Foto: Shutterstock

Gaļas konservi sen vairs nav tikai ēdmaņa laivu braucienos vai piknikos. Tie ir gatavi adaptēties jebkurā ēdienā, sākot ar gaļas pīrādziņiem, beidzot ar sātīgu sautējumu, par flotes makaroniem pat nerunājot – tie ir klasika, kas izturējusi gadu desmitu pārbaudi.

Laikā, kad tiek mudināts iepirkt ilgspēlējošu pārtiku, un daži veikali pat limitējuši skaitu, ko drīkst viens pircējs iegādāties, gaļas konservi piedzīvo iecelšanu saulītē – tie vairs nav tikai laivu brauciena vai pārgājiena pārtika, tie tiek servēti arī uz galda.

Pirmo "ko iesākt ar gaļas konserviem?" jautājuma vilni sociālie tīkli piedzīvoja pandēmijas pirmsākumos, kad skolēniem uz māju tika dotas pārtikas pakas. Tur neiztrūkstoši atradās arī gaļas konservi. Saprotams, ka bērni būtu gatavi ēst flotes makaronus – pastu, kas sajaukta ar gaļas konserviem, bet mammas tomēr vēlētos integrēt konservus arī citos ēdienos.

Iespēju ir daudz, faktiski konservus var pievienot gandrīz visiem ēdieniem, kur paredzēta gaļa. Lūk, dažas idejas ierosmei!


Kiši, tartes un sāļie groziņi

Gaļas konservi uzvedas izcili, ja tos iecep dažādos kišos, sāļās tartēs un groziņos. Pirms pildīšanas mīklā vēlams konservu gaļu rūpīgi izspaidīt ar dakšu un tad dāsni ieklāt mīklas groziņā. Tālāk jau viss pēc ierastās receptes – siers, olas garšvielas.

Pīrādziņi un karstmaizes

Gan klasiskajos speķraušos, gan buljona pīrādziņos gaļas konservi jutīsies lieliski un tā arī garšos. Tas, vai konservus vēl prasās papildināt ar kādu garšvielu vai citu produktu, paliek katra gatavotāja ziņā.

Pildītās pankūkas

Par pankūku pildījumu izmantojot gaļas konservu, iespējams iegūt laiku. Ideālā gadījumā šis pārītis – vakardien ceptās pankūkas un gaļas konservi – ir perfekts izsalkuma remdētājs. Pankūkā jāsapilda konservi, jāuzmet uz pannas apcepties un izsalkums – atkāpjas.


Gaļas mērces

Ar saldo krējumu, tomātiem, sieru vai sabrūninātiem miltiem – mērces mēdz būt dažādas, bet "tušonka" iederēsies jebkurā no tām.


Piedeva graudaugiem

Rīsi, griķi, kuskuss, prosa, grūbas... jebkurš graudaugs, tandēmā ar gaļas konserviem kļūst sātīgāks un sulīgāks, ja vēl pievieno apceptus dārzeņus, sieru vai kādu mērci, tad uzmanīgi ar mēli – to var norīt!

Sautējumi un zupas

Sautējumi, kā zināms, pretī ņem visu un pārvērš to nebeidzamā garšas simfonijā. Tušonka tur lieliski iederēsies. Taču ar tikpat labiem panākumiem to var pievienot zupām, piemēram pupiņu zupai. Arī versijā par soļanku tušonka ir lieliska!

Dod iespēju gaļas konserviem! Lai labi garšo!

