Foto: Shutterstock
Pavasara gaidās turpinām rūpēties par tiem, kas dažādu iemeslu dēļ izslēguši no ēdienkartes gaļu. Šoreiz skaidrosim, kā kārtu pa kārtai gatavojami veģetārie burgeri: kādu maizi izvēlēties, kā sagatavot dārzeņus un ātri pagatavot mērces īpaši kārdinošam pildījumam. Un, protams, kas gan tas būtu par burgeri bez sulīgas kotletes pildījumā? Kaut pārliecināti gaļēdāji noteikti iebildīs, ka par kotletēm ir cienīgas saukties vien no gaļas gatavotās, mēs šoreiz atļāvāmies aizņemties šo apzīmējumu, par kotletēm nodēvējot 13 bezgaļas plācenīšus veģetāro burgeru pildījumam.

Pirms ķeries pie "kotlešu" gatavošanai, sarūpē maizītes, salātlapas un dārzeņus, ko izmantot veģetāro burgeru konstruēšanai. Ļoti gardi burgerīši sanāks ne vien no ierastajām burgeru bulciņām – pamēģini izmantot pildīšanai, piemēram, uz pusēm gareniski pārgrieztu ciabatu, siera bageti vai plānās rudzu rikas.

Kādus dārzeņus izmantot pildījumā

Foto: Shutterstock


Līdzās tradicionālajām tomātu, gurķu un paprikas šķēlēm burgerus noteikti vajadzētu papildināt ar ko īpašāku, piemēram, krāsnī grilētu papriku (recepte – te), grilētu vai ceptu baklažānu vai cukīni šķēlēm, kas, ierīvētas ar sasmalcinātiem ķiplokiem vai pesto, piešķirs veģetārajiem burgeriem "gaļīgu" konsistenci. Šim mērķim noderēs arī grilētas vai ceptas lielās portobello sēnes.

Krēmīgais avokado veģetārajiem burgeriem piešķirs īpaši patīkamu struktūru, turklāt avokado vari ne vien sagriezt šķēlītēs, bet ātri pagatavot no tā sāļu krēmu (recepte – te), ko ziest uz burgera maizītem vai plācenīšiem.

Iekožoties burgerī, allaž ir patīkami uzkost arī kādam kraukšķīgam marinēta dārzeņa gabaliņam, kas parasti ir marinēts sīpols (recepti sīpoliem ātrajā marinādē atradīsi te) vai gurķis (te meklē recepti gurķu šķēlēm ātrā mārrutku marinādē). Pikantu garšu cienītājiem iesakām, smalki sakapājot svaigus dārzeņus, pievienojot tiem čili asumam un spirgtu laima sulu, pagatavot gardu un svaigu salsu (recepte – šeit), ko izmantot kādā no veģetārā burgera kārtām. Salsa ir īpaši meksikāņu virtuvei raksturīga piedeva, kas ievērojama ar to, ka tajā ir labi jūtamas visas pievienotās sastāvdaļas. Ja palaimējas nopirkt sulīgu mango, šis auglis salsai piešķirs tīkami eksotisku garšu.

Veģetārajos burgeros lieliski iederēsies arī tāda ģeniāla sastāvdaļa kā sīpolu marmelāde. Kaut to, protams, var iegādāties daudzos veikalos, vislabāk garšos pašu gatavotā (recepte – te), turklāt tas būs arī lētāk - varēsi pagatavot lielāku marmelādes daudzumu, ko aizvākotā burciņā uzglabāt ledusskapī un izmantot pēc nepieciešamības.

Lasi tālāk un uzzini burgera mērču receptes un padomus, kādu sieru izvēlēties īpaši apetītlīgam rezultātam.


Kādu mērci izvēlēties īpaši sulīgiem burgeriem


Foto: Shutterstock

Tieši pareizi izvēlēta mērce ir viens no ideāla burgera stūrakmeņiem. Kaut tradicionāla izvēle, protams, ir kečups un dažādas veikalā nopērkamās gatavās mērces, tomēr, lai bagātinātu savu ikdienu ar jaunām garšām, izmēģini ko mazāk ierastu.Šajā rakstā atklājām receptes ātri un vienkārši pagatavojamām mērcēm bez olām un piena produktiem: pikanta gvakamole, avokado humuss, krēmīga riekstu mērce vai liesā majonēze būs lielisks veģetāro burgeru papildinājums. Savukārt te uzzināsi, kā pagatavot gardas un liesas burgeru mērcītes uz bezpiedevu jogurta bāzes, kuras var dāsni papildināt ar dažādiem kapātiem zaļumiem.

Ja vēlies, lai veģetārais burgeris ir īpaši košs un krāsains, pagatavo, piemēram, rozā mērci, sastāvdaļām pievienojot biešu sulu. Koši zaļu mērci iegūsi, pamatrecepti papildinot ar sablendētu spinātu sulu, savukārt skaisti dzeltenu krāsu mērcei piešķirs karija pulveris vai kurkuma.

