Foto: Shutterstock

Pildīti dārzeņi nav recepte, ko pagatavot ātri. Jāvelta laiks grebšanai, pildījuma sagatavošanai un vēl jāizsautē. Taču brīdī, kad ar dažādiem labumiem piestumtais dārzenis kūp un smaržo, ir žēl, ka nepagatavoji vairāk!

Ēdot ārpus mājas, man roka neceļas maksāt par kartupeļiem vai makaroniem, jo tos taču es pati mājās varu uzvārīt, bet, pasūtot pildītos dārzeņus, man plakstiņš pat nenoraustās, jo zinu, cik laika un darba tas prasa. Pildīti dārzeņi man garšo, bet, lai pagatavotu tos mājās, man vienmēr ir nedaudz jāsaņemas, jo tas prasa vairāk laika nekā krāsnī cepti dārzeņi vai kāds sautējums. Taču, ja ķeros klāt, tad sapildu dikti daudz, lai var visu nedēļu ēst. Gluži kā bērzu sulu laikā jāizdzer spaini sulas, tā man drēgnajā rudens dekādē vajag katlu ar pildītām paprikām. Pildīta paprika laikam ir vienīgais gardais paprikas pagatavošanas veids, jo svaiga man tā ieņem to nepatikas vietu tur, kur citiem ierindojusies kinza.

Saprotams, ka ir arī ātrākas receptes, kā sapildīt dārzeņus. Vienu tādu es pirms vairākiem gadiem nošpikoju no draudzenes Lauras vīra, kurš, kamēr dāmas malkoja vīnu, žiglām roku kustībām izgreba kabaču laivu, papildināja ar visu, kas pieejams un viņaprāt gards, – kūpinātu zivi, sīpoliem, tomātiem, kabača miesu, sajauca ar olu, pārbēra ar sieru un krāsnī iekšā! "Saulkrastu laiva" – tā es nodēvēju šo pildīto gardumu, bet mans vīrs, kad mums uz palodzes ieviesies kāds kabacis, saka: "Vai nav laiks Ikaunieka laivai?" Nenoēsties!

Visbrīnišķīgākais šajā visā dārzeņu pildīšanas stāstā ir tas, ka gards ir ne tikai pildījums, bet arī pildāmais trauks.

Kur pildīt?

Foto: Shutterstock

Pildīšanas iespējas ir bezgalīgas! Faktiski pildīt var jebkurā dārzenī, kam var izgrebt viduci, izveidojot bļodiņu. Saprotama lieta, ka pildīto dārzeņu karaļvalstī līderi ir paprikas un pipari, jo tiem vidus jau ir tukšs, atliek tikai nogriezt cepurīti un izņemt sēklas. Lieliski ir pildīti sīpoli, jo pēc cepšanas un sautēšanas tiem pazūd sīvums. Pildīt var bietes, kāļus un rāceņus. Uz pildīšanu mīņājas arī garie dārzeņi – kabači un baklažāni. Tie prasīties prasās, lai tos pārvērš gardās un sātīgās laivās. Ja ir krietni pāraudzis kabacis, tad var izmēģināt to sagriezt milzu apaļās šķēlēs, izņemt vidu, ko aizpilda ar vēlamo pildījumu un likt cepeškrāsnī.

Patisons, tomāts, kartupelis? Ņemam tik grebjamo un uz priekšu!

Foto: Shutterstock

Īpašs stāsts ir ķirbja pildīšana. Lielā un oranžā dārza oga izsautēs jebko, kas būs sapildīts, supersulīgi. Neviena tažīna vai sautējamais katls nepaveiks to tik labi kā ķirbis.

Ar ko pildīt?

Foto: Shutterstock


Gluži tāpat kā dārzeņu izvēle, arī pildījumu izvēle ir grandioza – gan gaļa, gan graudaugi, gan citi dārzeņi un pākšaugi. Saprotams, ka tas viss bagātināts ar garšvielām.
Klasiskie rīsi ar gaļu, vai modīgāks variants – kvinoja ar sēnēm. Grūbas vai bulgurs, kuskuss vai griķi – pārskati virtuves plauktus, tur noteikti slēpjas atbilde, ko pildīt dārzenī!
Starp citu, apsveicama laika taupīšanas ideja ir pildījumu pagatavot vienā dienā, bet dārzeņus grebt nākamajā.

Kā pildīt?

Foto: Shutterstock

Saprotama lieta, ka jāpilda ar mīlestību! Bez tās vēl būtu ieteicams ievērot principu "pildīšana līdz malām", jo sautējoties pildījums sakritīsies. Gluži kā mēs, pirtī ejot, stīvējam virsū cepures, tāpat pildītiem dārzeņiem pirms došanās krāsnī vai karstā katlā jāatceras uzlikt cepurīte. Ja cepurīte kaut kādu iemeslu dēļ sabojāta, tad talkā jāsauc folija. To jāizmanto, arī gatavojot dārzeņu laiviņas, jo šķērsām pārgrieztam dārzenim cepurītes nav, tādēļ jāģērbj folijas mētelītis

Folijas cepure vai mētelis īsi pirms gatavības nomaināmi ar siera cepurīti.

Kā gatavot?

Foto: Shutterstock


Pildītā dārzeņa gatavošana atkarīga no izvēlētā dārzeņa. Piemēram, pildītu ķirbi var likt pa taisno cepeškrāsnī, apejot katlus. Cepamo plāti gan vajadzētu uzlikt, jo ķirbim var būt mikroplaisas, kas sāks sulot.
Pildītās paprikas vienlīdz labi gatavosies kā katlā, tā cepeškrāsnī, ievietotas tā sauktajā pīlē.

Pievienot tomātus, buljonu vai krējumu – tas atkarīgs no gatavotāja, cik treknu un gardu prasās.

Mēs esam atraduši 20 receptes, ko vērts izmēģināt kādā rudens nedēļas nogalē. Lai gardi, silti un sātīgi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!