Sautēta vistas gaļa burciņā jeb 'tušonka'

Foto: Privātais arhīvs


Sautēta gaļa burciņā jeb "tušonka", kā to dēvē tautā, ir īsts glābējprodukts reizēs, kad nav lustes ilgi gatavot pusdienas vai vakariņas. Burciņas saturu vari gan pievienot zupai, gan sautējumam, gan likt uz maizes vai vienkārši uzkarsēt pannā, pāris minūtēs tiekot pie gardas mērces, ko pasniegt ar rīsiem, makaroniem, griķiem vai kartupeļiem. Turklāt, atšķirībā no daudziem veikalos nopērkamajiem konserviem, kuriem gaļa ir labi, ja blakus stāvējusi, pašgatavotajā "tušonkā" gaļa burkā būs sapildīta kumosiņu pie kumosiņa. Recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Ātrie 'flotes' makaroni ar malto gaļu

Foto: Shutterstock


Kaut gan tradicionāli makaronus "po flotski" - daudzu kopš bērnības iemīļotu ēdienu gatavo, izmantojot gaļas konservus, mūsdienās, diemžēl kvalitatīvi konservi ir retums, tādēļ mēdzu tos aizstāt ar malto gaļu. Un arī šādi ir ļoti garšīgi!

Lasīt vairāk

Vistas filejas uzkodas, ceptas kēksiņu formiņās

Foto: Shutterstock


Izmantojot kēksiņu formiņas, var izcept nelielus vistas filejas groziņus, kas pildīti ar dārzeņiem zem kūstošās siera cepurītes. Pasniedzot rotā ar piciņu skāba krējuma un maurlociņiem. Šādi groziņi lieliski iederēsies omulīgās viesībās, tie neradīs smaguma sajūtu un patīkami visus pārsteigs. Ar šo produktu daudzumu sanāks 12 groziņi.

Lasīt vairāk

Sātīgs kārtainās mīklas kišs ar sieru, puraviem un olīvām

Foto: Privātais arhīvs


Cerams, ka tev saldētavā ir aizķērusies kāda kārtainās mīklas paka, jo idejas, kā to garšīgi izlietot, ir teju neizsmeļamas. Šo recepti ātri vien var pārvērst par gaļēdājiem draudzīgu, pievienojot sagrieztu šķiņķi. Ļaujies eksperimentiem!

Lasīt vairāk

Dārzeņu tartalete – smilšu mīklas groziņš ar tomātiem

Foto: Privātais arhīvs


Garšīga alternatīva ierastajai brokastu omletei, kad gribas ko sātīgāku. Trauslās smilšu mīklas groziņos likti sulīgie tomāti un asie sīpoli, bet klāt pievienots arī tomātu pesto un čili mērce pikantumam. Receptes autore iesaka smilšu mīklas vietā pamēģināt arī mīklu, kam pievienots siers, lai garša būtu vēl izteiksmīgāka.

Lasīt vairāk

Klasiskās pankūkas ar gardu maltās gaļas pildījumu

Foto: Shutterstock


Zeltainas pankūkas ar sulīgu un sātīgu maltās gaļas pildījumu ir daudzu iecienīts ēdiens, ar ko var mieloties gan brokastīs, gan pusdienās un vakariņās. Mājās gatavotas tās garšos daudz labāk, nekā veikalā pirktās. It īpaši, ja aizdarīsi pankūkas ar karoti skāba krējuma.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas pildīšanai

Foto: Shutterstock


Izcilas plānās pankūkas, kas piemērotas pildīšanai un tīšanas laikā neplīsīs, un saturēs pildījumu skaistā tīstoklītī. Pildījumam var izmantot sagatavotu malto gaļu, biezpienu vai sieru, banānus vai citus augļus.

Lasīt vairāk

Pildītas pankūkas ar malto gaļu

Foto: Shutterstock


Klasiskas pankūkas ar maltās gaļas pildījumu. Tās pasniedz pie gaļas buljona un dārzeņu zupām.

Lasīt vairāk

Sildoši sātīgais meksikāņu sautējums 'Chili con carne'

Foto: Shutterstock


No Meksikas nākušajam sautējumam piemīt ne viena vien vērā ņemama īpašība – tas labi sasilda, dod sātu un izcili garšo arī nākamajā dienā. Arī piedevas šis pikantais sautējums akceptē dažādas – der gan rīsi, gan nūdeles, pat laviešu iecienītie kartupeļi labi iet klāt. Taču drīkst nepievienot neko un ēst pilnām karotēm tāpat!

