No Latgales līdz Kurzemei: 17 latviski kartupeļu ēdieni no vienkāršām sastāvdaļām

No Latgales līdz Kurzemei: 17 latviski kartupeļu ēdieni no vienkāršām sastāvdaļām
Foto: Shutterstock

Katrs letiņš zina – ja virtuves stūrī stāv maišelis ar kartupeļiem, tad bads nebūs jācieš. Latviešu īpašās attiecības ar šo dārzeni apliecina gan grāmata "444 kartupeļu ēdieni", kas atrodama teju katras sevi cienošas saminieces virtuves plauktā, gan lērums mīļvārdiņu, kādos kartupelis tiek dēvēts dažādās Latvijas malās: tupenis, rācenis un buļba ir zināmākie no tiem, bet "Skats.lv" ir apkopojis arī virkni kaut mazāk populāru, tomēr ne mazāk labskanīgu kartupeļa "iesauku", kuras uzskaitītas šajā rakstā. Savukārt "Tasty.lv" radošā komanda, nopūloties vaiga sviedros, pārskatīja mūsu plašos recepšu apcirkņus, atsijājot 17 tautā iemīļotas receptes, kurās kartupelis ir iecelts goda vietā.

Visu šo ēdienu pagatavošanai nepieciešami vien pāris, teju katras mūsu valsts mājsaimniecības krājumos atrodami produkti: burkāni, kāposti, ķirbji, sēnes, zirņi, pupas, saujiņa putraimu, kāda šļuka piena, gabaliņš pirtī nokūpināta cauraudzīša vai kreptīga sālīta siļķīte. Savukārt aizdara tiesai kalpos karote trekna skāba krējuma, sviesta pika, medus vai karote brūkleņu zaptes.

Apsolām, ka recepšu garšvielu sarakstā tu neatradīsi arī tādus kārtīga latvieša garšu kārpiņām nesaprotamus svešzemju "brīnumus'' kā estragonu, kinzu, kariju, čili pārslas un pat baziliku, jo mūsu čaklo zeltenīšu un bāleliņu garšvielu plauktiņos goda vietu ieņem sāls, pipari, lauru lapas, ķimenes un, protams, kaltētas dillītes.

Lai labi garšo!

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.
Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka