Foto: Shutterstock

Pildīti dārzeņi nav recepte, ko pagatavot ātri. Jāvelta laiks grebšanai, pildījuma sagatavošanai un vēl jāizsautē. Taču brīdī, kad ar dažādiem labumiem piestumtais dārzenis kūp un smaržo, ir žēl, ka nepagatavoji vairāk!

Ēdot ārpus mājas, man roka neceļas maksāt par kartupeļiem vai makaroniem, jo tos taču es pati mājās varu uzvārīt, bet, pasūtot pildītos dārzeņus, man plakstiņš pat nenoraustās, jo zinu, cik laika un darba tas prasa. Pildīti dārzeņi man garšo, bet, lai pagatavotu tos mājās, man vienmēr ir nedaudz jāsaņemas, jo tas prasa vairāk laika nekā krāsnī cepti dārzeņi vai kāds sautējums. Taču, ja ķeros klāt, tad sapildu dikti daudz, lai var visu nedēļu ēst. Gluži kā bērzu sulu laikā jāizdzer spaini sulas, tā man drēgnajā rudens dekādē vajag katlu ar pildītām paprikām. Pildīta paprika laikam ir vienīgais gardais paprikas pagatavošanas veids, jo svaiga man tā ieņem to nepatikas vietu tur, kur citiem ierindojusies kinza.

Saprotams, ka ir arī ātrākas receptes, kā sapildīt dārzeņus. Vienu tādu es pirms vairākiem gadiem nošpikoju no draudzenes Lauras vīra, kurš, kamēr dāmas malkoja vīnu, žiglām roku kustībām izgreba kabaču laivu, papildināja ar visu, kas pieejams un viņaprāt gards, – kūpinātu zivi, sīpoliem, tomātiem, kabača miesu, sajauca ar olu, pārbēra ar sieru un krāsnī iekšā! "Saulkrastu laiva" – tā es nodēvēju šo pildīto gardumu, bet mans vīrs, kad mums uz palodzes ieviesies kāds kabacis, saka: "Vai nav laiks Ikaunieka laivai?" Nenoēsties!

Visbrīnišķīgākais šajā visā dārzeņu pildīšanas stāstā ir tas, ka gards ir ne tikai pildījums, bet arī pildāmais trauks.

Kur pildīt?

Foto: Shutterstock


Pildīšanas iespējas ir bezgalīgas! Faktiski pildīt var jebkurā dārzenī, kam var izgrebt viduci, izveidojot bļodiņu. Saprotama lieta, ka pildīto dārzeņu karaļvalstī līderi ir paprikas un pipari, jo tiem vidus jau ir tukšs, atliek tikai nogriezt cepurīti un izņemt sēklas. Lieliski ir pildīti sīpoli, jo pēc cepšanas un sautēšanas tiem pazūd sīvums. Pildīt var bietes, kāļus un rāceņus. Uz pildīšanu mīņājas arī garie dārzeņi – kabači un baklažāni. Tie prasīties prasās, lai tos pārvērš gardās un sātīgās laivās. Ja ir krietni pāraudzis kabacis, tad var izmēģināt to sagriezt milzu apaļās šķēlēs, izņemt vidu, ko aizpilda ar vēlamo pildījumu un likt cepeškrāsnī.

Patisons, tomāts, kartupelis? Ņemam tik grebjamo un uz priekšu!

Foto: Shutterstock

Īpašs stāsts ir ķirbja pildīšana. Lielā un oranžā dārza oga izsautēs jebko, kas būs sapildīts, supersulīgi. Neviena tažīna vai sautējamais katls nepaveiks to tik labi kā ķirbis.

Ar ko pildīt?

Foto: Shutterstock

Gluži tāpat kā dārzeņu izvēle, arī pildījumu izvēle ir grandioza – gan gaļa, gan graudaugi, gan citi dārzeņi un pākšaugi. Saprotams, ka tas viss bagātināts ar garšvielām.
Klasiskie rīsi ar gaļu, vai modīgāks variants – kvinoja ar sēnēm. Grūbas vai bulgurs, kuskuss vai griķi – pārskati virtuves plauktus, tur noteikti slēpjas atbilde, ko pildīt dārzenī!
Starp citu, apsveicama laika taupīšanas ideja ir pildījumu pagatavot vienā dienā, bet dārzeņus grebt nākamajā.

