Foto: Shutterstock
Mēs visi esam uzņēmuši vai vismaz redzējuši tās skaistās ražas fotogrāfijas, kas top vasaras izskaņā un tur parasti redzams virtuves galds, kas vai lūst no dažnedažādām dārza veltēm. Bet ko iesākt ar to visu? Ko darīt ar visiem sarkanajiem un arī zaļajiem tomātiem? Te ir atbilde – tomātu konservēšana ir drošs veids, kā gūt maksimālu labumu no ražas, turklāt ar iespēju baudīt tomātus visa gada garumā.

Nav nekāds pārsteigums, ka katru vasaru ap šo laiku mājas saimnieces velta vismaz vienu dienu virtuvei – dārzeņu konservēšanai. Šis darbs un rezultāti kalpo ne tikai praktiskam, bet arī nostalģiskam mērķim. Visdrīzāk konservēšanas receptes ir nodota no paaudzes paaudzē, un šī darbošanās virtuvē uzjunda kādas atmiņas par bērnībā piedzīvoto kopā ar mammu vai vecmāmiņu.

Nu kurš gan var atteikties no tomātiem želejā? Droši vien tikai nedaudzi. Un tiklīdz ir pa rokai viss aprīkojums, šos gardumus var pagatavot lētāk un veselīgāk nekā pirkt konservējumus pārtikas veikalā. Turklāt cik patīkami ir atvērt pieliekamo vai apskatīt pagrabu un ieraudzīt rindu pēc rindas ar vasaras veltēm, kas tā vien gaida, lai mūs pabarotu ziemas pilnbriedā, kad īsti tomāti ir tikai atmiņas.

Protams, jāņem vērā gan arī tas, ka mājās gatavotie konservējumi ne vienmēr ir veselīgi. Marinējumos ir pārāk daudz sāls, salātos – etiķa... Vai tas nozīmē, ka vajadzētu atteikties no šāda veida mājās gatavotiem gardumiem? Nebūt nē!

Foto: Shutterstock

Veselīgi veidi, kā veidot ziemas krājumus

Rakstā "Daudz sāls, maz vitamīnu: kāpēc marinēti gurķi nebūs tā labākā izvēle" ārste dietoloģe Lolita Neimane ieteica: "No tomātiem var gatavot lielisku uzkodu ziemai bez sāls – sakult tos blenderī, uzlikt uz uguns, pagaidīt, kamēr iztvaiko šķidrums, un sapildīt sterilās burkās. Sanāks pilnīgi dabisks tomātu biezenis bez jebkādām piedevām." Bez šaubām, to pašu var darīt ar kabačiem – izvārīt, pagaidīt, līdz iztvaiko šķidrums, un sanāks dabiskie dārzeņu ikri, kurus var pievienot zupām, mērcēm, gatavot biezzupas. Šādā virtuves brīnumā nebūs ne cukura, ne sāls, ne etiķa.

Runājot par veselīgiem veidiem, kā veidot ziemas krājumus, tā ir: saldēšana, kaltēšana un glabāšana vakuumā. Turklāt – šādām sagatavēm ir arī cita priekšrocība – nevajag stundām stāvēt pie plīts. Visu ātri sasaldē, un ziemā ir pieejami svaigi vitamīni!

Ieteikums: domājot par tomātu saglabāšanu uz ziemu, nedomā par to, kā tu tomātiņu pie kaut kā piekodīsi, bet padomā par konservēšanu no tāda viedokļa: atnācu vakarā mājās, kulinārija ir pēdējais, kas interesē, bet ēst gribas! Lai ir kaut kas paša gatavots un garšīgs, ko no tās burkas izkratīt uz šķīvja! Tieši pēc tavas garšas.

Ja esi īstens tomātmīlis, tad ņem par labu "Tasty" piedāvāto bagātīgo tomātu konservēšanas recepšu klāstu: no mednieku salātiem, mazsālītiem tomātiem un Ķīnas saldskābās mērces līdz pat zaļo tomātu ievārījumam... Te ir viss, lai katli verd un burbuļo! Kad pieliekamā plaukti būs pilni, tad tā ziema var droši nākt!

Dēla lečo recepte

Foto: DELFI

Tikai šogad, šķirstot omītes recepšu kladi, pamanīju nosaukumu "Dēla lečo recepte". Izrādās, ka mūsu iecienītākās ziemas sagataves recepšu autors ir mans tētis. Jā, tā tapšanā piedalāmies visi, bet visu šo gadu laikā nebiju pamanījusi, ka koordinators un noteicējs ir nevis ome, bet tieši tētis. Lečo mūsmājās ēd uz nebēdu un katru gadu apsolāmies – šogad gan pagatavosim vairāk, lai nepienāk tā ierastā reize, kad ir palikusi pēdējā lečo burciņa, bet ziema tikai pusē.