Ja ledusskapī vai pieliekamajā bez pielietojuma mētājas burciņa pašgatavota vai kāda labvēļa dāvināta čatnija, tad nu ir īstais brīdis likt lietā šo pikanti saldskābo mērcīti. Arī kāda druska skābenas brūkleņu vai plūmju mērces burgeru garšu padarīs vēl bagātīgāku.


Kurš siers būs vispiemērotākais


Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kad veģetāro burgeru "kotletes" tikko noņemtas no pannas, vēl karstas tās noteikti papildini ar labi kūstoša siera šķēli, izvēloties, piemēram, Ementālieti, Čedaras sieru vai mocarellu. Patīkamu kūpinājuma garšu veģetārajam burgerim piešķirs kūpināts siers vai siera desa, bet zilā siera vai Fetas drumstalas gādās par pikantumu.

Kā redzi, variāciju ir bezgala daudz, tāpēc atliek vien eksperimentējot atrast vistīkamāko. Lai iedvesmotos ļauties neprātīgiem garšu salikumiem, te atradīsi recepti veģetārajam kuskusa un pupiņu burgerim ar pildītiem asajiem pipariem, bet te uzzināsi, kā gatavojami gardie kuskusa un riekstu burgeri ar sēnēm.

Lai labi garšo!

Zirņu - sīpolu kotletes

Foto: Shutterstock

Zirņu, auzu pārslu un sīpolu kotletes - sātīgām un lētām vakariņām.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un ķirbju plācenīši

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami un garšīgi kartupeļu - ķirbju plācenīši. Labi garšos gan ar skābo krējumu, gan kādu silto mērci, piemēram, šampinjonu.

Lasīt vairāk

Kuskusa un cukīni plācenīši

Foto: Shutterstock

Interesanti un gardi veģetārie plācenīši no kuskusa un cukīni – gan ēšanai ar salātiem pusdienās, gan uzkodu reizēm.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu un pupu plācenīši

Foto: Shutterstock

Šai receptei var izmantot gan mums ierastos kartupeļus, gan saldos kartupeļus. Iesakām pamēģināt tieši saldos kartupeļus, kuri plācenīšiem iedos eksotiskāku garšas buķeti un saulaini dzeltenu izskatu.

Lasīt vairāk

Ar ziedkāpostiem un sēnēm pildīti kartupeļu plācenīši

Foto: Shutterstock

Ar ziedkāpostiem un šampinjoniem pildītas kartupeļu kotletes.

Lasīt vairāk

Griķu kotletes ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Gardu, zeltaini kraukšķīgu kotlešu recepte, kas noderēs arī veģetāriešiem. Šampinjonus sezonas laikā vari aizstāt ar meža sēnēm. Ja pasniegsi šīs kotletes ar krējuma-ķiploku mērci, neviens nespēs palikt vienaldzīgs!

Lasīt vairāk

Sēņu, ziedkāposta un siera plācenīši

Gardi un sātīgi krāsnī cepti sāļie plācenīši no ziedkāposta, sēnēm un siera. No pagatavotās masas sanāks 6-7 palieli plācenīši. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Justīne un Monika.

Lasīt vairāk

Ātrie rīsu – siera plācenīši

Foto: DELFI

Ģeniāli vienkāršs un ātrs veids, kā izmantot no iepriekšējās dienas maltītes pāri palikušos rīsus. Zeltainie plācenīši garšos lieliski gan kā uzkoda – ar jogurta mērcīti, gan kā sātīga un kraukšķīga piedeva pie dārzeņu krēmzupas.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu plācenīši ar jogurta mērci

Foto: DELFI

Ja pāri palicis izvārīts vai cepeškrāsnī izcepts saldais kartupelis jeb batāte, to var likt lietā plācenīšu gatavošanā. Arī no vakariņām pāri palikušie rīsi, kuskuss, bulgurs vai pat griķi noderēs plācenīšu cepšanai. Šis noteikti varētu būt ēdiens, ko viegli iemānīt arī bērniem, kas varbūt līdz šim uz saldo kartupeli negribīgi skatījušies.

Lasīt vairāk

Sulīgās burkānu kotletes

Foto: Shutterstock

Sulīgas un mīkstas burkānu kotletes, kas garšos gan lieliem, gan maziem.

Lasīt vairāk

Turku zirņu plācenīši no Tuvajiem Austrumiem 'falafeles'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viens no austrumu gardumiem, kuru vērts nobaudīt – uzkodu plācenīši, kas pagatavoti no turku zirņiem, pupiņām un garšvielām. Labs veids, kā aizstāt gaļu, nezaudējot sāta sajūtu. Garšos kā veģetāriešiem, tā visiem citiem gardēžiem.

Lasīt vairāk

Brokoļu plācenīši ar sālītu gurķu–krējuma mērci

Foto: Shutterstock

Ātrām un sātīgām pusdienām vai launagam - brokoļu plācenīši.

Lasīt vairāk

Zirņu plācenīši ar zaļumiem

Foto: Shutterstock

Ēdiens ne tikai gavēņa laikam – zirņu plācenīši ar dillēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!