaļa un ļoti garda biezzupa no zaļajiem zirnīšiem. Pikantu garšas noti zupai piešķir pievienotā selerija un svaigas piparmētras.

Lasīt vairāk

Jēra ribiņu cepetis ar piparmētru mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgas jēra ribiņas gardām vakariņām. Ēdiena "odziņa" šoreiz ir nevis pats jērs, bet gan piparmētras, kas pievienotas ne vien cepeša glazūrai, bet arī saldi pikantajai medus un balzamiko etiķa mērcei.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!