Lasīt vairāk

Elzas mammas garšīgā un smaržīgā tomātu mērce

Foto: Elza

Tomātu trakums ir sācies, un tomātu mērču recepšu nekad nevar būt par daudz. Skaidrs, ka labākās un drošākās vienmēr ir mammas receptes. Lūk, Elzas mammas recepte Elzas izpildījumā, fiksējot svarīgākos brīžus procesa gaitā.

Lasīt vairāk

Ekselentā vīriešu zapte

Foto: Shutterstock

Ekselentā vīriešu zapte - pikanta piedeva burciņā.

Lasīt vairāk

Gardā vīriešu zapte ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Shutterstock

Vīriešu zapte - piedevas burciņā.

Lasīt vairāk

Saldā tomātu adžika ar āboliem

Foto: Shutterstock

Saldā adžika - pikantai piedevai ziemas garumā.

Lasīt vairāk

Nevārītā tomātu mērce ar mārrutkiem, papriku un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Svaigi vitamīni ziemai - lieto kā piedevu pie gaļas ēdieniem. Bet var arī leksēt ar karoti pa tiešo no burkas.

Lasīt vairāk

Tomātu kečups

Foto: Shutterstock

Pašu gatavots tomātu kečups bez nevienas mākslīgās piedevas.

Lasīt vairāk

Tomāti želejā no omītes pierakstu grāmatas

Foto: DELFI

Piekritīsi, ka konservēt dārzeņus ir viena diktam forša padarīšana? Un nē – sen jau garām tie laiki, kad to darīja tikai omītes. Nu jau pat ir "trendā" pašam visus labumus izaudzēt piemājas dārziņā, pēc tam tos iemarinēt, pagatavot gardas zaptītes un padalīties ar draugiem, kaimiņiem un radu radiem. Aiziet, sarīkojam konservēšanas ballīti! Ja labumi nav dārziņā, steigšus skrien uz tirdziņu.

Lasīt vairāk

Līdz perfekcijai atstrādāta recepte – tomāti želejā

Foto: DELFI

Tomāti želejā ir kā klases smukākā un tavā prātā nepieejamākā un iedomīgākā meitene klasē, taču vajag mēģināt uzrunāt un mēģināt iedraudzēties. Rezultātā iegūsi nepārejošu draudzību katru gadu tomātu laikā. Tā sāksies siltā atvasarā un turpināsies ziemas spelgonī, kad baudīsi.

Lasīt vairāk

Ugunīgā vīriešu zapte

Foto: DELFI

Lai nebūtu pārpratumu: ugunīgā zapte – nevis ugunīgo vīriešu zapte. Lai gan dažs vīrietis, to nobaudot, kļuvis tīri ugunīgs, tas arī fakts. Tomēr man jāteic, ka šī zapte garšo arī ugunīgām sievietēm, pie kurām es dziļi sirdī sevi noteikti pieskaitu.

Lasīt vairāk

Omītes marinētie tomāti ar gurķīšiem

Foto: DELFI

Ik dienu priecājamies par to, ka vecmāmiņai ir gana daudz spēka, lai darbotos lauku darbos. Gan paspēj izravēt dārzu, gan sagatavot ziemas krājumus. Kad vasaras veltes svaigā veidā jau nobaudītas, sākam gatavot marinējumus. Burvība slēpjas pašās vienkāršākajās lietās!

Lasīt vairāk

Zaļu tomātu ievārījums ar citroniem

Foto: Privātais arhīvs

Šogad, kad laikapstākļu dēļ tomāti nekādi negrib sārtoties, jādomā, kā likt lietā zaļo augļu ražu. Evita Prikule iesaka pagatavot zaļu tomātu ievārījumu, kas pēc garšas atgādina ērkšķogas vai kivi. "Neticēsiet, bet tiešām ir garšīgi," apgalvo Evita.

Lasīt vairāk

Marinēti tomāti ar papriku un sīpoliem bez pasterizēšanas

Foto: Privātais arhīvs

Pārbaudītu marinēto tomātu recepti iesaka mūsu lasītāja Irina Socka.

