Foto: Shutterstock
Kad tā vien šķiet, ka ledusskapī vairs tiešām nav nekā ēdama, bet līdz algai šā vai tā "jāizvelk" vēl vismaz pāris dienas, nākas pielietot izdomu, lai, "neiebraucot" mīnusos, pabarotu izsalkušos mājiniekus. Labi pameklējot, noteikti atradīsi pieliekamā krājumos gan kartupeļus un sīpolus, gan zirņus un grūbas, bet ledusskapī, ļoti iespējams, būs "aizķērusies" kāda ola, apkaltis siera gabaliņš vai omes sarūpētā sālīto gurķu burciņa. Tad viss kārtībā!

Mums ir lieliskas idejas un noderīgi padomi, kas palīdzēs šķietami no nekā pagatavot spēcinošas un gardas maltītes.

Spēcinošas zupas


Foto: Shutterstock
Īsts glābiņš pirmsalgas dienās ir zupas. Buljona pagatavošanai vari izmantot gan garšvielu kastītē atrodamos buljona kubiņus, gan saldētavas krājumos paglabātos gaļas atgriezumus. Arī tirgū vai veikalā buljona kauli ir nopērkami pavisam lēti. Lai zupa izdotos garda, tai nemaz nav nepieciešams pievienot daudz gaļas. Kāpostu zupa, veģetārais borščs, rasoļņiks, pupiņu vai zirņu zupa garšos lieliski arī veģetārajā variantā.

Sīpoli, ķiploki, tomātu mērce vai pasta, uz palodzes podiņos augošie zaļumi, sausie garšaugi, mērces, garšvielas un gurķu sālījums – visas šīs sastāvdaļas palīdzēs zupas padarīt garšīgākas. Pat visvienkāršākās dārzeņu zupas garšu vari uzlabot, pievienojot tai nelielu gabaliņu rīvēta siera vai karoti kausēta siera, kas "aizķēries" ledusskapja dzīlēs.

  • Receptes 20 varen gardām un maciņam draudzīgām latviešu virtuves zupām meklē, lūk, šeit. Noderīgus knifiņus, kā uzlabot daudzu iecienītās biešu zupas garšu, atklājām, bet šajā rakstā, te skaidrojām, kas jāņem vērā, gatavojot sātīgās zirņu zupas.


Lasot tālāk, uzzināsi citus noderīgus ieteikumus un receptes, kas noderēs, gaidot algas dienu.

Otrā maize - kartupeļi


Foto: Shutterstock

Kartupeļi, kā zināms, ir latvieša otrā maize. Tie ir ne vien lēti, sātīgi, bet arī gardi un pagatavojami miljons dažādos veidos. Tos vari izmantot gan cepot, gan vārot, gan kā pamatu sautējumam, pievienojot dažādus citus pieliekamajā un ledusskapī atrodamos labumus, gan pagatavot gardu un sātīgu sacepumu: pietiks, ja ļoti plāni sagrieztas kartupeļu šķēlītes papildināsi ar sāli, pipariem, pāris sīki sakapātām ķiploka daiviņām, tad liec visu cepamajā veidnē, pārlej ar pienu vai saldo krējumu un liec cepeškrāsnī uz 40–45 minūtēm, līdz virsējā kartupeļu kārta ieguvusi zeltainu garoziņu.

  • Šeit atrodamas receptes lētiem un vienkārši pagatavojamiem kartupeļu ēdieniem, bet te stāstījām, kā pagatavot lēto un gardo kartupeļu biezputru, lai tā izdotos maiga un čagana, Pirmsalgas dienas ir īstais brīdis atcerēties arī par gardajām kartupeļu pankūkām (noderīgi padomi to gatavošanā, lūk, te).


Šķeltie zirņi, pupas un grūbas


Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Zirņi, pupas un grūbas ir lēti un visiem pieejami produkti, kam vienmēr būtu jābūt pieliekamā krājumos. Reizēs, kad jāpiebremzē izdevumi, atliks tikai šos produktus kārtīgi noskalot, uzbriedināt un izmantot, pagatavojot lielo katlu ar zirņu zupu, zirņu biezeni vai sātīgu grūbu grūdeni, ar ko mieloties vairākas dienas.

Pāris eiro vērtas receptes šķelto zirņu ēdieniem meklē te, šajā rakstā atklājām, kā pagatavot latviešiem tik mīļās grūbas, bet, lūk, te skaidrojām, kā izvārīt pupiņas zupai, sautējumam vai salātiem bez ilgstošas mērcēšanas.

Demokrātiskie griķi un miežu putraimi


Foto: Shutterstock

Ja mājās ir paciņa griķu vai pāris saujas miežu putraimu un piciņa saldkrējuma sviesta vai lāse eļļas, zini, ka paēdis būsi vienmēr! Sulīgākam rezultātam vārītos griķus var samaisīt ar iepriekš pannā apceptiem burkāniem vai vai citiem dārzeņiem.