Kā pildīt?

Foto: Shutterstock


Saprotama lieta, ka jāpilda ar mīlestību! Bez tās vēl būtu ieteicams ievērot principu "pildīšana līdz malām", jo sautējoties pildījums sakritīsies. Gluži kā mēs, pirtī ejot, stīvējam virsū cepures, tāpat pildītiem dārzeņiem pirms došanās krāsnī vai karstā katlā jāatceras uzlikt cepurīte. Ja cepurīte kaut kādu iemeslu dēļ sabojāta, tad talkā jāsauc folija. To jāizmanto, arī gatavojot dārzeņu laiviņas, jo šķērsām pārgrieztam dārzenim cepurītes nav, tādēļ jāģērbj folijas mētelītis

Folijas cepure vai mētelis īsi pirms gatavības nomaināmi ar siera cepurīti.

Kā gatavot?

Foto: Shutterstock

Pildītā dārzeņa gatavošana atkarīga no izvēlētā dārzeņa. Piemēram, pildītu ķirbi var likt pa taisno cepeškrāsnī, apejot katlus. Cepamo plāti gan vajadzētu uzlikt, jo ķirbim var būt mikroplaisas, kas sāks sulot.
Pildītās paprikas vienlīdz labi gatavosies kā katlā, tā cepeškrāsnī, ievietotas tā sauktajā pīlē.

Pievienot tomātus, buljonu vai krējumu – tas atkarīgs no gatavotāja, cik treknu un gardu prasās.

Mēs esam atraduši 20 receptes, ko vērts izmēģināt kādā rudens nedēļas nogalē. Lai gardi, silti un sātīgi!

Pildīti kartupeļi ar malto gaļu un sieru krēmīgā mērcē

Foto: Privātais ahīvs

Ja gribas kārtīgi piesiet dūšu, tad ar malto gaļu pildīti kartupeļi krēmīgā mērcē būs īstā izvēle. Recepti iesaka mūsu lasītāja Sanita Ābelīte.

Lasīt vairāk

Ar sieru, sēnēm un pupiņām pildīti ķirbji

Foto: Publicitātes foto

“Es dievinu ķirbjus, dievinu to dažādību un iespējas no tiem pagatavot visu, ko vien vēlies. Šajā receptē jāņem tāds ķirbis, lai, to sadalot divās daļās, ar vienu daļu pietiek vienam cilvēkam. Jāatceras, ka ķirbis būs piepildīts, līdz ar to būs sātīgi. Pagatavojams tagad, kad ir baravikas vai gailenes, bet visu ziemu to var gatavot ar saldētām sēnēm,” atklāj garšu eksperte un "Rimi" gardēde Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Tomātos sautētas ar malto gaļu pildītas kabaču ripas

Foto: Shutterstock

Kabaču ripas ar maltu gaļu gardai un sātīgai maltītei.

Lasīt vairāk

Ar vistas fileju un ananasiem pildīti tomāti

Foto: Shutterstock

Tomāti, kas pildīti ar vārītu vistas fileju, konservētiem ananasiem un kukurūzu, ir aukstā uzkoda, kas ir pietiekami sātīga, lai būtu arī kā pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Baklažāni pildīti ar malto gaļu un rīsiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši, sātīgi un garšīgi - cepeškrāsnī cepti baklažāni, kas pildīti ar malto gaļu un rīsiem.

Lasīt vairāk

Ar malto gaļu pildīti kabaču 'gredzeni'

Foto: Shutterstock

Pildītos kabačus var gatavot dažādi - šajā reizē iesakām izmēģināt pikantos kabaču gredzenus ar malto gaļu, rīsiem un siera, tomātu, ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem

Sātīgai maltītei - baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Cepti pildītie tomāti ar gaļu un spinātiem

Foto: Shutterstock

Cepti pildītie tomāti ar gaļu un spinātiem - vienkārši un ātri pagatavojami, laiskām brokastīm saules pielietā verandā.

Lasīt vairāk

Pildīti tomāti ar pesto rīsiem un spinātiem

Foto: Shutterstock

Pavasaris, lai cik dīvaini tas neizklausītos, ir ļoti piemērots, lai gatavotu pildītu tomātu uzkodas, jo pavasarī tomātiem ir biezāks un stingrāks ārējais apvalks. Piedāvājam karsto tomātu uzkodu, tos pildot ar rīsiem, kas aromatizēti ar pesto, un sajaukti ar rīvētu mocarellu un spinātiem. Šī ēdiena pagatavošana, ja rīsi ir jau gatavi, aizņems apmēram 30 minūtes. Nedaudz ilgāks gatavošanas process būs, ja rīsi ir jāvāra, klāt nāks vēl kādas 20 minūtes.