Lasīt vairāk

Dārzeņu salāti 'Balaton' ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Privātais arhīvs

"Bērnībā veikalā varēja nopirkt burciņās fasētus ungāru ražojuma salātus "Balaton", kas bija ārkārtīgi gardi. Eksperimentējot ar sastāvdaļām, izdevās pagatavot salātus, kas pēc garšas ir ļoti līdzīgi," no "Facebook" konservēšanas grupas dalībnieka Laura Cekula aizgūtu un savai gaumei pielāgotu recepti iesaka mūsu lasītāja Iveta Penele.

Lasīt vairāk

Pikantie zaļo tomātu salāti ar mārrutkiem bez karsēšanas

Foto: Shutterstock

Pikantie zaļo tomātu salāti no viesību galda pazūd zibensātrumā, raksta receptes autore, portāla Cālis.lv lietotāja Maigucis. Otra šīs receptes priekšrocība - burciņas nav jākarsē.

Lasīt vairāk

Konservēti tomāti 'sniegā' – bez karsēšanas

Foto: Privātais arhīvs

"Vispiemērotākie šai receptei ir maza izmēra tomāti, bet, tā kā man tādi nebija pie rokas, šoreiz taisīju kreftīgos tomātus ķiploku "sniegā" no lielajiem," tā savu recepti piesaka Antra Bugina.

Lasīt vairāk

Zaļu tomātu un pupiņu salāti

Foto: Shutterstock

Brangie zaļu tomātu - pupiņu salāti burkās.

Lasīt vairāk

Zaļo tomātu čatnijs

Foto: Vida Press

Brīnišķīgais tomātu čatnijs saderēs gan ar gaļām, gan sieriem, gan pastu.

Lasīt vairāk

Maigie tomātu salāti ziemai

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami maigie tomātu salāti ziemas krājumiem būs laba piedeva gan gaļas, gan makaronu ēdieniem.

Lasīt vairāk

Zaļo tomātu lečo

Foto: Shutterstock

Zaļo tomātu lečo - vienkārši un ļoti gardi.

Lasīt vairāk

Tomātu salāti ziemai jeb mednieku salāti

Foto: Shutterstock

Tomātu salāti ziemai jeb mednieku salāti - tik gardi ka pavasari nesagaidīs.

Lasīt vairāk

Dārzeņu salāti ziemai - it kā lečo

Foto: Shutterstock

Dārzeņu salāti burciņā - piedevām ziemas garumā.

Lasīt vairāk

Tomātu čatnijs ar ogām

Foto: Shutterstock

Vasara ir laiks, kad nevēlamies tērēt daudz laika ēst gatavošanai. Ļoti bieži dodamies izbraukumos pie dabas un ēdienu gatavojam uz vietas. "Kā lielisku papildinājumu dažādām uzkodām iesaku čatniju. Upeņu čatnijs ļoti labi sader, piemēram, ar siera platēm," iesaka AS Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot gardu čatnija recepti.

Lasīt vairāk

Marinēti tomāti 'Delikatese'

Foto: Shutterstock

Marinēti tomāti "Delikatese"- ļoti maigi un marināde ir tik garda, ka pēc tomātu apēšanas izdzērās.

Lasīt vairāk

Marinēti tomāti ar ķiplokiem un selerijām bez pasterizēšanas

Foto: Shutterstock

Pēc šīs receptes gatavotie tomāti sanāk īpaši aromātiski, pateicoties seleriju zaļumiem un katrā tomātā iespiestajai ķiploka daiviņai.

Lasīt vairāk

'Iereibušie' tomāti ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Privātais arhīvs

"Iereibušajiem" tomātiņiem īpaši labu garšu piešķir sīpoli, paprika un šļuka degvīna. Pārbaudītu tomātu ieburkošanas recepti iesaka mūsu lasītāja Iveta Penele.

Lasīt vairāk

Paprikas un tomātu salāti ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Privātais arhīvs

Ātri pagatavojami paprikas un tomātu salāti bez pasterizēšanas un liekām pūlēm. Pārbaudītu recepti ziemas krājumu papildināšanai iesaka mūsu lasītāja Diana Lapinska.

Lasīt vairāk

Tomāti savā sulā ziemai

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami tomāti savā sulā ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Tomātu un rīsu zupas sagatave ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Privātais ahīvs

"Kad tā pavairāk tomātu, laiks no tiem pagatavot ko gardu pieliekamā krājumiem. Ziema ir ļoti gara, un tad viss, ko tagad liekam burciņās, būs kā atradums," tā pārbaudītu zupas sagataves recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Sēņu - tomātu salāti ziemai

Foto: Shutterstock

Sēņu - tomātu salāti - piedevas burciņā ziemas garumā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!