Ko ēdīsim šomēnes? 30 iedvesmojošas receptes katrai jūnija dienai

Ko ēdīsim šomēnes? 30 iedvesmojošas receptes katrai jūnija dienai
Foto: Shutterstock

Līdz ar jūnija sagaidīšanu var teikt – vasara oficiāli ir klāt, lai arī laikapstākļi ne katru dienu par to atgādina. Ja vienu dienu ir silts, nākamajā jau rudenīgi dzestrs, nemainīgi ir jūnijā pieejamie produkti, kas uz palikšanu ienāk vasaras ēdienkartē ar svaigām, sulīgām un ilgi gaidītām vēsmām.

Mans jūnijs allaž garšos pēc zemenēm, rabarberiem, mājās gatavotiem saldējumiem, svaigiem salātiem visdažādākajās variācijās un latviskiem ēdieniem, kas tiek likti galdā, vasaras saulgriežus svinot. Tad gan gluži par pienākumu uztveru sklandraušu tapināšanu, pīrāgu, plātsmaizes un saldskābmaizes cepšanu lauku mājās, kur jūnijā viesi ir neatņemama sastāvdaļa teju katrā nedēļas nogalē. Tieši tāpēc jūnijs vairāk vai mazāk ir kā svētku mēnesis, kad svinam gan saulgriežus, gan vasaras atnākšanu, ko tik ilgi, ilgi gaidījām. Izbaudām līdz mielēm šo debešķīgo laiku! Par svētkiem runājot, šīs neceptās siera kūkas recepte būs ideāli piemērota lielākiem un mazākiem svētkiem.

''Tasty'' redaktore Jolanta Roze atklāj, ka viņai jūnijs iezīmējas ar smilgās savērtām meža zemenēm, jaunajiem kartupeļiem, kas bagātīgi aizdarīti ar sviestu, un katrā piemājas dārziņā lekni sakuplojošajām dillēm un, protams, pirmajiem mazsālītajiem gurķīšiem, kas – kā jau pirmie – ir īpaši kraukšķīgi.

''Kad šķiet, ka jūnijs nupat kā sācies, klāt jau Jāņi un saimnieces sacenšas, kuras sietais siera ritulis ir smeķīgāks, pīrāgi – mīkstāki, šašliks – sulīgāks un salāti – īpaši oriģināli. Kad Jāņi krietni nolīgoti, līdz Pēteriem jāpaspēj veldzēties ar kādu neierastāku auksto zupiņu, bērnus iepriecināt ar pašgatavotu ātro saldējumu un iekonservēt vasaras garšas burciņās, pagatavojot aromātisko zemeņu ievārījumu,'' jūniju gardi raksturo Jolanta.

Arī ''Delfi'' interneta žurnālu galvenā redaktore Egita Pandare ir vienisprātis – mazsālīti gurķīši, lapu salāti ar zaļumiem un skābo krējumu, vēlāk – zemenes, zemenes, zemenes! Un, protams, mēneša beigās – jaunie kartupelīši ar dillēm! ''Runājot par gurķiem, – kopš "Cāļa" forumā atradu un izmēģināju fikso variantu ar sālīšanu maisiņā, nemaz citādāk negatavoju. Protams, neiztikt bez grila un gaļas, mūsmājās iecienīts variants ir vīnā marinētais šašliks. Klāt – lapu salāti ar dillēm, gurķiem un garšaugiem, aizdarīti ar skābo krējumu. Un citu neko nemaz nevajag! Kaut gan… Varbūt kādu mājas saldējumu desertam?"

Savukārt ''Viņa'' žurnāliste Dita Vinovska atklāj, ka viņai jūnijs ir gaidīts mēnesis grilēto ēdienu dēļ. Dita iecienījusi grilēt lielos šampinjonus, pildot ar sieru un prāvu tiesu zaļumiem, taču bez tā visai lielā cieņā ir plātsmaizes, biskvīta kūkas un svaigie salāti, kur zaļumi, redīsi un laukos izaudzētie labumi nav žēloti.

Lai iedvesmas un gardiem ēdieniem piepildīts jūnijs!

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka