
Lai atvieglotu ikdienu galvenokārt skolēnu vecākiem, bet, protams, arī studentiem, biroju darbiniekiem – visiem, kuriem ik dienu nākas lauzīt galvu, domājot, kā piepildīt pusdienu kastīti, mēs izvēlējāmies veselīgus, garšīgus un parocīgi baudāmus ēdienu salikumus katrai nedēļas darbdienai.
Sviestmaizes ir viens no ātrāk un vienkāršāk pagatavojamiem ēdieniem. Tās var pagatavot veselīgi, baltmaizi aizstājot ar graudu maizes vai rupjmaizes šķēlēm, pildījumam izmantojot konservētu tunci, kam noliets šķidrums, vārītas olas, liesu vārītu gaļu ( te uzzināsi vienkāršu knifu, kā izvārīt nepārspējami sulīgu vistas fileju) salātlapas un plānas dārzeņu šķēlītes, bet devīgo sviesta kārtu aizstājot ar kādu karoti bezpiedevu jogurta, pesto vai citas pašgatavotas mērces (šeit atradīsi receptes mērcēm, ko pāris minūšu laikā vari pagatavot blenderī).

Vienīgais sviestmaižu mīnuss ir tāds, ka pildījums vai mērce ēšanas laikā mēdz nodevīgi uzpilēt uz apģērba, atstājot neglītus pleķus. Lai mazinātu tādu iespēju, nopērc benzīntankā, kioskā vai lielveikalā "trīsstūrmaizi", bet, kad tā apēsta, iepakojumu neizmet – to varēsi izmantot vairākkārt, lai parocīgi iepakotu līdzņemšanai sviestmaizes savam skolnieciņam. Vēl viens variants, kā izvairīties no drēbju apskādēšanas: apcep maizītes sviestmaižu tosterī, izmantojot labi kūstošu sieru ar pēc iespējas zemāku tauku saturu – maizītes labi garšos arī atdzisušas, turklāt pildījums būs labi noslēpts un netecēs ārā.

Ēšanai īpaši parocīgi ir lavaši, tortiljas un vrapi ar dažādiem pildījumiem. Protams, ja vien tos prasmīgi sarullē. Ja vēlies uzzināt, kā to paveikt, izlasi šo padomrakstu un noskaties video.
Ēdienkartes dažādošanai noderēs arī pavasara rullīši jeb "spring rolls" – tradicionāls vjetnamiešu virtuves gardums. Rullīšu būtība ir pavisam vienkārša – izmērcētā plānajā rīsu papīrā ietin dažādus gardumus: dārzeņus, sēnes, jūras veltes, iepriekš apceptas gaļas strēmelītes, novārītas nūdeles, tvaicētu lasi vai jebko citu, kas iet pie sirds. Tad pildījumu cieši ievīsta rīspapīra rullītī un bauda, pamērcējot kādā gardā mērcītē. Izklausās garšīgi vai ne? Te soli pa solim uzzināsi, kā pagatavot šo ēdienu.

Arī tvaicētas vai cepeškrāsnī ceptas gaļas vai zivju bumbiņas ir gana ērti noēdamas. Vienpadsmit īpaši veselīgas gaļas bumbiņu un kotletīšu versijas meklē te. Izcila piedeva šajā gadījumā būs svaigi salāti, ko vari iepakot gan burciņā, gan aizvākojamā plāstmasas kārbiņā. Lai salāti nesaplaktu un neatsulotos, mērci iepako atsevišķā trauciņā un pievieno salātiem vien brīdi pirms ēšanas.

Arī veselīgas uzkodas nav mazsvarīga pusdienu kastītes sastāvdaļa. Ātrai izsalkuma remdēšanai noderēs kāda saujiņa riekstu, augļi, salmiņos sagriezti dārzeņi (sagatavo arī mērcīti, ieliekot to nelielā, cieši aizvākojamā trauciņā), pašgatavoti enerģijas batoniņi (receptes te), bezpiedevu jogurts, kas papildināts ar karoti medus vai ievārījuma, saldie un sāļie kēksiņi(lūk, šeit, meklē receptes) vai mājās gatavoti dārzeņu čipsi (te atradīsi padomus, kā tos pagatavot).
Ēdienkarte pirmdienai
Pamatēdiens: Lavašs ar vistas–ananasu pildījumu
Uzkodas: ābols, sauja mandeļu
Ēdienkarte otrdienai
Pamatēdiens: Vārīta ola, rīsu nūdeļu rullīši ar avokado, gurķi un redīsiem
Uzkodas: Banānu mafini
Ēdienkarte trešdienai
Pamatēdiens: Tortiljā ietītie avokado un olu salāti
Uzkodas: Baltās šokolādes un dzērveņu batoniņi

Ēdienkarte ceturtdienai
Pamatēdiens: Sulīgas gaļas un cukīni bumbiņas, krāsaini dārzeņu salmiņi ķiploku–sinepju mērcē
Uzkodas: jogurts, banāns
Ēdienkarte piektdienai
Pamatēdiens: Zivs filejas vrapi ar zaļumiem un marinētiem gurķīšiem
Uzkodas: Vegānie "snickers" batoniņi
Visas ēdienkartē norādītās receptes, kā arī daudzus citus līdzņemšanai piemērotus un parocīgi baudāmus ēdienus atradīsi mūsu sarūpētajā izlasē.
Lai labi garšo!