Lasīt vairāk

Ar dārzeņiem un kvinoju pildīti pipari

Foto: Privātais arhīvs

Iedvesmojoties no Peipusa ezera Sīpolu ceļa konkursa, radīju savu oriģinālrecepti pildītajiem pipariem. Veģetāru, bet ne vegānu (izņemiet sieru un būs). Maiga, bet atkarībā no garšvielām var būt arī pikanta. Sīpoli – cik sirds kāro vai cik mājās ir. Ar šādu ievadu Sīpolu ceļa konkursam piesakās Liene.

Lasīt vairāk

Ar puraviem, saulē kaltētiem tomātiem un aprikozēm pildīti baklažāni

Foto: DELFI

Kamēr pašmāju kabači tikai pieņemas resnumā, lai vasarā nodrošinātu pankūku, sacepumu un konservējumu lērumu, varam vēl baudīt baklažānus. Ierastās maltās gaļas pildījuma vietā šoreiz izmantojām veģetāras, bet sātīgas sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Ceptu saldo kartupeļu pusītes ar sieru un olu

Foto: Shutterstock

Vienkārša maltīte sātīgām brokastīm vai agrajām pusdienām – ar olu un sieru pildīti saldie kartupeļi. Pasniedz tos ar svaigiem salātiem un baudi, kamēr vēl silti.

Lasīt vairāk

Pildīti kabači ar grūbām un vistas fileju

Foto: DELFI

Iegādājoties tirgū pirmos, mazos kabacīšus, noteikti jātapina maltītei tie pildītā veidā. Tieši mazā forma ir pateicīga pildīšanai, bet izgrebto mīkstumu pēc tam var izmantot plācenīšu cepšanai.

Lasīt vairāk

Pildīti āboli ar jēra gaļu un gailenēm

Foto: DELFI

Patīkams svētku vakariņu sākums – cepeškrāsnī apcepti āboli, kas pildīti ar garšīgu jēra gaļu un gailenēm. Recepti īpaši Tasty.lv lasītājiem sarūpējis viesnīcas Semarah Hotel Metropole restorāna "De Commerce Gastro Pub 1871" šefpavārs Ainārs Pizāns.

Lasīt vairāk

Pildīts ķirbis ar malto gaļu, tomātiem un sieru

Foto: Privātais arhīvs

Pavisam rudenīga un garda recepte, kurā skaisti pasniegts oranžais ķirbis – tas pildīts ar malto gaļu, tomātiem, cukīni gabaliņiem un pat sieru. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska, kura piedalās Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Īpaši sulīgā pildītā paprika

Foto: DELFI

Sapildīt gaļu stingrā paprikā, iepildīt katlā, bet katlu iebāzt cepeškrāsnī – oho-ho! – tā jau sanāk trīskārša pildīšana un sautēšana! Šāds pildījums burtiski pilēs no sava sulīguma.

Lasīt vairāk

Ar malto gaļu un rīsiem pildīta paprika zem siera cepurītes

Foto: Privātais arhīvs

Pildīt papriku vari ar visu, kas tev garšo. Klasiski pildījumam tiek izmantoti rīsi un maltā gaļa. Bet, ja vēl paprikai uzliek siera cepurīti, tad tas ir gards akcents. Pildīto papriku vari pasniegt ar lapu salātiem, pašgatavotu mērci vai kartupeļu biezeni. Recepti iesaka gardēde Lauma Sintija Matajeva.

Lasīt vairāk

Ar kuskusu, pupiņām un kukurūzu pildīta paprika

Vienkārša un krāsaina recepte vakariņām - pildītas paprikas, kurās paslēpts kuskuss, kukurūza un konservētas pupiņas. Pasniedz kopā ar pikanto salsas vai kādu jogurta mērcīti. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.

Lasīt vairāk

Pildīta paprika ar rīsiem, sieru un majonēzi

Foto: Shutterstock

Pildīta paprika ar majonēzi, zaļumiem un sieru.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!