Lasīt vairāk

Sildošais un sātīgais dārzeņu sautējums

Foto: Safrans.lv


Svaigas rudens ražas laiks ir īstais brīdis, kad pagatavot gardu un sildošu dārzeņu sautējumu. Tādā veidā top ne tikai veselīga maltīte, bet tiek izmantota laba daļa dārzeņu. Šo dārzeņu sautējumu varētu saukt par latviešu ratatuju (ratatouille). Garšos pat tiem, kas ar dārzeņiem ir uz "jūs", sola "safran.lv" recepšu meistari!

Lasīt vairāk

Vistas gaļas sautējums ar tomātiem un rīsiem

Foto: Publicitātes foto


Tomāti, baziliks un vistas gaļa – ideāla kombinācija. Šajā sautējumā vadošā nots ir tomātiem – to garša ir intensīva un sulīga. Tos papildina smaržīgais baziliks, bet sātīgumu piešķir vistas gaļa ar kraukšķīgu ādiņu – un tas viss vienā katliņā!

Lasīt vairāk

Tikai 4 sastāvdaļas: ātrais pupiņu sautējums ar kūpinātu desu

Foto: Shutterstock


Ātri pagatavojams, gards un sātīgs pupiņu sautējums, kuram īpaši labu garšu piešķir apceptas kūpinātās desas šķēlītes. Sautējumu pasniedz ar vārītiem rīsiem vai maizi.

Lasīt vairāk

Viltotā maltās gaļas mērce ar pupiņām un dārzeņiem

Foto: Privātais arhīvs


"Tasty" lasītājs Jānis Kursītis recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka sātīgas un gardas sojas granulu mērces recepti.

Lasīt vairāk

Kuskuss ar dārzeņiem

Foto: Частный архив


"Tasty" lasītāja Nataļja recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka savā ģimenē iecienītu iecienītu ātro vakariņu recepti.

Lasīt vairāk

Mutē kūstoši pīrādziņi ar sulīgu maltās gaļas pildījumu

Foto: DELFI


Gardi pīrādziņi ar trauslu, mutē kūstošu mīklas garoziņu un sulīgu, bagātīgu maltās gaļas buljonpīrādziņu pildījumu - tādi, kādus man iemācīja cept vecmāmiņa, vien ar dažiem nenozīmīgiem uzlabojumiem. Varu galvot, ka ar vienu pīrādziņu noteikti būs par maz!

Lasīt vairāk

Speķa pīrādziņi svētkiem

Foto: Shutterstock


Speķa pīrādziņi lieliem svētkie un godiem. Tik gardi, ka ar vienu noteikti nebūs gana!

Lasīt vairāk

Cepti vārīti rīsi ar kūstošu sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Nedaudz novārīti un pēc tam apcepti rīsi ar kūstoša Čedaras siera cepurīti. Garda un sildoša maltīte pusdienām vai vakariņām. Ar šo recepti savus viesus mājas ballītēs un citos gadījumos cienā brazīlieši.

Lasīt vairāk

Rīsi ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock


Rīsi ar dārzeņiem - pamatēdienam vai gardai piedevai.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām un miežu putraimiem

Foto: DELFI


Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām un miežu putraimiem – tik garda, ka ar vienu bļodiņu pilnīgi noteikti nebūs gana.

Lasīt vairāk

Pienā vārīta kukurūzas putra

Foto: Shutterstock


Kukurūzas putra brokastīm vai launaga reizei.

Lasīt vairāk

Cepta prosa austrumu gaumē – ar olām, burkāniem un zirnīšiem

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties


"Šādi es jau gadiem gatavoju rīsus, kad sakārojas ko austrumniecisku, bet šoreiz nolēmu paeksperimentēt ar prosu. Tiem, kas ķīniešu ēstuvē ar prieku izvēlas ceptus rīsus ar olu, noteikti ies pie sirds arī šādi pagatavota prosa," – savu recepti piesaka kulinārā bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!