Sātīgo putru garšu vari papildināt ar kādu apceptu gaļas šķēlīti vai zeltainiem, karamelizētiem sīpoliem, turklāt, piemēram, no miežu putraimiem gatavotā bukstiņputra, nākamajā dienā apcepta uz pannas, kļūs tikai gardāka.

  • Šeit atradīsi 15 maciņam draudzīgas griķu ēdienu receptes, bet, lūk, te satāstījām, kā izmantot lētos un sātīgos miežu putraimus.


Dārzeņi un garšaugi


Foto: Shutterstock

Burkāni, kāposti, bietes, kāļi, rutki, sīpoli, rāceņi, selerijas sakne un ķiploki – visi šie rudens sezonā pieejamie pašmāju dārzeņi maksā daudz lētāk nekā svešzemju gurķi, tomāti, paprika vai cukīni. Turklāt lielākoties tie arī garšo daudz labāk un var lepoties ar lielāku uzturvērtību. Visus šos dārzeņus vari dažādās kombinācijas izmantot gan sātīgu sautējumu (te atradīsi 14 vienkāršas receptes), zupu un sacepumu, gan svaigu salātu pagatavošanai.

  • Gardus kāļu, rutku un rācēņu izmantošanas veidus atklājām, lūk, te. Šajā rakstā smelies iedvesmu lētiem un vienkāršiem kāpostu salātiem, šeit uzzināsi dažādas burkānu salātu variācijas, bet, lūk, te, receptes veselīgiem biešu salātiem.


Gaļas izvēle ierobežota budžeta apstākļos

Foto: Shutterstock


Ja situācija nav tik dramatiska, un makā vēl ir pāris lieki eiro, ko atvēlēt gaļas iegādei, tad prātīgi būtu izvēlēties salīdzinoši lētāko vistas gaļu. Pērkot veselu vistu vai cāli, atdali filejas, spārnus un stilbus, izmantojot tos kāda pamatēdiena pagatavošanai. Viens no vienkāršākajiem un gardākajiem vistas gaļas ēdieniem ir krāsnī cepti marinētas vistas gabaliņi ar kartupeļu daiviņām un ķiplokiem. Pēc dalīšanas pāri palikušo vistas muguras daļu iesakām izmantot gardas vistas zupas pagatavošanai.

  • Šajā rakstā atklājām, kā, saimniekojot taupīgi, no vienas vistas pagatavot četras maltītes ģimenei.


Vari iegādāties arī lētākus (meklē, kuros veikalos ir akcija) cūkgaļas gabalus, mājās tos samalt un, pievienojot sīpolus, ķiplokus, rīvētus burkānus vai selerijas sakni, izmantot mērces, gaļas bumbiņu, frikadeļu zupas vai kāpostu tīteņu pagatavošanai. Tīteņiem paredzēto gaļas pildījumu vari papildināt ar rīsiem, kuskusu, bulguru vai griķiem (ja tie, protams, ir pieliekamajā), šādi dubultojot pildījuma daudzumu.

  • Lūk recepte "slinkajiem" kāpostu tītaņiem, kuru pagatavošanai pietiks ar mazumiņu maltās gaļas.


Siļķes, butes un reņģes


Foto: Shutterstock

Nevajag aizmirst arī par zivīm – gada aukstajos mēnešos tās ir īpaši treknas un gardas, tādēļ būs lielisks un lēts ēdienkartes papildinājums. Svaigas reņģes un butes vislētāk varēsi iegādāties tuvējā tirgū. Naudu vari ietaupīt arī nopērkot sveramās sālītās siļķes un pašrocīgi atbrīvojot tās no asakām. Uz pannas ar sīpoliem apcep sālītas siļķes gabaliņus un pārlej ar uz piena vai skābā krējuma bāzes gatavotu miltu mērci – iegūsi gardu un sātīgu siļķu mērci, kas īpaši lieliski garšos ar vārītiem kartupeļiem vai maigu kartupeļu biezputru.

  • Variācijas siļķu gardai pagatavošanai atradīsi te, bet šajā padomrakstā atklājām, kā izcept reņģes bez piedūmotas virtuves un lieka eļļas patēriņa.

Konservējumi


Pirmsalgas stāvoklī mammas vai omītes gatavotie marinētie gurķīši, "vīriešu zapte", tomāti želejā vai "Latgales salāti" ir zelta vērtē. Pat tad, kad liekas, ka mājās tiešām vairs nav nekā ēdama, labi pameklējot, kādā pieliekamā vai ledusskapja tālākajā stūrī noteikti atradīsi kādu burciņu lauku labumu, ko varēsi izmantot maltītes papildināšanai.

Lai palīdzētu tev sagaidīt algas dienu, sarūpējām plašu "Tasty" recepšu krājumu ar lētām, bet sātīgām un gardām maltītēm.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!